Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με συντηρήσεις, βελτιώσεις και αποκαταστάσεις δημοτικών κτιρίων

Χρηματοδοτήσεις και μελέτες για τη δημοτική περιουσία

Φρ. Βακόνδιος: “Υπάρχει πολιτική βούληση να αξιοποιήσουμε κάθε πρόγραμμα χρηματοδοτικό”

Τις προτεραιότητες της Τεχνικής Υπηρεσίας σχετικά με τις βελτιώσεις, συντηρήσεις και αποκαταστάσεις δημοτικής περιουσίας σκιαγραφεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος κλήθηκε να ενημερώσει σχετικά, με αφορμή τον διαγωνισμό του έργου για τα δημοτικά ακίνητα, προϋπολογισμού περίπου 44 χιλ. ευρώ που αφορά στη χρήση 2018 – 2019.

Με φόντο τις σοβαρές αναπάντητες ανάγκες στην ακίνητη περιουσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στις οποίες η δρομολόγηση λύσεων εκτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ο ίδιος ρωτήθηκε για τις προτεραιότητες του τρέχοντος διαστήματος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης χρηματοδοτικών “εργαλείων”.

Όπως εξήγησε, ήδη η Δημοτική Αρχή επιχειρεί να διεκδικήσει πόρους από προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί από την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου να μην αφήσει ανεκμετάλλευτο ούτε ένα ευρώ, από χρήματα που μπορεί να διεκδικήσει προς βελτίωση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας.

Δεδομένου ότι οι δυνατότητες από το ταμείο του Δήμου αφορούν σε μικρά ποσά, που ανακουφίζουν στοιχειωδώς ανάγκες συντήρησης σε βασικά ακίνητα, ο κ. Βακόνδιος μίλησε και για την προσπάθεια λήψης χρηματοδοτήσεων για εκπόνηση μελετών, αφού όπως σχολίασε, χωρίς αυτές, δεν δύναται ο Δήμος να υλοποιήσει έργα.

Κτίρια ανενεργά προς το παρόν, αλλά και ακίνητα σε χρήση, έχουν συνθέσει την ατζέντα των άμεσων αναγκών για την Τεχνική Υπηρεσία, όπως αναφέρει στις απαντήσεις του ο Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Συντηρήσεις για Σκαγιοποιείο, ΠΑΝΘΕΟΝ και κτίρια Κοινοτήτων

Ειδικότερα, χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια η πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με τη διακήρυξη για το έργο της συντήρησης και βελτίωσης των δημοτικών κτιρίων για τη χρήση 2018 – 2019. Το προβλεπόμενο ποσό φθάνει τις 44.922,81 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βακόνδιος να τοποθετηθεί για τις ανάγκες που θα καλυφθούν με το εν λόγω ποσό, υπήρξε σαφής, κάνοντας αναφορά στην ισόγεια αίθουσα του ΠΑΝΘΕΟΝ καθώς επίσης και – κατά πάσα πιθανότητα – στο Σκαγιοποιείο Αναιρούση.

“Έχουμε ιεραρχήσει τις ανάγκες” δήλωσε πρωτίστως, ενώ κλήθηκε να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές για τη Δημοτική Αρχή όσον αφορά στην αξιοποίηση του ανωτέρω ποσού. “Το θέμα είναι να γίνει ο διαγωνισμός, να έχουμε άμεσα εργολάβο για να προχωρήσουμε” πρόσθεσε αναφορικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Μία εξ αυτών των αναγκών αφορά και στο κτίριο του Σκαγιοποιείου Γεωργίου Αναιρούση”.

Με φόντο τη λιτή πρώτη αναφορά σε παλαιότερο ρεπορτάζ της Κοινής Γνώμης για την πρόθεση αξιοποίησης του κτιρίου από το Τμήμα Πολιτισμού, ο ίδιος ερωτηθείς για τη δυνατότητα άμεσης αποκατάστασης, απάντησε τα εξής: “Θα κλείσουμε τη μελέτη για να δούμε ακριβώς το κόστος και αν είναι μικρό το ποσό, θα το κάνουμε από το παραπάνω έργο για τα δημοτικά κτίρια. Θέλουμε ακριβώς να προσδιορίσουμε τις επεμβάσεις που χρειάζεται το κτίριο και θα αποφασίσουμε πώς θα καλυφθεί το ποσό. Φθάνουν σίγουρα τα χρήματα, απλά θέλουμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια”.

