Επισημάνσεις Δημοτικής Αρχής επί των προτάσεων των "Ανοιχτών Οριζόντων"

  • Παρασκευή, 15 Μαρτίου, 2019 - 16:57

Με αμέριστη προσοχή παρακολουθήσαμε την παρουσίαση των προτάσεων του υποψήφιου δημοτικού συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες για τη Σύρο» για την Περιφέρεια της Σύρου. Δεδομένου ότι η κατάθεση προτάσεων των υποψήφιων συνδυασμών αποτελεί μια από τις κορυφαίες δημοκρατικές διαδικασίες στον δρόμο προς τις εκλογές, εντύπωση προκαλεί η συμπερίληψη σε αυτές, υφιστάμενων έργων και μελετών της Δημοτικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

  • Η εγκατάσταση καθαρών πηγών ενέργειας σε όλα τα δημοτικά ακίνητα, σχολεία ή οικόπεδα, αποτελεί πάγια προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των Νηπιαγωγείων Ποσειδωνίας και Φοινικά και 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης Π/Υ 270.000 ευρώ, έχουν ήδη ενταχθεί από τον Δεκέμβριο 2018 για χρηματοδότηση το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας και το Σχολικό Συγκρότημα των Λυκείων Π/Υ 1.500.000 ευρώ περίπου και έχει εκδοθεί από το 2016 το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης για το Σχολικό Συγκρότημα των Γυμνασίων.
  • Αναφορικά με την αντικατάσταση των ηλεκτρικών λαμπτήρων, έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη καταγραφής του δημοτικού φωτισμού σε όλο το νησί. Σε επόμενη φάση, πρόκειται να επιλεγεί ο τρόπος αναβάθμισής τους. Όσον αφορά στο περιφερειακό οδικό δίκτυο, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα σχετική συνεννόηση με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία και είναι αρμόδια για το συγκεκριμένο τμήμα του οδικού δικτύου.
  • Η Α’ Φάση του έργου αποχέτευσης Βάρης – Μ. Γιαλού βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης δημοπράτησης και εντός των ημερών θα ανακηρυχθεί ο οριστικός ανάδοχος, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο. Θυμίζουμε ότι το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Φιλόδημος από τον Σεπτέμβριο 2018, με προϋπολογισμό 5.759.000 €. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αξιοποιηθεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία επεξεργασίας λυμάτων βιο-αντιδραστήρων μεμβρανών και το παραγόμενο νερό θα επαναχρησιμοποιείται για την ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Έχουμε ήδη αναθέσει την εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης και προκαταρκτικής μελέτης για τη συλλογή και επεξεργασία λυμάτων των οικισμών Φοίνικα, Βήσσα και Ποσειδωνίας και αντίστοιχη επανάχρηση του απορριπτόμενου νερού. Μάλιστα στις 5 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τεχνικό κλιμάκιο στην περιοχή, στα πλαίσια συλλογής στοιχείων για τη μελέτη. Για τη ωρίμανση του έργου έχει ήδη κατατεθεί αίτημα στη Διαχειριστική Αρχή για χρηματοδότηση των οριστικών μελετών, προκειμένου το έργο να υλοποιηθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ.
  • Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Πισκοπειού με την πρώτη παρέμβαση στο σημείο εισόδου στον οικισμό από την επαρχιακή οδό Ερμούπολης – Γαλησσά, μέχρι τις πρώτες κατοικίες. Έχει γίνει η δημοπράτηση, έχει ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος και το τμήμα αυτό θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο 2019. Για τη συνέχιση της αντικατάστασης του δικτύου όλου του οικισμού, με μεγαλύτερης κλίμακας έργο, προγραμματίζεται η εκπόνηση αντίστοιχης μελέτης.
  • Η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αφαλατώσεων και των αντλιοστασίων, έχει δρομολογηθεί από το 2017, όταν ανατέθηκε σχετική μελέτη στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.). Το 2018 κατατέθηκε υπόμνημα στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με προτεινόμενο έργο προς ένταξη στο επόμενο ΕΣΠΑ την εγκατάσταση αιολικού πάρκου 3 MWh στη θέση Κούτελα-Χαρτιανά.
  • Ο έλεγχος των απωλειών νερού στο δίκτυο ύδρευσης ήταν και είναι διατυπωμένος στρατηγικός στόχος της δημοτικής αρχής. Το έργο «Προμήθεια και Εγκατάσταση ενιαίου συστήματος Τηλεελέγχου - Τηλεχειρισμού, μείωσης διαρροών και βελτίωσης ποιότητας πόσιμου νερού Σύρου» είναι ήδη ενταγμένο από το 2018 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και αναμένουμε οδηγίες από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης για τη δημοπράτησή του.
  • Τα τελευταία χρόνια αντικαθιστούμε τμηματικά το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης του οικισμού της Άνω Σύρου. Έχει ήδη εγκριθεί η μελέτη και η δαπάνη για την αντικατάσταση του επόμενου τμήματος του δικτύου, η οποίο θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα και θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο 2019.
  • Αναφορικά με την υλοποίηση κατάλληλης υποδομής ανάσχεσης κυματισμού στην παραλιακή ζώνη του Φοίνικα, διευκρινίζουμε ότι έχει ενταχθεί στον Π/Υ 2019 του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο και ήδη είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες ανάθεσής της.
  • Επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει ήδη εκπονήσει λιμενική προμελέτη, σύμφωνα με την οποία εξετάζονται οι δυνατότητες επέκτασης του καταφυγίου Φοίνικα και επί της οποίας θα ακολουθήσει η σχετική διαβούλευση ώστε να επιλεγεί η καταλληλότερη λύση για την υλοποίηση του έργου.

Αν και είναι, κατ’ αρχάς, θετική η ενσωμάτωση των ήδη δρομολογημένων και υλοποιούμενων δράσεων της παρούσας Δημοτικής Αρχής στο πρόγραμμα άλλου συνδυασμού, δεν είναι ηθικά, πολιτικά και δεοντολογικά σωστό να αναφέρονται αυτές ως δήθεν πρωτοβουλίες του. Ελπίζουμε ότι δεν υπάρχει διάθεση παραπλάνησης των δημοτών και θέλουμε, επίσης, να πιστεύουμε ότι η άγνοια που επεδείχθη δεν ήταν συνειδητή, αλλά στο πλαίσιο μιας αγωνίας προεκλογικής να κατατεθούν προτάσεις άμεσα.