Διεκδικεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Ασφάλεια στην αναμονή επιβατών

Προμήθεια ή κατασκευή και τοποθέτηση στεγάστρων για στάσεις σε Ερμούπολη και ευρύτερες περιοχές

Νέες συνθήκες ασφαλούς αναμονής των επιβατών που μετακινούνται με λεωφορεία και τη δημοτική συγκοινωνία από και προς την πόλη επιδιώκει να διαμορφώσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος ζητά χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για την προμήθεια ή και την κατασκευή νέων στάσεων.

H πρώτη “κρούση” από πλευράς Δήμου έγινε τον περασμένο Απρίλιο, οπότε και είχε υποβληθεί το αρχικό ενδιαφέρον προς το Υπ. Εσωτερικών, με σχετική πρόταση, για τη διεκδίκηση ποσού έως και του ύψους των 50.000 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει εξοπλισμό χρήσιμο για τους δημότες του νησιού, που χρησιμοποιούν mini bus και λεωφορεία.

Ωστόσο, από το Υπουργείο Εσωτερικών προσφάτως, ζητήθηκαν διορθώσεις στη σχετική πρόταση, προκειμένου ο Δήμος να είναι εφικτό να λάβει τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση και να προχωρήσει στην απόκτηση οκτώ νέων στάσεων, οι οποίες και θα καλύψουν ανάγκες αναμονής τόσο στην Ερμούπολη, όσο και στις ευρύτερες περιοχές αυτής.

Πρέπει να σημειωθεί πως στο νησί, πέραν του ευπρεπισμού ορισμένων στεγάστρων και καθισμάτων αναμονής και της αισθητικής βελτίωσής τους με την προσθήκη εικόνων από διάφορα εντυπωσιακά σημεία του νησιού – με πρωτοβουλία της περασμένης διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου -, δεν έχει υπάρξει καμία άλλη μέριμνα για τις στάσεις που έχουν περιέλθει σε άθλια κατάσταση και δεν εξυπηρετούν τον κόσμο.

Μερικά από τα προβλήματα αυτών των στάσεων μάλιστα, έχουν πολλάκις αναδειχθεί μέσα από σχετικά φωτορεπορτάζ της εφημερίδας, κατόπιν παραπόνων αρκετών πολιτών, αλλά και σχετικών αιτημάτων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου.

Εξοπλισμός για οκτώ στάσεις σε Ερμούπολη και άλλες περιοχές

Σύμφωνα με το θέμα που ήρθε προς έγκριση χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να υπάρξουν διορθώσεις στο γραπτό αίτημα του Δήμου, υπενθυμίστηκε πως, τον περασμένο Απρίλη το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, στον άξονα προτεραιότητας “Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων” με τίτλο “Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των Δήμων της χώρας”, συνολικού προϋπολογισμού 50.000 ευρώ για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Μάλιστα τότε είχε αναφερθεί πως τo μέγιστο ύψος επιχορηγούμενου προϋπολογισμού ανά στάση που προβλέπεται σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της πρόσκλησης ήταν 4.000 ευρώ για τις στάσεις τύπου Α και 3.500 ευρώ για τις στάσεις τύπου Β.

Σύμφωνα με τις ανάγκες της Σύρου για την Ερμούπολη, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 48.030 ευρώ, εκ των οποίων – όπως προκύπτει από τον κατωτέρω πίνακα – 30.500 ευρώ είναι το μέγιστο επιχορηγούμενο ποσό από το πρόγραμμα, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 17.530 ευρώ καλείται να καλύψει ο Δήμος με ίδιους πόρους ή από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα οι στάσεις και τα ποσά για τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης έχουν ως εξής: Στάση Λαδόπουλου 6.350 ευρώ (επιχορηγούμενο 4.000 ευρώ και από ίδιους πόρους 2.350 ευρώ). Στάση Άγιος Γεώργιος 6.550 ευρώ (επιχορηγούμενο 4.000 ευρώ και από ίδιους πόρους 2.550 ευρώ). Στάση Βρυσαράκια 6.550 ευρώ (επιχορηγούμενο 4.000 ευρώ και από ίδιους πόρους 2.550 ευρώ). Στάση Ανάσταση 6.500 ευρώ (επιχορηγούμενο 4.000 ευρώ και από ίδιους πόρους 2.550 ευρώ). Στάση Δόξα 5.110 ευρώ (επιχορηγούμενο 3.500 ευρώ και από ίδιους πόρους 1.610 ευρώ).

Στάση Αλάνα 5.310 ευρώ (επιχορηγούμενο 3.500 ευρώ και από ίδιους πόρους 1.810 ευρώ).

Στάση Άγιος Νικόλαος 6.500 ευρώ (επιχορηγούμενο 4.000 ευρώ και από ίδιους πόρους 2.500 ευρώ). Στάση Πλατεία Ηρώων 5.110 ευρώ (επιχορηγούμενο 3.500 ευρώ και από ίδιους πόρους 1.610 ευρώ).

Βάσει των ανωτέρω και όπως ειπώθηκε ξανά χθες στη συνεδρίαση, το συνολικό ποσό διαμορφώνεται στα 48.030 ευρώ εκ των οποίων τα 30.500 ευρώ θα προέλθουν από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και τα 17.530 ευρώ θα καλυφθούν από ίδιους πόρους.

Κατόπιν της εισήγησης από τον κ. Κεράνη, τα μέλη υπερψήφισαν τις τυπικές και ουσιαστικές διορθώσεις στο περιεχόμενο του αιτήματος του Δήμου, ώστε να είναι εφικτή η επιχορήγηση του Δήμου.

Παραπονεμένα” τα χωριά της Σύρου

Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, θα αποτελούσε παράλειψη να μην υπάρξει επισήμανση για την κατάσταση των στάσεων αναμονής στα χωριά της Σύρου. Ειδικότερα, πολλοί είναι οι κάτοικοι και μάλιστα μεγάλης ηλικίας που μένουν στην περιφέρεια του νησιού και μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ. Ωστόσο, οι στάσεις αναμονής με το πέρασμα του χρόνου έχουν αποκτήσει σοβαρές και εκτεταμένες φθορές, με αποτέλεσμα οι δημότες να μην μπορούν να περιμένουν για τα δρομολόγια της επιλογής τους προστατευμένοι από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα, τόσο την περίοδο του χειμώνα, όσο και την περίοδο του καλοκαιριού.

Κατά συνέπεια, όπως άλλωστε κι επανειλημμένως έχουν επισημάνει οι Τοπικές Κοινότητες, ο Δήμος πρέπει να φροντίσει να πραγματοποιήσει έναν ολοκληρωμένο έλεγχο σε όσες υπάρχουν μέχρι σήμερα, να καταγράψει τις προτεραιότητες και τις άμεσες ανάγκες σε επίπεδο συντήρησης και να προβεί σε σχετικές εργασίες.