Εκτός των ανωτέρω, με φόντο τη γνωστοποίηση εκ μέρους του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Δήμου, της πρόθεσης δημιουργίας μόνιμης έκθεσης για τον Μάνο Ελευθερίου και το έργο του, στο κτίριο του ΠΑΝΘΕΟΝ, ο κ. Βακόνδιος ρωτήθηκε αναφορικά με το αν οι ανάγκες βελτίωσης της ισόγειας αίθουσας του Δημαρχείου, θα καλυφθούν από το ίδιο ποσό.

“Η συντήρηση που χρειάζεται θα γίνει από αυτό το έργο των 44 χιλ. ευρώ. Ο χώρος έχει δίκτυο ηλεκτρικό και ύδρευσης, αλλά χρειάζεται γενικά μία αναβάθμιση” ανέφερε, ενώ για τους χώρους υγιεινής, σημείωσε πως, “Οπωσδήποτε χρειάζεται βελτίωση και στα wc του και γενικότερα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς”. Στην ερώτηση για τον χρονικό προσδιορισμό των ανωτέρω επεμβάσεων, ο ίδιος ανέφερε πως, “Θα “τρέξουν” μέσα στο 2019”, διευκρινίζοντας πως, “Από την ώρα που θα έχουμε ανάδοχο, θα προχωρήσουμε. Είναι προτεραιότητά μας”.

Σχετικά με τις προτάσεις που κατά καιρούς υποβάλλουν οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες για ανοικτά θέματα σε δημοτικά ακίνητα, ο κ. Βακόνδιος απάντησε γενικά.

“Υπάρχουν πολλά αιτήματα από τις Κοινότητες. Και στην Ερμούπολη και στην Άνω Σύρο και για όλα τα ακίνητα που χρειάζονται συντήρηση κι αναβάθμιση. Αυτή η συντήρηση γίνεται μέσα από αυτό το έργο” σχολίασε, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, τα χρήματα των 44 χιλ. ευρώ προωθούνται καθαρά σε “απλές συντηρήσεις και βελτιώσεις κτιρίων”.

Αποθήκες Βελλισαρόπουλου: Προσανατολισμός σε πρόγραμμα για επανάχρηση δημοτικών ακινήτων

Με φόντο την προ διμήνου σχεδόν πρόσκληση του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τη δυνατότητα διεκδίκησης πόρων ύψους 15 εκ. ευρώ για δημοτικά ακίνητα ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής σημασίας που όμως σήμερα είναι ανενεργά, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, ερωτηθείς για το αν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Δήμος, υπήρξε θετικός, ωστόσο, μίλησε με επιφύλαξη για τις οριστικές προτάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Με φόντο μία πρώτη παλαιότερη αναφορά για τις παλαιές αποθήκες του κτιρίου Βελισσαρόπουλου, δίπλα από το ακίνητο που λειτούργησε το σούπερ μάρκετ του Νεωρίου, ζητήθηκε από τον ίδιο να τοποθετηθεί.

“Είχαμε στο μυαλό μας τρία – τέσσερα κτίρια” γνωστοποίησε αναφορικά με τη συγκεκριμένη πρόσκληση, εξηγώντας παρακάτω πως, “Είχαμε αναφέρει αρχικά για το Πνευματικό Κέντρο, όμως αυτό το κτίριο είναι σε λειτουργία. Είχαμε σκεφθεί το κτίριο του Βελισσαρόπουλου δίπλα από το σούπερ μάρκετ Νεωρίου και επίσης είχαμε στο πλάνο και το κτίριο δίπλα από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου”.

Κληθείς να εστιάσει στο ακίνητο Βελισσαρόπουλου, ο ίδιος εξήγησε πως, “Προσανατολιζόμαστε μήπως προλάβουμε και φέρουμε την πρόταση για το κτίριο του Βελισσαρόπουλου” καθώς, όπως επεσήμανε, “Θέλουμε να καταθέσουμε πρόταση αναβάθμισης του συγκεκριμένου κτιρίου”.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που παρείχε, τόνισε πως, “Είναι ανενεργό αλλά θέλουμε κάποιες συμπληρωματικές μελέτες”. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, “Εξετάζουμε αν το συγκεκριμένο κτίριο πληρεί όσα χρειάζονται για να ενταχθεί στο πρόγραμμα της επανάχρησης των δημοτικών κτιρίων”, διευκρινίζοντας πως, άμεσα θα αποφασίσει πως θα κινηθεί η αρμόδια Υπηρεσία.

“Μέχρι στιγμής μπορώ να πω ότι φαίνεται πως θα προλάβουμε για την ένταξή του, δηλαδή να καταθέσουμε πρόταση”, ωστόσο, ο ίδιος για τον χρόνο οριστικοποίησης του θέματος, δεν θέλησε να μιλήσει αναλυτικότερα.

Εκτός των ανωτέρω, σχετικά με το μικρό ακίνητο δίπλα στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, απέναντι από το κτίριο της Φιλαρμονικής Ερμούπολης, το οποίο και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου, ο κ. Βακόνδιος ανέφερε πως, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

“Απ΄ ό,τι φαίνεται είναι δύσκολο αυτό το κτίριο να ενταχθεί. Μέχρι σήμερα, έχει γίνει αρχιτεκτονική αποτύπωση από την Τεχνική Υπηρεσία και έχουμε προμελέτη. Όμως απαιτούνται και συμπληρωματικές μελέτες (στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές κ.α.) για να ζητήσουμε χρηματοδότηση” σχολίασε, ενώ θέλησε να αναφέρει γενικόλογα πως, “Υπάρχουν κι άλλα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Το ένα είναι για αθλητικούς χώρους και το άλλο είναι ξανά για αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων”. Σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν, προσεχώς θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τη δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων.

Από Φεβρουάριο και μετά ο ανάδοχος για τη μελέτη των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου

Με αφορμή το κτίριο του ΠΑΝΘΕΟΝ και τις ανάγκες του για νέα κουφώματα και εισόδους, καθώς αποτελεί ισόγεια αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου, ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Βακόνδιος.

“Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα “σενάρια”. Είναι μεγάλο το κόστος” σημείωσε απαντώντας στην ερώτηση για τον τρόπο κάλυψης του κόστους των ξύλινων κουφωμάτων, ενώ εν συνεχεία, ρωτήθηκε για το στάδιο των διαδικασιών σχετικά με τον διαγωνισμό για την ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης.

“Τρέχει η υπόθεση της μελέτης” παρατήρησε, εκτιμώντας μάλιστα πως, “Μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε προσωρινό ανάδοχο για την αναβάθμιση των όψεων του Δημαρχείου”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “Αυτή η μελέτη θα μας δείξει τί χρειάζεται και τι ποσά απαιτούνται για τη συνολική αισθητική αναβάθμιση του ιστορικού κτιρίου. Επομένως, το πιθανότερο είναι πως συνολικά για όλο το κτίριο και τις όψεις του θα αναζητηθεί χρηματοδότηση, μετά την παραλαβή της απαραίτητης μελέτης”.

Ο κ. Βακόνδιος υπενθύμισε πως η χρηματοδότηση για τη μελέτη, όπως είχε γνωστοποιηθεί προ μηνών, εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, με απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος επί της ουσίας “άναψε το πράσινο φως” για επιχορήγηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με το ποσό των 330 χιλ. ευρώ.

“Είναι μία μελέτη προϋπολογισμού 330 χιλ. ευρώ. Όποιος κάνει την καλύτερη προσφορά θα αναλάβει και την εκπόνηση της μελέτης για τις όψεις. Προχωράμε” επανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Χρηματοδοτήσεις για μελέτες. Προτεραιότητα το 3ο Δημοτικό Σχολείο

Με φόντο το νέο ΕΣΠΑ και την προετοιμασία για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, ο κ. Βακόνδιος, ρωτήθηκε για την προεργασία που έχει κάνει ο Δήμος αναφορικά με τη δυνατότητα υποβολής προτάσεων για χρηματοδοτήσεις που θα ευνοήσουν στην κατεύθυνση της εκπόνησης μελετών για την υλοποίηση νέων έργων.

“Μας είχε ζητηθεί από τη Διαχειριστική, όπως και από όλους τους Δήμους και τους φορείς με εντολή του Υπουργείου, να κατατεθούν προτάσεις για μελέτες, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν, θα ανατεθούν σε εξωτερικούς και με αυτές τις μελέτες θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε έργα” υπενθύμισε ο κ. Βακόνδιος, τονίζοντας πως το σύνολο των προτάσεων αυτών, θα τεθούν προς συζήτηση κι έγκριση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

“Οι προτάσεις μας θα έρθουν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Τη Δευτέρα θα φέρουμε έξι – επτά προτάσεις” ανέφερε, ενώ ερωτηθείς για τις προτεραιότητες του Δήμου ή έστω ορισμένες εξ αυτών, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος υπήρξε λακωνικός, αλλά συγκεκριμένος.

“Προτεραιότητα έχουμε θέσει για το παλιό 3ο Δημοτικό Σχολείο στην Πηγάδα” σημείωσε κατηγορηματικά, ενώ σκιαγραφώντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο Δήμος με σκοπό τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων για την απόκτηση μελετών, σημείωσε τα παρακάτω: “Επίσης, υπάρχουν το Δημαρχείο, οι αθλητικοί χώροι σχετικά με ανάγκες ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ έχουμε στο πλάνο και πολιτιστικούς χώρους. Έχουμε στην ατζέντα και το λιμάνι, την προβλήτα κρουαζιερόπλοιων” δήλωσε, λέγοντας τέλος, πως, “Μελέτες για όλα αυτά θα χρειαστούμε και θα δούμε προσεχώς τί μπορεί να εγκριθεί ώστε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες κινήσεις”.

Αξιοποίηση ακινήτων. “Εργαλείο” οι μελέτες

Σχετικά με το αν αποτελεί “αγκάθι” για τον Δήμο, η μη ύπαρξη μελετών για νέα έργα, ο ίδιος απάντησε: “Σίγουρα αν δεν έχουμε μελέτες, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”.

Ωστόσο, θέλησε να επισημάνει πως, η πλευρά του Δήμου και η αρμόδια Υπηρεσία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια. “Έχει γίνει υπερπροσπάθεια από την Τεχνική Υπηρεσία καθώς ήδη πολλές μελέτες τις εκπονεί η ίδια. Για παράδειγμα τις μελέτες για το στάδιο Πευκακίων και το γήπεδο ποδοσφαίρου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όπως και για παιδικές χαρές και σχολεία. Έχει γίνει δουλειά από την Τεχνική Υπηρεσία και αυτή η προσπάθεια πιστεύω θα φανεί μετά από την υλοποίηση έργων” υποστήριξε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, ενώ τόνισε πως, “Σίγουρα, όσες περισσότερες μελέτες έχει ο Δήμος και καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε και να τις έχουμε στη διάθεσή μας, θα μας βοηθήσει στο να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις”.

Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, “Αυτά τα κτίρια είναι σημαντικά και πραγματικά η προσπάθεια που γίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία και το Τμήμα Προγραμματισμού για την αναζήτηση των πόρων είναι μεγάλη”.

Ο κ. Βακόνδιος έκλεισε τις απαντήσεις του, υποστηρίζοντας πως, “Υπάρχει πολιτική βούληση να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα τόσο για έργα, όσο και για μελέτες ώστε να αξιοποιήσουμε τα ακίνητά μας”.