Οι προτεραιότητες του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου προς τη νέα Δημοτική Αρχή, αναφορικά με το εμπορικό κέντρο της πόλης

“Ανάδειξη και αναζωογόνηση της Ερμούπολης”

Άκρως σοβαρή η υπόθεση της προώθησης του Open Mall, όπως δηλώνει ο πρόεδρος, Β. Αλεξανδρίδης

Την “αναζωογόνηση” του εμπορικού κέντρου της Ερμούπολης, αλλά και την αναβάθμιση συνολικότερα του ιστορικού κέντρου επιδιώκει ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, έχοντας καταγράψει τις προτεραιότητές του για την πόλη, προκειμένου να ξεκινήσει κι επισήμως τη συνεργασία του με τη νέα διοίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ενόψει της έναρξης της νέας δημοτικής περιόδου από την 1η Σεπτεμβρίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου έχει προετοιμαστεί στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τη νέα Δημοτική Αρχή, με σκοπό να “τρέξουν” - από κοινού - σημαντικές υποθέσεις για την πόλη, η υλοποίηση των οποίων θα σημάνει την αισθητική, λειτουργική αλλά και οικονομική ανάκαμψή της.

Σαφής προτεραιότητα για τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου αποτελεί η προώθηση του προγράμματος των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου (Open Mall), αφού το νησί έχει ήδη κατοχυρώσει χρηματοδότηση ύψους 1,4 εκ. ευρώ από τον περασμένο Μάιο, με σκοπό την υλοποίηση ανάπλασης σε όλες τις βασικές εμπορικές οδούς.

Δεδομένης της ανάγκης να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος τόσο για την προώθηση του Open Mall, όσο και για άλλα σοβαρά θέματα και προβλήματα της Ερμούπολης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, αξιολογώντας από σήμερα μάλιστα, θετικά τη στάση των μελών της νέας διοίκησης και του νέου Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα να ακούσουν τα αιτήματα και τις προτάσεις του εμπορικού κόσμου.

Β. Αλεξανδρίδης: Open Mall - Από το φθινόπωρο πρέπει να προχωρήσουμε συστηματικά

Με ανακοίνωσή του στις 22 Μαΐου του 2019, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου γνωστοποίησε τη θετική έκβαση που είχε η υπόθεση διεκδίκησης της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του Open Mall στην Ερμούπολη, μετά από τεχνική έκθεση και πρόταση που κατέθεσε εμπρόθεσμα κι από κοινού με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της πρόσκλησης για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020», το οποίο και χρηματοδότησε το Υπουργείο Οικονομίας.

Από τότε ως και σήμερα, δεν έχει υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η σοβαρή υπόθεση, δεδομένης και της αλλαγής σε επίπεδο διοίκησης, μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

“Είμαστε σε μεταβατική περίοδο στον Δήμο. Ο Εμπορικός Σύλλογος έχει κάνει συζητήσεις με τον νέο Δήμαρχο τον κ. Νίκο Λειβαδάρα και απομένει μία συνάντηση, την οποία είπαμε να πραγματοποιήσουμε μετά τον Δεκαπενταύγουστο” ανέφερε αρχικά ο κ. Αλεξανδρίδης, καθιστώντας σαφές πως πλέον η συνεργασία και η συνεννόηση για το θέμα αναπτύσσεται με τη νέα Δημοτική Αρχή.

“Ευελπιστώ την επόμενη εβδομάδα να συναντηθούμε και να συζητήσουμε κάποιες προτεραιότητες που έχει ο Εμπορικός Σύλλογος” τόνισε ακολούθως ο κ. Αλεξανδρίδης, ο οποίος τοποθετήθηκε θετικά για τις επαφές που είχε μέχρι σήμερα με τον κ. Λειβαδάρα.

“Προτεραιότητά μας βέβαια είναι το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου. Έχουμε κάνει δύο, τρεις συζητήσεις και προεκλογικά και μετεκλογικά με τη νέα διοίκηση του Δήμου και η συζήτηση βρίσκεται στο στάδιο ότι πρέπει να αναλάβουν επισήμως” πρόσθεσε ο ίδιος, γνωστοποιώντας πως σε συνεννόηση με τον νέο Δήμαρχο, η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί – κατά πάσα πιθανότητα – εντός της επόμενης εβδομάδας.

Μιλώντας για την κύρια προτεραιότητα του Εμπορικού Συλλόγου, ο κ. Αλεξανδρίδης σχολίασε τα εξής: “Από την πλευρά μας, θα θέσουμε σε προτεραιότητα τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου. Θέλουμε να υλοποιήσουμε το Open Mall και θα το κυνηγήσουμε ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό γιατί πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2023. Έχουμε μπροστά μας τις αδειοδοτήσεις, τις εγκρίσεις. Δεν πρέπει να τρέχουμε τελευταία στιγμή”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως “σύμφωνα με όσα έχουμε συζητήσει στον Σύλλογο, αυτό το θέμα είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας, καθώς εδώ που φτάσαμε, πρέπει να το ολοκληρώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι αδιαπραγμάτευτο αυτό για εμάς”.

