Η άρνηση του Γιάννη Κεράνη να συμμετέχει στο συνδυασμό του Δημάρχου ενόχλησε τον Γιώργο Μαραγκό, όπως ανέδειξε το μέλος της αντιπολίτευσης με φόντο τον δημόσιο διάλογο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις

“Προεκλογικά λάθη” λόγω άρνησης συμπόρευσης

Τη στάση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Μαραγκού να ακολουθήσει “παλαιομοδίτικες αντιλήψεις” κατά την προεκλογική περίοδο για να “χτυπήσει” τους ανθρώπους που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιό του, καυτηρίασε δημοσίως ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Κεράνης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δίνοντας σαφείς απαντήσεις για τα θέματα αθλητικών εγκαταστάσεων του τόπου.

Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Μαραγκού στο περιεχόμενο της οποίας – όπως επεσήμανε ο κ. Κεράνης – παρουσιάζεται ως υπεύθυνος για σοβαρά προβλήματα που συνόδευσαν και συνοδεύουν αρκετές αθλητικές υποδομές της Σύρου, ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, θέλησε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για την αντιπαράθεση που επιχείρησε να ανοίξει ο Δήμαρχος, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα πως αυτή η συμπεριφορά του, προκλήθηκε από την προσωπική άρνησή του να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο “Η Σύρος που αξίζουμε”.

Ο κ. Κεράνης σε σοβαρό τόνο καυτηρίασε τα “πολιτικά φάουλ” του Γιώργου Μαραγκού, να λειτουργεί με “εκδικητικό” τρόπο απέναντι σε όσους δεν συντάσσονται πολιτικά μαζί του, με τον δεύτερο να προχωρά σε απαντήσεις, απαριθμώντας όλες τις εξελίξεις που καταγράφονται για τη βελτίωση και αποκατάσταση των αθλητικών υποδομών της Σύρου στην προσπάθεια να καρπωθεί προσωπικό προεκλογικό όφελος.

Να σημειωθεί δε, πως τέτοιος ζήλος για το πρόσφατο θέμα των κατολισθήσεων στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Άνω Σύρου σε επίπεδο απαντήσεων, δεν επιδείχθηκε αναλυτικά από τη Δημοτική Αρχή, η πλευρά της οποίας κλήθηκε να ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Επιπλέον, τονίζεται πως ο Γιάννης Βρούτσης έφερε στο προσκήνιο το θέμα της μη διεξαγωγής φέτος της αθλητικής διοργάνωσης του LG AEGEAN BALL, με τον κ. Μαραγκό να επισημαίνει πως αυτή η εξέλιξη είναι μία απόφαση του Γιώργου Πρίντεζη.

Γ. Κεράνης: Νόμιζα ότι έγιναν ντόμπρες κουβέντες κι ως εκεί

Ειδικότερα, ο Γιάννης Κεράνης θέλοντας να τοποθετηθεί με σαφήνεια για την ευθύνη που του καταλογίστηκε αναφορικά με το στάδιο Πευκακίων και με το Κολυμβητήριο, ανέφερε τα εξής: “Σε κάποιο δημοσίευμα του κυρίου Δημάρχου, απάντηση προς δημοσίευμα ενός συνδυασμού, ανέφερε το όνομά μου. Και το ανέφερε το όνομά μου σαν να είμαι εγώ ένα πάκμαν που έχω καταστρέψει τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Εδώ και έξι μήνες, επτά είχαμε κάποιες συζητήσεις με τον κύριο Δήμαρχο, είχε πει πολύ κολακευτικά λόγια για εμένα, να συμμετέχω στο συνδυασμό του, ότι έχω να δώσω, ότι είμαι αξιοπρεπές στέλεχος. Νόμιζα ότι έγινε μία ντόμπρα κουβέντα, πέντε ντόμπρες κουβέντες και θα έμενε εκεί το πράγμα”.

Ωστόσο, μετά από την έμμεση δημόσια “επίθεση” προς το πρόσωπό του, ο κ. Κεράνης, συμπλήρωσε πως θα ήθελε να γνωρίζει “αν υπάρχει η πίστη ότι όντως είμαι ένα αξιοπρεπές στέλεχος, καθώς τότε, θεωρείται φαουλ και χτύπημα κάτω από τη μέση να αναφέρεται ονομαστικά σε εμένα και να καταλογίσει τα πάντα”.

Μάλιστα πρόσθεσε πως, “Αν νομίζει ότι δεν είμαι ένα αναξιοπρεπές στέλεχος μία δωδεκαετία στον Δήμο, θα ήθελα να μου τεκμηριώσει τί δεν έχει καταλάβει ή τί έχει καταλάβει λάθος, πρώτον με τον θόλο του Κολυμβητηρίου, με τα ισοθερμικά καλύμματα και με το έργο που έγινε στα Πευκάκια με το κουρασάνι”.

Ας έχει ο Δήμαρχος ευθύτητα...”

Σε συνέχεια των ανωτέρω δε και προτού αναπτύξει τις θέσεις του, ο κ. Κεράνης εν συντομία δήλωσε: “Ούτε επιλογή δική μου ήταν ο θόλος του Κολυμβητηρίου, ούτε τα ισοθερμικά, ούτε το κουρασάνι”.

Μιλώντας αναλυτικότερα για τα θέματα, σημείωσε τα παρακάτω: “Τα ισοθερμικά ουδέποτε τα είδα, ουδέποτε τα χρησιμοποίησα, ουδέποτε τα δούλεψα. Από ένα προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο βρέθηκαν, λειτούργησαν, καταστράφηκαν, δεν ξέρω τι.... Για τον θόλο, δεν ασχολήθηκα καθόλου, ούτε ήταν επιλογή μου να τον πάρω. Επειδή ήταν Κοινοτική χρηματοδότηση ήμασταν υποχρεωμένοι σαν ΟΠΑΣ να τον αναρτήσουμε”. Θέλησε να συμπληρώσει δε, πως η πτώση του θόλου προκλήθηκε από έντονους ανέμους, φέροντας ως παράδειγμα γεγονότα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η νυν Δημοτική Αρχή εξαιτίας “φυσικών καταστροφών”.

“Από εκεί και πέρα είδατε “λαϊκά” τί φάγατε στο κεφάλι, την πέτρα στην Άνω Σύρο, φάγατε στο κεφάλι τον θόλο στα Γυμνάσια. Είναι φυσικές καταστροφές” σχολίασε, ενώ πρόσθεσε πως, “Λόγω του ότι είχε ένα εντεκάρι τότε (άνεμος) έσκισε ο θόλος κι έπεσε. Αυτό ήταν δική μας επιλογή να μην τον ξαναβάλουμε. Δεν κατάλαβα τι έπρεπε να γίνει; Όλο το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΣ να πάμε να φυσάμε να τον κρατήσουμε; Το μεμπτό που είναι;”.

Κάνοντας αναφορά και στο πολυσυζητημένο θέμα του σταδίου Πευκακίων και του υλικού που είχε χρησιμοποιηθεί, πρόσθεσε πως, “Για τα Πευκάκια δεν υπάρχει καμία υπογραφή, καμία συναίνεσή μου για το κουρασάνι. Το κουρασάνι είναι ένα β΄ διαλογής υλικό που μπήκε. Από άλλον αποφασίστηκε και άλλος υπέγραψε”. Υπενθύμισε δε, πως, “Το ότι στην εργολαβία υπήρχε πρόβλημα, το ξέρουμε όλοι. Μπήκαν ποινές, διόρθωσε ο εργολάβος”.

Σχετικά μάλιστα με το θέμα του υλικού (κουρασάνι) στη στιβική υποδομή, ο κ. Κεράνης υποστήριξε τα εξής: “Απεναντίας μπορώ να θέσω ευθύνες στην καινούργια Δημοτική Αρχή όταν παραδόθηκε το κουρασάνι, γιατί δεν πήγε ένας φύλακας εκεί και γιατί δεν ποτίστηκε να μείνει και να μη γίνει το χωράφι που είναι σήμερα”.

Επισημαίνοντας πως δεν θα μπει στη διαδικασία ανάλυσης του πως προκύπτουν όλα τα έργα για τις αθλητικές υποδομές στη Σύρο, ο κ. Κεράνης έκλεισε την πρωτολογία του, λέγοντας πως, “Θα μείνω σε αυτά τα τρία γιατί δεν μπορεί σε έναν άνθρωπο που λες ότι υπάρχει αξιοπρέπεια και σε θέλω μαζί μου, θέλω να συνεργαστούμε και για χ λόγους δεν έγινε αυτό, αυτή τη στιγμή να τον παρουσιάζεις σαν το κακό πακμαν και να τον αναφέρεις ονομαστικά στην απάντησή σου. Είναι λάθος. Είναι πολιτικό λάθος, παλιομοδίτικο και δε μου άρεσε καθόλου. Ας έχει ο Δήμαρχος την ευθύτητα εδώ να μου πει ότι θέλει να απαντήσει.”.

