Προς κατάθεση - στο Υπ. Εσωτερικών - η πρόταση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την περαιτέρω αναβάθμιση των δομών φιλοξενίας, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Διεκδικούνται 200 χιλ. ευρώ για τους παιδικούς σταθμούς

Λύση σύμβασης χρησιδανείου με Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και προάσπιση της λειτουργίας του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη

Εγκαίρως καταθέτει πρόταση χρηματοδότησης των δομών φιλοξενίας νηπίων και βρεφών ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της δυνατότητας που παρέχει η κυβέρνηση να αξιοποιηθούν μεγάλα ποσά προς περαιτέρω αναβάθμιση και βελτίωση των παιδικών και βρεφικών σταθμών, με φόντο την απαίτηση προσαρμογής τους στη νέα νομοθεσία.

Ειδικότερα, στη μεθαυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τα αιρετά μέλη καλούνται να λάβουν απόφαση κατάθεσης της σχετικής πρότασης για διεκδίκηση ποσού έως 200 χιλ. ευρώ και για τις τέσσερις δομές φιλοξενίας στη Σύρο, κατόπιν πρόσκλησης που είχε ανακοινωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη με τίτλο: “Επιχορήγηση των Δήμων και των Νομικών Προσώπων αυτών για προσαρμογή λειτουργούντων δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 99/2017”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αλλά και βάσει των όσων επιβεβαίωσε με λιτές δηλώσεις του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο Δήμος είναι έτοιμος να υποβάλει το σχετικό αίτημά του, για το οποίο έχει περιθώριο ως την 31η Δεκεμβρίου του 2018.

Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής, πως η εν λόγω προσπάθεια του Δήμου έρχεται σε συνέχεια του αγώνα λήψης των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας των δομών, δεδομένης της λήξης των αποφάσεων παράτασης που αυτές διέθεταν.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, σε πανελλαδικό επίπεδο η κυβέρνηση μέσω ΠΔΕ διαθέτει ποσό ύψους 95 εκ. ευρώ, ώστε να ανταποκριθεί ο κάθε Δήμος στις επιταγές της νέας νομοθεσίας, με σκοπό την ασφαλή παραμονή των παιδιών στις δομές φιλοξενίας.

Έως 50 χιλ. ευρώ σε κάθε μία από τις τέσσερις δομές της Σύρου

Δεδομένης της προγραμματισμένης συζήτησης, μεθαύριο στο ΔΣ και της πρόθεσης του Δήμου να πάρει τη χρηματοδότηση και συγκεκριμένα το ποσό των 50 χιλ. ευρώ για κάθε μία από τις 4 δομές του νησιού, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, αλλά και τις ενέργειες από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας.

“Λειτουργούν τέσσερις δομές παιδικών και βρεφικών σταθμών στο νησί μας και προσπαθούμε μέχρι το τέλος του έτους να ολοκληρώσουμε τις μελέτες με την Τεχνική Υπηρεσία και φέρνουμε την πρόταση για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης” ανέφερε πρωτίστως, υπενθυμίζοντας και την προσπάθεια της Κοινωνικής Υπηρεσίας να λάβει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς.

“Είχαμε καταθέσει τέλος Ιουλίου τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά σε συνεργασία με το Τμήμα της Κοινωνικής Μέριμνας για την αδειοδότηση, με το οποίο υπάρχει πολύ καλή συνεργασία” πρόσθεσε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος εξήγησε πως, πλέον, ο Δήμος αξιοποιεί νέες χρηματοδοτικές δυνατότητες που δίδονται, με σκοπό την λειτουργία των δομών στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας.

“Ο νόμος επέτρεπε ένα χρονικό διάστημα για εργασίες και μάλιστα βγήκε κι αυτό το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα τις χρηματοδοτούσε. Προβλεπόταν η αδειοδότησή τους και σε εύλογο χρονικό διάστημα με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα που βγήκε τώρα, ο Δήμος θα κάνει τις επιπλέον εργασίες” συμπλήρωσε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως, προσπάθεια, της Δημοτικής Αρχής είναι “να αναβαθμιστούν συνολικά οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί που έχουμε στη Σύρο”.

Οι εργασίες βελτίωσης για κάθε παιδικό και βρεφικό σταθμό

Σχετικά με τη δυνατότητα επιπλέον βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων των σταθμών και ανάπτυξης εργασιών που συμπληρώνουν τις πρώτες κι ελάχιστες επεμβάσεις που είχαν υλοποιηθεί από πλευράς Δήμου για την αδειοδότηση των δομών, η Τεχνική Υπηρεσία έχει συντάξει αναλυτικά την πρότασή της, προκειμένου να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών και να λάβει έως και 200 χιλ. ευρώ.

