Νικόλαος Νομικός – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ερμούπολης με τον συνδυασμό “Η Σύρου που αξίζουμε”

"Να παράξουμε πολιτικές που θα βοηθήσουν τη Σύρο να περπατήσει στο "αύριο""

  • Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2019 - 06:17
  • Σε μία δύσκολη και μεταβατική περίοδο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποφασίσατε να θέσετε εκ νέου υποψηφιότητα για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;

Οι λόγοι που με οδήγησαν να είμαι εκ νέου υποψήφιος είναι πως σίγουρα με συνδέει μία στενή φιλία με τον Γιώργο Μαραγκό, γιατί από το 2012 είχα την τιμή να είμαι ιδρυτικό μέλος του συνδυασμού. Οπότε, θεωρώ πως θα ήταν τίμιο να στηρίξω τον Γιώργο Μαραγκό και βέβαια επειδή θεωρώ επιτυχημένη τη δημοτική θητεία του ίδιου.

Για να δούμε αν μία θητεία είναι επιτυχημένη, πρέπει να δούμε το περιβάλλον, εντός του οποίου έδρασε αυτή η Δημοτική Αρχή. Αυτό είναι συγκεκριμένο. Μιλάμε για την περίοδο της πιο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας. Είχαμε οικονομική κρίση, είχαμε σχεδόν την εξαφάνιση των κρατικών πόρων προς την Αυτοδιοίκηση, είχαμε μεγάλο περιορισμό στους πόρους των δημοσίων επενδύσεων και είχαμε αυστηροποίηση των κανόνων του ΕΣΠΑ. Το κυριότερο δε, ήταν το “κλείσιμο” των Τραπεζών. Υπό αυτές τις συνθήκες, το να καταφέρεις να φτιάξεις έργα αναπτυξιακά, να φτιάξεις έργα υποδομών που στηρίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και να μπορέσεις να εξασφαλίσεις χρηματοδοτήσεις, με τις οποίες θα “τρέξουν” κάποια επόμενα έργα και μέσα σε αυτή την δημοτική θητεία, στο τελείωμά της, αλλά και μέσα στην επόμενη, θεωρώ πως ήταν μεγάλη επιτυχία.

Επιτυχία λοιπόν είναι να καταφέρεις να έχεις αυτή τη στιγμή ένα σύνολο χρηματοδοτήσεων περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν αναμφίβολα μία επιτυχία της Δημοτικής Αρχής όλα αυτά και για να δεις το αποτέλεσμα, πρέπει να συγκρίνεις και με το έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

Αναμφίβολα και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε βάλει κάποιες βάσεις όπως με την ανάπλαση της παραλίας, η οποία δόθηκε σε ένα μεγάλο μέρος τελειωμένη στις περισσότερες μελέτες, αλλά η σημερινή Δημοτική Αρχή εργάστηκε για τις αδειοδοτήσεις και έδειξε τόλμη στην υλοποίηση. Επίσης, υπάρχουν έργα που έμειναν στο συρτάρι στην προηγούμενη δημοτική θητεία, όπως το αποχετευτικό Βάρης – Μέγα Γιαλού. Πέρασε μία ολόκληρη θητεία, κατά την οποία δεν μπήκε στον φάκελο μέσα ούτε μία μελέτη. Το έργο αυτό απεντάχθηκε το 2013 από το ΕΣΠΑ και η νυν Δημοτική Αρχή προχωρά και έχει βρει χρηματοδότηση από πρόγραμμα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ. Είναι ένα έργο που θα έχει επίδραση και στην καθημερινή ζωή των πολιτών στους οικισμούς αυτούς. Είναι έργο που έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και τουριστική κατεύθυνση, διότι σε αυτές τις περιοχές, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα είναι αναγκασμένες μέσα στη σεζόν να αδειάζουν βόθρους, ούτε και να ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Επίσης, είναι το σχολείο της Βάρης και το αεροδρόμιο. Γι αυτό μάλιστα το έργο της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου θέλω να τονίσω πως ήταν εκτός αρμοδιότητας του Δήμου και παρόλα αυτά η σημερινή Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος δεν το άφησαν στην τύχη του. Ξεκίνησαν με τον Χρυσοχοΐδη και μετά συνέχισαν να πιέζουν. Είναι επιτυχία να κάνει ο Δήμαρχος τις συναντήσεις που χρειάστηκαν για να εξασφαλίσει την απένταξή του από το ΤΑΙΠΕΔ και μετά να εξασφαλίσει το κονδύλι αυτό για τις επεμβάσεις. Η επέκταση θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Επίσης, σημαντικό είναι και το master plan και η επικαιροποίησή του, μέσω του οποίου θα δοθεί “ανάσα” και στο κυκλοφοριακό και σε όλη την έκταση του λιμένα.

Θεωρώ πως αυτή η Δημοτική Αρχή είναι επιτυχημένη γιατί μέσα σε μία πενταετία κατάφερε να βάλει σε τάξη και να ξεκινήσει την τακτοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων και να θέσει γερές βάσεις για το αύριο.

  • Άρα, όλα τα παραπάνω για εσάς αποτέλεσαν τους λόγους συμπόρευσης με τον Γιώργο Μαραγκό. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σύνθεσης του συνδυασμού σας που εσείς ξεχωρίζετε;

Σίγουρα ήταν οι λόγοι για να συμμετέχω ξανά στην ίδια παράταξη. Θεωρώ πως το ψηφοδέλτιο που έχει δομήσει ο Γιώργος Μαραγκός σε αυτές τις δημοτικές εκλογές έχει πολύ καλύτερη ποιότητα από αυτήν που είχαμε το 2014, βασίζεται σε νέους ανθρώπους κατά κύριο λόγο ενώ υπάρχει και η εμπειρία μέσα σε αυτό. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που είναι επιτυχημένοι σαν επιχειρηματίες και σαν άτομα στην κοινωνία. Κάποιοι δοκιμάστηκαν στην προηγούμενη θητεία και απέδειξαν στα δικά μου μάτια, ότι συνέβαλαν στο έργο που ανέφερα. Επομένως, νομίζω πως αυτή η σύνθεση έχει μία καλύτερη ποιότητα και καλύτερες προϋποθέσεις να επιτύχει ένα ακόμη καλύτερο έργο την επομένη των εκλογών, αν είναι η Δημοτική Αρχή.

  • Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι η σχέση ανάμεσα στον Δήμο και στους υπόλοιπους τοπικούς φορείς, συλλόγους κι επαγγελματίες προκειμένου να ωφεληθεί και να προοδεύσει η Σύρος;

Αναμφίβολα πρέπει να διέπεται από μία συνεργασία και μία καλή συνεννόηση και συνεργασία. Δεν νοείται Δήμος να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς να έχει καλή σχέση με την Περιφέρεια. Το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο επιβάλλει την καλή συνεργασία μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών βαθμών και δίνει κι εργαλεία για να πετύχουν μαζί, συλλογικά, αναπτυξιακά έργα και προγράμματα. Θα πρέπει και οι δύο βαθμοί να βρίσκονται σε απόλυτη συνεργασία κι επικοινωνία και να μην υπάρχει καμία αντιπαράθεση.

Η συνεργασία πρέπει να είναι αυτονόητη για όλους. Μόνο συλλογικά μπορούμε να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο.

  • Αν εκλεγείτε σε ποιους τομείς θεωρείτε πως μπορείτε να προσφέρετε;

Το επιστημονικό αντικείμενό μου είναι πάνω στη δημόσια διοίκηση. Έχω σπουδάσει δημόσια διοίκηση, έχω μεταπτυχιακό στο δημόσιο management, επομένως νομίζω πως θα μπορούσα να συνεισφέρω επάνω σε αυτό το πεδίο. Αν βέβαια, ο Δήμαρχος κρίνει ότι μπορώ να συνεισφέρω και κάπου αλλού, αυτό ευχαρίστως αν μπορώ, να το αναλάβω.

  • Ο “Κλεισθένης” φέρνει μία μεγάλη αλλαγή στα πράγματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Θέτει στο “τραπέζι” τις συνεργασίες. Την επομένη των εκλογών και με φόντο τη διαμόρφωση του προεκλογικού κλίματος σήμερα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, θεωρείτε πως υπάρχει ωριμότητα στους υποψηφίους ώστε να συνεργαστούν για το καλό του τόπου;

Δεν μου αρέσει να προχωρώ σε γενικεύσεις. Σαφέστατα διακρίνω υποψηφίους από όλες τις παρατάξεις που έχουν και το επίπεδο και τις γνώσεις και το ανοικτό μυαλό ώστε την επόμενη ημέρα να είναι παρόντες και να γίνει ένας πολιτικός διάλογος. Πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες τεκμηριωμένες και κριτική καλοπροαίρετη και αυτές είναι προϋποθέσεις που θα πρέπει να θέλουμε και να διεκδικούμε όλοι για να βοηθηθούμε και να βελτιώσουμε πράγματα για τον τόπο.

Βέβαια βλέπω και υποψηφίους που είναι παλαιάς κομματικής κοπής, βασίζονται ξεκάθαρα σε παραταξιακές σκοπιμότητες και όλα αυτά δεν θα βοηθήσουν κανέναν. Με αυτή τη νοοτροπία, μόνο το νησί κρατάμε πίσω. Πρέπει να παράξουμε πολιτικές που θα βοηθήσουν το νησί να περπατήσει στο αύριο.

  • Γιατί οι συμπολίτες σας να στηρίξουν τον συνδυασμό που συμμετέχετε και τον Γιώργο Μαραγκό;

Όπως προανέφερα η νομοθετική αλλαγή πάνω στη διοίκηση των Δήμων και γενικά της διοίκησης με τον Κλεισθένη, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη οι δημότες να επιλέξουν άτομα που θα έχουν ανοιχτά μυαλά, θα είναι έξω από παραταξιακές σκοπιμότητες και θα κάνουν μία προσεκτική επιλογή των ατόμων. Για τον Γιώργο Μαραγκό και την παράταξη “Η Σύρος που αξίζουμε” πρέπει να πω πως έχουν μία πολύ καλή σύνθεση και υπάρχει ποιότητα στους υποψηφίους. Νομίζω πως το έργο του Γιώργου Μαραγκού έχει καταδείξει την ποιότητά του, την αποτελεσματικότητά του. Αν με μία καλύτερη σύνθεση πλαισιωθεί από ανθρώπους που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω και μπορούν να προσφέρουν σε νέες ιδέες και να κινηθούν έξω από την πεπατημένη, θα πετύχουμε ακόμη καλύτερα πράγματα για τον τόπο.

 

Ετικέτες: