Έντονη αντίδραση της μειοψηφίας για μελέτες που προτείνεται να υποβληθούν από το Δ. Σύρου-Ερμούπολης προς χρηματοδότηση κατά τη νέα προγραμματική περίοδο (2021-2027)

“Αφάνταστη προχειρότητα στο σχεδιασμό του μέλλοντος του νησιού”

Ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις από το σύνολο της μειοψηφίας, προκάλεσαν οι προτάσεις υποβολής μελετών για προετοιμασία και ωρίμανση έργων, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, ο οποίος εγκρίθηκε με ισχνή πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Τις προτάσεις της δημοτικής αρχής, βάσει της εισήγησης του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Φραγκίσκου Βακόνδιου, αναφορικά με την εκπόνηση μελετών, για έργα μεγάλου προϋπολογισμού, κλήθηκε να εγκρίνει το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τη μειοψηφία να μιλάει για αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος για το παρόν και το μέλλον του νησιού, με προχειρότητα και έλλειψη σοβαρού προγραμματισμού, θίγοντας αρκετά προβλήματα, σε ό,τι αφορά το κατά πόσον είναι εφικτές οι προτεινόμενες μελέτες στο σύνολό τους.

Οι προτεινόμενες μελέτες

Σύμφωνα με τον κ. Βακόνδιο, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, για τη νέα προγραμματική περίοδο προτίθεται να υποβάλλει προς χρηματοδότηση μελέτες, για τα έργα:

  • Ανέγερσης του νέου κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου και 3ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κόστους 350.000 ευρώ

  • Ενεργειακής αναβάθμισης του Δημαρχιακού Μεγάρου Ερμούπολης, κόστους 300.000 ευρώ

  • Ενεργειακής αναβάθμισης του Αθλητικού Κέντρου Ερμούπολης, κόστους 230.000 ευρώ

  • Ενεργειακής αναβάθμισης του Θεάτρου Απόλλων, κόστους 80.000 ευρώ

  • Κατασκευής στεγάστρων στην οδό Χίου, κόστους 140.000 ευρώ

  • Κατασκευής νέων εγκαταστάσεων για το λιμένα Σύρου (θέση Λαδόπουλου), κόστους 860.000 ευρώ

  • Επέκτασης της προβλήτας κρουαζιέρας, κόστους 300.000 ευρώ και τέλος,

  • Ανάπλασης του πολυχώρου πολιτισμού “Μάνος Ελευθερίου”, κόστους 470.000 ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Βακόνδιο, υπάρχουν επιπλέον έργα, τα οποία θα μπορούσαν να προστεθούν στη λίστα, ωστόσο είτε δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των επιμέρους μελετών και άρα δεν μπορεί να προχωρήσει το μελετητικό έργο σε συνολικό επίπεδο, ή το κόστος είναι σημαντικά μικρότερο και άρα μπορεί να αναληφθεί από ίδιους πόρους, ή άλλες πηγές χρηματοδότησης, μελλοντικά.

Στη διαδικασία των ερωτήσεων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Ανδρέας Γιαλόγλου, ζήτησε να ενημερωθεί, αν χωρίς εγκεκριμένο master plan του λιμένα Ερμούπολης, μπορούν να μελετηθούν επιμέρους οι ακτοπλοϊκές εγκαταστάσεις, όπως ο νέος λιμένας, ή η επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας. Επιπλέον διερωτήθηκε αν, εφόσον προτείνεται η κατεδάφιση και ανέγερση εκ νέου του κτιρίου του 3ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, η Υπηρεσία έχει τη σύμφωνη γνώμη σκοπιμότητας από τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεδομένου, ότι το κτίριο αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτόνημα και έχει κριθεί διατηρητέο, ενώ παράλληλα, βρίσκεται σε περιοχή χωρίς πρόσβαση για ΑμεΑ.

Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος υποστήριξε, πως το master plan το επόμενο διάστημα θα έχει εγκριθεί και δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στην εκπόνηση των επιμέρους μελετών, ενώ για το 3ο Δημοτικό, πως αφενός μπορεί να μελετηθεί η πρόσβαση για ΑμεΑ, ενώ, σε σχέση με τη σκοπιμότητα, ανέφερε, πως ήδη χρησιμοποιείται ως σχολείο.

Προχειρότητα, έλλειψη δημοκρατίας, απουσία έργων στα χωριά

Στην τοποθέτησή του επί της ουσίας του θέματος, ο κ. Γιαλόγλου τόνισε, πως ο προγραμματισμός για τη νέα προγραμματική περίοδο αφορά σε έργα “που θα καθορίσουν το μέλλον του νησιού για τα επόμενα 10 χρόνια, αν όχι παραπάνω”, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή, πως αντιμετωπίζει το θέμα με προχειρότητα, χωρίς να έχει ακολουθηθεί καμία διαδικασία διαβούλευσης, τόσο με τα μέλη της μειοψηφίας, όσο και με την τοπική κοινωνία, υπογράμμισε την έλλειψη προτάσεων για μελέτες έργων στα χωριά της Σύρου, ενώ στάθηκε για ακόμη μία φορά στην έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού για το Δήμο.

Αναφορικά με μεγάλα έργα στα χωριά, ο κ. Γιαλόγλου υπενθύμισε την αναγκαιότητα εκπόνησης μελέτης για ανάσχεση του κυματισμού στο Φοίνικα, ώστε να μην προκύπτουν ζημιές στην περιοχή.

Τέλος, για τα λιμενικά έργα, ο κ. Γιαλόγλου αναφέρθηκε στα λεγόμενα του κ. Κοσμά, σε προηγούμενη συνεδρίαση, για εμπλοκή στη διαδικασία έγκρισης του master plan, υποστηρίζοντας, ότι το μέλλον του, ενδεχομένως είναι αβέβαιο.

“Υπάρχει μία αφάνταστη προχειρότητα και εδώ σχεδιάζουμε το μέλλον του νησιού, λες και είναι μπακάλικο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μελέτες εκατομμυρίων, που συνεπάγονται έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Θα απαιτούσα μία σοβαρότητα και μία τεκμηρίωση” ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Παύλος Χρυσαφίδης, παρομοίασε τις προτάσεις για τη νέα προγραμματική περίοδο, με προεκλογικό πρόγραμμα, δηλώνοντας απόλυτα σύμφωνος με την τοποθέτηση του κ. Γιαλόγλου.

Ο κ. Χρυσαφίδης τόνισε κι εκείνος την απόλυτη έλλειψη διαβούλευσης, για τόσο μεγάλης σημασίας έργα, με το σώμα του Δ.Σ., αλλά και τους εκπροσώπους της κοινωνίας, ενώ αναφέρθηκε σε προτάσεις, που δεν έχουν περιληφθεί, όπως πρόβλεψη για την ιδιοκτησία του Δήμου εντός του στρατοπέδου “Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου”, ή στην περιοχή των Αστεριών, όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλου βεληνεκούς παρεμβάσεις, “για το συριανό λαό και όχι για τα συμφέροντα επίδοξων αόρατων επενδυτών”.

Λύση σε προβλήματα και ανάπτυξη της Ερμούπολης

Υπεραμυνόμενος των προτάσεων, που αφορούν σε έργα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ο πρόεδρος του Λ.Τ.Σ., κ. Δημήτρης Κοσμάς, απέρριψε κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό του κ. Γιαλόγλου περί “μπακάλικου” και έλλειψης οράματος, τονίζοντας με αισιοδοξία, πως το master plan εντός των επόμενων δύο μηνών, θα έχει εγκριθεί και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα, για την έγκριση και των επί μέρους μελετών.

