Η πολυετής αδράνεια του Δημοσίου στο οποίο ανήκουν τα κτίρια του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου στην Ερμούπολη, οδηγεί στην πλήρη καταστροφή τους

Καταρρέουν ιστορικά ακίνητα και απειλούν ζωές

Δεν χωρά άλλη ανευθυνότητα απέναντι στον κίνδυνο να προκληθεί δυστύχημα

Η επικίνδυνη αδράνεια και η νοσηρή ακαμψία του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τη διάσωση, την αποκατάσταση, αλλά και την αξιοποίηση ιστορικών ακινήτων έρχεται στην πρώτη γραμμή στο νησί της Σύρου, το οποίο χθες, αποκλειστικά και μόνο λόγω τύχης... απέφυγε να θρηνήσει θύματα, εξαιτίας της κατάρρευσης εξωτερικού τοίχου των παλαιών αποθηκών του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου.

Το περιστατικό καταγράφηκε πρωινές ώρες (10πμ) Κυριακής (22/12), πλησίον του γηπέδου ποδοσφαίρου της Ερμούπολης, εντός του οποίου ήταν σε εξέλιξη προπόνηση νεαρών αθλητών, με αποτέλεσμα να θορυβηθούν - ευλόγως - γονείς, προπονητές, αλλά και πολίτες που βρίσκονταν στον χώρο, αφού στην περίπτωση που υπήρχε κάποιος πεζός ή διερχόμενος με όχημα ή δίκυκλο την κρίσιμη ώρα, η Σύρος θα μετρούσε ανθρώπινες απώλειες.

Αν και τα πρωτόκολλα επικινδυνότητας για τα συγκεκριμένα ερειπωμένα κτίσματα του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου γίνονται εδώ και χρόνια από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προς τον ΟΑΕΔ που είναι ο ιδιοκτήτης των ερειπωμένων κτισμάτων, προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση για την ανατροπή των συνθηκών κατάρρευσής τους, ωστόσο, ως και σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία θετική εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση, πέραν της τοποθέτησης σιδερένιων υποστυλωμάτων, που αποδείχθηκε πως δεν είναι ικανά να συγκρατήσουν κανένα τμήμα από τοίχο που αποκολλάται από το υπόλοιπο κέλυφος.

Τεράστιες οι ευθύνες του Υπουργείου Πολιτισμού σε αυτές τις περιπτώσεις, που εδώ και χρόνια, όχι μόνον δεν ευνοεί την ευελιξία στις κινήσεις διάσωσης και αξιοποίησης τέτοιων ακινήτων, αλλά ως φαίνεται “μπλοκάρει” θετικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν, εξαιτίας της γραφειοκρατικής και χρονοβόρας διαδικασίας που διατηρεί, ακόμη και για έγκριση απλών επεμβάσεων επί αυτών των κτισμάτων που βρίσκονται σε ιστορικούς και παραδοσιακούς τόπους.

Η συνέχιση της διατήρησης αυτού του νοσηρού καθεστώτος ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν οι αρμόδιοι πως δεν θα αργήσει να σημάνει τα χειρότερα και κυρίως σε μία πόλη όπως η Ερμούπολη, η οποία καταρρέει με γοργούς ρυθμούς, αφού σε επόμενο τέτοιο περιστατικό κατάρρευσης κτίσματος, ουδείς μπορεί να εφησυχάζει για τη μη πρόκληση σοβαρού ατυχήματος ή και δυστυχήματος.

Στην απευκταία υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου, οι ευθύνες θα βαρύνουν ξεκάθαρα την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς θα φέρουν αυτές οι πλευρές, ακέραια την υπαιτιότητα για ό,τι προκύψει.

Η μη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησής τους μέσω ενδεχομένως αναζήτησης κάποιου επενδυτή, θα πρέπει να οδηγήσει αφενός τον ΟΑΕΔ, αλλά και κυρίως το Υπουργείο Πολιτισμού – τουλάχιστον - στην ανάληψη του κόστους αποκατάστασής τους και στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Άλλωστε, στο σημείο που κατέρρευσε ο τοίχος, καθημερινά διέρχονται δεκάδες οδηγοί, περπατούν πολλοί μαθητές για να μεταβούν στα Λύκεια, ενώ γονείς αθλητών σταθμεύουν προκειμένου να περιμένουν τα παιδιά τους που πραγματοποιούν αγώνες και προπονήσεις στο γήπεδο της ΕΠΣ Κυκλάδων που γειτνιάζει με τις πρώην αποθήκες Λαδόπουλου.

Πρέπει εξ αρχής να σημειωθεί πως, αμέσως μετά το χθεσινό περιστατικό, η Αστυνομία προέβη στον αποκλεισμό του δρόμου, απαγορεύθηκε η διέλευση, ενώ ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης – αν και δεν φέρει καμία ευθύνη – ανταποκρίθηκε χωρίς καθυστέρηση με εργάτες, μηχανικούς και μηχανήματα έργου, για την ελεγχόμενη κατάρρευση του εναπομείναντος τμήματος του εξωτερικού τοίχου και την απομάκρυνση μπάζων.

Στο σημείο έσπευσε τόσο η προϊσταμένη του ΟΑΕΔ Σύρου, Ειρήνη Περδίκη, όσο όμως και ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας αλλά και οι Αντιδήμαρχοι, Μηνάς Αληφραγκής και Πέτρος Μώτος.

Σήμερα, όπως γνωστοποίησε η ίδια, φθάνουν εκτάκτως και αεροπορικώς στη Σύρο αρμόδιοι μηχανικοί του ΟΑΕΔ από την Αθήνα ώστε να ελέγξουν την κατάσταση και να εξετάσουν ποιες εξελίξεις που θα πρέπει να υπάρξουν σχετικά με τα συγκεκριμένα κτίσματα.

Για το σοβαρό θέμα έδωσε απαντήσεις στην “Κοινή Γνώμη” η Ειρήνη Περδίκη, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών φώτισε την ανάγκη αξιοποίησης τέτοιων ακινήτων μέσω επενδύσεων προς όφελος του τόπου και των πολιτών.

Παράδειγμα που θα μπορούσε να ακολουθηθεί για την περίπτωση της Σύρου με τα δεκάδες ερείπια, αποτελεί η πρόσφατη θετική εξέλιξη της αξιοποίησης μέσω επένδυσης του κληροδοτήματος της Άννης Κουτσοδόντη, πλησίον της πλατείας Μιαούλη.

Συζήτηση με Δήμο για αξιοποίηση

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν μετά το περιστατικό της κατάρρευσης ειδοποιήθηκε η κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ στην Αθήνα, η κα Περδίκη απάντησε καταφατικά, γνωστοποιώντας μάλιστα πως σήμερα φθάνουν στην Σύρο και αρμόδιοι μηχανικοί.

“Ήδη έχει ενημερωθεί ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΕΔ, ο κ. Κλάδης, έχει ενημερωθεί ο Διευθυντής των τεχνικών, ο κ. Καραμάνης και θα έρθουν οι συνάδελφοι που είναι υπεύθυνοι γι αυτά τα θέματα. Αύριο (σσ.σήμερα) το πρωί με το αεροπλάνο θα είναι εδώ οι μηχανικοί” σημείωσε η ίδια, υπενθυμίζοντας πως τα εν λόγω ακίνητα “ήταν κτίρια που είχαν περάσει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και αφού έκλεισε ο Οργανισμός, τα πήραμε εμείς (ΟΑΕΔ)”.

Στην ερώτηση αν γνωρίζει να έχει γίνει κάποια προσπάθεια αναζήτησης επενδυτή τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να μελετηθεί και να σημειωθεί η διάσωσή τους, η ίδια υπήρξε σαφής. “Δεν γνωρίζω κάτι για επενδύσεις” ανέφερε, μιλώντας ακολούθως για τη διαδικασία που ακολουθεί η σημερινή διοίκηση του ΟΑΕΔ σχετικά με τέτοια ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του.

Είχαμε μία πρώτη κουβέντα με τον Δήμο πριν τον κ. Λειβαδάρα ενώ και με τον ίδιο έχουμε κάνει μία ενημέρωση για κάποια πρόταση που είχε γίνει παλαιότερα ώστε τα δύο κτίρια να τα αξιοποιούσε ο Δήμος. Δηλαδή να δοθούν από τον Οργανισμό για κάποια έργα κοινής ωφέλειας για τους δημότες. Ήταν οι εκλογές στη μέση και ακόμη δεν έχει προχωρήσει κάτι” πρόσθεσε η προϊσταμένη του ΟΑΕΔ Σύρου, επαναλαμβάνοντας πως, “Με τον κ. Μαραγκό είχε γίνει πριν τις εκλογές μία πρώτη επαφή μαζί μας σχετικά με το κατά πόσον ο Οργανισμός θέλει, μετά ακολούθησαν οι εκλογές και από τον Σεπτέμβρη κάναμε μία επαφή με τον κ. Λειβαδάρα για να ενημερωθεί κι εκείνος και να δούμε το θέμα. Ήταν μία πρώτη επαφή με τον κ. Λειβαδάρα”.

Η ίδια πάντως ευελπιστώντας πως θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με αφορμή το χθεσινό περιστατικό, εξήγησε τα εξής: “Γενικά από τον Οργανισμό γίνεται μία επαφή με τους κατά τόπους Δήμους γιατί έχουμε πάρα πολλά ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Αυτό, για να δούμε αν υπάρχει η πρόθεση από τον Δήμο να αξιοποιήσει κάποια ακίνητα, να δίνονται δηλαδή στον Δήμο”.

Ωστόσο, η ίδια αναγνώρισε πως “για να πει ο Δήμος ότι κάνει κάτι αυτό το κτίριο, χρειάζονται κονδύλια μεγάλα”, ενώ στην ερώτηση αν θεωρεί ότι είναι μονόδρομος η αξιοποίησή τους μέσω αναζήτησης επενδυτών, υπήρξε συγκεκριμένη.

“Μάλλον, γιατί αυτά τώρα είναι 11 στρέμματα οικόπεδα και επικίνδυνα κτίρια”.

Χρειάζονται κονδύλια

Εκτός των ανωτέρω, η ίδια αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του ΟΑΕΔ για την ανάπτυξη υποστυλωμάτων, τα οποία όμως όπως φάνηκε χθες, δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την καταστροφή. Χρήσιμο για τους αναγνώστες είναι να σημειωθεί πως ενισχυμένες εργασίες υποστύλωσης δεν είχαν γίνει σε όλες τις επιφάνειες των κτισμάτων αυτών, κάτι που αποδεικνύεται από το φωτογραφικό υλικό. Συγκεκριμένα, στα τμήματα του κτιρίου που βρίσκονται επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου είχαν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα με την τοποθέτηση καταλληλότερου εξοπλισμού που “αγκαλιάζει” το σύνολο του τοίχου.

“Προς το παρόν σαν μία πρώτη παρέμβαση είχαν γίνει τα στέγαστρα που μπήκαν γιατί έπεφταν κεραμίδια, τούβλα και πέτρες από τα ψηλά σημεία προς τα κάτω και θέλαμε να προστατεύσουμε τους πεζούς. Από εκεί και πέρα το έβλεπε η Υπηρεσία γιατί είναι θέμα που “μπαίνει” μέσα και το Υπουργείο Πολιτισμού” σχολίασε χαρακτηριστικά η κα Περδίκη, λέγοντας ακόμη πως, “Ξέρω ότι εμπλέκεται και το Υπουργείο Πολιτισμού” ωστόσο για το αν τα κτίρια αυτά έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα, τόνισε πως, “δεν μπορώ να το ξέρω”.

Από την πλευρά της ανέδειξε πάντως το γεγονός πως οποιαδήποτε επέμβαση υποστήριξης αυτών των ερειπίων, προϋποθέτει μεγάλα ποσά.

“Βέβαια σε αυτό το κτίριο, ακόμη και τις πέτρες να θέλεις να κολλήσεις τη μία με την άλλη, φανταστείτε τί κόστος είναι. Πόσο μάλλον να πεις ότι κάνω κάτι συνολικό. Και όλα αυτά, για να γίνει το οτιδήποτε, παίρνουν την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού”.