Ειδικότερα, για τον παιδικό σταθμό του Βήσσα στη γεωγραφική ενότητα της Ποσειδωνίας, δυναμικότητας 25 νηπίων και λειτουργίας 1 τμήματος απαιτούνται επιπλέον τα εξής: Κατασκευή ράμπας στην είσοδο του σταθμού, επένδυση υαλοστασίων με ειδική μεμβράνη, ανανέωση χρωματισμών, επένδυση τοίχων χώρων υγιεινής και κουζίνας με πλακίδια πορσελάνης και επισκευή βελτίωση πέργκολας προαυλίου χώρου. Σκοπός όλων των ανωτέρω εργασιών κι επεμβάσεων αποτελεί η βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής των νηπίων.

Παρομοίως, για την προσαρμογή του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη στις προδιαγραφές του νέου θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης, στη γεωγραφική ενότητα Ερμούπολης, δυναμικότητας 73 νηπίων, λειτουργίας 3 τμημάτων προβλέπονται τα ακόλουθα: Κατασκευή ράμπας ή βελτίωση σκαλοπατιών εσωτερικά του σταθμού, κατασκευή κιγκλιδωμάτων έμπροσθεν μεγάλων ανοιγμάτων, επένδυση υαλοστασίων με ειδική μεμβράνη, ανανέωση χρωματισμών, κατασκευή εξαερισμού χώρων υγιεινής νηπίων αλλά και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου για την εξάλειψη ανισοσταθμιών.

Επιπρόσθετα, για τη δομή του παιδικού σταθμού στην περιοχή του Ξηροκάμπου, δυναμικότητας 50 νηπίων και λειτουργίας 2 τμημάτων, η Τεχνική Υπηρεσία έχει προβλέψει τα παρακάτω: Αλλαγή κουφωμάτων, ανανέωση χρωματισμών και διαμόρφωση υπαίθριου χώρου για την εξάλειψη ανισοσταθμιών.

Η σκοπιμότητα και γι αυτόν τον σταθμό αφορά στη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής των νηπίων, όπως παρομοίως και στη δομή του βρεφικού σταθμού Ερμούπολης στην περιοχή του Ξηροκάμπου, δυναμικότητας 20 βρεφών και λειτουργίας 1 τμήματος.

Συγκεκριμένα, για τον βρεφικό σταθμό προβλέπονται ακόμη η βελτίωση των σκαλοπατιών και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων προς τον χώρο του αίθριου σταθμού, η αλλαγή μέρους των κουφωμάτων και η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων έμπροσθεν ανοιγμάτων αιθρίου, καθώς επίσης, η ανανέωση των χρωματισμών και η κατασκευή νέας πέργκολας του προαυλίου.

Μαξιλαράκι” 40 χιλ. ευρώ για εργασίες που δεν θα χρηματοδοτηθούν

Δεδομένης της απαίτησης του Υπουργείου Εσωτερικών ο κάθε Δήμος να έχει εξασφαλίσει ένα ποσό στο Τεχνικό Πρόγραμμά του στο έτος 2018 για τυχόν εργασίες που δεν θα εγκριθούν από το ΠΔΕ, αλλά θα απαιτηθεί να τις διεκπεραιώσει η δημοτική πλευρά, απαντά με σαφήνεια ο Φραγκίσκος Βακόνδιος.

“Υπάρχει στο Τεχνικό Πρόγραμμα άλλο ένα ποσό της τάξης των 40 χιλ. ευρώ και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως το τέλος του χρόνου για να εξασφαλίσουμε όσα πρέπει για τους παιδικούς σταθμούς. Αυτό το ποσό θα προωθηθεί σε εργασίες συμπληρωματικές που μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ή σε εργασίες που μπορεί να μην χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα” διευκρινίζει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Σχετικά με το χρονικό περιθώριο υλοποίησης των εργασιών που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι κατευθύνσεις του Υπουργείου Εσωτερικών στην πρόσκληση είναι σαφείς: “Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2022, με δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις δικαιολογημένων αιτημάτων των Δήμων. Η παράταση δίνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών”.

Τέλος στην παραχώρηση αιθουσών στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων. Προτεραιότητα στην ομαλή λειτουργία της δομής της Κ. Μαρούλη

Εκτός των ανωτέρω, άκρως σημαντικό βήμα για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της δομής στην οδό Κ. Μαρούλη αποτελεί η “προσάρτηση” στο κτίριο, των αιθουσών που είχαν παραχωρηθεί κατά το παρελθόν στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής ΚΑΠΗ, Γιάννη Χαρίτο που είχε απασχολήσει πολλάκις τα δημοτικά πράγματα στον τόπο, καθώς ο ίδιος εμμονικά κι ατεκμηρίωτα επιθυμούσε την αξιοποίηση των μικρών χώρων για το “στρίμωγμα” της λειτουργίας της Κοινωνικής Υπηρεσίας, με σκοπό την αξιοποίηση του κτιρίου της Νεάπολης για τα όποια σχέδια είχε.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το κτίριο της οδού Κ. Μαρούλη πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο ως δομή φιλοξενίας νηπίων, ώστε να συνεχίσει κανονικά την πορεία του, με τον Δήμο να πράττει και τυπικά το αυτονόητο πλέον, δηλαδή να λαμβάνει απόφαση λύσης του χρησιδανείου με το Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων.

Την εν λόγω απόφαση καλούνται να πάρουν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στη μεθαυριανή συνεδρίαση του αιρετού συλλογικού οργάνου, δηλαδή να άρουν την απόφαση παραχώρησης ως την 31η Δεκεμβρίου του 2019 του εν λόγω χώρου, ο οποίος είχε δοθεί δωρεάν με δημοτική απόφαση της 17ης/2/2016, με σκοπό να προασπίσουν την ομαλή λειτουργία της δομής φιλοξενίας.

Η σχετική εισήγηση δε, έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Επιτροπής Επιχειρησιακής Δραστηριότητας και Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας, κατόπιν του αιτήματος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού και των Τμημάτων Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Βακόνδιος κληθείς να απαντήσει αν ήδη ο εν λόγω χώρος αξιοποιείται από τον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη, επιβεβαίωσε τα προαναφερθέντα: “Ο χώρος δεν χρησιμοποιείται για την ώρα. Μετά από τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Πλέον όμως, αποτελεί χώρο του παιδικού σταθμού της οδού Κ. Μαρούλη. Έγιναν όλες οι εργασίες”.

Πρώτες παρεμβάσεις για τις αδειοδοτήσεις

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, στην προσπάθεια του Δήμου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την απρόσκοπτη συνέχιση των τεσσάρων δομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων, προ μηνών, είχε αναπτυχθεί σχετικός αγώνας για την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων που έπρεπε να πληροί το κάθε κτίριο. Προς αυτήν την κατεύθυνση είχε ασκήσει πίεση σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου, ώστε να μη διατρέξουν κίνδυνο οι συγκεκριμένες δομές, απαραίτητες για τις ανάγκες των οικογενειών της Σύρου.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Βακόνδιος, υπενθύμισε μερικές εκ των σημαντικότερων εργασιών που είχαν δρομολογηθεί και μάλιστα με κοινή προσπάθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά και της Υπηρεσίας Κοινωνικής Μέριμνας.

“Κάποιες εργασίες είχαν γίνει από πόρους του Δήμου. Συγκεκριμένα, είχε τοποθετηθεί καινούργιος λέβητας στον σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη με κόστος 6.000 ευρώ, επίσης είχε αντικατασταθεί ο λέβητας στη δομή του Ξηροκάμπου. Η τοποθέτηση κι εγκατάσταση έγιναν από το συνεργείο του Τμήματος Μικρών Έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας. Λύθηκε το πρόβλημα που υπήρχε στον Ξηρόκαμπο” σχολίασε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Επίσης, αλλάχθηκαν τα κουφώματα στο κτίριο του Ξηροκάμπου με ποσό 16.000 ευρώ και έγιναν εργασίες μικρής κλίμακας στον παιδικό σταθμό του Βήσσα. Εκεί μας βοήθησαν και οι γονείς και γενικών η πλευρά τους σε όλες τις δομές προθυμοποιείται να βοηθήσει και να καλύψει ανάγκες και μάλιστα εθελοντικά”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, επανέλαβε πως γενικά για τον Δήμο αποτελεί “προτεραιότητα η αναβάθμιση των σχολείων αλλά και των δομών φιλοξενίας νηπίων και βρεφών” και ως εκ τούτου, στη μεθαυριανή συνεδρίαση, απαιτείται η ψήφιση της εισήγησης για πρόταση χρηματοδότησης εργασιών στις δομές της Σύρου.