Ο ίδιος δε, υπενθύμισε το ύψος της χρηματοδότησης που λαμβάνουν ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος για τις παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν, το οποίο “αγγίζει” σχεδόν 1,4 εκ. ευρώ.

“Θα κοιτάξουμε να φροντίσουμε όσα θεωρούμε προτεραιότητα για την Ερμούπολη και θα υλοποιήσουμε ένα έργο που θα μείνει για τους επόμενους. Τα χρήματα είναι σχεδόν 1.400.000 ευρώ. Είναι ένα μεγάλο ποσό αλλά ακολουθεί μία μεγάλη διαδικασία” πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το πρόγραμμα καθώς προβλέπει παρεμβάσεις σε δημόσιο χώρο και στις προσόψεις των εμπορικών καταστημάτων, προϋποθέτει οριστικές μελέτες, εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις, πολλώ δε μάλλον επειδή η Ερμούπολη είναι ιστορικός τόπος.

“Είμαστε σε επαφή με μία ομάδα αρχιτεκτόνων από την ΕΣΕΕ που μας καθοδηγεί. Πρέπει να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι μία υπόθεση με μακρύ δρόμο και υπάρχει και μεγάλη γραφειοκρατία, αφού απαιτούνται μελέτες και εγκρίσεις. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Από το φθινόπωρο του 2019, πρέπει να προχωρήσουμε συστηματικά” δήλωσε κατηγορηματικά, επισημαίνοντας ακόμη πως, “Από την πλευρά της νέας Δημοτικής Αρχής βλέπω διάθεση για συνεργασία και θέλουμε σαν Εμπορικός Σύλλογος συνεργασία και με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου”.

Προσωρινές πεζοδρομήσεις καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα

Πέραν του ανωτέρω θέματος, ο κ. Αλεξανδρίδης γνωστοποίησε και κάποιες άλλες σκέψεις και προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, τις οποίες και θα καταθέσει στη νέα Δημοτική Αρχή με σκοπό τη συνεργασία για την υλοποίησή τους ή την εξεύρεση λύσεων.

Εξ αφορμής της προσωρινής και ολιγόωρης πεζοδρόμησης της οδού Σταματίου Πρωίου για τη Λευκή Νύχτα, επανήλθε το ζήτημα της ασφάλειας των πεζών – κατοίκων κι επισκεπτών – σε περιόδους αιχμής, όπως τη θερινή περίοδο.

“Κάναμε πρόσφατα επαφή με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας για τη δυνατότητα εποχιακών πεζοδρομήσεων, με αφορμή την προσωρινή πεζοδρόμηση της οδού Σταματίου Πρωίου. Χρειάζεται να εξετάσουμε τί ακριβώς πρέπει να γίνει και που πρέπει να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας. Με τον Δήμο πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού σε αυτό” υποστήριξε ο ίδιος, διευκρινίζοντας παρακάτω τις σχετικές προτάσεις που έχει καταγράψει ο Σύλλογος.

“Κάναμε μία έκτακτη γενική συνέλευση μέσα στο καλοκαίρι τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου και πήραμε θετική απόφαση ώστε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να πεζοδρομείται η οδός Σταματίου Πρωίου στο πρώτο τμήμα της. Δηλαδή από τη συμβολή της με την Ελ. Βενιζέλου έως την οδό Κέας (στενό Αθυμαρίτη) να πεζοδρομείται μόνον τις απογευματινές ώρες” ανέφερε σχετικά, εξηγώντας πως, “είναι μία απόφαση θεωρώ προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί τις πρωινές ώρες και η τροφοδοσία θα πραγματοποιείται κανονικά ενώ το απόγευμα θα πεζοδρομείται αυτό το τμήμα για τον κόσμο”.

Εκτός από τη θερινή περίοδο, ο ίδιος σημείωσε πως και τα διαστήματα των εορτών θα βοηθήσει αυτό το “μέτρο”. “Αυτή η απόφαση είναι για το καλοκαίρι, αλλά παρομοίως μπορεί να εφαρμόζεται και την περίοδο του Πάσχα αλλά και την εβδομάδα των Χριστουγέννων”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως αυτό είναι ένα αίτημα που θα τεθεί επί τάπητος στη συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή.

Βελτίωση δημοτικής συγκοινωνίας και καλή λειτουργία του parking στο Νησάκι

Με φόντο τον εφιάλτη των μετακινήσεων και της στάθμευσης στην Ερμούπολη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου γνωστοποιεί πως προτίθεται να “ανοίξει” τη συζήτηση για τη βελτίωση και οργάνωση της δημοτικής συγκοινωνίας, αλλά και για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του parking στο Νησάκι.

