Στις 15 Απριλίου η διεξαγωγή του για την ανάδειξη αναδόχου που θα υλοποιήσει το έργο “Επισκευή και αναβάθμιση του δημοτικού γυμναστηρίου”

“Άνοιξε” ο διαγωνισμός για τα Πευκάκια

Αναλυτική παρουσίαση των κύριων παρεμβάσεων εντός του αθλητικού χώρου

Σε έναν μήνα από σήμερα ανακηρύσσεται ο ανάδοχος για το έργο αναβάθμισης του δημοτικού γυμναστηρίου στα Πευκάκια, αφού προχθές (13//3) βγήκε στον αέρα η σχετική διακήρυξη με τα αναλυτικά σχέδια και τις παρεμβάσεις που προβλέπει η μελέτη, για την ουσιαστική “μεταμόρφωση” του αθλητικού χώρου.

Η πλήρης εγκατάλειψη που έχει στοιχειώσει τον χώρο του σταδίου τα τελευταία χρόνια, αναμένεται σύντομα να αποτελέσει έναν κακό εφιάλτη, καθώς στις 15 Απριλίου θα διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία, μέσω της οποίας προσεχώς θα κατακυρωθεί οριστικά ο εργολάβος του πολυαναμενόμενου έργου.

Η υπόθεση της ουσιαστικής αναβάθμισης και αποκατάστασης του δημοτικού σταδίου, απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό κυρίως τις τελευταίες δύο δημοτικές θητείες, οπότε και τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφηκαν κι εκφράστηκαν δημοσίως από τους κατοίκους και την αθλητική κοινότητα του τόπου, άσκησαν πίεση στο πολιτικό προσωπικό ώστε να αναζητηθεί η οδός εκείνη, που θα χάριζε στην τοπική κοινωνία ένα σύγχρονο προπονητήριο κυρίως για τα αθλήματα του στίβου.

Ο αγώνας για τη χρηματοδότηση υπήρξε μεγάλος ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, το έργο θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και κατά 50% από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με τον συνολικό προϋπολογισμό του να ανέρχεται σε 753.677,36 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, και βάσει αυτής, όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου αφορά σε δώδεκα μήνες.

Δεδομένης της δημοσιοποίησης της διακήρυξης και του συνόλου των λεπτομερειών για το εν λόγω έργο, ακολουθεί η παρουσίαση των κύριων παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν.

Βασικές παρεμβάσεις του έργου και αγωνιστικός χώρος

Σύμφωνα με όσα σημειώνονται στην τεχνική έκθεση, η παρούσα μελέτη “αφορά στην κατασκευή και αναβάθμιση του ανοικτού δημοτικού γυμναστηρίου στα Πευκάκια για την τέλεση αγωνισμάτων στίβου”.

Οι αθλητικές δραστηριότητες που μπορεί να φιλοξενήσει ο χώρος είναι, α. Μπάσκετ σε ένα ανοικτό μικρό γήπεδο μπάσκετ και β. Αγωνίσματα στίβου όπως σφαιροβολία, άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος και αγωνίσματα δρόμου.

Συνοπτικά οι εργασίες της παρούσας μελέτης είναι οι παρακάτω: α. Ο εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή των υπαίθριων χώρων των αθλημάτων στίβου, δηλαδή των αγωνισμάτων δρόμου, της σφαιροβολίας, του άλματος εις ύψος και του άλματος εις μήκος, γεγονός που θα επιφέρει την αναβίωση των παγκυκλαδικών αγώνων στίβου στο χώρο. β. Η καθαίρεση και ανακατασκευή των κερκίδων στην ανατολική πλευρά του γηπέδου, γ. Η καθαίρεση και ανακατασκευή της εισόδου (κοινού – οχημάτων) επί της οδού Γυμναστηρίου, ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος από άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες, δ. Η καθαίρεση δύο κτισμάτων (γκισέ εισιτηρίων – κτίριο γραφείων), τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 8/2017 “έκθεση επικίνδυνου κτίσματος” της Δ.νσης Υ. Δόμησης, ε. Η ανακατασκευή του γηπέδου, στ. Η κατασκευή νέων κερκίδων στο πλάι του γηπέδου μπάσκετ, ζ. Η επισκευή του κτιρίου των παλαιών αποδυτηρίων, ώστε να καταστούν λειτουργικά και η. Η αποξήλωση και αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων στη βόρεια – νότια και ανατολική περίφραξη του γηπέδου.

