Απόκτηση αναβατορίου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης μετά από ευγενική δωρεά της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου

Η Σύρος συγκινεί και πρωτοπορεί

Εγκάρδιες ευχές για πρόοδο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και του Ν. Αιγαίου στις εκδηλώσεις κοπής πίτας σε Δήμο και ΠΝΑι

"Φωτεινές" πρωτοβουλίες που χαρίζουν τη δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε χώρους της Ερμούπολης που δεν παρέχουν ως σήμερα κατάλληλες υποδομές προσβασιμότητας, ανέλαβε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος με την πολύτιμη δωρεά της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, προμηθεύτηκε ένα αναβατόριο σύγχρονης τεχνολογίας.

Το πολύτιμο δώρο που απέκτησε ο τόπος μετά από το σχετικό αίτημα της νέας Δημοτικής Αρχής προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β΄, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν την εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Πολίτες, εργαζόμενοι του Δήμου, εκπρόσωποι Φορέων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, όπως και αιρετά πρόσωπα του Α΄ και Β΄ Βαθμού της Αυτοδιοίκησης, αλλά και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, χειροκρότησαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία καθιστά τη Σύρο υψηλά στη λίστα των Δήμων που πρωτοπορούν και αγκαλιάζουν με εγκαρδιότητα τα μέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Ηχηρό μήνυμα δύναμης για τη ζωή απηύθυνε προς όλους ο Κρητικός, Παναγιώτης Χριστόφορος, σύζυγος της Συριανής, Μαρίας Ρούσσου και πατέρας δύο αξιολάτρευτων παιδιών, ο οποίος χρησιμοποίησε πρώτος το σύγχρονο αναβατόριο εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου της Ερμούπολης, για να μεταβεί από την είσοδο στον β΄ όροφο.

Το νησί απαντά έμπρακτα στις ανάγκες των ανθρώπων

Τη σημαντική εξέλιξη της απόκτησης του αναβατορίου είχε προλογίσει ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής, στα τέλη του Αυγούστου ευχαριστώντας ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου για την ευγενική ανταπόκρισή του στο πολύ σημαντικό αίτημα, δηλαδή την κάλυψη της δαπάνης για την αγορά του.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε χθες, ήδη ο Δήμος διεκδικεί χρηματοδοτήσεις για την απόκτηση δύο αμαξιδίων και αναβατορίων από χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια καθιστά προσβάσιμες - σε ΑΜΕΑ - τις περισσότερες παραλίες του νησιού.

Ο κ. Λειβαδάρας εξήγησε πως το σύγχρονο αναβατόριο που παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης θα διευκολύνει την επισκεψιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα σε ιστορικά κτίρια της Ερμούπολης, όπως το Δημαρχείο στην πλατεία Μιαούλη.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Δήμαρχος αμέσως μετά, ευχήθηκε για την αυγή του νέου έτους σε όλους τους παριστάμενους, δεσμευόμενος πως ο Δήμος και η νέα Δημοτική Αρχή υπηρετούν και θα εργάζονται μέχρι το τέλος της θητείας για να δίνουν λύσεις στις ανάγκες όλων των δημοτών, αλλά και όλων των ανθρώπων.

Προσφορά αγάπης από την Ι.Μ. Σύρου

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β΄, μετά τη λιτή τελετή προσφοράς προς τον Δήμο, του συστήματος ανάβασης σκαλοπατιών για ΑΜΕΑ, εμφανώς συγκινημένος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Η Ιερά Μητρόπολη, πάντοτε και στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στοιχούσα στις εντολές του Χριστού και το παράδειγμα των Αγίων Πατέρων, αγκαλιάζει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο πνεύμα αυτό εντάσσεται και η σημερινή προσφορά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ενός προηγμένης τεχνολογίας Συστήματος Ανάβασης Σκαλοπατιών για ΑΜΕΑ, τύπου SHERA Ν955, ύστερα από σχετικό παρακλητικό αίτημα του Δημάρχου, κ. Νίκου Λειβαδάρα.

Πιστεύουμε ότι έτσι θα διευκολυνθεί σημαντικά η πρόσβαση ενός τμήματος των συμπατριωτών μας, αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας, σε περιοχές, τις οποίες δεν θα μπορούσαν άλλως να επισκεφθούν και δεσμευόμεθα, σε περίπτωση που αποδειχθεί η χρησιμότητα και αναγκαιότητά του, να συμβάλουμε στο εγγύς μέλλον στην προσφορά και ενός δεύτερου συστήματος, αν το επιτρέψουν οι οικονομικές μας δυνατότητες”.

Το 2020 να είναι έτος συνεργασίας και προόδου

Αμέσως μετά την αναφορά του Δημάρχου, στην εκδήλωση κοπής πίτας του Δήμου πήραν τον λόγο οι δύο Επίσκοποι της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, εκφράζοντας τις πατρικές ευχές τους σε όλους τους δημότες για το νέο έτος, όπως παρομοίως έπραξαν και στην αντίστοιχη εκδήλωση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, το πρωί της Πρωτοχρονιάς.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γ. Ρούσσος θέλησε να υπογραμμίσει την αξία της συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς, αρχές, επιχειρηματίες και πολίτες, ώστε τα νησιά, αλλά ειδικότερα, η Σύρος, να πορευθούν θετικά σε όλα τα επίπεδα, ενώ τόνισε τη σημασία της συνεννόησης όλων των πλευρών για κύριες υποθέσεις του τόπου.

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας πως η Περιφέρεια επιδιώκει και μιλά με αποτελέσματα για τις ανάγκες των νησιωτών, ενώ τέλος την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με Δήμο και ΠΝΑι εξέφρασε και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Πολύκαρπος Πολυχρονάκης. Σημειώνεται πως στην εκδήλωση του Δήμου ευχήθηκαν επίσης η Ανθή Χαλκιά, ο Αλέξης Αθανασίου και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Γιάννης Χρόνης. Ακολούθησε κλήρωση και δεκαπέντε εργαζόμενοι του Δήμου πήραν δώρο μία ημέρα άδειας.