Απόψε στο δημοτικό συμβούλιο η τελική έγκριση για τις ανάγκες της Σύρου, βάσει των προτεραιοτήτων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Προτάσεις του Δήμου για την περίοδο 2021 – 2027

Δυνατότητα χρηματοδότησης μελετών για την προετοιμασία έργων

Επτά προτάσεις για χρηματοδότηση μελετών με σκοπό την προετοιμασία υλοποίησης έργων καταθέτει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προς την αρμόδια Διαχειριστική Υπηρεσία, αναφορικά με την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027.

Η οριστικοποίηση των προτάσεων θα λάβει την τελική έγκριση στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συλλογικού οργάνου, το οποίο καλείται να δώσει τη συγκατάθεσή του στο πλάνο της Δημοτικής Αρχής, όπως αυτό συντάχθηκε και προωθείται σχετικά και με δουλειά του Γραφείου Επιχειρησιακού Προγραμματισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, η δημοτική πλευρά εγκαίρως καταθέτει τις προτάσεις της για την προετοιμασία της περιόδου 2021 – 2027, καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι η 18η Ιανουαρίου του 2019.

Πρέπει να επισημανθεί πως, από τις προτάσεις των μελετών που θα υποβληθούν, όσες επιλεγούν θα λάβουν εθνικούς πόρους, ώστε η εκπόνησή τους (ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ) να χαρίσει στο νησί τη δυνατότητα διεκδίκησης πόρων για υλοποίηση έργων.

Σύμφωνα με το πλάνο της Δημοτικής Αρχής, έμφαση δίδεται σε ανάγκες της μαθητικής κοινότητας, σε λιμενικές υποδομές, καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμιση ιστορικών κι εμβληματικών κτιρίων της Σύρου, αλλά και σε ανάγκες ικανοποίησης αιτημάτων της τοπικής αγοράς.

Στέγαστρο οδού Χίου – παραδοσιακή αγορά

Σημαντικό αίτημα που προωθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί η κατασκευή στεγάστρου στην παραδοσιακή αγορά της πόλης (οδός Χίου). Συγκεκριμένα αιτείται τη δυνατότητα χρηματοδότησης της μελέτης για την στέγασή της.

Σκοπός της εν λόγω μελέτης, όπως αναφέρουν οι λεπτομέρειες της τεχνικής περιγραφής, αποτελεί η ανάδειξη, ανάπλαση και προστασία της παραδοσιακής αγοράς.

Πρόκειται για ένα πολυσυζητημένο θέμα που απασχολεί τον εμπορικό κόσμο και τις επιχειρήσεις της πόλης που λειτουργούν στον συγκεκριμένο χώρο. Σύμφωνα με την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας προώθησης της εκπόνησης της μελέτης, σημειώνει ο Δήμος πως, “Αποτελεί πάγιο αίτημα για την προώθηση της τοπικής αγοράς και τη λειτουργία της υπό όλες τις συνθήκες. Αποτελεί την πλέον πολυσύχναστη οδό της πόλης με παραδοσιακό χαρακτήρα και έντονη εμπορική δραστηριότητα”.

Η εκτίμηση του κόστους της μελέτης προϋπολογίζεται σε 140.000 ευρώ με τη διάρκεια υλοποίησής της, κατόπιν της δημοπράτησης, να υπολογίζεται σε 18 μήνες και η περίοδος ωρίμανσης του έργου σε 24 μήνες.

Νέες εγκαταστάσεις λιμένα ακτοπλοΐας – Προβλήτα κρουαζιερόπλοιων

Ένα ακόμη σημαντικό έργο, του οποίου τη μελέτη θέλει να αποκτήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για την αναζήτηση σε επόμενο χρόνο χρηματοδότησης, αποτελεί και η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατικών σκαφών με τους κατάλληλους χώρους επιβίβασης – αποβίβασης οχημάτων και αναμονής επιβατών.

Σχετικά με τη σκοπιμότητα του εν λόγω έργου, διευκρινίζεται στην τεχνική περιγραφή πως, “Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του επιβατικού φόρτου κυρίως λόγω περιορισμένης έκτασης του χερσαίου χώρου αλλά και της θέσης του λιμένα εντός του οικιστικού ιστού. Συνεπώς απαιτείται η νέα χωροθέτηση του επιβατικού λιμένα για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών”.

Για το εν λόγω έργο, υπενθυμίζεται πως έχει εκπονηθεί προγραμματικό σχέδιο και στο σχέδιό του έχουν εκπονηθεί άλλες μελέτες και συγκεκριμένα: Κυματική μελέτη, προκαταρκτική μελέτη λιμενικών έργων, προκαταρκτική μελέτη οδοποιίας, προκαταρκτική μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη. Για τη χρηματοδότηση της μελέτης και του ανωτέρω έργου, το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται σε 860.000 ευρώ, με εκτιμώμενη διάρκεια ολοκλήρωσης μετά τη δημοπράτησή της, 12 μήνες. Για την ωρίμανση του έργου θα απαιτηθούν 24 μήνες.

Ένα ακόμη λιμενικό έργο που θέτει σε προτεραιότητα η Δημοτική Αρχή στην προσπάθεια διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων για τη μελέτη του, αφορά στην επέκταση της προβλήτας και των χερσαίων εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Σύρου.

Ειδικότερα, σημειώνεται στην τεχνική έκθεση πως, η επέκταση προσδιορίζεται μεταξύ της υφιστάμενης προβλήτας και του προσήνεμου μόλου. Επί της ουσίας, “θα προκύψει μία επέκταση κρηπιδωμάτων και χερσαίου χώρου περίπου 5 στρεμμάτων για την παροχή βελτιστοποιημένων υπηρεσιών ασφάλειας, μεταφοράς και εξυπηρέτησης του τομέα της κρουαζιέρας”.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων πως, η διάρκεια ολοκλήρωσης της μελέτης μετά τη δημοπράτησή της είναι 12 μήνες και το εκτιμώμενο κόστος της 300.000 ευρώ.

Ενεργειακή αναβάθμιση Θεάτρου “Απόλλων”, ΑΚΔΕ και Δημαρχιακού Μεγάρου

Στις προτεραιότητες έχουν τεθεί και θέματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Πρωτίστως, καταγράφονται οι ανάγκες για το θέατρο “Απόλλων” με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής του, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ένταξη έξυπνων ενεργειακών συστημάτων και την αποδοτική χρήση νερού. Σχετικά με την αναγκαιότητα εκπόνησης της μελέτης, τονίζεται πως, “Το θέατρο “Απόλλων” επιφάνειας κάτοψης περί τα 1.000 τμ. είναι ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα της χώρας, λειτουργεί όλη τη διάρκεια του έτους και αποτελεί βασικό κέντρο τέχνης και πολιτισμού. Δέχεται χιλιάδες επισκέπτες και η ενεργειακή του αναβάθμιση θα μειώσει το λειτουργικό κόστος του κτιρίου και θα συμβάλλει στη διατήρησή του”.

Η εκτιμώμενη χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της μελέτης αφορά σε οκτώ μήνες και το ύψος της δαπάνης γι αυτήν, υπολογίζεται σε 80.000 ευρώ.

Παρομοίως, προτείνεται και η μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης για το Δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Μιαούλη. “Το κτίριο, χαρακτηρισμένο ως μνημείο με επιφάνεια κάτοψης περί τα 2.800 τμ. στεγάζει υπηρεσίες και δέχεται καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενους και πολίτες. Η μετατροπή του σε ένα κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης και έξυπνης διαχείρισης των πόρων, θα αποδώσει οικονομικά οφέλη, μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και υπόδειγμα χρήσης παλαιών κτιρίων με σύγχρονους όρους”. Η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης της μελέτης αφορά σε οκτώ μήνες μετά τη δημοπράτησή της και η δαπάνη εκτιμάται σε 300.000 ευρώ.

Τέλος, για θέματα ενεργειακής αναβάθμισης επιδιώκεται να προωθηθούν και οι ανάγκες του Αθλητικού Κέντρου συνολικά.

Όπως αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή για τη σκοπιμότητα της μελέτης και του έργου (μελλοντικά), “Το Αθλητικό Κέντρο Ερμούπολης περιλαμβάνει το Κολυμβητήριο, την Α΄ Αίθουσα (μπάσκετ), τη Β΄ Κλειστή Αίθουσα (βόλεϊ), όπου πραγματοποιούνται προπονήσεις, αγώνες κι εκδηλώσεις. Η ενεργειακή κατανάλωση είναι σημαντική και η εξοικονόμηση θα αποδώσει οικονομικά οφέλη και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος προς όφελος των δημοτών.

Η διάρκεια χρόνου για την εκπόνησή της είναι 8 μήνες και το κόστος της εκτιμάται σε 230.000 ευρώ.

Νέο κτίριο για 3ο Νηπιαγωγείο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Τέλος, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προωθεί πρόταση που αφορά στην κατασκευή νέου κτιρίου για το 3ο Νηπιαγωγείο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται για τη σκοπιμότητα, το εν λόγω κτίριο είναι ένα από τα πιο παλαιά “και με σημαντικά δομικά και λειτουργικά προβλήματα, κτίριο που σήμερα” και τα σχολεία στεγάζονται με ενοίκιο εκεί. Βάσει πλάνου, “το νέο σχολείο θα στεγασθεί σε νέο σύγχρονο κτίριο στο οικόπεδο του παλαιού δημοτικού σχολείου, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε αχρησία και ημιερειπιώδη κατάσταση”.

Το κόστος για τη δαπάνη εκτιμάται σε 350.000 ευρώ και η ολοκλήρωση της μελέτης, μετά τη δημοπράτησή της, υπολογίζεται να φθάνει σε 12 μήνες.