Προσφυγή του Δήμου Αμοργού κατά των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ

“Υπέρ της αυτονομίας αλλά με όρους και περιορισμούς”

Το νησί της Αμοργού πλέον επηρεάζει άμεσα ο αγώνας κατά της αλόγιστης εγκατάστασης σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς η Ρ.Α.Ε. προχώρησε σε αδειοδότηση αρκετών υβριδικών σταθμών, με το Δήμο να αναλαμβάνει άμεσα δράση, προκειμένου να αποφύγει την περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, συζητήθηκε το ζήτημα της προσφυγής ή μη κατά των αποφάσεων της Ρ.Α.Ε.(Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα υπέρ της προσφυγής, με το Δήμαρχο Αμοργού, κ. Λευτέρη Καραΐσκο να τονίζει ότι ο Δήμος θα προχωρήσει πέραν της δικαστικής οδού, σε κινήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική και αλόγιστη εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με φόντο τη διατήρηση της μοναδικής αισθητικής του νησιού, την διαφύλαξη του παρθένου τοπίου και το όφελος του περιβάλλοντος και των κατοίκων της Αμοργού.

Αδειοδοτήσεις σε οκτώ σημεία

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλευρά του δημοτικού συμβούλου και εκπροσώπου της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Αμοργού, κ. Γιώργου Λουδάρου, «το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου δημοπρατήθηκαν πέντε άδειες για εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο νησί μας. Οι θέσεις αυτές βρίσκονται στην Περιστεριά, στον Κάστελα, στον Μούρο και τις Βίγλες, στις Δημητριές στο Καμάρι, στην Καλοταρίτισσα και στον Κόρακα».

Ο κ. Λουδάρος ενημέρωσε το Σώμα, ότι «ο Δήμος Αμοργού όταν το πληροφορήθηκε προέβη στις εξής ενέργειες. Πρώτον, ζήτησε από τη ΡΑΕ τις ακριβείς συντεταγμένες των θέσεων ώστε να δούμε και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων αυτών. Εδώ, να σημειώσω ότι δεν έχουμε πάρει ακόμη απάντηση. Δεύτερον, ανέθεσε στο δικηγόρο, κ. Γεράκη, να εξετάσει τη δυνατότητα προσφυγής κατά της απόφασης. Η θέση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για το ζήτημα αυτό είναι ότι πρέπει να εγκατασταθούν στο νησί, κατόπιν μελέτης, μόνον όσα φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες χρειάζονται για την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, ενώ το εγχείρημα, θα πρέπει να είναι φυσικά οικονομικά βιώσιμο».

Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, «η Επιτροπή Περιβάλλοντος εισηγείται να γίνει δεκτή η πρόταση του κ. Γεράκη, ώστε να προβεί ο Δήμος Αμοργού σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανακληθούν οι άδειες που δόθηκαν. Δηλαδή, να προχωρήσουμε σε προσφυγή κατά της απόφασης και επίσης να έρθουμε σε επαφή με τη ΡΑΕ, προκειμένου αυτή να εξορθολογίσει τις θέσεις που προτείνει για το νησί μας, σύμφωνα με τις θέσεις μας σχετικά με την ενεργειακή αυτονομία του νησιού».

Πολλαπλοί προβληματισμοί σε οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο

Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Καραΐσκος, ο οποίος αρχικά σημείωσε, πως «αυτές οι άδειες είναι άδειες παραγωγής. Όπως σημειώνεται και στην εισήγηση θα ακολουθήσουν κι άλλες αδειοδοτήσεις στις οποίες εμπλέκεται κυρίως το θέμα του περιβάλλοντος, των αρχαιοτήτων, αλλά και ο Δήμος. Πρόκειται για τις άδειες εγκατάστασης και άδειες λειτουργίας. Είναι αρκετά πρώιμο το στάδιο, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να κινηθούμε άμεσα».

Επιπλέον, ο κ. Καραΐσκος χαρακτήρισε αντιφατικό να δίνονται αυτές οι άδειες, «που ενώ παρουσιάζονται ως άδειες για υβριδικούς σταθμούς, στο πλαίσιο της λογικής ότι τα νησιά δεν έχουν διασύνδεση, η ισχύς που δίνουν δεν ανταποκρίνεται σε αυτή την πραγματικότητα. Πρόκειται για ισχύ που ανταποκρίνεται σε νησιά που έχουν διασύνδεση. Η διασύνδεση με το εθνικό δίκτυο έχει προγραμματιστεί για την Αμοργό, έχει αναβληθεί προσωρινά. Το αρχικό πρόγραμμα που προέβλεπε τη διασύνδεση για το 2021 τώρα έχει πάει για το 2028. Ωστόσο είναι κάτι το οποίο θα γίνει. Και γι' αυτό μας προβληματίζει το πώς δίνονται αυτές οι άδειες με την προοπτική του να γίνει κάτι τέτοιο μεθαύριο».

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, η ανώτατη κατανάλωση ενέργειας στην Αμοργό, και μάλιστα για έναν περίπου μήνα το καλοκαίρι, δεν ξεπερνά τα 3,5 μεγαβάτ, ωστόσο οι άδειες που πρόκειται να δοθούν, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, ξεκινούν από τα 5 μεγαβάτ, ενώ μπορούν να φτάσουν και τα 12 μεγαβάτ παραγωγής, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η παραγωγή του εργοστασίου της ΔΕΗ που βρισκεται ακόμη σε λειτουργία.

«Είμαστε θετικοί στο να αποκτήσει το νησί μας αυτονομία, αλλά με κάποιους περιορισμούς και με κάποιους όρους. Ένας παράγοντας είναι πώς χωροθετούνται αυτά τα μέρη. Πώς έγινε η επιλογή τους, τι ιδιοκτησιακό καθεστώς υπάρχει, το οποίο δεν το γνωρίζουμε. Είναι σημεία όπου υποβαθμίζεται και το περιβάλλον, είναι σημεία που βρίσκονται κοντά σε μνημεία, είναι σημεία που βρίσκονται κοντά σε περιοχές που έχουν μεγάλη τουριστική αξία για το νησί μας», τόνισε.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, το προκύπτουν ζητήματα και οικονομικής φύσεως, καθώς «έγινε χρήση μίας νομοθεσίας σχετικά πρόσφατης που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2019, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους υβριδικούς σταθμούς να πάρουν άδεια παραγωγής χωρίς να έχουν από 'πίσω' οικονομικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει, ότι πολλά από αυτά τα πρότζεκτ μπορεί να μην είναι βιώσιμα. Αυτό που μας προβληματίζει όμως είναι ότι ακόμη κι αν είναι βιώσιμα, ποιες είναι οι τιμές παραγωγής και οι τιμές πώλησης; Αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει, διότι αν το νησί προχωρήσει με αυτόνομο μοντέλο, χωρίς να γίνει κάποια διασύνδεση, θα υπάρξουν θέματα σε σχέση με την τιμή. Επίσης άλλο ένα σημείο που μας προβληματίζει, είναι γιατί να μην έχει μία συμμετοχή και ο Δήμος σε αυτή την ιστορία με την παραγωγή ενέργειας. Υπάρχουν πάρα πολλές δημοτικές εκτάσεις, τις οποίες θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε ώστε να έχει μεγαλύτερο όφελος και ο Δήμος και όλοι οι κάτοικοι του νησιού μας, όπως επίσης και το περιβάλλον».

«Για όλους αυτούς τους λόγους προχωράμε σε αυτή την προσφυγή. Η προσφυγή είναι πολύ πιθανόν να μη γίνει δεκτή, καθώς βάσει της πληροφόρησης που είχα, σε αυτό το στάδιο γίνονται προσφυγές μεταξύ των εταιρειών. Παρ' όλα αυτά, εμείς ξεκινάμε από σήμερα να δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση του περιβάλλοντός μας, έστω κι αν αυτή είναι μερική», υπογράμμισε καταλήγοντας.

Άμεση κινητοποίηση κόντρα σε μία ευνοϊκή για τους επενδυτές νομοθεσία

Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στις παράλληλες κινήσεις του Δήμου στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας της Αμοργού και των περιβαλλοντικών δράσεων που έχουν προγραμματιστεί από το Δήμο.

Σε ό,τι αφορά ωστόσο το ζήτημα των ΑΠΕ, ο κ. Καραΐσκος επεσήμανε, πως είναι υψίστης σημασίας η καταγραφή της περιουσίας του Δήμου στο κτηματολόγιο, εφόσον όπως εξήγησε «αν προτείνουμε να συμμετέχει ο Δήμος, πρέπει να γνωρίζουμε ποιες περιοχές διαθέτει και μπορεί να αξιοποιήσει».

Επιπλέον, ο Δήμαρχος υπενθύμισε, ότι «έχουμε κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό, αναφορικά με περιβαλλοντικές δράσεις σε συνεργασία με το Δίκτυο “Δάφνη”, το οποίο επίσης μπορεί να μας βοηθήσει να εκπονήσουμε ένα σχέδιο ενεργειακής βιωσιμότητας της Αμοργού», ενώ έκλεισε τονίζοντας ότι η εκπόνηση ΣΧΟΟΑΠ, θα βοηθήσει την δικαιότερη και βιωσιμότερη κατανομή των ΑΠΕ στο νησί.

Από την πλευρά της η Δημοτική Σύμβουλος, κ. Ψυχογιού Ελευθερία, τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει δράση άμεσα προκειμένου να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο ο Δήμος να βρεθεί ενώπιον de facto καταστάσεων, ενώ ενημέρωσε πως ήδη έχει σε επαφή με άλλα νησιά που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, όπως η Τήνος και η Άνδρος. Η κ. Ψυχογιού αναφέρθηκε στη νομοθεσία, η οποία έχει πλέον τροποποιηθεί έτσι, ώστε οι αδειοδοτήσεις να απλοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο προς όφελος των ιδιωτών, και πρότεινε να δημιουργηθεί και στο Δήμο Αμοργού Δημοτική Επιτροπή Αγώνα, ώστε να συντονίζονται σχετικές ενέργειες αποτελεσματικότερα.

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ Αμοργού, κ. Δεσποτίδης Ευάγγελος, αναφέρθηκε στο σχέδιο της ΡΑΕ και στο σχετικό χάρτη που προβλήθηκε, με τα αδειοδοτημένα και υπό αδειοδότηση αιολικά πάρκα, τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλο το μήκος του νησιού, τονίζοντας, πως αφενός αυτό θα σημαίνει πολλές διανοίξεις δρόμων σε όλο το νησί, που θα υποβαθμίσουν το περιβάλλον και αφετέρου, η διασύνδεση των αιολικών πάρκων μεταξύ τους, ώστε το ρεύμα να καταλήγει στο σημείο διασύνδεσης της Αμοργού με το ΕΣΔΗΕ θα απαιτήσει πιθανότατα την εγκατάσταση πυλώνων, κάτι που θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και την αισθητική σε όλη την Αμοργό.

 

Ετικέτες: