Ο συνδυασμός Πρώτα η Σύρος για την υπόθεση του master plan του λιμένα Ερμούπολης

"«Μισές» οι δουλειές, ολόκληρη η ευθύνη. Χάσαμε μεν, πανηγυρίζουμε δε"

  • Δευτέρα, 8 Απριλίου, 2019 - 09:27

Η εγκληματική άγνοια και η αναιτιολόγητη ή/και προσποιητή αισιοδοξία του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, θέτει σε άμεσο ΚΙΝΔΥΝΟ την υλοποίηση της μελέτης του master plan του λιμανιού, παράλληλα δε καταδικάζει το συγκεκριμένο έργο, πριν καν ξεκινήσει. Και όλα αυτά πανηγυρίζοντας!  Δηλώνει ότι ξεπεράσαμε τον τελευταίο σκόπελο, ότι δεν έχουμε πλέον κανένα άλλο πρόβλημα και ότι είναι σίγουρος για τα λεγόμενα του καθώς αυτή ήταν η τελευταία παρέμβαση για την έγκριση του Master Plan. Δυστυχώς όμως για  το νησί μας,  πλανάται πλάνην  οικτρά.  
   Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι με τις ενέργειες, την μαλθακότητα και την δεκτικότητα αυτής της Δημοτικής Αρχής αφ’ενός  υποβαθμίζεται εν τη γένεση του ένα τόσο σημαντικό έργο, αφ’ετέρου δημιουργείται ένα νέο status quo, μια νέα κατάσταση, στην Ερμούπολη που θα συμπαρασύρει δημόσια και ιδιωτικά έργα στο μέλλον σε μια επιπλέον χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Λες και δεν μας έφθανε η «προστασία» που έχουμε.  Επιβλήθηκε η παρουσία αρχαιολόγου κατά την εκτέλεση του έργου με πιστώσεις που θα βαρύνουν αυτό,  και ο κ. Κοσμάς πανηγυρίζει, δίχως να αντιλαμβάνεται τη νέα τάξη πραγμάτων που προσπαθούν να επιβάλλουν στην πολύπαθη Ερμούπολη οι «προστάτες» μας. Λες και ζει σε άλλο τόπο δεν έχει αντιληφθεί το τι και το πώς, της κουρεμένης και καπελωμένης έγκρισης που έλαβε.          
    Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, κος Κοσμάς Δημήτριος, αισθάνθηκε την πίεση να βαρύνει τους ώμους του όταν, από πλευράς μας είχε προ μηνών τονιστεί η ανάγκη έγκρισης της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες πριν την αίτηση έγκρισης από την ΕΣΑΛ. Τότε που και πάλι πανηγύριζε και πάλι ήταν σίγουρος ότι είχε καταφέρει την έγκριση τη μελέτης, αλλά και πάλι τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά στην πραγματικότητα από ότι στις δηλώσεις του. Πέρασε ο καιρός αλλά δεν άλλαξε νοοτροπία. Είναι άξιο απορίας πως με τις ίδιες ενέργειες περιμένει διαφορετικά αποτελέσματα. 
   Οι πανηγυρισμοί όμως του Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, έχουν καταντήσει επικίνδυνοι, αφού η ανάγκη του να παρουσιάσει δημόσια και προεκλογικά τις δήθεν επιτυχίες του, τον αναγκάζουν να συμφωνεί και να αποδέχεται εγκληματικούς περιορισμούς στην εκτέλεση του εν λόγω έργου. Παράλληλα να αγνοεί ουσιώδεις και απαραίτητες εγκρίσεις όπως αυτή του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.   
   Το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κου Κοσμά, περιόρισε τους όρους δόμησης   εγκαταστάσεων στον τομέα «11» στο ΜΙΣΟ και εκείνος βιάζεται να εξηγήσει, ότι αυτό δεν επιφέρει καμία αλλαγή στο έργο! 
   Μα πως είναι δυνατόν να περιορίζονται στο μισό οι προβλεπόμενοι στη μελέτη όροι δόμησης και εκείνος να λέει, ότι τελικά τα κτίρια θα διαμορφωθούν όπως ακριβώς μελετήθηκαν;  
   Δηλαδή, τι περιόρισε το Υπουργείο Πολιτισμού, συντελεστή δόμησης που αντιστοιχεί σε κτίρια ανύπαρκτα και φανταστικά; 
   Ας σταματήσει λοιπόν να υποτιμά τη νοημοσύνη των δημοτών και ας εξηγήσει ότι, όλες οι προβλεπόμενες στον συγκεκριμένο τομέα εγκαταστάσεις θα περιοριστούν στο μισό. Μισές δουλειές δηλαδή.  
   Το Master Plan λιμένα  Ερμούπολης σύμφωνα και με τα λεγόμενα του κ. Κοσμά   συνδέεται ΑΜΕΣΑ με τις προοπτικές οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης της Σύρου. 
    Εμείς ως συνδυασμός δεν ονειρευόμαστε και δεν πανηγυρίζουμε επιτυγχάνοντας τα ΜΙΣΑ, προκειμένου να δείξουμε έργο ενόψει των εκλογών.  Με τις ενέργειες αυτές και την αναποτελεσματικότητα σας κ. Κοσμά, δεν θα μπορούμε τελικά να έχουμε κτίρια για όλες τις εγκαταστάσεις και δράσεις, όπως είχαμε προβλέψει. Μισές οι δουλειές, ολόκληρη η ευθύνη σε εσάς, ειδικά προς τις επερχόμενες γενιές.  
       Επιπλέον το Υπουργείο Πολιτισμού, επιβάλει (άκουσον – άκουσον) για πρώτη φορά, την επίβλεψη του έργου από αρχαιολόγο, και τη σχετική δαπάνη τη χρεώνουν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (!).  Δηλαδή, το Υπουργείο Πολιτισμού μας αναγκάζει να πληρώσουμε στον αρχαιολόγο και τους συνεργάτες του το κόστος της αμοιβής, της διαμονής, της σίτισης αυτών κ.λ.π., μια δαπάνη που ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, μη τυχόν και βρεθούν αρχαία στις εκσκαφές, τις επιχώσεις και τα κρηπιδώματα του λιμανιού(!) και ο κος Κοσμάς πανηγυρίζει για αυτό! Αναρωτιέμαι αν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της κερκόπορτας, που άνοιξε για τα ιδιωτικά και δημόσια έργα που θα εκτελεστούν στο μέλλον. Αν το έχει αντιληφθεί ας το εξηγήσει στους πολίτες αυτού του τόπου και ας αναλάβει τις ευθύνες του για την επερχόμενη νέα «προστασία» που μας περιμένει.  
   Παράλληλα δε, αυτό που χρήζει εξήγησης από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και κατ’ επέκταση την Δημοτική Αρχή, που βιάζεται κάθε εγκληματική της αποτυχία να την πανηγυρίσει και αν μπορεί να την βραβεύσει κιόλας, είναι ο λόγος που η μελέτη δεν στάλθηκε ποτέ μέχρι σήμερα (!!!) για έγκριση στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, όπως ρητά προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία (άρθρα 7 και 117 σε συνδυασμό με το άρθρο 32 του Ν.4495/2017). Παράλληλα δε πως διαβιβάστηκε στην  ΕΣΑΛ  δίχως την εν λόγω ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ έγκριση. Μισός ο συντελεστής,  μισός και ο φάκελος έγκρισης.  Μιά δημοτική αρχή, πιστή στις μισές δουλειές. 
    Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εδρεύει στη Σύρο, συνεδριάζει κάθε δεκαπέντε ημέρες, αποτελείται από γνώστες των δεδομένων της Σύρου, οι οποίοι, ως ειδικοί, δύναται να αντιληφθούν το project και την σημαντικότητα του.    
   Παράλληλα με θετική γνωμοδότηση του θα είχαμε προκαταλάβει τις παράλογες και εξαιρετικά κοστοβόρες κρίσεις του Υπουργείου Πολιτισμού.
   Καλούμε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έστω και τώρα να πράξει τα δέοντα για να διορθώσει τα όσα εγκληματικά προβλέπει το έγγραφο έγκρισης του Υπουργείου Πολιτισμού. Πριν να είναι πολύ αργά και καταστεί το συγκεκριμένο έργο μη λειτουργικό, όπως τόσα άλλα, εδώ στο νησί μας. 
   Προς το παρόν χρειάζεται έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Σύρου για τον ΣΥΝΟΛΙΚΟ συντελεστή δόμησης και ακολούθως διαβίβαση προς την ΕΣΑΛ. 
   Τα πανηγύρια μπορούν να περιμένουν για όταν επιτευχθεί κάτι πραγματικά επωφελές για το νησί μας.  Τότε με πολύ μεγάλο σθένος θα πανηγυρίσουμε και εμείς μαζί σας.

Γραφείο Τύπου
Δημοτικού Συνδυασμού
«Πρώτα η Σύρος»