Οι εκλεγμένοι που αναλαμβάνουν τη διοίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τον προσεχή Σεπτέμβριο

Το νέο “πρόσωπο” του Δημοτικού Συμβουλίου

Όλα τα ονόματα που καλύπτουν τις προεδρίες των Κοινοτήτων του νησιού

Τη θητεία του από 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το νέο 27μελες Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με Δήμαρχο τον Νίκο Λειβαδάρα, το οποίο κι ανέδειξαν οι δημότες με την ψήφο τους από την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών, στις 26 Μαΐου.

Τα επίσημα αποτελέσματα της σταυροδοσίας γνωστοποιήθηκαν από το Πρωτοδικείο Σύρου, τα ξημερώματα της Παρασκευής, με τους υποψήφιους των συνδυασμών, να γνωρίζουν πλέον τα ποσοστά εμπιστοσύνης που εκφράστηκαν από τους δημότες προς τα πρόσωπά τους.

Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τουλάχιστον όσον αφορά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης από το νομό των Κυκλάδων, “έκλεισαν” από την πρώτη Κυριακή, με τον συνδυασμό του νέου Δημάρχου, “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο” να “χτυπάει” πρωτιά στις προτιμήσεις του κόσμου και σε ποσοστό ενσωμάτωσης 100% των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα της Σύρου, να λαμβάνει 51,66%. Αυτό ως γεγονός δίνει αυτοδυναμία στον πρώτο συνδυασμό της νέας σύνθεσης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος κατοχύρωσε 14 έδρες.

Με μεγάλη ποσοστιαία διαφορά της τάξεως των 15 μονάδων έπεται ο συνδυασμός “Η Σύρος που αξίζουμε” με επικεφαλής τον απερχόμενο Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό. Συγκεκριμένα, η παράταξή του έλαβε 36,29%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 10 έδρες, ενώ ακολουθούν οι άλλοι δύο συνδυασμοί που θα αποτελέσουν την ελάσσονα μειοψηφία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για τον συνδυασμό “Πρώτα η Σύρος” που κατέλαβε την τρίτη θέση και με ποσοστό 7,08% στέλνει δύο πρόσωπα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ η σύνθεση ολοκληρώνεται με τη συμμετοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου. Με ποσοστό 4,97% η εν λόγω παράταξη παραμένει στο Δημοτικό Συμβούλιο διατηρώντας μία έδρα.

Ο νέος εκλογικός νόμος (Κλεισθένης) και η απλή αναλογική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα απαιτήσει συνεργασίες στη νέα θητεία, ασχέτως των ανωτέρω ποσοστών των συνδυασμών, ενώ όσον αφορά και στην ανάδειξη εκπροσώπων στις Κοινότητες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πρέπει εξ αρχής να σημειωθεί πως, στις προεδρίες τους αναδείχθηκαν πρόσωπα και από τους δύο μεγαλύτερους συνδυασμούς (“ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο” και “Η Σύρος που αξίζουμε”).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, πρέπει να αναφερθεί πως η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ήταν σε ποσοστό 59,02%.

 

Οι δημότες εμπιστεύθηκαν τους “ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο”

Βάσει των αποτελεσμάτων της κάλπης, η νίκη ήρθε από την πρώτη Κυριακή για τον συνδυασμό “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο” του Νίκου Λειβαδάρα, ο οποίος θα εκπροσωπείται από 14 δημοτικούς συμβούλους στην επόμενη θητεία.

Συγκεκριμένα, στην Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης εκλέχθηκε πρώτος ο Πέτρος Μώτος με 1.201 σταυρούς. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που κερδίζει σταθερά τις πρωτιές σε εκλογικές αναμετρήσεις, έχοντας αποδείξει ότι είναι αγαπητός στους πολίτες της Σύρου, αφού έχει θητεύσει για πολλά χρόνια από σημαντικές θέσεις ευθύνης, ξεκινώντας μάλιστα από τον πρώην Δήμο Ερμούπολης. Με εξαιρετικά μεγάλο αριθμό σταυρών (966) αναδείχθηκε δεύτερος από τον ίδιο συνδυασμό ο Ανδρέας Γιαλόγλου, οποίος συνεχίζει την παρουσία του στα κοινά, όπως επέλεξε ο Συριανός κόσμος. Σημειώνεται πως, ο κ. Γιαλόγλου σήμερα ηγείται της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης ενώ κατά το παρελθόν – επί θητείας Γ. Δεκαβάλλα - είχε αναλάβει Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών για μικρό χρονικό διάστημα.

Ιδιαίτερα καλή “επίδοση” είχε και ο νυν δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος με τον συνδυασμό του κ. Λειβαδάρα έλαβε 875 ψήφους.

