Υποβολή πρότασης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προς το Ε.Π. Ν. Αιγαίου με σκοπό την ανάπτυξη δράσεων εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ

Χρηματοδότηση για ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων

Η νέα Δημοτική Αρχή “μετά από αγώνα δρόμου” διεκδικεί 950 χιλ. ευρώ για τη Σύρο

Με διεκδικητική στάση προς την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στη Σύρο, βαδίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, καθώς η νέα Δημοτική Αρχή κατάφερε να συντάξει πρόταση για τη λήψη χρηματοδότησης ύψους 950.096,39 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου 2014 - 2020.

Σε συνέχεια των ενεργειών που έχουν υπάρξει με σκοπό την προώθηση της μελέτης για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, έρχεται η συγκεκριμένη πρόταση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, που αφορά στην υλοποίηση δράσεων εφαρμογής του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) σε τοπικό επίπεδο, βάσει των κατευθύνσεων του Τοπικού Σχεδίου που είχε εκπονήσει ο Δήμος από το 2015 – 2016.

Πρέπει να σημειωθεί πως για την απόκτηση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων είχαν υπάρξει αρκετές επισημάνσεις από την προηγούμενη μείζονα μειοψηφία προς την παλιά διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, με στόχο η Σύρος να αποκτήσει ένα θεωρητικό “εργαλείο” που θα της χαρίσει τη δυνατότητα να συμμορφωθεί με όσα επιβάλλοντα σχετικά με ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων.

Ως εκ τούτου, η σημερινή Δημοτική Αρχή με δεδομένη την παράταση που υπήρξε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για τη σχετική πρόσκληση, η οποία αρχικά ολοκληρωνόταν τον περασμένο Αύγουστο, “έτρεξε” τις απαιτούμενες διαδικασίες για να μπορέσει να υποβάλει την πρόταση για την παραπάνω χρηματοδότηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Το θέμα θα εισηγηθεί ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και Τ.Π.Ε, Ανδρέας Γιαλόγλου στην απογευματινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες.

Αξίζει να υπενθυμιστεί εξ αρχής, πως, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων είχε εγκριθεί από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το 2016, οπότε και είχε γίνει η παρουσίασή του. Έκτοτε ο Δήμος δεν είχε πραγματοποιήσει καμία ενέργεια για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης, με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Προγραμματισμού να πραγματοποιούν μεγάλη προσπάθεια σε μικρό χρονικό διάστημα ώστε να μη χαθεί η ευκαιρία της χρηματοδότησης από την πρόσκληση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γιαλόγλου στην “Κοινή Γνώμη”, ο Δήμος κατά το τελευταίο τρίμηνο ακολουθεί ένα μίνι πλάνο, βάσει του οποίου επιδιώκει στοχευμένα τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων σε προσκλήσεις που ήδη “τρέχουν”.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των 950 χιλ. ευρώ θα αφορά στις παρακάτω δράσεις: 1. Ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων στη Σύρο, 2. Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης, 3. Υπηρεσίες Συμβούλου τεχνικής υποστήριξης του δικαιούχου στην εφαρμογή και την παρακολούθηση της επίτευξης των αποτελεσμάτων του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης και χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, 4. Μελέτες ωρίμασης για τη δημιουργία πράσινων σημείων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, 5. Δημιουργία πράσινων σημείων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και 6. Δράσεις δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης.

Η πρόσκληση για μικρά και μεγάλα νησιά από την ΠΝΑι

Ειδικότερα, για το σοβαρό θέμα της συμμόρφωσης των νησιών του Ν. Αιγαίου με τις επιταγές του ΠΕΣΔΑ, η Περιφέρεια είχε γνωστοποιήσει πρόσκληση για λήψη χρηματοδοτήσεων από Δήμους και ΦΟΔΣΑ. Η σχετική ανακοίνωση τον περασμένο Μάιο είχε ως εξής: Στο πλαίσιο υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος απευθύνει προσκλήσεις προς τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) των νησιών, συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, για την υποβολή προτάσεων έργων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφορική ανάπτυξη και διαχείριση των πόρων» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Συγκεκριμένα: Η πρόσκληση  με τίτλο «Δράσεις εφαρμογής Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 4.000.000,00 € , αφορά τα μεγαλύτερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και απευθύνεται στους παρακάτω δυνητικούς δικαιούχους: Δήμους Άνδρου, Θήρας, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Λέρου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Ρόδου, Σύρου – Ερμούπολης και Τήνου και ΦΟΔΣΑ Σύρου και Πάρου Αντιπάρου.

