Συναντήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου - Ερμούπολης με κοινωνικούς φορείς

  • Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2019 - 13:44

Η κοινωνική πολιτική θα έπρεπε και πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του Δήμου, ειδικά μετά από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση στη χώρα που συρρίκνωσε το βιοτικό επίπεδο δεκάδων συνανθρώπων μας, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή των λαϊκών οικογενειών, μπήκαν ακόμη περισσότερες δυσκολίες στην καθημερινότητα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Λαϊκή Συσπείρωση είχε το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς του νησιού όπως το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου αλλά και το σύλλογο ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ».

Κοινός παρονομαστής όλων των συναντήσεων αναδείχτηκε η πλήρης έλλειψη κοινωνικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής (τόσο της νυν όσο και διαχρονικά), οι κοινωνικές δομές λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία των ανθρώπων που τις απαρτίζουν, με ελλείψεις σε δομές και ανθρώπινο δυναμικό. Η μόνη κοινωνική πρόνοια του Δήμου εξαντλείται σε θνησιγενή προγράμματα που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν μακροπρόθεσμα τις πραγματικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων, αντιθέτως είναι προγράμματα διαιώνισης αλλά και συμφιλίωσης με τη φτώχεια και την ανέχεια. Ενώ όσον αφορά το ζήτημα της πρόληψης δεν υπάρχει καμία επαφή και σύμπλευση ανάμεσα στο Δήμο και το κέντρο πρόληψης, για τόσο σοβαρά θέματα όπως οι εξαρτήσεις που δυστυχώς αγγίζουν μεγάλο κομμάτι των συνανθρώπων μας. Βέβαια η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά και δεν ενδείκνυται για πόζες βιτρίνας και εφήμερης δημοσιότητας, οπότε γιατί να ασχοληθεί η Δημοτική Αρχή;

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση κοινωνική πολιτική δεν είναι στεγνά μια επιδοματική πολιτική, όπως υλοποιείται από Κυβέρνηση, Ε.Ε. και Τοπική Διοίκηση σήμερα. Δεν γίνεται το 2019, με την τεχνολογία να έχει κάνει άλματα μπροστά και με τον πλούτο που παράγεται παγκοσμίως, να υπάρχουν άνθρωποι, συμπολίτες μας, οι οποίοι να μην μπορούν να εξασφαλίσουν τα βασικά για την επιβίωση τους, να βυθίζονται όλο και περισσότερο στην «πλαστή πραγματικότητα» των εξαρτήσεων. Δεν αξίζουμε τη μισή ζωή που μας αναγκάζουν να ζούμε, δεν γίνεται να επιβιώνουμε με τα ψίχουλα που βαφτίζουν κοινωνική πολιτική. Χρειάζεται ο Δήμος να σχεδιάσει με πολιτική και κοινωνική στόχευση για να στηρίξει έμπρακτα τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη. Μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις οποίες πρέπει να ενισχύσει και να στηρίξει και μαζί με τους φορείς του νησιού. Ενώ παράλληλα να δείχνει το δρόμο της πάλης, της διεκδίκησης για ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία, που θα βελτιώσουν οριστικά το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, της λαϊκής οικογένειας, για να ζήσουμε σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες.