Ενημέρωση της εντεταλμένης για κοινωνικά θέματα, Αγγελικής Πρίντεζη με αφορμή την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στο ΔΣ της Δευτέρας

Η “Βοήθεια στο Σπίτι” συνεχίζει σε όλη τη Σύρο

Ενέργειες για την αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων για την ασφάλεια στις μετακινήσεις και την κάλυψη του κοινωνικού έργου

Στην ανανέωση των συμβάσεων των έξι εργαζομένων του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, στην κατεύθυνση που άλλωστε έχει διαγράψει το Υπ. Εσωτερικών μετά από την τροπολογία που προώθησε για την παράταση του προγράμματος, ως και τον Σεπτέμβρη του 2020.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου όμως είναι σε αναμονή για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα μονιμοποιεί τους απασχολούμενους, αφού με αυτόν τον τρόπο για τους ίδιους θα δοθεί τέλος στην εργασιακή ανασφάλειά τους και στα όποια προβλήματα είχαν προκύψει μέχρι σήμερα σε θέματα καθυστερήσεων της αμοιβής τους.

Τα παραπάνω ανέφερε η εντεταλμένη σύμβουλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας, Αγγελική Πρίντεζη

με αφορμή την παράταση των συμβάσεών τους, η οποία κλήθηκε από την Κοινή Γνώμη να τοποθετηθεί συνολικότερα για τις ανάγκες υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Επιθυμία η μονιμοποίηση του προσωπικού του προγράμματος

Εμμένοντας η ίδια στο ζήτημα της μονιμοποίησής τους, που θα σημάνει και τη “θεμελίωση” του προγράμματος και της κοινωνικής προσφοράς προς τα ΑΜΕΑ και την Τρίτη Ηλικία, η κ. Πρίντεζη, υπενθύμισε πως πρέπει να προωθηθεί πρώτα μία νομοθετική ρύθμιση.

“Βεβαίως και θα είναι μία θετική εξέλιξη η μονιμοποίησή τους γιατί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα μπορούν να πληρώνονται κανονικά αφού είναι εργαζόμενοι που προσφέρουν ουσιαστικό έργο και βοηθούν πάνω από 102 ωφελούμενους στο νησί μας, στη Σύρο”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε η ίδια, “Δίνουν ανάσα ζωής και παράταση ζωής σε ανθρώπους και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης που ο κάθε ένας δεν έχει τη δυνατότητα σταθερής φροντίδας ή της μέριμνας σε κάποιο γηροκομείο”.

Σχετικά με τα δεδομένα του προγράμματος στο νησί, σημείωσε στη συνέχεια, πως, “Είναι οι υπάλληλοι που ασχολούνται με την περιφέρεια της Σύρου και οι υπάλληλοι που ασχολούνται με την Ερμούπολη”, κάνοντας γνωστό όμως παράλληλα, το γεγονός πως, “σε κοινωνικό επίπεδο υπάρχει βοήθεια και από το κληροδότημα του Δον Ιωάννη Στεφάνου με έναν ιατρό κι έναν νοσηλευτή για τον οικισμό της Άνω Σύρου”.

Η ίδια δε, αφού επανέλαβε πως, “αναμένουμε με μια νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μονιμοποιηθούν και να γίνουν υπάλληλοι του Δήμου το 6μελές προσωπικό που απασχολείται σε αυτό το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα”, συμπλήρωσε πως, “είναι απαραίτητο να προχωρήσει αυτή η νομοθετική ρύθμιση ώστε να πάψει η αγωνία σε αυτούς τους εργαζόμενους”. Άλλωστε υποστήριξε πως, “Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι και σήμερα οι απασχολούμενοι ζουν καθημερινά με την αγωνία αν θα πληρωθούν και αν θα έρθουν τα λεφτά του προγράμματος και θα θυμάστε ότι πριν από λίγα χρόνια παρέμεναν για αρκετούς μήνες απλήρωτοι και οι οικογένειές τους είχαν πρόβλημα. Δεν υπήρχε σταθερότητα. Όταν γίνουν υπάλληλοι του Δήμου θα έχουν τον μισθό που τους αναλογεί βάσει της εργασίας τους”.

Ουσιαστική βοήθεια και κατ΄ οίκον φροντίδα

Σχετικά με την ουσία του προγράμματος, το οποίο και στη Σύρο “τρέχει” για περισσότερα από 15 χρόνια, η Αγγελική Πρίντεζη επεσήμανε πως, “από την πλευρά μου επαναλαμβάνω συνέχεια πως είναι ένα πρόγραμμα που έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους γιατί οι υπάλληλοι του προγράμματος προσφέρουν στήριξη σε ψυχολογικό επίπεδο, νοσηλευτική βοήθεια και στο πρόγραμμα εργάζονται και άνθρωποι οικογενειακής φροντίδας. Βοηθούν τον κόσμο να γράψει τα φάρμακά του, να τους δώσουν τα φάρμακα, ενώ φροντίζουν ακόμη και για την καθαριότητα του ρουχισμού τους”.

Μάλιστα η ίδια θέλησε να τονίσει ότι είναι συγκινητική η αναγνώριση της δουλειάς τους από τους ίδιους τους ωφελούμενους, καθώς όπως σχολίασε, “οι ωφελούμενοι τους περιμένουν καθημερινά στο σπίτι τους. Υπάρχουν άνθρωποι μόνοι που δεν έχουν οικογένεια να στηριχθούν, ΑΜΕΑ και άτομα της Τρίτης Ηλικίας. Οι ωφελούμενοι περιμένουν στήριξη από το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι””.

Σχετικά με τις ανάγκες του νησιού, η εντεταλμένη σύμβουλος υπενθύμισε πως, “Πρέπει να πω ότι 102 είναι σήμερα οι δηλωμένοι ωφελούμενοι που δέχονται κατ΄ οίκον φροντίδα και ουσιαστική βοήθεια”, όμως δεν παρέλειψε να σημειώσει πως καλύπτονται και άλλες έκτακτες ανάγκες. “Μπορεί να προκύψουν κι έκτακτες καταστάσεις, τις οποίες πρόθυμα θα καλύψουν οι εργαζόμενοι” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τα παραπάνω η ίδια, θέλησε να υπενθυμίσει και την προεκλογική δέσμευση της παράταξής της για την υλοποίηση του στόχου της λειτουργίας ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού ατόμων της Τρίτης Ηλικίας. “Είχαμε πει ότι θα κάνουμε έρευνα και μελέτη αν υπάρχει η δυνατότητα μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων να θέσουμε σε λειτουργία στο νησί το σύστημα εντοπισμού μοναχικών ηλικιωμένων από προβλήματα πανικού, πτώσεων κλπ.”. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε κατηγορηματικό τόνο, “δεν εγκαταλείπουμε αυτόν τον στόχο. Αν υπάρξει νεότερο, θα ενημερώσουμε σχετικά”.

Μας λείπει μία ψυχολόγος”

Στην ερώτηση αν το προσωπικό του προγράμματος καλύπτει όλες τις ανάγκες και ο Δήμος δεν έχει ανάγκη πρόσληψης, η κ. Πρίντεζη υπήρξε σαφής: “Το υπάρχον προσωπικό τρέχει για όλα, όμως δεν είμαστε καλυμμένοι. Μας λείπει μία ψυχολόγος, αφού ένα πρόσωπο αυτής της ειδικότητας συνταξιοδοτήθηκε. Έχουμε κοινωνική λειτουργό, έχουμε οικιακή βοηθό, νοσηλευτές και προχωράμε. Δεν ξέρω όμως τί θα γίνει με την κάλυψη αυτής της θέσης”. Η ίδια υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “Θα θέλαμε να καλυφθεί αυτή η θέση, αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες για τους ωφελούμενους”.

Στην παρατήρηση αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον προγραμματισμό προσλήψεων του Δήμου για το έτος 2020, η ίδια εμφανίστηκε λακωνική, γνωστοποιώντας σε γενικές γραμμές τα αιτήματα της Κοινωνικής Υπηρεσίας. “Φυσικά έχουμε ζητήσει μία παιδαγωγό, μία βρεφονηπιοκόμο και μία κοινωνική λειτουργό που θα ασχολείται με τα ΚΑΠΗ και τους παιδικούς σταθμούς” ανέφερε, ευελπιστώντας να υπάρξει προσεχώς η δυνατότητα απόκτησης μίας ακόμη ψυχολόγου.

Προς απόσυρση... τα παλιά οχήματα

Εκτός των ανωτέρω, η Αγγελική Πρίντεζη θέλησε να σημειώσει πως, “στόχος μας στην Κοινωνική Υπηρεσία είναι σαφώς και η αντικατάσταση των δύο παλαιών αυτοκινήτων που διαθέτει αυτή η δομή με δύο άλλα νέας τεχνολογίας”, προκειμένου όπως εξήγησε “να γλιτώσουμε και το κόστος της λειτουργίας τους και τα καύσιμα και τις συνεχείς συντηρήσεις”.

Η ίδια εξήγησε μάλιστα πως, “Ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάρει καινούργια αυτοκίνητα αυτή τη χρονική στιγμή, αλλά είναι γεγονός δυστυχώς πως τα οχήματα που έχει το “Βοήθεια στο Σπίτι” είναι πολύ παλιά και από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μου ψάχνουμε τρόπους για να τα αντικαταστήσουμε”. Όπως επανέλαβε αρκετές φορές, “Είναι για απόσυρση ο στόλος, γιατί κατά καιρούς οι εργαζόμενοι έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα”.

Στην ερώτηση αν σε πρακτικό επίπεδο έχουν γίνει βήματα από την Κοινωνική Υπηρεσία προς αυτήν την κατεύθυνση, η ίδια τόνισε τα ακόλουθα: “Αναζητώντας λύση για το κοντέινερ που θα μπει ο ρουχισμός στην ανταποδοτική ανακύκλωση, ήρθε στο τραπέζι των συζητήσεων από κάποια πλευρά, η πρόταση της απόκτησης δύο νέων οχημάτων για να εξυπηρετούν και να καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες μετακίνησης του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Θα ζητήσουμε δύο νέα αυτοκίνητα για το πρόγραμμα αυτό ίσως μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (πρώην ΟΔΔΥ)”.

Η κ. Πρίντεζη θέλησε να σχολιάσει πως, “Είμαστε πολύ κοντά στην εξεύρεση λύσης”, καταλήγοντας τέλος πως, “άμεσα θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα των ενεργειών που θέλουμε να ολοκληρώσουμε για να εξυπηρετήσουμε το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Είμαι αισιόδοξη πως θα τα καταφέρουμε”.