Η πρόσκληση με τίτλο «Δράσεις εφαρμογής Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στα μικρά νησιά», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 4.500.000,00 € , αφορά τα μικρότερα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και απευθύνεται στους παρακάτω δυνητικούς δικαιούχους: Δήμους Αγαθονησίου, Αμοργού, Ανάφης, Αντιπάρου, Αστυπάλαιας, Θήρας (για Θηρασιά), Ίου, Κάσου, Κέας, Κιμώλου, Κύθνου, Λειψών, Μεγίστης, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων (για Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσι, Σχοινούσα), Καλύμνου (για Ψέριμο και Τέλενδο), Νισύρου, Πάτμου, Σερίφου, Σικίνου, Σίφνου, Σύμης, Τήλου, Φολεγάνδρου και Χάλκης.

Με δεδομένες τις διαπιστωμένες αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης έργων για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, καθώς και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκύπτει η ανάγκη χρηματοδότησης των παρακάτω ενδεικτικών παρεμβάσεων: 1. Δράσεις επεξεργασίας Βιοαποβλήτων: Δράσεις προώθησης οικιακής κομποστοποίησης , μέσω της προμήθειας κάδων οικιακής κομποστοποίησης, δράσεις ανάπτυξης χωριστής συλλογής (Διαλογή στην Πηγή) Βιοαποβλήτων, δράσεις επεξεργασίας προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων (συστήματα ανοικτής κομποστοποίησης, μηχανικοί κομποστοποιητές ή συνδυασμένα συστήματα). 2. Δράσεις ανάπτυξης πράσινων σημείων (έργα υποδομής, προμήθεια εξοπλισμού, απόκτηση γης, έργα σύνδεσης με δίκτυα ΟΚΩ), νησίδες ανακύκλωσης υψηλής αισθητικής σε τουριστικά σημεία όπως πχ παραλίες. 3. Υποδομές προσωρινής αποθήκευσης ή και μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών. 4. Δράσεις ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας για επεξεργασία βιοαποβλήτων και πράσινα σημεία. 5. Δράσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης αστικών αποβλήτων (ΧΥΤΥ, ΣΜΑ, ΣΜΑΑ, αναβάθμιση υφισταμένων ΧΥΤ κλπ) – για τα μικρά νησιά.

Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλομένων πράξεων ορίζεται το ποσό των 300.000 ευρώ για την πρώτη πρόσκληση και των 200.000 ευρώ για την δεύτερη”.

Απαντήσεις Ανδρέα Γιαλόγλου

  • Η νέα Δημοτική Αρχή διεκδικεί μία χρηματοδότηση από το Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου που αφορά στην πράξη με τίτλο “Δράσεις εφαρμογής Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης”. Θα υποβάλλετε πρόταση άμεσα και μετά από τη θετική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Πώς προέκυψε η συγκεκριμένη πρόταση;

“Υπενθυμίζω ότι έχουμε ήδη ενταγμένη μία πράξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος που περιλαμβάνει την επέκταση του ΧΥΤΑ και τη μετατροπή του σε ΧΥΤΥ και την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων. Αυτό έχει ενταχθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, πλην όμως, δεν έχει καμία ωριμότητα, αφού τώρα μόλις ανατίθεται η μελέτη γι αυτό το έργο. Δεν είχε γίνει κάτι άλλο. Υπήρξε η απόφαση ένταξης, αλλά δεν είχε καμία ωριμότητα. Έγινε ο διαγωνισμός τον Σεπτέμβριο και τώρα βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης η ανάθεση της μελέτης. Η επέκταση του ΧΥΤΑ και η μετατροπή του σε ΧΥΤΥ και η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων αποτελούν μονάχα ένα μέρος του Τοπικού Σχεδίου για το νησί μας. Δεν είναι ολόκληρο το σχέδιο, αλλά ένα μέρος αυτού. Το υπόλοιπο κομμάτι από αυτό προσπαθούμε να το εντάξουμε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου 2014 – 2020, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των απορριμμάτων του νησιού. Εδώ περιλαμβάνονται δράσεις οικιακής κομποστοποίησης, θα μοιραστούν κομποστοποιητές, ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, δημιουργία πράσινων σημείων σε Ερμούπολη και σε πέντε χωριά της Σύρου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και δράσεις δημοσιότητας κι ευαισθητοποίησης. Αυτές είναι οι βασικές δράσεις”.

  • Τη χρηματοδότηση την διεκδικεί ο Δήμος ή ο ΦΟΔΣΑ; Μιλάμε για την πρόσκληση που είχε “ανοίξει” η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου τον περασμένο Μάιο;

“Ο Δήμος τη διεκδικεί. Ακριβώς αυτή είναι η πρόσκληση. Και τροποποιήθηκε τον Αύγουστο κι έλαβε παράταση μέχρι 29 Νοεμβρίου”.

  • Προς αυτήν την κατεύθυνση που βαδίζετε σήμερα, βρήκατε ενέργειες που είχαν γίνει από την προηγούμενη θητεία;

“Δυστυχώς όχι. Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Έληγε η αρχική πρόσκληση και δεν προλάβαινε τίποτα ο Δήμος. Πήρε μία παράταση κι εμείς κάναμε αγώνα δρόμου πραγματικά με την Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να προλάβουμε”. 

  • Πόσο σημαντικό είναι να υλοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις; Είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να εναρμονιστεί με το ΠΕΣΔΑ.

“Ακριβώς. Είναι υποχρέωσή μας να εναρμονιστούμε με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων όπως αυτό εξειδικεύεται στο νησί μας, με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Αν δεν εναρμονιστούμε με αυτό, κάποια στιγμή θα υπάρξουν κυρώσεις”.

  • Η συνολική προσπάθεια θα “τρέξει” συνολικά από την πλευρά του Δήμου;

“Ναι. Από την πλευρά του Δήμου”.

  • Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στη συγκεκριμένη πρόσκληση κάνει λόγο για 8,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 4 εκ. ευρώ απευθύνονται σε μεγάλα νησιά. Εκτιμάτε ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει πιθανότητες να πάρει αυτήν την πολύ σημαντική χρηματοδότηση;

“Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε στο περιορισμένο αυτό διάστημα. Καταβάλαμε τιτάνια προσπάθεια όπως αντιλαμβάνεστε γιατί δεν είχαμε βρει κάτι έτοιμο. Ενεργοποιήθηκε όμως ο Δήμος μας αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας. Οι υπάλληλοι στην Τεχνική Υπηρεσία και στον Προγραμματισμό έχουν υπερβάλλει εαυτόν και θέλω να τους ευχαριστήσω ιδιαίτερα, γιατί βάλαμε ένα πλάνο, ένα επιχειρησιακό σχέδιο των πρώτων μηνών για τον Δήμο, ένα μίνι επιχειρησιακό για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προσκλήσεις που ήταν ανοικτές και για τις οποίες δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία. Μέχρι στιγμής έχει τηρηθεί στο ακέραιο”.

  • Έχει ο Δήμος πληροφόρηση αναφορικά με το στάδιο που βρίσκονται οι άλλοι Δήμοι;

“Απ΄ όσο γνωρίζουμε, δεν πρέπει να έχει υποβληθεί ακόμη άλλη πρόταση. Ευελπιστούμε να είμαστε σε αυτούς που θα καταφέρουν να κόψουν το νήμα”.

  • Γνωρίζετε πότε θα υπάρξει απάντηση στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την κατοχύρωση ή μη, της χρηματοδότησης;

“Εφόσον κλείσει η πρόσκληση, ακολουθείται η διαδικασία αξιολόγησης από την Διαχειριστική Αρχή, η οποία θα απαιτήσει λίγους μήνες. Φαντάζομαι ότι το νέο έτος, το 2020 θα γνωρίζουμε”.

  • Βλέπουμε ακόμη μία πρόταση να έρχεται για χρηματοδότηση από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού η νέα Δημοτική Αρχή, το νέο ΔΣ, έχει συνεδριάσει μόλις τρεις φορές μέχρι σήμερα.

“Δεν χάσαμε ούτε δευτερόλεπτο. Υποβάλλαμε την πρόταση για το δωρεάν Wi-Fi4EU, η οποία κι εγκρίθηκε, περάσαμε την έγκριση για την πυρασφάλεια των σχολείων, όπως επίσης την πρόταση για την αποκατάσταση των μαγκανοπήγαδων στον Μέγα Γιαλό, αλλά και την πρόταση στο Interreg για την προσβασιμότητα στην παραλία του Κινίου κλπ. Αυτό που έχει γίνει είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Με την έννοια ότι τηρείται το πλάνο που έχουμε βάλει μέχρι το τέλος του έτους. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό, με σχεδιασμό. Μπορεί να μην έχει καταθέσει ο Δήμος επιχειρησιακό σχέδιο, αλλά εμείς καταρτίσαμε ένα σχέδιο δράσης για τους πρώτους μήνες με βάση τις χρηματοδοτήσεις που βρίσκονται “στον αέρα””.

  • Κλείνοντας πείτε μας πόσο σημαντική για το νησί της Σύρου είναι η συγκεκριμένη πρόταση;

“Η εποχή μας επιτάσσει την εναρμόνιση με μία ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Η πράσινη αντιμετώπιση όλων των δράσεων στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δήμου είναι ζητούμενο. Τόσο για εμάς, αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές προκειμένου να μπορέσουμε να αφήσουμε έναν βιώσιμο πλανήτη προς τους επόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και αυτή η προσπάθεια που κάνουμε εμείς”.