Προσλήψεις δώδεκα ατόμων από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης με φόντο τις αυξημένες ανάγκες σε δημοτικό οδικό δίκτυο, αλσύλλια και κοινόχρηστους χώρους

Ενισχύσεις για την πυροπροστασία στη Σύρο

Ταυτόχρονα με την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, η έναρξη των εργασιών, λόγω της βλάστησης από τις φετινές βροχοπτώσεις

Στην πρόσληψη ανθρώπινου δυναμικού που θα υλοποιήσει το απαραίτητο έργο πυροπροστασίας στη Σύρο, με φόντο τη φετινή αντιπυρική περίοδο, προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, προωθώντας τις σχετικές διαδικασίες που θα σημάνουν τη δυνατότητα έναρξης των προγραμματισμένων εργασιών από αρχές Μαΐου.

Η έγκριση της πρότασης πρόσληψης δώδεκα ατόμων δόθηκε χθες, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και τονίσθηκε η επιτακτική ανάγκη απόκτησης ενισχύσεων, με σκοπό την υλοποίηση ενός μεγάλου πλάνου εργασιών σε όλο το νησί, με φόντο και τις φετινές έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες αύξησαν το πράσινο σε δρόμους, κοινόχρηστους χώρους και αλσύλλια.

Για την κάλυψη των σχετικών αναγκών, το Υπουργείο Εσωτερικών διαθέτει σε ετήσια βάση ένα σημαντικό ποσό, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης φέτος να λαμβάνει περί τα 43.977,25 ευρώ, για την ανάπτυξη των δράσεων αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Σύμφωνα με όσα εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Μάριος Βουτσίνος, φέτος η έναρξη των εργασιών θα πορευθεί παράλληλα με την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στον απόλυτο βαθμό.

Να σημειωθεί εξ αρχής πως οι προσλήψεις θα γίνουν από τον Δήμο και κατά τη συζήτηση υπήρξε η επισήμανση να προτιμηθούν Συριανοί πολίτες.

Τρίμηνης διάρκειας οι προσλήψεις

Σύμφωνα με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, προτείνεται η πρόσληψη έξι υπαλλήλων ΥΕ εργατών πρασίνου να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Μαΐου 2019 και η πρόσληψη των υπολοίπων πέντε ΥΕ εργατών πρασίνου καθώς και του ενός υπαλλήλου ειδικότητας ΔΕ 29 οδηγών αυτοκινήτων να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Ιουνίου του 2019.

Βάσει της εισήγησης, “Το προσωπικό που θα προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του Δήμου σχετικά με την πυρασφάλεια θα χρησιμοποιεί εξοπλισμό καθαρισμού βλάστησης όπως αλισοπρίονα, θαμνοκοπτικά, χλοοκοπτικά, μπορντουροψάλιδα κλπ”, κάτι που σημαίνει πως αυτό το προς πρόσληψη προσωπικό “δεν επιτελεί γενικά καθήκοντα αλλά καθήκοντα εργατών πρασίνου”.

Επιπλέον, διευκρινίζεται πως, “Η πρόσληψη οδηγού αυτοκινήτων κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να οδηγεί όχημα του Δήμου για να μεταφέρει τους εργάτες, τα εργαλεία/ εξοπλισμό, τα χόρτα στις διάφορες περιοχές του Δήμου, που είναι απαραίτητο να εκτελεστούν οι αναφερόμενες εργασίες”.

Τέλος, τονίζεται ότι εν λόγω υπάλληλοι θα είναι επιφορτισμένοι με όλες τις εργασίες απομάκρυνσης και αποψίλωσης της ξηρής βλάστησης από όλες τις νησίδες, τους χώρους πρασίνου και τα πρανή των δημοτικών οδών στα όρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Αναφορικά με τη διάρκεια της απασχόλησής τους, εξ αρχής κατέστη σαφές πως αυτή δεν θα υπερβαίνει τους τρεις μήνες.

Νωρίς η έναρξη λόγω αυξημένης βλάστησης

Αναφορικά με το θέμα και την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, να μεριμνήσει φέτος νωρίτερα για τις υποχρεώσεις της σχετικά με την αντιπυρική περίοδο μίλησε σύντομα ο Μάριος Βουτσίνος.

“Προχωράμε σε πρόσληψη 12 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, διάρκειας τριών μηνών, οι οποίοι θα αναλάβουν το έργο της παρόδιας βλάστησης από το δημοτικό οδικό δίκτυο και από τους δημοτικούς και κοινόχρηστους χώρους. Λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων του φετινού χειμώνα, εκτιμούμε ότι το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να ξεκινήσει με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου για πρώτη φορά, η οποία αντιπυρική περίοδος ορίζεται την 1η Μαΐου” ανέφερε, ενώ συμπλήρωσε ακόμη πως, “Φιλοδοξούμε ότι μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Μαΐου θα έχουμε προσλάβει μία ομάδα αυτών των ανθρώπων, των εργατών, ούτως ώστε να ξεκινήσουν το έργο αυτό, με βάση αυτά που προβλέπονται από τη μελέτη”.

Τέλος οι εργολαβίες, καλύτερη διαχείριση των χρημάτων

Σε λιτή παρατήρηση προχώρησε ο Πέτρος Μώτος, ο οποίος τόνισε: “Μακάρι να μπορούσε ο Δήμος να έπαιρνε πολλούς περισσότερους γιατί όσους και να έχει ένας Δήμος, χρειάζονται”. Δεδομένων των δώδεκα προσλήψεων, ο ίδιος παρακάλεσε ώστε τα άτομα να είναι από τη Σύρο.

Κατόπιν αυτών, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, ανέφερε προς τον κ. Βουτσίνο πως χρήσιμο θα ήταν να αναπτυχθούν εργασίες σε όλες τις γειτονιές, μετά από τον όγκο της δουλειάς για τις διαδρομές των Επιταφίων. “Θα παρακαλούσα τον Αντιδήμαρχο, μετά από τις διαδρομές για την περιφορά των Επιταφίων, να ρίξει μία ματιά και σε όλες τις γειτονιές για να είναι πιο καθαρές” σχολίασε χαρακτηριστικά, με τον Γιώργο Παπαμανώλη, ως πρώην Αντιδήμαρχο Οικονομικών να δίνει διευκρινίσεις όσον αφορά στο θέμα της διάθεσης εξοπλισμού από τον Δήμο, που σήμανε και την παύση των εργολαβιών.

“Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια και συγκεκριμένα στο πιο μακρινό παρελθόν, το ποσό που μας επιχορηγούσε το Υπουργείο Εσωτερικών για πυροπροστασία πήγαινε σε εργολαβία με ό,τι σημαίνει αυτό, μετά από διαγωνισμό. Είναι η δεύτερη ή τρίτη χρονιά που ακολουθούμε αυτήν την πρακτική” τόνισε, συμπληρώνοντας πως, “Έχουμε αγοράσει εξοπλισμό και προσλαμβάνουμε προσωπικό κι έτσι πιο καλή δουλειά γίνεται και δεν σπαταλώνται χρήματα σε εργολαβικό όφελος και πιο γρήγορα γίνεται η διαδικασία και γενικά είναι η βέλτιστη διαχείριση του δημοσίου χρήματος που παίρνουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών για να γίνουν αυτές οι εργασίες πυροπροστασίας”.

Προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση, ο κ. Βουτσίνος επανέλαβε πως, “Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας χρηματοδοτεί τον Δήμο με το ποσό των 48 χιλ. ευρώ περίπου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Με αυτά τα χρήματα λοιπόν, μπορούμε να προσλάβουμε τους δώδεκα υπαλλήλους. Δεν μπορούμε να προσλάβουμε περισσότερους. Κατά την περυσινή περίοδο, με τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων υλοποιήθηκε το 100% του έργου, από την προβλεπόμενη μελέτη.”.

Ετικέτες: