Απεστάλη χθες στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου το σχετικό έγγραφο με την έγκριση, που υπογράφει η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά

“Πράσινο φως” για το master plan από το ΥΠΠΟ

Τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού έλαβε το σχέδιο του master plan του λιμένα Ερμούπολης, η οποία και γνωστοποιήθηκε προς τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, χθες, με σχετικό έγγραφο που υπογράφουν η Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά και ο Υφυπουργός, Κωνσταντίνος Στρατής.

Την συγκεκριμένη απάντηση ανέμενε το ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, μετά από καθυστερήσεις που είχαν προκύψει, στη συνεδρίαση της ΕΣΑΛ τον Δεκέμβριο του 2018, οπότε και είχε συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη ως θέμα, η υπόθεση της Σύρου, με εκπρόσωπο του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού τότε, να έθετε γενικόλογα λόγους, ώστε να μην προχωρήσει η έγκρισή του.

Το θέμα είχε γίνει γνωστό στο πλαίσιο πληροφόρησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κατόπιν ενημέρωσης του προέδρου του, Δημήτρη Κοσμά, ο οποίος είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για το συγκεκριμένο εμπόδιο.

Ωστόσο, σήμερα, έχοντας στα χέρια του το έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού και μετά από επαφές που πραγματοποιήθηκαν με το Υπουργείο Πολιτισμού κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, η υπόθεση έγκρισης του master plan του λιμένα Ερμούπολης εξελίσσεται θετικά, με τελευταίο βήμα να αποτελεί η συζήτηση κι οριστική έγκρισή του από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Διευκρινίζεται πως η απόφαση ήρθε χθες, από το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων.

Η θετική απόφαση του ΥΠΠΟ

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του εγγράφου που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, τα γεγονότα είναι θετικά για το master plan.

Συγκεκριμένα, σε αυτό αναφέρονται τα εξής: “Αποφασίζουμε υπέρ της έγκρισης μελέτης προγραμματικού σχεδίου master plan λιμένα Ερμούπολης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Περιφερειακής Ενότητας Σύρου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου διότι από αυτή δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη στα μνημεία και τον ιστορικό τόπο της Ερμούπολης Σύρου”.

Μάλιστα καταγράφονται και όροι εκ μέρους του ΥΠΠΟ, οι οποίοι έχουν ως ακολούθως: “Α. Οι επιχώσεις στον τομέα 1 & 2 να περιοριστούν στο ελάχιστο αναγκαίο. Β. Ο συντελεστής δόμησης στον τομέα 11 να περιοριστεί στο μισό”.

Ερωτηθείς ο κ. Κοσμάς να εξηγήσει τί σημαίνει αυτός ο όρος και πώς επηρεάζει τις όποιες κατασκευές, υπήρξε σαφής: “Ο τομέας 11 είναι εκεί που θα φτιαχτούν τα κτίρια του επιβατικού σταθμού και όλες οι κτιριακές υποδομές που θα είναι για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Με αυτόν τον περιορισμό δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα. Είναι ακριβώς όπως τα έχουμε μελετήσει και δεν μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα στις κτιριακές μας υποδομές που έχουμε προβλέψει””.

Παρακάτω αναφέρονται και επιπλέον όροι: “Γ. Τα προτεινόμενα στην υποβληθείσα μελέτη ύψη των κτιρίων θα επανεξετασθούν στο πλαίσιο των μελετών που θα ακολουθήσουν και θα υποβληθούν προς έλεγχο και έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού”.

Όπως εξήγησε ο κ. Κοσμάς, “δηλαδή τα κτίρια που έχουμε “υπό κατασκευή” όταν γίνουν οι οριστικές μελέτες πλέον θα πρέπει να μας δώσουν πάλι το πράσινο φως από το Υπουργείο Πολιτισμού”. Και οι τελευταίοι όροι που σημειώνονται είναι οι κατωτέρω: “Δ. Να εφαρμοστούν οι διατάξεις του Ν.3028/2002 για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ε. Όλες οι προβλεπόμενες εκσκαφικές εργασίες στον αιγιαλό και στον θαλάσσιο χώρο θα γίνουν όλες με εποπτεία υπαλλήλου της ΕΕΑ, η οποία θα βαρύνει τις πιστώσεις του έργου. Για τον λόγο αυτόν η ΕΕΑ θα πρέπει να ειδοποιηθεί από τον φορέα του έργου εγγράφως, 20 εργάσιμες ημέρες νωρίτερα πριν την έναρξή τους. ΣΤ. Σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια των εργασιών αποκαλυφθούν αρχαιότητες, οι εργασίες θα διακοπούν και θα ακολουθήσει αρχαιολογική έρευνα στους χώρους από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η μετέπειτα πορεία του.”.

Είναι η πρώτη φορά που είμαι τόσο αισιόδοξος”

Κατόπιν των ανωτέρω, κλήθηκε τηλεφωνικώς σε δηλώσεις ο Δημήτρης Κοσμάς. Ερωτηθείς τι σημαίνει αυτή η θετική γνώμη του ΥΠΠΟ, ανέφερε, “Αυτό σημαίνει ότι ξεπεράσαμε και τον τελευταίο σκόπελο για την έγκριση του master plan και ευελπιστώ στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ότι θα πάρουμε και την έγκριση του master plan του λιμένα της Ερμούπολης. Δεν έχουμε πλέον κανένα άλλο πρόβλημα και πάμε ολοταχώς για την έγκριση του master plan κι επίσημα”.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Είναι η πρώτη φορά που είμαι τόσο αισιόδοξος και σίγουρος γι αυτά που λέω γιατί ήταν η τελευταία παρέμβαση η οποία μας πήγε πίσω για την έγκριση του master plan”.

Κληθείς να γνωστοποιήσει αν έχει πληροφορίες για τον χρόνο συνεδρίασης της ΕΣΑΛ, υπήρξε λακωνικός: “Όχι” ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε πως, “Σήμερα το πήρα (σσ. το έγγραφο) αλλά δεν μπόρεσα να μιλήσω με το Υπουργείο. Αύριο θα έρθουμε σε επαφή και πιστεύω σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει το συμβούλιο και να τελειώσουμε πλέον με αυτό το προγραμματικό σχέδιο. Νομίζω ότι είναι από τα πλέον αναπτυξιακά προγράμματα που έχει δει ποτέ το νησί μας” υποστήριξε ο ίδιος, καταλήγοντας.