Απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής θητείας 2014-2019 από την πρώην δημοτική αρχή του Δήμου Σίφνου

«Δοκιμαστήκαμε, τα καταφέραμε»

Τον απολογισμό πεπραγμένων της, για την προηγούμενη δημοτική θητεία (2014-2019), έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη του πρώην Δημάρχου Σίφνου, κ. Ανδρέα Μπαμπούνη, “Ανανεωτική Κίνηση Σίφνου (Α.ΚΙ.Σ.)”.

Με μία αναλυτική παρουσίαση των όσων κατάφερε να πραγματοποιήσει στα τελευταία πέντε χρόνια της δημοτικής θητείας, ενημερώνει τους δημότες και κατοίκους της Σίφνου, η παράταξη του πρώην Δημάρχου.

Η παρουσίαση κλείνει με το σύνθημα “Δοκιμαστήκαμε, Τα καταφέραμε, Ολοκληρώσαμε”.

Οικονομία – Ύδρευση - Αποχέτευση

Σε πρώτο πλάνο τα οικονομικά, καθώς όπως αναφέρεται στον απολογισμό, πρωταρχικός στόχος υπήρξε το νοικοκύρεμα των οικονομικών. «Ξεκινήσαμε το 2011 με ένα Δήμο “στο κόκκινο”, με έλλειμμα που άγγιζε το 1.000.000 ευρώ. Το 2014 και παρά τη δραματική μείωση των τακτικών κρατικών επιχορηγήσεων κατά 50% περίπου, με χρηστή οικονομική διαχείριση, περιστολή δαπανών και είσπραξη των τελών – οφειλών ως ένα πολύ μεγάλο βαθμό, καταφέραμε να ισοσκελίσουμε τα έσοδα και έξοδα του Δήμου. Μετά από 5 χρόνια, στις 31 Αυγούστου του 2019, παραδίδουμε ένα Δήμο με ταμειακό υπόλοιπο 1.173.012 ευρώ και με υποχρεώσεις που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ».

Ειδική μνεία γίνεται και για τα έργα αποχέτευσης των κεντρικών οικισμών. «Το έργο αυτό συζητιέται πολύ έντονα την τελευταία τουλάχιστον 30ετία και πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει ανάγκη το νησί μας και μιλάμε για ένα έργο δημόσιας υγείας. Το έργο αυτό, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δημοπρατήθηκε μετά από ανοιχτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2018. Αναδείχθηκε ο ανάδοχος που πραγματοποιεί το πρώτο υποέργο (προϋπολογισμού 6.150.000 ευρώ) την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης, μήκους 17.500 μέτρων στους οικισμούς Απολλωνία, Αρτεμώνα, Πάνω Πετάλι, Άι Λούκα, Κάτω Πετάλι, Εξάμπελα και Καταβατή».

Επίσης, σε ό,τι αφορά την ύδρευση στον απολογισμό αναφέρεται, πως «προχωρήσαμε σε αντικαταστάσεις τμημάτων δικτύων ύδρευσης συνολικού μήκους άνω των 13.000 μέτρων σε πολλούς οικισμούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Αντικατάσταση όλου του δικτύου στις Καμάρες

  • Αντικατάσταση τμημάτων στην Απολλωνία

  • Αντικατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος στο Κάτω Πετάλι

  • Κατασκευή δεύτερης δεξαμενής νερού στον Αγ. Μερκούριο

  • Ολοκλήρωση δικτύου Καμαρών – Απολλωνίας

  • Επέκταση αποχέτευσης Πλατύ Γιαλού

Θέσαμε σε λειτουργία τη 2η μονάδα αφαλάτωσης παραγωγής υφάλμυρου νερού στις Καμάρες, πραγματοποιήσαμε ετήσια συντήρηση στις 4 αφαλατώσεις με ποσό που ξεπερνάει ετησίως τις 100.000 ευρώ».

Τέλος «ολοκληρώσαμε, από το 2017, τις μελέτες (τοπογραφική, υδραυλική) για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στους κεντρικούς οικισμούς, ούτως ώστε αυτό το έργο να συμβαδίσει με την έναρξη εργασιών για την κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης στους επτά αυτούς οικισμούς.

Τεχνικά έργα

Στα σημαντικότερα έργα της τετραετίας από την “Ανανεωτική Κίνηση Σίφνου”, αναφέρονται τα εξής:

  • Λειτουργία Δημοτικού Σφαγείου

  • Κατασκευή ΧΥΤΑ

  • Προμήθεια μηχανημάτων ανακύκλωσης – κομποστοποίησης

  • Καθαρισμός οδικού δικτύου

  • Επισκευές οχημάτων

  • Κατασκευή παιδικών χαρών σε Απολλωνία, Καμάρες, Αγία Άννα, Αρτεμώνα, Πλατύ Γιαλό, Καταβατή

  • Βελτίωση δρόμου προς Πουλατη

  • Βελτίωση κεντρικής πλατείας Αρτεμώνα

  • Βελτίωση πλακόστρωτων σε Εξάμπελα και Καταβατή

  • Δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης σε Βαθύ, Κάστρο και Φάρο,

  • Εξωραϊσμός Πλατείας Ραμπαγα Απολλωνίας

  • Ονοματοδοσίες με παραδοσιακές κεραμικές ταμπέλες

  • Εξωραϊσμός δημοτικών κοιμητηρίων

Αναφορικά με τη βελτίωση και κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, ενδεικτικά αναφέρεται, η κατασκευή ολοήμερου δημοτικού σχολείου (προϋπολογισμού) 4.000.000 ευρώ, η κατασκευή νέου χώρου και περίφραξης στο Νηπιαγωγείο Απολλωνίας και η κατασκευή νέων τουαλετών στο νηπιαγωγείο Αρτεμώνα.

Τουρισμός – Πολιτισμός – Αθλητισμός

Αναφορικά με τις δράσεις τουριστικής προώθησης, η “Α.ΚΙ.Σ.” αναφέρεται στη συμμετοχή σε διεθνείς θεματικές κυρίως εκθέσεις, την παρουσίαση της Σίφνου στο Εθνολογικό Μουσείο του Αμβούργου, τη δημιουργία τουριστικού εμβλήματος, την προβολή του νησιού στα γραφεία του ΕΟΤ Αυστρίας – Ελβετίας, το αφιέρωμα της Σίφνου στο περιοδικό Conde Nast Traveller, την πραγματοποίηση έρευνας αντιλήψεων και ικανοποίησης των επισκεπτών – τουριστών, την επίτευξη ρεκόρ στις αφίξεις επιβατών τα τρία τελευταία χρόνια, την ανάδειξη του περιπατητικού τουρισμού και την ανάδειξη των μονοπατιών της Σίφνου, που πιστοποιήθηκαν και τιμήθηκαν με το ασημένιο βραβείο “Tourism Awards 2017”, για την ανάδειξη και αξιοποίηση των μονοπατιών.

Παράλληλα, μέσω της ΔΗ.Κ.Ε.Σ., ο Δήμος συμμετείχε στο πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”, πραγματοποιήθηκε τελετή ανάμματος των αρχαίων πύργων και φρυκτωρίων, δημιουργήθηκαν 70 αναρριχητικές διαδρομές στις Καμάρες και διοργανώθηκε το Let's Do It Greece.

Σημαντική αναφορά του απολογισμού τετραετίας στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, το οποίο τιμήθηκε με το Χρυσό βραβείο “European Gastronomic Festival 2016”, ενώ λόγω της διοργάνωσης τιμητική διάκριση από τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων το 2018 έλαβε ο Δήμος.

Επίσης σημειώνονται οι δράσεις του Φεστιβάλ Μουσικής Musifanto, η αξιοποίηση του “Δραγάτση” για έκθεση νεότερης κεραμικής τέχνης σε συνεργασία με το Σωματείο Αγγειοπλαστών, αλλά και η πληθώρα δραστηριοτήτων πολιτισμού στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μαριάνθη Σίμου”

Σε ό,τι αφορά στον αθλητισμό, αναφέρονται ενδεικτικά:

  • Αγώνας δρόμου σε άσφαλτο – Sifnos Run

  • Ορεινός αγώνας δρόμου – Sifnos Trail Race

  • Κολυμβητικοί αγώνες – Atromitos Race

  • Βελτίωση γηπέδου 5x5 στις Καμάρες

  • Βελτίωση ποδοσφαιρικού γηπέδρου “Γεώργιος και Δώρα Συγγελίδη

  • Τοποθέτηση συνθετικού τάπητα στο γήπεδο του γυμνασίου

  • Κατασκευή γηπέδου 5x5 στο ΕΠΑΛ Σίφνου

  • Τιμητικές εκδηλώσεις σε παλαιμάχους (Μίμης Δομάζος, Παναγιώτης Κελεσίδης κ.α.)

Υγεία - Πρόνοια

Στον απολογισμό της πρώην δημοτικής αρχής για την υγεία, αναφέρεται μεταξύ άλλων, η δωρεάν αεροδιακομιδή ασθενών έως 2017, η βελτίωση υποδοχής και εισόδου του Περιφερειακού Ιατρείου και η δωρεά ασθενοφόρου από τον κ. Αντώνη Αργύρη και την κ. Βασιλική Καββαθά.

Σχετικά με τις προνοιακές – κοινωνικές δομές, σημειώνεται, ότι υπήρξε συνέχιση υποστήριξης των κοινωνικών δομών του Δήμου μέσω της Εταιρείας Κοινωνικής Μέριμνας, στην οποία υπάγονται ο Παιδικός Σταθμός και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, ενώ πραγματοποιούνταν επιχορήγηση σε ετήσια βάση του παιδικού σταθμού με ποσό 70.000 ευρώ.

Λιμενικό Ταμείο – Ενέργεια

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διασύνδεση της Σίφνου, σημειώνεται μεταξύ άλλων, ότι«είμαστε από τους πρώτους Δήμους που έχουμε εκπονήσει τις μελέτες για την κατασκευή υδατοδρομίου στον Πλατύ Γιαλό».

Ενδεικτικά επίσης αναφέρονται και οι σημαντικότερες ενέργειες από πλευράς ΔΛΤ Σίφνου:

  • Μελέτη βελτίωσης λιμανιού Καμαρών

  • Οργάνωση παραλιών – ακτών

  • Τοποθέτηση πλωτής εξέδρας στις Καμάρες

  • Ετήσια μεταφορά άμμου στην παραλία του Πλατύ Γιαλού

  • Εκβάθυνση μικρού μόλου στις Καμάρες

  • Κατασκευή δύο μικρών προβλητών στη Χερσόνησο

  • Βελτίωση γλίστρας Καμαρών

  • Κατασκευή μεταλλικής προβλήτας στον Άγιο Νικόλαο Χερσονήσου

  • Τοποθέτηση προσκρουστήρων στο Λιμάνι Καμαρών

Σχετικά με την ενέργεια στο νησί, αναφέρεται πως «η Σίφνος είναι το πρώτο νησί στη Μεσόγειο που εδώ και ενάμιση χρόνο εκπονείται Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)», ενώ γίνεται μνεία και στη συνεργασία Δήμου και Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου για την εξάλειψη της πλαστικής σακούλας.

Σημαντικότερα έργα σε εξέλιξη

Ολοκλήρωση εκπόνησης της Α' φάσης της μελέτης του ΣΧΟΟΑΠ, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελλοντική επέκταση των οικισμών.

Δημοπράτηση της προμήθειας φορητής μονάδας αφαλάτωσης παραγωγής πόσιμου νερού, δυναμικότητας 1.000 κ. μ. ημερησίως, προϋπολογισμού 740.000 ευρώ.

Δημοπράτηση της προμήθειας συστήματος ελέγχου καταναλώσεων βελτίωσης λειτουργίας των δικτύων ύδρευσης και μείωσης των απωλειών πόσιμου νερού, προϋπολογισμού 2.583.355 ευρώ (4.400 ψηφιακοί υδρομετρητές).

Δημοπράτηση της προμήθειας συστήματος τηλεμετρίας, ελέγχου διαρροών και ποιότητας των δικτύων ύδρευσης (σε αφαλατώσεις, δεξαμενές, αντλιοστάσια, γεωτρήσεις), προϋπολογισμού 1.193.451 ευρώ.

Ένταξη του έργου της αστικής ανάπλασης Καμαρών (πεζόδρομος, χώρος στάθμευσης, θεατράκι, πλατείες) προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Αποχέτευση οικισμού Φάρου: Αγορά το 2018 του οικοπέδου που θα κατασκευαστεί η μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού (ΕΕΛ), με ποσό 70.000 ευρώ και ανάθεση των μελετών με ποσό 50.000 ευρώ που αφορούν στο σύνολο του έργου.

Αποχέτευση Οικισμού Βαθιού: Συνεισφορά περίπου 2.000.000 ευρώ από τους δωρητές κ.κ. Νίκο Πουρνάρα και Ελένη Καρκαντζή για την κατασκευή του έργου. Επίσης, ολοκλήρωση απαραίτητων μελετών για το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο στους αγωγούς μεταφοράς λυμάτων και στην μονάδα Εγκατάστασης και Επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού με χρήματα των δωρητών

Αποχέτευση οικισμού Χερσονήσου: Ανάθεση το 2015 των εναπομεινάντων μελετών για το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο, τους αγωγούς μεταφοράς λυμάτων και την εγκατάσταση επεξργασίας λυμάτων του οικισμού (Ηλεκτρομηχανολογική, Υδραυλική, ΜΠΕ), με ποσό περίπου 20.000 ευρώ.

Βελτίωση οδού προς Πουλατη: Εκπόνηση τοπογραφικής αποτύπωσης, προμελέτη και οριστική μελέτη οδοποιίας του έργου “Βελτίωση οδού πρόσβασης στη θέση Πουλάτη”, προϋπολογισμού 210.000 ευρώ στην οποία περιλαμβάνονται και τα έργα αποχέτευσης / αποστράγγισης των ομβρίων υδάτων.