“Μας ενδιαφέρει η φροντίδα της περιοχής στο Νησάκι και η καλή λειτουργία του, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει διαθέσιμο άλλο parking” σχολίασε εν συντομία, ενώ τόνισε πως, “Είναι ένα σοβαρό θέμα ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστεί ο Δήμος την αστική συγκοινωνία και τη λειτουργία των δρομολογίων των mini bus. Συγκοινωνία – στάθμευση είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση”.

Ενίσχυση ηλεκτροφωτισμού της πόλης

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα της Ερμούπολης παραμένει ο εξαιρετικά υποτονικός φωτισμός της. Πρόκειται για θέμα που έχει απασχολήσει σε δημόσιες συζητήσεις – επανειλημμένως – χωρίς μέχρι στιγμής, να έχει υπάρξει αποτέλεσμα και πλάνο για την υπερπήδηση εμποδίων, τα οποία στον τρέχοντα χρόνο, δεν επιτρέπουν εύκολα τη λύση του προβλήματος.

“Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα είναι ο φωτισμός της πόλης” σχολίασε προς την εφημερίδα ο κ. Αλεξανδρίδης, σημειώνοντας πως θα τεθεί στην ατζέντα της συνάντησης με τη νέα Δημοτική Αρχή.

Με φόντο τη βραδινή άποψη της πόλης, τόσο στις εμπορικές οδούς όσο και στο παραλιακό μέτωπο, ο ίδιος τόνισε τα ακόλουθα: “Νομίζω πως δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το γεγονός ότι δεν αντέχουν οι “γραμμές”. Θα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην ηλεκτροδότηση της πόλης και των κεντρικών δρόμων.

Με τη χρήση LED μπορούμε να έχουμε πλέον και καλύτερα αποτελέσματα”.

Στα παραπάνω, πρόσθεσε μάλιστα πως, “Επιπλέον, τα παραδοσιακά φανάρια χρειάζεται να συντηρηθούν και να αντικατασταθούν τα προβληματικά κομμάτια τους όπως και τα σπασμένα τζάμια”.

Έμφαση στην καθαριότητα σε κάθε μικρή οδό του κέντρου

Από το πλάνο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου δεν έχει παραληφθεί ούτε το θέμα της καθαριότητας της Ερμούπολης. “Και στην καθαριότητα υπάρχουν θέματα” διαπιστώνει ο πρόεδρός του, μεταφέροντας και τα παράπονα πολλών εμπόρων κι επιχειρηματιών του κέντρου, καθώς όπως σχολιάζει, “Οι κεντρικοί δρόμοι μπορεί να φαίνονται καθαροί, αλλά οι μικρότερες οδοί δεν είναι καθαρές. Και μιλάω για όλα τα μικρά στενά πλησίον του Δημαρχιακού Μεγάρου, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, του Αγίου Νικολάου, της Κοίμησης”. Υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει οργάνωση, αλλά και κατανοώντας πως ο Δήμος σε ανθρώπινο δυναμικό έχει περιορισμένες δυνάμεις, δήλωσε τέλος πως, “Είναι σοβαρό το θέμα αλλά πρέπει να καθαρίζονται όλες οι οδοί συστηματικά”.

Ευελπιστούμε σε μία καλύτερη συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή”

Μετά από την ανάπτυξη των ανωτέρω θεμάτων που συνδέονται με τη γενικότερη λειτουργία και εικόνα της πόλης, ο κ. Αλεξανδρίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως ο εμπορικός κόσμος θα έχει καλή συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή, η πλευρά της οποίας – όπως υποστήριξε – δείχνει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη του Εμπορικού Συλλόγου για επικοινωνία και συμπόρευση σε σοβαρά θέματα.

“Έχουμε προσδοκίες κι ευελπιστούμε σε καλύτερη συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή. Ήδη είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τις πρώτες επαφές. Άλλωστε έχουμε κοινό σκοπό, το καλό και το όφελος για τη Σύρο” δήλωσε κατηγορηματικά ο Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, σχολιάζοντας πως, “Όλα αυτά τα θέματα, θα τα συζητήσουμε και νομίζω πως θα έχουμε αποτέλεσμα. Βλέπω μία διαφορετική πρόθεση από τη νέα Δημοτική Αρχή. Έχουμε καλή συνεργασία μέχρι στιγμής στις συναντήσεις και θέλουμε να υπάρχει συνεργασία και στη συνέχεια. Διακρίνουμε αυτή τη βούληση και ιδιαίτερα στον κ. Λειβαδάρα”.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, συνόψισε τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου στο εξής συμπέρασμα: “Εμείς ζητάμε την ανάδειξη και την αναζωογόνηση του εμπορικού κέντρου. Αυτός είναι και ο ρόλος μας. Θέλουμε μόνον συνεργασία”.