Κατάθεση προτάσεων από τη ΔΕΥΑ Σύρου προς την αρμόδια Διαχειριστική Υπηρεσία, με φόντο την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Προτεραιότητες σε ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης

Τρία σημαντικά έργα που ζητούν χρηματοδότηση για την ωρίμανση των μελετών τους

Με γοργούς ρυθμούς προώθησαν προς τη Διαχειριστική Υπηρεσία της ΠΝΑι, τις προτάσεις τους για ανοικτές ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης στη Σύρο, τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑ Σύρου, κατόπιν απόφασης που πήραν, με φόντο τον προγραμματισμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργος Παπαμανώλης ιεράρχησε τις σοβαρές ανάγκες που έχει καταγράψει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης και συνδέονται με τη μέριμνα ωρίμανσης μελετών για τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο προγραμματισμός της ΔΕΥΑ Σύρου επικεντρώνεται στην προετοιμασία για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές Βήσσα, Ποσειδωνίας και Φοίνικα, στην αναβάθμιση του εργοστασίου αφαλάτωσης της Ερμούπολης με ΑΠΕ, καθώς και στο έργο εξοικονόμησης νερού στην οικιακή χρήση.

Εκτός των ανωτέρω, για τα οποία κατατέθηκαν εγκαίρως προς τη Διαχειριστική τεκμηριωμένες προτάσεις, ο κ. Παπαμανώλης γνωστοποίησε δύο ακόμη βήματα που επιθυμεί να πραγματοποιήσει η ΔΕΥΑ Σύρου προκειμένου να αντιμετωπίσει στο μέλλον κι άλλα αναπάντητα προβλήματα στην πόλη κι όχι μόνον. Ένα εξ αυτών και η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ερμούπολης στα σημεία χαμηλής στάθμης.

Αποχετευτικό και επεξεργασία λυμάτων για Ποσειδωνία, Φοίνικα και Βήσσα

Γνωστοποιώντας τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ΔΕΥΑ Σύρου για τη νέα προγραμματική περίοδο, ο Γιώργος Παπαμανώλης ξεκίνησε από την προσπάθεια απόκτησης ώριμης μελέτης για το έργο αποχέτευσης και επεξεργασίας των λυμάτων στις τρεις περιοχές του Φοίνικα, της Ποσειδωνίας και του Βήσσα. “Προγραμματισμό έχουμε κάνει για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ που είχε ζητηθεί και από τη Διαχειριστική, όπως έχει κάνει και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης” σημείωσε προλογικά, ενώ τόνισε πως, από τα πρώτα έργα που οφείλει η ΔΕΥΑΣ να προωθήσει είναι το ανωτέρω.

Ειδικότερα, επεσήμανε πως ο ακριβής τίτλος του έργου προς ωρίμανση είναι “Συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία λυμάτων των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα και Ποσειδωνίας ν. Σύρου – Επαναχρησιμοποίηση εκροών για άρδευση” και αφορά, “α. Στην κατασκευή αποχετευτικών δικτύων συλλογής αστικών λυμάτων των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα και Ποσειδωνίας νήσου Σύρου, β. στην κατασκευή αντλιοστασίων και δικτύων μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ, γ. στην κατασκευή νέας ΕΕΛ στα όρια των ίδιων οικισμών και δ. στην κατασκευή δικτύου διάθεσης των επεξεργασμένων νερών (εκροές) για άρδευση ή έμμεσο εμπλουτισμό του υδροφόρου (πηγάδια/γεωτρήσεις)”.

Σχετικά με την αναγκαιότητα εκπόνησης οριστικής μελέτης για τη δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης από το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Παπαμανώλης στο έγγραφο προς τη Διαχειριστική είναι σαφής: “Λόγω της αυξημένης ζήτησης και της υπεράντλησης ο υδροφόρος στους παραπάνω οικισμούς έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα. Η περιοχή στερείται αποχετευτικών δικτύων και τα αστικά λύματα οδηγούνται σε βόθρους που λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Η κατασκευή σύγχρονων αποχετευτικών δικτύων και νέας μονάδας ΕΕΛ (τριτοβάθμιας επεξεργασίας) εκτός της προστασίας του περιβάλλοντος θα δώσει λύση με την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων νερών για άρδευση, προωθώντας την αρχή της κυκλικής οικονομίας”.

Αυτά που απαιτούνται είναι: Τοπογραφικά – Περιβαλλοντολογικά, Γεωλογική / Γεωτεχνική Μελέτη, Υδρογεωλογική μελέτη, Υδραυλική μελέτη, Υγιειονολογική μελέτη και Μελέτη ΕΕΛ. Το εκτιμώμενο κόστος για την εκπόνηση των μελετών ανέρχεται σε 250 χιλ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσής τους υπολογίζεται σε 16 μήνες.

Ο κ. Παπαμανώλης θέλησε να γνωστοποιήσει μάλιστα πως, από τη ΔΕΥΑΣ έχει ήδη ανατεθεί η εκπόνηση Υδρογεωλογικής Μελέτης και Προκαταρκτικής Μελέτης για το παραπάνω έργο.

Αναβάθμιση αφαλάτωσης Ερμούπολης με ΑΠΕ

Ένας ακόμη σημαντικός στόχος αποτελεί και η εκπόνηση μελετών για το έργο “Αναβάθμιση εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης με τη χρήση Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας (Αιολική)”. Το συγκεκριμένο έργο αφορά: “α. στην βελτίωση υφιστάμενων εγκαταστάσεων του εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του, στην προσθήκη νέων μονάδων, δυναμικότητας 3.000 κυβικών/ημέρα για την κάλυψη αυξημένων αναγκών και στην κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 3 MWh για την ελάφρυνση του κόστους ενέργειας”. Σχετικά με την αναγκαιότητα απόκτησης της μελέτης για τη μελλοντική υλοποίησή του, ο κ. Παπαμανώλης σημειώνει πως, “Λόγω της ολοένα αύξησης της ζήτησης πόσιμου νερού και της ανάγκης βελτιστοποίησης των υφιστάμενων μονάδων του εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης, απαιτείται ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και η προσθήκη νέων μονάδων. Δεδομένης της υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην αφαλάτωση, της ανάγκης μείωσης του κόστους παραγωγής και της συμβολής στην πράσινη ανάπτυξη είναι πλέον επιβεβλημένη η αξιοποίηση ΑΠΕ και ειδικότερα (λόγω μεγέθους) της Αιολικής ενέργειας”. Για το παραπάνω έργο απαιτούνται η βελτίωση και επέκταση εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης, η ανανέωση – έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων εργοστασίου αφαλάτωσης, τοπογραφικά – στατικές μελέτες αντλιοστασίων/δεξαμενών, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη εγκατάστασης, κατασκευή Αιολικού Πάρκου ισχύος 3 Mwh, χωροθέτηση κ.α.. Το κόστος για το σύνολο των μελετών εκτιμάται στο ποσό των 400 χιλ. ευρώ και ο απαιτούμενος χρόνος για την εκπόνησή τους δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες. Ο ίδιος, σημείωσε πως, “έχει εκπονηθεί από το ΚΑΠΕ και ήδη βρίσκεται στο στάδιο τελικής της υποβολής η Μελέτη μέτρησης ανεμολογικών στοιχείων για την περιοχή Κούτελα-Χαρτιανά της Περιφερειακής Ενότητας Άνω Σύρου” με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΣ.

Εξοικονόμηση νερού στην οικιακή χρήση

Εκτός των ανωτέρω, η τρίτη πρόταση που κατατέθηκε αφορά στο έργο “Εξοικονόμηση νερού στην οικιακή χρήση”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο κ. Παπαμανώλης, το έργο αφορά στην προμήθεια και διάθεση στους καταναλωτές/χρήστες συσκευής εξοικονόμησης νερού στους υδραυλικούς υποδοχείς (νιπτήρες).

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα προώθησης μελέτης για το εν λόγω έργο, ώστε να μπορεί να αναζητηθεί χρηματοδότηση, σημείωσε πως, “Στη Σύρο το κόστος του νερού είναι πολύ υψηλό λόγω της προέλευσης του από τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης. Κατά συνέπεια κάθε προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης ή της εξοικονόμησής του αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας. Η εν λόγω συσκευή/βαλβίδα τοποθετείται μέσα στο νιπτήρα και έχει τη δυνατότητα να εκτρέπει τη ροή του καθαρού νερού (μη χρησιμοποιού-μενο) προς μια δεξαμενή αποθήκευσης για τη χρησιμοποίησή του σε άλλη χρήση (π.χ. καζανάκι, ντους). Η μελέτη για την προμήθεια των συσκευών, τη διαμόρφωση καμπάνιας και κουλτούρας από τη ΔΕΥΑΣ και η διάθεσή τους στους καταναλωτές σε μικρό κόστος, αποτελεί το αντικείμενο την υποβαλλόμενης μελέτης”.

Για το σχετικό έργο απαιτείται η μελέτη προμήθειας και διάθεσης συσκευών εξοικονόμησης νερού σε οικιακή χρήση. Ο κ. Παπαμανώλης επεσήμανε πως, το εκτιμώμενο κόστος για το επίπεδο μελέτης φθάνει το ποσό των 20 χιλ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσής της δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες.

Με φόντο και τα τρία παραπάνω έργα και την προετοιμασία των υπαλλήλων και του Διευθυντή της ΔΕΥΑΣ για την κατάθεση προτάσεων με σκοπό τη χρηματοδότηση των μελετών τους, ο Γιώργος Παπαμανώλης δήλωσε: “Θέλω να πω συγχαρητήρια στη διεύθυνση και το προσωπικό της ΔΕΥΑΣ για τον έγκαιρο προγραμματισμό, παρά την έλλειψη προσωπικού”.

 

Αντιπλημμυρική προστασία Ερμούπολης

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά και με την ανάγκη “οχύρωσης” της Ερμούπολης από τα προβλήματα συγκέντρωσης του νερού σε μερικά σημεία της παραλιακής ζώνης και όχι μόνον, στα οποία ανακύπτει σοβαρό θέμα, όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση. Αυτά τα σημεία, όπως εξήγησε είναι κυρίως η συμβολή του τέλους της οδού Χίου με την παραλιακή ζώνη καθώς και η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου (βλ. Σημείο Εργοστασίου ΔΕΗ).

“Οι μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία της Ερμούπολης στις ζώνες χαμηλής στάθμης, λόγω της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία και την Πολεοδομία του Δήμου” εξήγησε ο κ. Παπαμανώλης ενώ πρόσθεσε πως, πρωτίστως απαιτείται η εκπόνηση μελετών για την αντιμετώπιση της ανόδου της θάλασσας και όχι η ωρίμανση του έργου για το επόμενο ΕΣΠΑ. “Έχουν δοθεί ως προτάσεις στην Διαχειριστική προς αναζήτηση χρηματοδότησης των μελετών” σχολίασε διευκρινιστικά, σημειώνοντας πως, θα πρέπει να εκπονηθεί μία μελέτη και να γίνει διερεύνηση των ζωνών χαμηλής στάθμης της Ερμούπολης που κινδυνεύουν από πλημμυρικά φαινόμενα λόγω χαμηλού υψομέτρου, σε συνδυασμό και με την ανύψωση της στάθμης της θάλασσας από την κλιματική αλλαγή” ενώ πρέπει να προωθηθούν και μελέτες πολεοδομικών παρεμβάσεων.

Ερωτηθείς σχετικά με την αναγκαιότητα έγκαιρης μέριμνας, εκ μέρους της ΔΕΥΑΣ και του Δήμου (Τεχνική Υπηρεσία), ο κ. Παπαμανώλης υπήρξε σαφής: “Η κλιματική αλλαγή, μεταξύ των άλλων, επιφέρει και ανύψωση της στάθμης της θάλασσας. Η πόλη της Ερμούπολης, λόγω της ιστορικής της εξέλιξης, έχει οικοδομηθεί – σε δύο τουλάχιστον περιοχές (ζώνες) σε χαμηλό υψόμετρο. Τα επόμενα χρόνια οι περιοχές γύρω από την οδό Χίου στο κέντρο της πόλης και κατά μήκος της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου (στρατόπεδο, παλιά αφαλάτωση, Πειραϊκή center) θα κινδυνεύσουν αφού τα όμβρια νερά δεν θα παροχετεύονται προς τη θάλασσα λόγω μικρής διαφοράς ύψους με την ελεύθερη επιφάνεια αυτής”. Μνημονεύοντας το παράδειγμα της Βενετίας σε αυτό το θέμα, ο ίδιος εξήγησε πως, “επιδίωξη είναι πχ. με προεδρικό διάταγμα να προβλέπεται ότι σε κάθε ανακαίνιση ή οποιαδήποτε επέμβαση στις οικοδομές, η νέα οικοδομική άδεια θα επιβάλλει (σύμφωνα με τη μελέτη) το σημείο αναφοράς (υψόμετρο) της οικοδομής, υψηλότερα της υφιστάμενης κατάστασης, ώστε σε 50-60 χρόνια το ζήτημα να έχει αντιμετωπιστεί”.