Γ. Μαραγκός: Ο κόσμος αξιολογεί

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Γιώργος Μαραγκός έδωσε τις δικές του απαντήσεις, υποστηρίζοντας πως, με φόντο τα “φάουλ” και τα “χτυπήματα κάτω από τη ζώνη” που είπε ο Γιάννης Κεράνης, “θα έλεγα ότι κι εδώ θα έπρεπε να εστιάσουμε στην ουσία του πράγματος”.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “Η ουσία του πράγματος είναι ότι ο κόσμος ευτυχώς έχει αξιολογική κρίση, έχει και άποψη και μπορεί να κρίνει, να συγκρίνει το παρελθόν, το παρόν, αλλά και πως μπορούμε να πορευθούμε ο κάθε συνδυασμός με βάση τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας για το μέλλον”.

Εκτός των ανωτέρω, ανέφερε προς τον σύμβουλο της αντιπολίτευσης τα εξής: “Κύριε Κεράνη θέλω να πω πως ως υπεύθυνος για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τα ζητήματα του Αθλητισμού διότι διατελέσατε πρόεδρος του ΟΠΑΣ καθώς και πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητισμού, είστε γνώστης των ελλείψεων και των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι αθλητικές υποδομές του νησιού μας, οι οποίες στο σύνολό τους μπορώ να πω ήταν απηρχαιωμένες, ήταν προβληματικές, ήταν μη χρηστικές ήταν επικίνδυνες και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μη λειτουργικές. Και αναφέρομαι στις υποδομές που συγκεκριμένα έχουν να κάνουν με τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας”, άρα λοιπόν στην Α΄ και Β΄ Κλειστή Αίθουσα που βρίσκεται στο Κολυμβητήριο, στο Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου, στο γήπεδο της Άνω Σύρου. Επίσης, στο δημοτικό στάδιο Πευκακίων, που θα θυμάστε τέτοια εποχή περίπου προεκλογική το 2014 πώς παρελήφθη αυτή η στιβική εγκατάσταση καθώς, επίσης να αναφερθώ στο γήπεδο του Πάγου, στο γήπεδο της Βάρης κλπ.”.

Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ο Γιώργος Μαραγκός τόνισε πως, “Ενώ η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε πλήρη γνώση των προβλημάτων, δεν μας είχε παραδώσει καμία μελέτη, δεν θα πω έργο σε εξέλιξη, σε υλοποίηση, ή ώριμο, αλλά ακόμη και μελέτες δεν μας είχε παραδώσει, προκειμένου η επόμενη Δημοτική Αρχή, δηλαδή η σημερινή Δημοτική Αρχή να μπορέσει να αντιμετωπίσει ταχύτερα όλα αυτά τα προβλήματα”.

Υποστηρίζοντας τέλος, πως με πλάνο της Δημοτικής Αρχής, στην παρούσα θητεία έγιναν έργα, πρόσθεσε πως, έκανε αναφορά σε όλες τις χρηματοδοτήσεις που τρέχουν σήμερα για τα γήπεδα της Σύρου, λέγοντας πως, “Δεν ξέρω σε ποιο βαθμό ο ίδιος ευθύνεστε λιγότερο ή περισσότερο, βεβαίως κι έχετε ευθύνη κι εσείς”.

Παρελθόν... το LG AEGEAN BALL

Το θέμα της μη διεξαγωγής της διοργάνωσης LG AEGEAN BALL ήρθε στο προσκήνιο μετά από ερώτηση – παρέμβαση του Γιάννη Βρούτση, ο οποίος ζήτησε με καυστικό ύφος, σαφή ενημέρωση από τον Δήμαρχο.

“Θα δώσω μία απάντηση σε συνέχεια της θα πω κατά τη συνήθη πρακτική του κ. Βρούτση ειρωνικής τοποθέτησης, δήλωσης, η οποία έχει να κάνει με το AEGEAN BALL” ανέφερε ο κ. Μαραγκός ο οποίος επικαλούμενος δημόσιες δηλώσεις του μπασκετμπολίστα, Γιώργου Πρίντεζη, επιβεβαίωσε πως φετινή διοργάνωση δεν θα υπάρξει. “Όπως θα διαβάσατε πολύ προσεκτικά ο κ. Πρίντεζης δήλωσε πως σε συνέχεια δικής του επιθυμίας και πρότασης προς τον Δήμο, φέτος δεν επιθυμούσε να γίνει το LG AEGEAN BALL στη Σύρο. Θα γίνει μία διακοπή ενός χρόνου μόνο” σχολίασε, ενώ ανέφερε παρακάτω πως, “ Θα θυμίσω ότι έχει γίνει για τρεις συνεχόμενες χρονιές”.

Γνωστοποιώντας τις πληροφορίες που έχει ο ίδιος, ο Δήμαρχος ανέφερε τέλος πως, “Από του χρόνου θα εξακολουθήσει το LG AEGEAN BALL να υλοποιείται στο νησί μας, ακόμη μεγαλύτερο”, δηλώνοντας τέλος προς τον κ. Βρούτση πως, “Δεν θα ψέξουμε εμείς τον Γιώργο Πρίντεζη επειδή φέτος δεν επιθυμούσε να γίνει η διοργάνωση επειδή κάποιοι ενοχληθήκατε κ. Βρούτση από τις δηλώσεις του Γιώργου Πρίντεζη, ο οποίος τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και με πολύ κολακευτικά σχόλια για το έργο της Δημοτικής Αρχής”.

Η κατολίσθηση στο γήπεδο της Άνω Σύρου

Η κατολίσθηση που πρόσφατα σημειώθηκε στο γήπεδο της Άνω Σύρου, ως αποτέλεσμα των έντονων βροχοπτώσεων του τελευταίου χρονικού διαστήματος, ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι βράχοι που έπεσαν εντός του γηπέδου ήταν από τον χώρο του παλιού λατομείου, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκο Βακόνδιο να ενημερώνει ότι τις προσεχείς ημέρες θα προχωρήσει η απομάκρυνση τους.

“Πολυσύνθετο” χαρακτήρισε το θέμα των κατολισθήσεων ο Αντιδήμαρχος, ο οποίος στην ενημέρωση του προς το σώμα ανέφερε ότι “υπάρχουν δύο πατάρια που έχουν αρκετούς βράχους επάνω” γεγονός που θέτει ως αναγκαιότητα την διασφάλιση τόσο όσων θα επιχειρήσουν στην αποκατάσταση της περιοχής όσο και όσων πρόκειται μελλοντικά να κάνουν χρήση του γηπέδου. Συγκεκριμένα επ’ αυτού ο Αντιδήμαρχος ανέφερε πως, “πρέπει να εξασφαλιστεί και η ασφάλεια των οχημάτων και των μηχανημάτων που θα πάνε να καθαρίσουν τα πατάρια, αλλά και στη συνέχεια η ασφάλεια του γηπέδου για να δοθεί ξανά για χρήση”.

Οι προαναφερόμενες διασφαλίσεις είναι αυτές που καθιστούν το θέμα πολυσύνθετο, με τον κ. Βακόνδιο να κρίνει ότι θα απαιτηθεί η σύνταξη μελετών και η εκτίμηση του κόστους αυτών, το οποίο θα τεθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Επιπρόσθετα, ως “πολύ σοβαρό” χαρακτήρισε το θέμα της σημειωθείσας κατολίσθησης και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, επικροτώντας ως σώφρονα και ορθή την απόφαση να παραμείνει κλειστό το γήπεδο της Άνω Σύρου.

Καθώς το κατολισθητικό φαινόμενο που σημειώθηκε με αποκολλήσεις βράχων, άπτεται των επαγγελματικών αρμοδιοτήτων του κ. Γιαλόγλου, με πρόσφατο παράδειγμα διαχείρισης και αντιμετώπισης των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή της Καλντέρας στη Σαντορίνη, έγινε εκ μέρους του η επισήμανση ότι χρειάζεται να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν. Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, “Πρέπει να προσέξουμε πριν προστρέξουμε να κάνουμε παρεμβάσεις, να κάνουμε τις απαιτούμενες γεωτεχνικές μελέτες, γιατί μπορεί να θέλει διάφορους τρόπους αντιμετώπισης, από αγκυρώσεις, από αφαιρέσεις, δηλαδή αποφορτίσεις, μέχρι και δίκτυα. Θέλει λίγο προσοχή για να το θεραπεύσουμε δραστικά”.