Παρομοίως, την παρουσία του στα κοινά και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης συνεχίζει και ο Γιάννης Βρούτσης αφού πήρε 793 ψήφους. Ο ίδιος ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο και μετά θα διανύσει την τρίτη θητεία του στα δημοτικά πράγματα, ενώ υπενθυμίζεται πως, για ένα ολιγόμηνο διάστημα κατά την προηγούμενη θητεία, διετέλεσε και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής. Αμέσως μετά, εκλέγεται ο Γιάννης Κεράνης με 753 ψήφους, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναλάβει θέση ευθύνης και για τον Αθλητισμό, ενώ σημειώνεται πως για τον ίδιο θα είναι η τρίτη θητεία του στα δημοτικά πράγματα.

Με 670 σταυρούς, ο Μηνάς Αληφραγκής επανέρχεται στο προσκήνιο των δημοτικών πραγμάτων, αφού απέσπασε την εμπιστοσύνη των δημοτών με τον συνδυασμό “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο”. Ακόμη, από την ίδια Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης έχει εκλεγεί και η Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία πήρε 611 ψήφους στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, ενώ επίσης, ο Βαγγέλης Χαλκιάς κάνει την επανεμφάνισή του έχοντας λάβει 582 σταυρούς.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός για τη Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης ολοκληρώνεται με τον Γιάννη Πιταούλη που πήρε 516 ψήφους, ο οποίος μπαίνει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο. Τέλος, η Ειρήνη Δράκου έλαβε 483 σταυρούς και θα συμμετέχει από τη νέα δημοτική θητεία στο δημοτικό συμβούλιο.

Από τους “ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” και για τη Δημοτική Ενότητα Άνω Σύρου εκλέγεται ο Παναγιώτης Κουταβάς με 431 ψήφους και θα είναι δημοτικός σύμβουλος για πρώτη φορά, ενώ η εκπροσώπηση της εν λόγω παράταξης θα ολοκληρωθεί με τρία ακόμη πρόσωπα από τη Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας.

Εξαιρετικά υψηλό αριθμό ψήφων έλαβε η Κανδιώ Μαραγκού (914) που μπαίνει για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ η Αγγελική Πρίντεζη με 628 ψήφους επιστρέφει στα κοινά. Τέλος, ξανά από θέση αιρετού θα υπηρετήσει τους Συριανούς ο Μάρκος Ρούσσος, ο οποίος έλαβε 415 ψήφους.

Με δέκα συμβούλους η “Σύρος που Αξίζουμε”

Από τη θέση της μείζονος μειοψηφίας καλείται πλέον να υπηρετήσει το νησί ο απερχόμενος Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος ως επικεφαλής του συνδυασμού “Η Σύρος που αξίζουμε” θα συμμετάσχει στη νέα σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ειδικότερα, από τη συγκεκριμένη παράταξη και από τη Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης ήρθε πρώτος σε σταυρούς ο Βαγγέλης Περρής (581), ο οποίος όπως ανέφερε και σε δημόσια δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα, δεσμεύεται να θέσει τις δυνάμεις του στην υπηρεσία και τις ανάγκες του τόπου. Αμέσως μετά, με 484 ψήφους εκλέγεται ξανά ο Γιώργος Δούναβης, ο οποίος σήμερα, κατά την πρώτη θητεία του, ανέλαβε, για ένα μεγάλο διάστημα την προεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακόμη, ο Δημήτρης Κοσμάς με 476 σταυρούς θα είναι ένας εκ των μελών της μείζονος αντιπολίτευσης στη νέα σύνθεση, ο οποίος ως σήμερα, στην πρώτη του θητεία, υπηρέτησε από την προεδρία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου. Τέλος, ο Νίκος Σκευοφύλακας θα συμμετέχει για πρώτη φορά στα κοινά, αφού τον ίδιο στήριξαν 389 δημότες. Όσον αφορά στη Δημοτική Ενότητα Άνω Σύρου, τα πρόσωπα που εκλέγονται με τον συνδυασμό του Γιώργου Μαραγκού, “κουβαλούν” τους μεγαλύτερους αριθμούς, με τρανή απόδειξη να αποτελεί η περίπτωση της Θωμαής Μενδρινού. Η ίδια έλαβε 914 ψήφους και ως εκ τούτου, θα έχει μία θέση στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ πρέπει να τονισθεί πως, ως σήμερα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεται στη θέση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού. Αμέσως μετά, ακολουθεί ο Μάριος Βουτσίνος, ο οποίος εξελέγη με 588 ψήφους. Ο ίδιος σήμερα είναι Αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Τέλος, από τη Δημοτική Ενότητα Άνω Σύρου αναδεικνύεται σε θέση δημοτικού συμβούλου ο νυν Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και πρόεδρος Τουριστικής Επιτροπής, Δομένικος Σαγκινέτος (448).

Όσον αφορά στη Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας, η παράταξη του Γιώργου Μαραγκού θα εκπροσωπείται με δύο συμβούλους. Πρώτος σε σταυρούς ήρθε ο Αλέξης Αθανασίου με 768 ψήφους, ο οποίος συνεχίζει για μία ακόμη θητεία στα κοινά, έχοντας ξεκινήσει από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας. Ο κ. Αθανασίου σήμερα είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών. Τέλος, στο δημοτικό συμβούλιο θα έχει θέση αιρετού προσώπου η Ρόζα Ξανθάκη, η οποία ψηφίστηκε με 507 σταυρούς.

Τρεις θέσεις για τις παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας

Εκτός των προαναφερθέντων συνδυασμών, στο δημοτικό συμβούλιο θα έχουν εκπροσώπηση δύο ακόμη από τις θέσεις της ελάσσονος μειοψηφίας. Πρόκειται για τον συνδυασμό “Πρώτα η Σύρος” με επικεφαλής τη Μαρία Καζαντζάκη, η οποία θα έχει συμμετοχή στα κοινά για τρίτη θητεία, αφού αναδείχθηκε πρώτα δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γιώργου Πάπιτση, ανεξαρτητοποιήθηκε, ενώ μετά συμμετείχε στον συνδυασμό του Γιώργου Μαραγκού, από τον οποίο και διεγράφη το 2017, ακολουθώντας μέχρι σήμερα, πορεία ως ανεξάρτητη. Ο συνδυασμός της με φόντο το ποσοστό που έλαβε, κατοχυρώνει ακόμη μία θέση από τη Δημοτική Ενότητα Άνω Σύρου, την οποία και θα καλύψει ο Μιχάλης Αλτουβάς, που έλαβε 141 ψήφους.

Τέλος, παρά τις φιλόδοξες δηλώσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στις προεκλογικές ομιλίες των εκπροσώπων της για προσπάθεια κατάκτησης και δεύτερης έδρας, ο εν λόγω συνδυασμός κατάφερε απλά να διατηρήσει τις δυνάμεις του. Τη συγκεκριμένη θέση θα καλύψει ο επικεφαλής του συνδυασμού, Νικόλας Καΐλης. Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Παύλος Χρυσαφίδης (νυν επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου), ο οποίος συνεργάστηκε με τη Λαϊκή Συσπείρωση σε αυτές τις εκλογές, δεν εκλέχθηκε – βάσει δύναμης της παράταξης – αν κι έλαβε 250 ψήφους (αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος από τα άλλα μέλη του συνδυασμού).

Οι πρόεδροι των εννέα Κοινοτήτων

Αλλαγές προκύπτουν μετά τις εκλογές και στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες της Σύρου, για τις οποίες – για πρώτη φορά βάσει “Κλεισθένη” - οι δημότες ψήφισαν σε διαφορετική κάλπη και με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Ειδικότερα, για τη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης, παραμένει πρόεδρος η Ανθή Χαλκιά, εκλεγμένη με το συνδυασμό “ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για τη Σύρο”, έχοντας λάβει 798 σταυρούς. Ακολουθεί με τον ίδιο συνδυασμό ο Γιάννης Καφούρος με 655 ψήφους, όπως και ο Μπάμπης Γαβριήλ με 616 σταυρούς.

Στη θέση του προέδρου στο Τοπικό Συμβούλιο της Άνω Σύρου εκλέχθηκε ο Πέτρος Ραουζαίος από τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”, ο οποίος κι έλαβε 218 ψήφους. Όσον αφορά στη Δημοτική Ενότητα Βάρης, αυτή περνά στα “χέρια” του Νίκου Βαρθαλίτη με τον συνδυασμό των “ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ για τη Σύρο”, αφού απέσπασε 245 ψήφους από τους συνδημότες του. Επιπλέον, στην Τοπική Κοινότητα Μάννα θα παραμείνει πρόεδρος ο Γιάννης Μαραγκός από τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε” αφού έλαβε 299 ψήφους, όπως και στο Τοπικό Συμβούλιο του Φοίνικα ο Γιώργος Περρής με 223 σταυρούς από τον ίδιο συνδυασμό.

Τα “ηνία” της Δημοτικής Κοινότητας Ποσειδωνίας αναλαμβάνει η Τέτα Πρίντεζη που ψηφίστηκε με 123 σταυρούς από τον συνδυασμό “Η Σύρος που αξίζουμε”, ενώ πρόεδρος στο Τοπικό Συμβούλιο του Γαλησσά, θα παραμείνει ο Γιάννης Βουτσίνος (Κασουνιός), μετά από την εκλογή του με 79 ψήφους.

Τέλος στην Τοπική Κοινότητα Πάγου νέα πρόεδρος, με το συνδυασμό “Η Σύρος που Αξίζουμε” αναδείχθηκε η Μαρία Ξανθάκη (126 σταυρούς), ενώ στην Τοπική Κοινότητα Χρούσσων, επικράτησε η Ανθούλα Ξενάκη (50), με το συνδυασμό του Νίκου Λειβαδάρα.