“Δεν είναι ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα δεκαετίας αυτό, όταν μεταφέρεται το λιμάνι στη θέση Λαδόπουλου και αναπτύσσεται άμεσα η νότια περιοχή της Ερμούπολης, όταν παίρνουν ζωή τα κτίρια του Λαδόπουλου, απεγκλωβίζεται η πόλη από το συγκοινωνιακό πρόβλημα, έχουμε νέο πάρκινγκ, εκεί όπου τώρα βρίσκεται η αναμονή των οχημάτων για την επιβίβασή τους στα πλοία, επεκτείνεται η κρουαζιέρα, γίνεται πλέον το λιμάνι μας μαρίνα;”, σημείωσε, υποστηρίζοντας, ότι τα έργα των οποίων οι μελέτες προτείνονται, θα βοηθήσουν στη λύση προβλημάτων και θα συμβάλουν στη ανάπτυξη του παραλιακού και χερσαίου τμήματος της πόλης.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Βακόνδιος, σε ό,τι αφορά στο προϋπολογιζόμενο κόστος των μελετών, μετά από σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου κ. Κεράνη, εξήγησε, πως αυτό προκύπτει από την ελληνική νομοθεσία, ωστόσο δεν αποτελεί ενδεικτικό του τελικού κόστους, το οποίο μπορεί να έχει έκπτωση έως και 75%.

Ειδικότερα για τη μελέτη, σχετικά με τον πολυχώρο πολιτισμού “Μάνος Ελευθερίου”, εξήγησε, πως η μελέτη περιλαμβάνει την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, κατασκευή αποδυτηρίων, κυλικείων, βοηθητικοών χώρων, ενός ανοιχτού θεάτρου χωρητικότητας περίπου 2.000 ατόμων, τη διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, κατασκευή χώρου στάθμευσης, ανάπλαση όλου του χώρου του λατομείου, καθώς και ανάδειξη του φυσικού τοπίου και συνεπώς το κόστος είναι τόσο υψηλό.

Η κοινωνία θα έπρεπε να έχει άποψη”

Δευτερολογώντας, ο κ. Γιαλόγλου επανέλαβε τα επιχειρήματά του, περί απουσίας διαβούλευσης, λέγοντας, πως η μειοψηφία δεν μπορεί να υποβάλει προτάσεις χωρίς να έχει πρώτα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να εξεταστούν οι υφιστάμενες και να διαμορφωθούν επιπλέον προτάσεις. “Εδώ μιλάμε για έργα συνολικού κόστους 30-40 εκατομμυρίων. Η κοινωνία της Σύρου δεν θα έπρεπε να έχει άποψη, για το τι προετοιμάζουμε;”, σχολίασε.

Ο κ. Κεράνης επέμεινε στο θέμα του πολυχώρου πολιτισμού ρωτώντας “ποιος καθόρισε αυτές τις συνιστώσες, για να βγει αυτή η μελέτη; Ποιος είπε, ότι εκεί πρέπει να γίνει χώρος για 2.000 άτομα, όταν έχουν ήδη γίνει εκεί 30 περίπου συναυλίες, εκ των οποίων οι 6-7 είχαν πάνω από 2.500 κόσμο; Ποιος αποφάσισε, ότι πρέπει μέγιστο να έχουμε 2.000 άτομα εκεί; Για ποιο λόγο;”.

Ας μη μένουμε στο τυπικό”

Κλείνοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Αλέξης Αθανασίου, υπογράμμισε, πως οι μελέτες αφορούν στην προγραμματική περίοδο που ξεκινά το 2021 και πως υπάρχει χρόνος και άλλες ευκαιρίες, για χρηματοδότηση και άλλων μελετών και έργων.

“Σε μία μεγάλη προγραμματική περίοδο, πράγματα αλλάζουν, βγαίνουν νέες προσκλήσεις και το ξέρετε. Ας μη μένουμε στο τυπικό και ας μην πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων τη δουλειά του Αντιδημάρχου και των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας. Ας μην είμαστε τόσο ισοπεδωτικοί. Αυτά πρέπει να ψηφιστούν, είναι πολύ σημαντικά για τον τόπο”, σημείωσε.

Τελικώς, η εισήγηση του κ. Βακόνδιου υπερψηφίστηκε με 9 ψήφους υπέρ, έναντι 8 κατά, μία εκ των οποίων και της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας, κ. Μαρίζας Αγγελοπούλου, η οποία, παρόλο που δήλωσε σύμφωνη με την πλειονότητα των προτεινόμενων μελετών, καταψήφισε, λόγω της πρόβλεψης για κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου του 3ου Δημοτικού σχολείου, δεδομένου ότι αποτελεί, όπως σημείωσε, “ένα μοναδικό αρχιτεκτόνημα της χώρας”.