Ειδικότερα για τον αγωνιστικό χώρο (κονίστρα 4.700 μ2) έχουν προβλεφθεί:

“α. Στίβος 5 διαδρόμων 200 μ. επιστρωμένος με ελαστικό τάπητα. Η κύρια ευθεία του στίβου θα επεκτείνεται πέραν των ημικυκλίων, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή των αγωνισμάτων δρόμου των 100 μ. β. 1 εγκατάσταση άλματος εις ύψος, γ. 2 εγκαταστάσεις άλματος εις μήκος, δ. 2 εγκαταστάσεις ρίψεως σφαίρας”.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχέδια προβλέπεται (στην περιοχή Α) να τοποθετηθεί προκατασκευασμένος χλοοτάπητας και (στην περιοχή Β) προβλέπεται η διαμόρφωση της τελικής επιφάνειας από συνθετικό δάπεδο (τάπητας – ταρτάν).

Πρέπει να σημειωθεί πως, “η απορροή των ομβρίων από τον συνθετικό τάπητα του αγωνιστικού χώρου θα γίνεται μέσω καναλιού απορροής, που θα κατασκευαστεί όπως προβλέπεται από τα σχέδια της μελέτης”. Επίσης, “η απορροή των όμβριων από τον χλοοτάπητα του αγωνιστικού χώρου θα γίνεται μέσω νέου αποστραγγιστικού δικτύου (τύπου ψαροκόκαλο) που θα κατασκευαστεί.

Κερκίδες

Αναφορικά με τις ανατολικές κερκίδες, προβλέπεται στην μελέτη “η καθαίρεση και ανακατασκευή τους”, όπως αναλόγως και η ανακατασκευή της εισόδου “ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος από άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες”. Σημειώνεται δε, πως, “για τη δημιουργία ράμπας ΑΜΕΑ και την άνετη πρόσβαση του κοινού θα καθαιρεθεί το κτίσμα του γκισέ εισιτηρίων, εμβαδού 6.50 μ2 πλαγίως της εισόδου”.

Γήπεδο μπάσκετ

Επιπλέον, για το γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου, αναφέρονται τα ακόλουθα, “Η σημερινή του κατάσταση το καθιστά μη λειτουργικό. Ιδιαιτέρως η κακή κατάσταση του δαπέδου του, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στους χρήστες”.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με την παρούσα μελέτη, “προβλέπεται η ανακατασκευή του δαπέδου, η καθαίρεσή των υφισταμένων κτιρίων γραφείων εμβαδού 56,39 μ2 και η κατασκευή νέων κερκίδων μήκους 24 μέτρων κατά μήκος του γηπέδου μπάσκετ”.

Επισκευή παλαιών αποδυτηρίων

Σχετικά με τα παλαιά αποδυτήρια που βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά του γηπέδου, αναφέρονται τα εξής: “Πρόκειται για ένα τρίχωρο ισόγειο κτίσμα συνολικού εμβαδού 68,91 μ2, το οποίο διαρθρώνεται από αποδυτήρια, 2 μικρές αποθήκες και χώρους υγιεινής. Η σημερινή του κατάσταση παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και η επισκευή και αναδιάρθρωση τους είναι επιβεβλημένη, ώστε να καταστούν λειτουργικά για τους χρήστες του χώρου. Σύμφωνα με τη μελέτη (και το σχέδιο 6) θα διαμορφωθούν χώροι αποδυτηρίων αντρών και γυναικών, WC για το κοινό και το κυλικείο. Εξωτερικά του κυλικείου θα κατασκευαστεί ξύλινη πέργκολα.”.

Εκτός των ανωτέρω πρέπει να σημειωθεί πως, υπάρχει ξεχωριστή πρόβλεψη για τη δρομολόγηση του αποχετευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου, όπως και για τη διαμόρφωση των φρεατίων, ενώ έχει εκπονηθεί μελέτη και για τον ηλεκτροφωτισμό του δημοτικού αθλητικού χώρου.

 

 

 

 

 

Σχετικά αρχεία: