Μηνάς Αληφραγκής - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό "ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο"

"Καλώ τους πολίτες να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο νίκης του Νίκου Λειβαδάρα"

  • Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2019 - 06:16
  • Επιστρέφετε μετά από αρκετά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πώς οδηγηθήκατε σε αυτήν την απόφαση;

Επιστρέφω μετά από 13 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τότε, είχα αποχωρήσει με το σκεπτικό να δώσουμε τόπο στους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν, αλλά δυστυχώς, ο απολογισμός της διοίκησης του απερχόμενου Δημάρχου της τελευταίας 5ετίας, απέδειξε ότι μόνο τα νιάτα δεν αρκούν. Χρειάζεται λογική, σύνεση, διάλογος, δημοκρατία. Και βέβαια μετά από τη δήλωση της υποψηφιότητας του φίλου μου Νίκου Λειβαδάρα, ο οποίος κατά κοινή ομολογία είναι βαθιά δημοκράτης, έντιμος άνθρωπος και αξιόλογος τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην κοινωνική πορεία του, αλλά και με πείρα αυτοδιοικητική σε Δημοτικό και Νομαρχιακό επίπεδο, αποφάσισα να κατέβω στο πλευρό του και να βοηθήσω όσο μπορώ. Με την εμπειρία που διαθέτω και με την όρεξη που έχω ακόμη να ασχοληθώ με τα κοινά.

  • Με αφορμή τα λεγόμενά σας, ποια είναι η τοποθέτησή σας για τη στάση του απερχόμενου Δημάρχου αναφορικά με τη θητεία που σύντομα ολοκληρώνεται και την πολιτική πορεία του;

Θα έλεγα ότι ήταν περισσότερο πορεία επικοινωνιακής πολιτικής και πολιτικού τακτικισμού. Ο Δήμαρχος συμπεριφέρθηκε με έναν τρόπο εντελώς παλαιοκομματικό, εντελώς αυταρχικό, εντελώς αλαζονικό. Το βασικότερο που του καταλογίζω είναι ότι δεν ξέρει να ακούσει. Δεν έχει αφουγκραστεί τον πολίτη, δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν είναι συνεργάσιμος κι έχει έρθει σε ρήξη ακόμη και με τους υπαλλήλους του Δήμου που είναι οι άμεσοι συνεργάτες ενός αιρετού. Από τις επαφές με τον κόσμο που έχουμε πραγματοποιήσει ως συνδυασμός, διαπιστώνουμε πως αυτό που μας ζητούσαν όλοι είναι πως θέλουν διάλογο και συνεργασία. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό είναι το μεγάλο μειονέκτημα του απερχόμενου Δημάρχου.

  • Ο συνδυασμός με επικεφαλής τον Νίκο Λειβαδάρα απαρτίζεται από πρόσωπα που ξεκινούν από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Θεωρείτε πως αυτό ως γεγονός θα βοηθήσει στην πρόοδο του τόπου ή θα θέσει εν καιρώ προβλήματα στη συνεννόηση;

Αυτό είναι ένα σημείο που μας καταλογίζει η νυν Δημοτική Αρχή. Βέβαια αυτό ξεκινά από το γεγονός ότι η νυν Δημοτική Αρχή δεν έχει πολύ καλή σχέση με τη Δημοκρατία, ούτε με τη συνεργασία, ούτε με τη συνέργεια. Ο Νίκος Λειβαδάρας ως άνθρωπος πολυσυλλεκτικός κατάφερε κάτω από την ίδια “ομπρέλα” να βάλει άτομα, από όλους τους πολιτικούς χώρους του δημοκρατικού(!) τόξου, από όλες τις κοινωνικές κι επαγγελματικές ομάδες και η εμπειρία μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι συνυπάρχουμε αρμονικότατα. Εξάλλου με την εφαρμογή του “Κλεισθένη” από εδώ και πέρα, οι Δήμοι θα διοικούνται μέσω συνεργασιών. Εμείς αυτό το αποδείξαμε και με το ψηφοδέλτιό μας.

  • Ζείτε στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης κι έχετε σαφή εικόνα των προβλημάτων. Ιεραρχήστε τα σημαντικότερα και απαντήστε αν δεσμεύεστε για λύσεις. Ένα εξ αυτών είναι και το κυκλοφοριακό.

Πιστεύω πως το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα, όχι μόνον στο κέντρο της Ερμούπολης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή και στα χωριά είναι η καθημερινότητα. Αυτή η καθημερινότητα περιλαμβάνει την καθαριότητα και δυστυχώς βλέπουμε για παράδειγμα τους κάδους που έχουν να πλυθούν πολλά χρόνια και ακούμε τις φαιδρές παρεμβάσεις του σημερινού Αντιδημάρχου ότι πλένονται με τη βροχή. Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για θέμα δημόσιας υγιεινής. Ένα ακόμη θέμα είναι το άναρχο parking στην πόλη κι ευρύτερα αυτής, αλλά και στα χωριά. Έχει μεγάλη ευθύνη η Δημοτική Αρχή επειδή δεν προσπάθησε να επανιδρύσει τη Δημοτική Αστυνομία. Πιστεύω ότι με δύο, τρεις δημοτικούς αστυνόμους, θα μπορούσε να μπει μία τάξη. Σαφώς πρέπει να αναπτύξουμε καλύτερα τη δημοτική συγκοινωνία και θα πρέπει μετά από διερεύνηση να βρούμε χώρους στάθμευσης περιφερειακά και κεντρικά όπου μπορούν να υπάρξουν. Επίσης, ένα συγκεκριμένο θέμα είναι η αισθητική. Για παράδειγμα στην παραλία που είναι η βιτρίνα του νησιού, ο επισκέπτης βλέπει αυτή την κατάσταση με τις ομπρέλες, τα κιόσκια. Θα έπρεπε το Λιμενικό Ταμείο να έχει προωθήσει αν όχι μία σωστή κατασκευή, τουλάχιστον ένα σχέδιο που θα είχε εγκριθεί από το Υπ. Πολιτισμού. Μετά, η υλοποίησή του, θα μπορούσε να συζητηθεί.

Τέλος, υπάρχουν προβλήματα και με τα παραδοσιακά πλακόστρωτα. Σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις βλέπουμε η αποκατάσταση να γίνεται ακόμη και με πίσσα (ΟΤΕ). Απαιτείται προσοχή. Για όλα τα παραπάνω θέματα, όπως και ο ηλεκτροφωτισμός κλπ, που αφορούν την καθημερινότητα, αλλά και για θέματα μεγάλα όπως το ακτοπλοϊκό, η αεροπορική σύνδεση, αποτελούν υποθέσεις που πρέπει να τις δούμε σοβαρά και υπεύθυνα.

  • Νεώριο και Τουρισμός. Κατά πόσον θεωρείτε πως μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά;

Το ναυπηγείο προϋπάρχει χρόνια. Δεν μπορούμε να μην πούμε ότι είναι ένας από τους τρεις – κατά την άποψή μου – βασικούς οικονομικούς πυλώνες του νησιού. Και αυτοί οι πυλώνες είναι το Πανεπιστήμιο, ο Τουρισμός και το ναυπηγείο. Από τη στιγμή που το Νεώριο θα ξεπεράσει αυτή τη μεταβατική περίοδο και θα μπει σε πιο σταθερούς και μόνιμους ρυθμούς και εφόσον εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του κάτω από αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, νομίζω πως άνετα μπορεί να συνυπάρξει με το Πανεπιστήμιο σαν συνέργεια αλλά και με τον Τουρισμό. Θα έλεγα μάλιστα ότι το ναυπηγείο θα μπορούσε να αποτελέσει και τουριστικό προορισμό, με την έννοια του βιομηχανικού τουρισμού. Θα μπορούσε να είναι μία κατηγορία θεματικού τουρισμού για τη Σύρο.

  • Κατά πόσον θεωρείτε ότι έχει υποστηριχθεί στην ουσία του το Πανεπιστήμιο στη Σύρο και από την πλευρά σας, τι στάση θα έχετε για να ενισχύσετε αυτήν την προσπάθεια ανάπτυξής του.

Το Πανεπιστήμιο θεωρώ ότι είναι ένας βασικότατος πυλώνας ανάπτυξης του νησιού, όχι μόνο οικονομικής αλλά και πολιτιστικής. Πιστεύω ότι η νυν Δημοτική Αρχή απεμπόλησε την υπόθεση του στρατοπέδου και την κατασκευή Πανεπιστημιούπολης εκεί. Το 2014 η μόνη εκκρεμότητα ήταν μία υπογραφή του Υπουργού Αμύνης ώστε να τακτοποιηθεί το θέμα. Αντί αυτού, ο απερχόμενος Δήμαρχος, αντί να προσπαθήσει να λύσει αυτό το θέμα σε συνεργασία με τον Καμμένο και με το Υπ. Εθνικής Αμύνης, άρχισε να κάνει αυτά τα μεγαλεπίβολα σχέδια για πεντάστερα ξενοδοχεία και μάλιστα ρισκάροντας και το οικόπεδο “φιλέτο” στα “Αστέρια”. Σίγουρα το Πανεπιστήμιο πρέπει να υποστηριχθεί και πρέπει να βρεθούν αίθουσες διδασκαλίας κι αίθουσες ακόμη και για την ψυχαγωγία των φοιτητών. Αν το Πανεπιστήμιο μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν χώρο όπως το στρατόπεδο δεν θα είχαμε τα προβλήματα της όχλησης που πολλοί κάτοικοι εκφράζουν και θα μπορούσε να λειτουργήσει πιο άνετα. Πρέπει να δώσουμε γη και ύδωρ για να στηριχθεί το Πανεπιστήμιο στη Σύρο. Οι δικές μας προτεραιότητες είναι να δούμε ξανά το θέμα του στρατοπέδου, σε συνεργασία με το Υπ. Εθνικής Αμύνης και με όποιον θα είναι Υπουργός εκείνη την περίοδο. Θέλουμε Πανεπιστημιούπολη στον συγκεκριμένο χώρο.

  • Για τον κύριο αντίπαλο συνδυασμό αναδείχθηκε δημοσίως η ύπαρξη κωλυμάτων εκλογιμότητας για τρία πρόσωπα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Έχει φανεί ότι τουλάχιστον τρεις υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του απερχόμενου Δημάρχου, έχουν σαφές κώλυμα νομικό, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Βάσει αυτών που μας λένε οι νομικοί σύμβουλοι, θα εκπέσουν του αξιώματος. Εμείς φερόμενοι έντιμα και συναδελφικά, ο επικεφαλής μας ο κ. Λειβαδάρας ενημέρωσε και τον ίδιο τον κ. Μαραγκό και τους ίδιους. Βέβαια, ο κ. Μαραγκός αποφάσισε να τους συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του. Προσωπικά αυτό το θεωρώ υφαρπαγή των ψήφων του Συριανού λαού, γιατί όποιος ψηφίσει αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να γνωρίζει πως την επομένη των εκλογών, θα εκπέσουν του αξιώματος.

 

  • Κατά πόσον θεωρείτε πως η “επόμενη ημέρα” μετά τις εκλογές, θα είναι δική σας, δηλαδή του συνδυασμού “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο”;

Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι θετικά και στα χωριά και στις συναντήσεις που έχουμε κάνει με τους φορείς και με τον κόσμο που μιλάμε. Ο συνδυασμός μας, έχει μία μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τον συνδυασμό του απερχόμενου Δημάρχου. Εμείς κυκλοφορούμε και είμαστε κοντά στον κόσμο, μιλάμε, επικοινωνούμε και ακούμε τις απόψεις τους. Αυτό λοιπόν που εισπράττουμε είναι πως η νίκη θα είναι μεγάλη και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Η Δημοτική Αρχή του Νίκου Λειβαδάρα και οι ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ θέλουμε να πούμε πως αν μας εκλέξει ο Συριανός λαός, θα διαπιστώσει πως θα έχουμε πάντα ανοικτές τις πόρτες μας. Θα είμαστε πρόθυμοι στον διάλογο και θα δώσουμε αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια και σε γενικές συνελεύσεις. Ο κάθε πολίτης θα έχει πρόσβαση στον Δήμαρχο και στον κάθε αιρετό. Ζητάμε από τους συμπολίτες μας ανεπιφύλακτα, πέρα από δογματικές αντιλήψεις και κομματικές αντιλήψεις, πάντα βέβαια στο φάσμα του δημοκρατικού τόξου, να μας τιμήσουν με την ψήφο τους. Να εμπιστευθούν τον Νίκο Λειβαδάρα και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο νίκης του Νίκου Λειβαδάρα.