Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων επαναφέρει το πρόβλημα των μεγάλων καθυστερήσεων σε αδειοδοτήσεις και μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω εμπλοκής του Υπ. Πολιτισμού

Επιθετικές κινήσεις για την καταρρέουσα Ερμούπολη

Η νέα Δημοτική Αρχή προχωρά στην ανάθεση της υδρογεωτεχνικής μελέτης των Κοιμητηρίων της Ερμούπολης με φόντο το Πολεοδομικό

Με επιθετική στάση πλέον θα επιχειρήσουν να δρομολογήσουν λύσεις στα σοβαρά ζητήματα καθυστερήσεων που θέτει η εμπλοκή του Υπ. Πολιτισμού στις υποθέσεις αδειοδοτήσεων κι εγκρίσεων για παρεμβάσεις σε ακίνητα της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, τα μέλη του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, όπως γνωστοποιεί η πρόεδρός τους, Άρια Χαραλαμπίδη με δηλώσεις της, στην “Κοινή Γνώμη”.

Εξ αφορμής της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες ο Σύλλογος, στο περιεχόμενο της οποίας θίγει για μία ακόμη φορά τον εφιάλτη που βιώνουν τα μέλη του, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, αλλά και τελικά, η ίδια η ιστορική πόλη της Σύρου, κλήθηκε να τοποθετηθεί στην εφημερίδα, αναφορικά με τις κινήσεις που μελετά να κάνει ο Σύλλογος στο αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να υπάρξει αντιμετώπιση μίας πολυετούς κατάστασης που οδηγεί με γοργούς ρυθμούς στην ερήμωση του κέντρου, αλλά και του μεσαιωνικού οικισμού.

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας με φόντο τη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος – προ ημερών – μαζί του, ο οποίος όπως εξήγησε, στηρίζει τις θέσεις των μελετητών μηχανικών, αφού το πρόβλημα της Ερμούπολης είναι ξεκάθαρο και σαφές.

Με φόντο τα ανωτέρω, πρέπει να σημειωθεί πως το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση χθες για την ανάθεση της υδρογεωτεχνικής μελέτης των Κοιμητηρίων της Ερμούπολης, που αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα στην προσπάθεια έγκρισης της Πολεοδομικής μελέτης.

Θεωρητικά... το τελευταίο βήμα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής για την ανάθεση της υδρογεωτεχνικής μελέτης, αποτελεί το τελευταίο βήμα που έχει ζητηθεί κεντρικά, για την πολυσυζητημένη Πολεοδομική μελέτη και την οριστική έγκρισή της.

Η σχετική εισήγηση στο ΔΣ, χθες, είχε ως εξής: “Στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της μελέτης για την Ερμούπολη Σύρου με τίτλο “Αναθεώρηση και επέκταση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Ερμούπολης του Δ. ΣύρουΕρμούπολης Ν. Κυκλάδων, πολεοδόμηση των οικισμών των προϋφιστάμενων του 1923 «Ανάσταση», “Καρναρόλες”, «Καμίνια», «Ταξιάρχης», «Λαζαρέτrα» και «Αγιος Κωνσταντίνος», καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης’, σύμφωνα με το άρθρο 148 του Ν. 4495/2017 και την με op. 26882/5769/98 (ΦΕΚ 838/Δ/1998) Κοινή Υπουργική Απόφαση, απαιτείται η σύνταξη Υδρογεωτεχνικής Μελέτης Μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας και Ειδική Τεχνική μελέτη για τα υφιστάμενα κοιμητήρια τα οποία βρίσκονται εντός της υπό μελέτη περιοχής και καθώς η Υπηρεσία μας αδυνατεί να εκπονήσει τις παραπάνω μελέτες λόγω απουσίας του απαιτούμενου πτυχίου κατηγορίας μελέτης “Γεωλογικές Υδρολογικές και Γεωφυσικές Μελέτες και Έρευνες” (κατηγορία 20) ανάμεσα στους υπαλλήλους που την στελεχώνουν, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αποφασίζει ο Δήμος να προχωρήσει στην ανάθεσή της μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας”. Σημειώνεται ότι η δαπάνη για τη σχετική ανάγκη υπολογίζεται σε 80.400 ευρώ, ποσό που έχει στο ταμείο του ο Δήμος.