Πλέον, όπως η ίδια υπογράμμισε το θέμα περνά στους μηχανικούς του ΟΑΕΔ που σήμερα είναι στη Σύρο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις της, η ίδια τόνισε βέβαια πως οι όποιες εργασίες έγιναν χθες από τον Δήμο, δεν εξαφανίζουν από το προσκήνιο την επικινδυνότητα, αφού άλλωστε αποκλείστηκε με ειδικό πορτοκαλί πλέγμα το σημείο και απαγορεύθηκε η διέλευση από το πεζοδρόμιο.

“Μαζέψαμε μία γωνία, αλλά δεν θα πέσει το παραδίπλα ή το πιο μέσα; Σε αυτά τα κτίρια είναι και το θέμα της στατικότητάς τους. Αυτό βέβαια είναι δουλειά των μηχανικών” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θα μπορούσαν να δοθούν σε επενδυτή”

Τα σχετικά με την άφιξη των μηχανικών από την κεντρική αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ επιβεβαίωσε ο Μηνάς Αληφραγκής, ο οποίος παρέμεινε στο σημείο μέχρι το πέρας των εργασιών που έγιναν χθες με μέσα και ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου.

“Όσον αφορά το δικό τους κομμάτι, γνωρίζω πως θα έρθουν δύο μηχανικοί του ΟΑΕΔ και σε συνεννόηση με τις Τεχνικές Υπηρεσίες τις δικές μας αλλά και την Πολεοδομία που έχει την αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού των επικινδύνων, ώστε να δούμε τί θα γίνει” σχολίασε προς την εφημερίδα, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Έχει κατεδαφιστεί το επικίνδυνο κομμάτι αλλά υπάρχει και το τμήμα που μένει και σαφώς πρέπει να γίνει κάποια παρέμβαση κι εκεί”.

Ο Αντιδήμαρχος θέλησε να καταστήσει σαφές πως, “Στον Δήμο δεν αναλογεί κάποιο μερίδιο. Μόνο λόγω ασφάλειας στον δημόσιο χώρο, η ανταπόκρισή μας υπήρξε άμεσα. Έγινε καθαίρεση και πιστεύω ότι έχουμε “πιάσει” το θέμα της επικινδυνότητας. Ακόμη κι αν συμβεί κάτι, στους εσωτερικούς χώρους, θα πέσουν μέσα στο ακίνητο οι τοίχοι”.

Θέλησε να ενημερώσει τους δημότες μάλιστα πως, “αποκλείστηκε το κομμάτι του πεζοδρομίου για την ασφάλεια των πολιτών και των παιδιών”, ωστόσο μιλώντας από ευρύτερη σκοπιά για το θέμα, δήλωσε κατηγορηματικά πως, “το δυσάρεστο είναι ότι θάβουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά”.

Κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με το ποια θα ήταν η καλύτερη λύση για τα εν λόγω κτίσματα, υπήρξε συγκεκριμένος και υπέρμαχος της θέσης περί αξιοποίησης και διάσωσής τους μέσω επενδυτών.

“Εγώ έχω συγκεκριμένη άποψη γι αυτά. Θα μπορούσαν να δοθούν ακόμη και δωρεάν σε κάποιον επενδυτή προκειμένου να κάνει κάποια επένδυση άμεσα. Ξέρω χαρακτηριστικά περίπτωση πόλης της Ιταλίας όπου ο Δήμαρχος που είχε την αρμοδιότητα, έδωσε σε έναν ιστορικό τόπο, όλα τα κτίρια για 1 ευρώ με την προϋπόθεση μέσα σε δύο χρόνια να έχουν γίνει επενδύσεις τουλάχιστον 50 χιλ. ευρώ. Και μέσα σε δύο χρόνια άλλαξε όψη όλη η πόλη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, κλείνοντας τις δηλώσεις του για το θέμα κι ευελπιστώντας το Ελληνικό Δημόσιο να αντιμετωπίσει επιτέλους με αμεσότητα και ευελιξία αυτή την υπόθεση.