Προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την εκτέλεση έργων στη χερσαία ζώνη των λιμένων Ερμούπολης, Φοίνικα και Κινίου, μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου

“Μία χρονιά έργων”

Αναβάθμιση στην προβλήτα κρουαζιεροπλοίων έως την πλατεία Κανάρη, όπως επίσης στα στέγαστρα και το χώρο αναμονής οχημάτων του ακτοπλοϊκού λιμένα

Σε σειρά σημαντικών έργων, τόσο για τον εξωραϊσμό περιοχών, όσο και για τη βελτίωση της λειτουργικότητας συγκεκριμένων σημείων και κατ' επέκταση της καθημερινότητας των πολιτών, προχωρά το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου.

Αρκετά σημεία στη λιμενική ζώνη, όπως η ασφαλτόστρωση του χώρου αναμονής των οχημάτων εντός του λιμένα της Ερμούπολης, η αναβάθμιση της περιοχής από την πλατεία Κανάρη, έως το τελωνείο, αλλά και εξωραϊστικές παρεμβάσεις σε Κίνι και Φοίνικα, δρομολογούνται μέσα στο έτος, από το Δ.Λ.Τ. Σύρου, όπως φάνηκε και από τις σχετικές εισηγήσεις, της συνεδρίασης του Δ.Σ., που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ανάπλασης... συνέχεια

Σε ό,τι αφορά έργα, που προγραμματίζονται, για το κέντρο της πόλης, ο πρόεδρος εισηγήθηκε την αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2019, που αφορά σε νέα έργα και μελέτες, προτείνοντας την εγγραφή του έργου επισκευής της ανωδομής και βελτίωσης της περίφραξης, στην περιοχή από την πλατεία Κανάρη έως την περιοχή Νησάκι, στο ύψος του τελωνείου, που αποτελεί και την Α' Φάση του έργου βελτίωσης της προβλήτας κρουαζιεροπλοίων, με προϋπολογισμό 124.000 ευρώ.

“Είναι ένα έργο, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για τη βελτίωση της προβλήτας κρουαζιεροπλοίων, η οποία ξεκινά από την πλατεία Κανάρη, ουσιαστικά, από εκεί που έχει τελειώσει η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στο ύψος της ψησταριάς και φτάνει μέχρι το ύψος του τελωνίου, όσον αφορά στην Α' Φάση”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΛΤ Σύρου, κ. Δημήτρης Κοσμάς.

Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπρεσίας, κ. Ειρηναίος Ζερβός, σημείωσε, πως οι εργασίες που προτείνονται συνοπτικά, αφορούν στην ολοκλήρωση του πεζοδρομίου, για το τμήμα έναντι της πλατείας Κανάρη, την επίστρωση της ανωδομής, με διαμορφωμένο σκυρόδεμα, τμήματα από βοτσαλωτό και πλάκες όδευσης τυφλών, μία ενισχυτική κατασκευή, καθώς και την αντικατάσταση τμήματος του ασφαλτοτάπητα, ο οποίος εμφανίζει σημαντικές φθορές.

“Πρόκειται για μία έκταση 1.200 τετραγωνικά μέτρα περίπου, η οποία θα καλύψει στην ουσία την είσοδο των επιβατών κρουαζιεροπλοίων μέχρι την πόλη, μέχρι το κομμάτι που έχουμε ήδη αναπλάσει”, ανέφερε ο κ. Ζερβός, δηλώνοντας αισιόδοξος, ότι “θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε εντός του καλοκαιριού, πιθανόν και νωρίτερα”, καθώς η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη εγκριθεί και βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδοτήσεων.

Σχολιάζοντας, ο πρόεδρος, κ. Κοσμάς υποστήριξε, πως παρά τις αιτιάσεις για έλλειψη οράματος της νυν δημοτικής αρχής, “μία εξαιρετικά πολύ καλή ιδέα, η οποία κυοφορούνταν χρόνια τώρα και τελικά παίρνει σάρκα και οστά. Άρα και όραμα υπάρχει και κέφι υπάρχει και θα συνεχίσουμε για να εκτελέσουμε πολλά έργα για το νησί μας”.

Αναβάθμιση της εικόνας του λιμένα Ερμούπολης

Επιπλέον εγκρίθηκε η κατακύρωση του διαγωνισμού για το έργο της επισκευής υποστέγων, ασφαλτοτάπητα και δικτύου ομβρίων υδάτων, στο κρηπίδωμα επιβατικών πλοίων του λιμένα της Ερμούπολης, συνολικού προϋπολογισμού 124.000 ευρώ.

Το έργο αφορά σε επισκευή των υποστέγων, που λόγω των φυσικών φαινομένων και της συνεχούς χρήσης τους, εμφανίζουν ρωγμές σε ορισμένα σημεία και μικροφθορές, καθώς και τη βελτίωση του οδοστρώματος εντός του χώρου αναμονής των οχημάτων στο λιμάνι, ένα έργο που αποτελεί χρόνιο αίτημα, μετά και την αφαίρεση του παρτεριού, το οποίο διαμόρφωνε δύο “ρεύματα” κυκλοφορίας και που άφησε “πληγωμένο” τον ασφαλτοτάπητα εντός του λιμένα έκτοτε.

Η χρηματοδότηση και για αυτό το έργο προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ο κ. Ζερβός σημείωσε, πως, άνευ απροόπτου, η υπογραφή της σύμβασης θα γίνει εντός του μήνα Μάιου. Προς τούτο, τα μέλη του Δ.Σ. εξέφρασαν την ανησυχία τους, αναφορικά με το αν οι εργασίες θα λάβουν χώρα εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρεμποδίζοντας την αποβίβαση και επιβίβαση των επισκεπτών από τα επιβατηγά πλοία, με τον πρόεδρο και τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας να διαβεβαιώνουν, πως οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με τρόπο τέτοιο, ώστε να προκληθεί η όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση, Ωστόσο, όπως τόνισαν, η διαδικασία είναι τέτοια, που η εκτέλεση του έργου θα μπορούσε να κινδυνεύσει λόγω κακών συνθηκών, σε περίπτωση, που υπήρχε αναμονή έως το χειμώνα, ενώ παράλληλα υπάρχει και κίνδυνος να χαθούν οι χρηματοδοτήσεις μέσω του ΠΔΕ.

Εμβόλιμα δε και εν μέσω συζήτησης άλλων θεμάτων, ο κ. Ζερβός σημείωσε επίσης, πως στο αμέσως επόμενο διάστημα εγκρίνεται η προμήθεια των συστημάτων ασφαλείας για το λιμάνι της Ερμούπολης, συνολικής δαπάνης 1.200.000 ευρώ, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί τα τεύχη δημοπράτησης, σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης, για το έργο του εμπορικού λιμένα Ερμούπολης, αξίας περίπου 4.000.000 ευρώ, σχολιάζοντας, πως “θα έχουμε μία χρονιά με υλοποιήσεις και δημοπρατήσεις έργων”.

Νέα όψη για το λιμανάκι του Κινίου

Σχετικά με τα σχεδιαζόμενα έργα για την περιφέρεια της Σύρου, στη χτεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου εγκρίθηκε η μελέτη και οι όροι διακήρυξης του έργου επίστρωσης του υφιστάμενου μόλου στο Φοίνικα.

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση του μόλου, που άπτεται της πλατείας του Φοίνικα. Σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, “ένα έργο το οποίο ολοκληρώνει την επίστρωση του υφιστάμενου μόλου, μετά την πλατεία του Φοίνικα, όπου εκτελέστηκε η ανάπλαση. Η πλατεία έχει ολοκληρωθεί και η επίστρωση του μόλου, που αποτελεί λιμενική εγκατάσταση και πλέον θα εξυπηρετεί τα σκάφη. Επισκευάζεται με διάστρωση σκυροδέματος, για εξομάλυνση και διαμόρφωση κλίσεων”, ενώ τονίστηκε, πως “θα γίνει ένας χώρους που θα εξυπηρετεί σκάφη και θα ταιριάζει με την πλατεία που έχει γίνει η ανάπλαση”. Η αξία του έργου αγγίζει τις 24.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα εγκρίθηκε η μελέτη και για την επίστρωση του υφιστάμενου κρηπιδώματος καθώς και διαμόρφωση διαδρόμου πρόσβασης, με την προσθήκη ραμπών ΑμεΑ στο λιμανάκι του Κινίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοσμάς, “πρόκειται για το μόλο του Κινίου, καθώς αποτελεί αίτημα χρόνιο των κατοίκων, αλλά και δική μας βούληση, να πάρει μία άλλη μορφή, η οποία θα είναι εξαιρετική, για να την απολαμβάνει ο επισκέπτης, αλλά ακόμη και ο Συριανός”.

Πλαισιώνοντας την εισήγηση του προέδρου, ο κ. Ζερβός επεσήμανε, ότι “έχουμε κάνει ένα σχέδιο, με τον ανάλογο προϋπολογισμό, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα έργο αξίας 74.400 ευρώ στο Κίνι και μάλιστα στο τμήμα που βρίσκεται, από την υφιστάμενη μικρή προβλήτα ανέλκυσης σκαφών, μέχρι και το μόλο. Είναι ένα τμήμα το οποίο δεν έχει πεζοδρόμιο. Εμείς θα δημιουργήσουμε πεζοδιάδρομο από εκεί [σ.σ. τη μικρή προβλήτα], μέχρι και το μόλο, έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα περιπάτου, εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, καθώς και καινούρια φωτιστικά”.

Όπως ενημέρωσε, το έργο έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019, με την τελευταία αναμόρφωση και αφού εξασφαλίσουμε την έγκριση της μελέτης, πιστεύω, ότι σε ανάλογο διάστημα, θα μπορέσουμε να τα δημοπρατήσουμε, μέχρι το καλοκαίρι”.