Η κραυγή από τον Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου έχει ως εξής: “Σε προκαθορισμένη (22/11/2019) συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων με τον Δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης κ. Λειβαδάρα Νικόλαο στο Δημαρχιακό Μέγαρο και σε συνέχεια σχετικής προεκλογικής συνάντησης (26 Μαρτίου 2019) τέθηκαν ξανά υπ’ όψιν του τα κάτωθι άκρως σημαντικά θέματα για το νησί της Σύρου: - Η άνευ προηγούμενου χρονοκαθυστέρηση που δημιουργεί η εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού στις διαδικασίες αδειοδότηση εντός ιστορικού τόπου Ερμούπολης και εντός οικισμού Άνω Σύρου (οικοδομικές άδειες και άδειες λειτουργίας καταστημάτων), - το πάγωμα των μεταβιβάσεων ακινήτων εντός ιστορικού τόπου Ερμούπολης λόγω εμπλοκής των επιτροπών του ίδιου υπουργείου (Νόμος 4610/19) που έχει οδηγήσει σε ομηρία εκατοντάδες συμπολίτες μας και έχει απομακρύνει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές που παρά τις αντίξοες συνθήκες αποφασίζουν να επενδύσουν στην πόλη.

Τα επακόλουθα των παραπάνω: - Οικονομικός μαρασμός του κλάδου των συναφών (άμεσα και έμμεσα) επαγγελμάτων σε σχέση με την οικοδομή και εν γένει της αγοράς του νησιού, - τροχοπέδη στην τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη του νησιού, - μείωση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, - έλλειψη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος σε αυτές τις περιοχές, - γήρανση των κτιρίων, δημιουργία εκατοντάδων νέο-ερειπίων στην καρδιά και όχι μόνον της πόλης, - μεγάλη επικινδυνότητα για κατοίκους κι επισκέπτες, - έξαρση των αυθαιρεσιών στις κατασκευές στην πόλη, ως μόνη διέξοδος.

Ο κίνδυνος να χαθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ σημαντικό ποσοστό από τον εναπομείναντα κτιριακό πλούτο του νησιού είναι η νέα πραγματικότητα. Κάποιοι έχτισαν ακαδημαϊκές καριέρες πάνω σε αυτά τα ερείπια και έστησαν αυτό το δυσλειτουργικό μοντέλο «προστασίας». Ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε.

Είναι επιτακτική ανάγκη να μπει ένα τέλος σε αυτή την κακόγουστη φάρσα πριν γίνει η κατάσταση ΜΗ αναστρέψιμη. Λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ «στην προστασία» της καταστροφής.

Μετά από 15 έτη κωλυσιεργίας και αρνητισμού, η Ερμούπολη δεν αντέχει άλλο, Καταρρέει. Δεκαετίες βλέπουμε άπραγοι την Άνω Σύρο να ερημώνει. Ας αναλάβει ο καθένας από εμάς την ευθύνη που του αναλογεί. Το αυτό και οι πολιτικοί μας. Λίαν συντόμως στο δημοτικό συμβούλιο τα παραπάνω θα τεθούν στην κρίση των δημοτικών συμβούλων προκειμένου να παρθούν ΑΜΕΣΑ αποφάσεις.

Ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Νομού Κυκλάδων κηρύσσει ΑΝΕΝΔΟΤΟ αγώνα κατά της «προστασίας» της καταστροφής, προκειμένου να υπάρξει έξοδος από αυτόν τον κύκλο μιζέριας, μαρασμού και οικονομικής ανέχειας στην Σύρο. Η επανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας θα δώσει πνοή στην Έρημη Πόλη. Θα απορροφήσει εργατοτεχνίτες, πολυπληθέστερους σε σχέση με αυτούς που απασχολούνται σε άλλες τοπικές επιχειρήσεις και θα κρατήσει «εν ζωή» παραδοσιακούς τεχνίτες που μαραζώνουν ή μετοικούν σε κοντινά νησιά. Μήπως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα «στρατηγικής» τεχνητής ανεργίας που εξυπηρετεί άλλους στόχους; Ήρθε η ώρα των αποφάσεων ΚΑΙ των πράξεων. Σας θέλουμε ΟΛΟΥΣ μαζί μας πριν αρχίσει η καταγραφή απωλειών... Κτιρίων και ανθρώπων. Έργα ΑΜΕΣΑ, από θεωρίες χορτάσαμε!Πλέον το νησί της Σύρου είναι ουραγός και θεατής σε μια άχαρη κινηματογραφική παράσταση”.

Δηλώσεις της προέδρου του Συλλόγου, Άριας Χαραλαμπίδη

  • Επανέρχεστε στο μεγάλο πρόβλημα της μη δυνατότητας λήψης αδειών κι εγκρίσεων για κτίρια της Ερμούπολης δεδομένης της καθυστέρησης που συναντάτε από το Υπ. Πολιτισμού. Γνωστοποιήσατε πως κάνατε επαφή με τη νέα Δημοτική Αρχή. Αναφερθήκατε στα αιτήματά σας;

Επανειλημμένως έχουμε κάνει τα αιτήματά μας και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Θα πρέπει να βρεθούν κάποιες λύσεις, οι οποίες να σταματήσουν τη διαδικασία αυτής της καταστροφής. Κάθε μέρα που περνά έχουμε και περισσότερα προβλήματα στην Ερμούπολη και στην Άνω Σύρο. Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα όσον αφορά στην πίεση προς το Υπ. Πολιτισμού για να μειώσει τους χρόνους έγκρισης των μελετών και των αδειών. Οι χρόνοι αυξάνονται και επανειλημμένα έχουμε κάνει αιτήματα και προσωπικά ο καθένας μας και σαν Σύλλογος. Πλέον έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Αυτή η προσπάθεια από εμάς θα γίνει πιο επιθετική γιατί πραγματικά δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Η Ερμούπολη καταρρέει μέρα με την ημέρα”.

  • Για το θέμα της έγκρισης της Πολεοδομικής μελέτης θα έχετε ενημερωθεί πως το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας (χθες) περνά την ανάθεση της υδρογεωτεχνικής μελέτης.

Δεν μας ενημέρωσε γι αυτό το θέμα. Αν και το είχαμε κι εμείς ως θέμα στην ατζέντα μας για να το θέσουμε, δεν είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε γιατί συζητώντας τα θέματα με την Ερμούπολη, είχε παρέλθει ο χρόνος”.

  • Είχατε κάποια δέσμευση ή τοποθέτηση συγκεκριμένη από τον Δήμαρχο για τα αιτήματά σας;

Ρωτήσαμε αν έχει κάποιον μηχανικό (σσ. για τη συνάντηση) και μας είπε ότι θα κάνει κάποια άλλη συνάντηση. Στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν είχαμε κάποιον συνάδελφο μηχανικό από την πλευρά του Δήμου, έτσι ώστε να συζητήσουμε τα θέματα. Λογικό μόνος του ο Δήμαρχος να μην μπορεί να μας απαντήσει σε αυτά που συζητούσαμε. Μας είπε ότι είναι θετικός αλλά επί της ουσίας, δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση. Μας είπε απλά ότι θα είναι μαζί μας”.

  • Από την πλευρά του Συλλόγου ζητάτε την εξυπηρέτησή σας σε τοπικό επίπεδο για τη μείωση του χρόνου;

Δεν μας ενδιαφέρει να λειτουργεί τοπικά γραφείο του Υπ. Πολιτισμού. Μας ενδιαφέρει να προχωρούν οι διαδικασίες. Ας λειτουργούν στην Αθήνα και ας προχωρούν. Ας λειτουργούν κάπου αλλού κι ας προχωρούν. Ας περνούν από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής που λειτουργεί στη Σύρο. Αυτή η κατάσταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή, δεν έχει διέξοδο. Δεν γίνεται τίποτα. Αυτό δεν είναι προστασία. Δημιουργείται μία ερημοποίηση. Η κατάσταση κάθε μέρα είναι χειρότερη και είναι μη αναστρέψιμη. Δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια συζητούσαμε ίσως για κάτι που θα μπορούσε να διευθετηθεί, τώρα η κατάσταση είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη”.

  • Κάνατε λόγο για επιθετικές δράσεις. Ποιες κινήσεις επεξεργάζεστε; Θα κάνετε συναντήσεις στο Υπουργείο ξανά;

Έχουμε πολλές ενέργειες που θα κάνουμε. Σκοπεύουμε αρχικά να έρθουμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα κάνουμε αίτημα και το έχουμε αναφέρει στον Δήμαρχο ώστε να συμμετέχουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Για άλλη μία φορά θα καταθέσουμε όλα αυτά τα θέματα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέλουμε να υπάρξει μία δέσμευση από την πλευρά του Δήμου σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου γιατί ως τώρα έχουμε μιλήσει μόνον με τον Δήμαρχο”.

  • Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι αν υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση για αξιοποίηση ακινήτων στην Ερμούπολη και αν η κατάσταση που περιγράφετε λειτουργεί αποτρεπτικά σε επίπεδο επενδύσεων.

Στην Ερμούπολη έπρεπε αυτή τη στιγμή όλα τα κτίρια να έχουν αποκατασταθεί και να λειτουργούν και να είναι ξενώνες για να μπορέσει να έχει ζωή η Ερμούπολη. Δυστυχώς, την αφήνουν να καταρρέει. Φυσικά και υπάρχει ενδιαφέρον και τεράστια ζήτηση. Το αναφέρω αυτό και από την πλευρά των μηχανικών και από την πλευρά του real estate. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Αλλά το πρώτο πράγμα που ρωτούν όποιοι έρχονται να επενδύσουν είναι σε πόσο χρόνο θα έχουν την άδεια. Κι εκεί, δεν ξέρεις τί να του απαντήσεις. Οπότε, χάνονται τεράστια κεφάλαια που θα μπορούσαν να έρθουν στο νησί και στην Ερμούπολη. Και καταλήγουμε να έχουμε μόνον τους ιδιώτες από το εξωτερικό που έχουν αρκετά χρήματα. Κάποιος δηλαδή πολύ θαρραλέος επενδυτής που κι εκείνοι είναι ελάχιστοι, που θα θέλει να έχει ένα εξοχικό και δεν τον καίει απαραίτητα ότι θα πρέπει να το έχει το συντομότερο δυνατό και δεν θα τρομάξει με την καθυστέρηση στο Υπ. Πολιτισμού. Οι υπόλοιποι δυστυχώς φεύγουν”.

  • Άρα, από εδώ και πέρα οι κινήσεις σας σε επίπεδο διεκδίκησης θα είναι πιο επιθετικές;

Ναι. Γιατί με όσες ενέργειες έχουμε κάνει τώρα, δεν έχουμε δει να υπάρχει καμία ουσιαστική δράση από μεριάς των φορέων όπως του Δήμου, της Περιφέρειας, το κράτος. Η κατάσταση χειροτερεύει για την πόλη. Θα γίνουν επιθετικές ενέργειες από μέρους μας, γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν αναλαμβάνει κανένας τις ευθύνες του. Ούτε από το κράτος, ούτε από τους τοπικούς φορείς και πρέπει να γίνει κάτι άμεσα. Όσο περνά ο καιρός, ο χρόνος είναι εις βάρος μας”.

Απαντήσεις Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα

  • Είχατε συνάντηση με την πλευρά του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων. Σας ενημέρωσαν σχετικά με τα αιτήματά τους;

Ναι. Ήταν μία ενημέρωση εφ΄ όλη της ύλης σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει αναφορικά με το κέντρο της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου και είπαμε ότι πρέπει να γίνουν κάποιες συντονισμένες ενέργειες. Όχι μεμονωμένα από τον Σύλλογο ή τον Δήμο, αλλά πρέπει να γίνει κάτι συντονισμένο και από κοινού ούτως ώστε να αναδείξουμε το πρόβλημα και να δούμε τί μπορεί να γίνει”.

  • Η πρόεδρος γνωστοποίησε ότι θα θέσουν αίτημα ώστε το θέμα να συζητηθεί συνολικά εντός του Δημοτικού Συμβουλίου σε επόμενη συνεδρίαση.

Οπότε τότε θα μπορούν να συζητηθούν όλα και πιο λεπτομερώς. Η ουσία της συνάντησής μας ήταν αυτή. Το πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα, λόγω της παρέμβασης του Υπ. Πολιτισμού. Ανέφεραν συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως για αναμονή για άδειες μετά από τρία χρόνια ή και παραπάνω. Πραγματικά τα κτίρια καταρρέουν και δεν μπορούμε να πάρουμε άδειες για να προχωρήσουν εργασίες”.

  • Για το κομμάτι της Πολεοδομικής μελέτης θα έχετε κάποια συνάντηση στην Αθήνα;

Αυτή τη στιγμή σχετικά με το Πολεοδομικό έχουν ζητήσει μία υδρογεωτεχνική μελέτη για τα Κοιμητήρια που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό. Σήμερα (σσ. χθες) είναι σαν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα προχωρήσει η ανάθεση της μελέτης. Πιστεύω να είναι ο τελευταίος σκόπελος. Τι να πω... γιατί κάθε φορά, φτάνουμε στο σημείο ότι τελειώνουμε και πάντα εμφανίζεται και μία ακόμη απαίτηση. Η τελευταία είναι αυτή. Προχωράμε σε αυτήν και ανάλογα θα δούμε. Είμαστε σε αυτή τη φάση. Θα τελειώσει αυτό και θα δούμε τί γίνεται. Στο διάστημα αυτό όμως, θα γίνει και η συνάντηση με τους μελετητές μηχανικούς και θα δούμε τί θα γίνει. Λένε χρόνια ότι η απαίτηση είναι να γίνει κάποιο παράρτημα ή να υπάρχει εδώ κάποιος υπάλληλος από το Υπ. Πολιτισμού, ο οποίος θα μπορεί να ξεμπλοκάρει τα πράγματα ώστε να μην περιμένουμε τόσα χρόνια για άδειες”.

  • Συμμερίζεστε από την πλευρά σας αυτό το αίτημα. Σωστά;

Φυσικά. Πρέπει να ξεμπλοκάρει η κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν μία άδεια να χρειάζεται τόσον χρόνο. Πρέπει να προχωρήσει. Δυστυχώς η πόλη μας είναι γερασμένη πια. Δεν μπορεί να απαιτείται τόσος χρόνος για μία άδεια. Το πρόβλημα είναι κατανοητό και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Πρέπει να πιέσουμε με κάποιον τρόπο για να ξεμπλοκάρει. Η πόλη καταρρέει και δεν μπορεί να παρέμβει κανείς”.