Για την ανωτέρω δρομολόγηση λύσης στην πράξη, θα απαιτηθούν: Τοπογραφικά – Περιβαλλοντολογικά, Γεωλογική / Γεωτεχνική Μελέτη, Υδρογεωλογική μελέτη, Υδραυλική μελέτη και Πολεοδομική μελέτη. Το εκτιμώμενο κόστος των μελετών υπολογίζεται σε 400 χιλ. ευρώ.

 

Μικρότερα έργα και δίκτυο ύδρευσης στο Επισκοπειό

Εκτός του προαναφερθέντος προγραμματισμού, ο Γιώργος Παπαμανώλης κλήθηκε να επισημάνει αν σε επίπεδο έτοιμης μελέτης η ΔΕΥΑΣ έχει “υλικό” για την αναζήτηση χρηματοδότησης με σκοπό την υλοποίηση έργου ύδρευσης ή αποχέτευσης ή άλλου αρμοδιότητά της.

“Μελέτη έτοιμη για κάλυψη αναγκών ύδρευσης είναι ένα μικρό ποσό περίπου των 100 χιλ. ευρώ για την αντικατάσταση του αγωγού Μπαρούμη (με το εργοστάσιο αφαλάτωσης), με άλλον μεγαλύτερης διατομής (30 εκ. διάμετρος)” ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως, “Αυτό το έχουμε προγραμματίσει να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια”. Ωστόσο, άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης, λέγοντας πως, “Αν μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από αλλού και το ποσό των 100 χιλ. ευρώ είναι μέσα στα όρια, θα μπορούσε ενδεχομένως να τύχει χρηματοδότησης”.

Ο κ. Παπαμανώλης γνωστοποίησε επίσης και την πρόθεση βελτίωσης των παροχών νερού στην περιοχή του Επισκοπειού. “Ανάγκη την οποία έχουμε εκτιμήσει και είναι σε φάση μελέτης είναι το δίκτυο ύδρευσης στο Επισκοπειό” σχολίασε, καθώς ανέφερε πως, “Έχει σε κάποια σημεία προβλήματα το δίκτυο. Είναι παλιό δίκτυο, σιδερένιο δίκτυο, έχει μικρές διατομές και πολλές παρακάμψεις”. Ως εκ τούτου, δήλωσε πως, δυστυχώς, παρατηρείται νερό που τραβά σκουριά”. Ερωτηθείς για τα βήματα αντικατάστασης αυτού του δικτύου, τόνισε πως, “Είναι σε φάση μελέτης. Θα γίνει από την Υπηρεσία μας επειδή διαγνώσαμε τα προβλήματα στο β΄ εξάμηνο του περασμένου έτους”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Ιεραρχήσαμε αυτή την ανάγκη ως την επόμενη εκτεταμένη αντικατάσταση δικτύου μετά από την Ποσειδωνία” διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Η μελέτη είναι στην αρχή της κι εκπονείται από την Υπηρεσία”. Κληθείς να εκτιμήσει τον χρόνο ολοκλήρωσής της, απάντησε: “Μέσα στο 2019 θέλουμε τη μελέτη για το δίκτυο, ώστε να αναζητήσουμε χρηματοδότηση”.

Ο κ. Παπαμανώλης, προτού κλείσει την ενημέρωση για τον προγραμματισμό της ΔΕΥΑΣ σε νέα έργα και παρεμβάσεις, πρόσθεσε πως, “Έχουμε στον προϋπολογισμό μας ποσό 40.000 ευρώ”, το οποίο ανέφερε πως φορά σε διαγωνισμό για κάλυψη ήπιων θεμάτων. “Βγαίνει κάθε χρόνο με διαγωνισμό κι επιλέγουμε σημεία που υπάρχει πρόβλημα. Είναι για μικρές παρεμβάσεις. Μεταξύ άλλων και μέχρι να ωριμάσει το έργο για το Επισκοπειό, θα γίνει μία μικρή παρέμβαση στη συγκεκριμένη περιοχή” ανέφερε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την ενημέρωσή του.