Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το έργο “Δημιουργία Ολοκληρωμένου Τουριστικού Θαλάσσιου Προορισμού της παραλίας του Γαλησσά και των Αγκαθωπών”

Αντίστροφη μέτρηση για τις προσβάσιμες παραλίες

Προς την ανάδειξη αναδόχου για το σοβαρό έργο με τίτλο “Δημιουργία Ολοκληρωμένου Τουριστικού Θαλάσσιου Προορισμού των παραλιών του Γαλησσά και των Αγκαθωπών” βαδίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, έχοντας προκηρύξει προ ημερών τον απαραίτητο διαγωνισμό, ο οποίος θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά μέσω του ΕΣΗΔΗΣ την 31η Ιανουαρίου του 2020.

Πρόκειται για ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 113.457,52 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου 2014 – 2020 και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 4 μήνες - μετά και από την υπογραφή της σύμβασης -, το οποίο θα καταστήσει δύο ακόμη παραλίες της Σύρου προσβάσιμες στα ΑΜΕΑ.

Η προμήθεια θα αφορά σε απαραίτητο και ποιοτικό εξοπλισμό, η τοποθέτηση του οποίου θα γίνει σε κατάλληλα σημεία στις δύο παραλίες, βάσει μετρήσεων, για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Σκοπός της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι η ταχύτερη δυνατή απόκτηση και τοποθέτηση αυτού του εξοπλισμού από πλευράς αναδόχου.

Ασφάλεια και ευχρηστία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία που αναφέρονται στο περιεχόμενο της προκήρυξης, “Το σύστημα που θα εγκατασταθεί προορίζεται για να παρέχει σε κινητικά ανάπηρους ή σε άτομα τα οποία εν γένει είναι περιορισμένης κινητικότητας, τη δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, χωρίς όμως να γίνεται δυσχερής η διέλευση των υπόλοιπων επισκεπτών – χρηστών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει το προς προμήθεια σύστημα να καταλαμβάνει το δυνατόν μικρότερο χώρο, να είναι εύκολο στη χρήση, χωρίς να απαιτείται καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση του τελικού χρήστη, αλλά να εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια στους χρήστες ή και τους συνοδούς αυτών. Θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα της αυτόνομης λειτουργίας καθ΄ όλη τη διάρκεια που θα είναι εγκατεστημένο και διαθέσιμο για το κοινό” ενώ όπως διευκρινίζεται, “την περίοδο αυτή δεν θα πρέπει να απαιτείται παρουσία χειριστή”.

Σημειώνεται ακόμη πως οι εργασίες που περιγράφονται σ΄ αυτές τις προδιαγραφές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προμήθεια, κατασκευή, εγκατάσταση και δοκιμή των επί μέρους συστημάτων και γενικά όλων των εγκαταστάσεων, ενώ υπογραμμίζεται πως, όλα τα μηχανήματα, οι συσκευές, τα υλικά, τα όργανα και τα εξαρτήματα, θα παραδοθούν πλήρως εγκατεστημένα και σε κατάσταση κανονικής και άψογης λειτουργίας”.

Αναλυτικά ο εξοπλισμός

Επιπλέον, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση για το έργο, ο απαραίτητος εξοπλισμός για την παραλία του Γαλησσά έχει ως εξής: Προμήθεια και τοποθέτηση μη μόνιμης, συναρμολογούμενης, βοηθητικής διάταξης για την αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα, με ενσωματωμένο λουτήρα (ντουζ), φωτοσυναγερμό και πακέτο τηλεμετρίας (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης), προμήθεια και τοποθέτηση μη μόνιμου, λυόμενου, ξύλινου αποδυτήριου προδιαγραφών για ΑΜΕΑ(με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης), προμήθεια και τοποθέτηση λυόμενου, ξύλινου διαδρόμου παραλίας, κατάλληλου για πρόσβαση ΑΜΕΑ, αποτελούμενου από αρθρωτά τμήματα (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, 150 μέτρα διάδρομος), προμήθεια και τοποθέτηση επιγραφής σήμανσης (πληροφοριακή πινακίδα) με στύλο στήριξης για την κατάδειξη των θέσεων βοηθητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ στην ακτή (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, 13 τεμάχια), προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινης ομπρέλας με καλαμωτή για ΑΜΕΑ διαμέτρου 2,5 μέτρων (5 τεμάχια).

Παρομοίως, για την παραλία των Αγκαθωπών προβλέπονται τα ακόλουθα: προμήθεια και τοποθέτηση μη μόνιμης, συναρμολογούμενης, βοηθητικής διάταξης για την αυτόνομη πρόσβαση ΑΜΕΑ στη θάλασσα, με ενσωματωμένο λουτήρα (ντουζ), φωτοσυναγερμό και πακέτο τηλεμετρίας (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης), προμήθεια και τοποθέτηση μη μόνιμου, λυόμενου, ξύλινου αποδυτηρίου προδιαγραφών για ΑΜΕΑ (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης), προμήθεια και τοποθέτηση λυόμενου, ξύλινου διαδρόμου παραλίας κατάλληλου για πρόσβαση ΑΜΕΑ, αποτελούμενου από αρθρωτά τμήματα (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, 70 μέτρα), προμήθεια και τοποθέτηση επιγραφής σήμανσης (πληροφοριακή πινακίδα) με στύλο στήριξης για την κατάδειξη των θέσεων βοηθητικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ στην ακτή (με το κόστος μεταφοράς έως την αποθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, 13 τεμάχια), προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινης ομπρέλας με καλαμωτή για ΑΜΕΑ διαμέτρου 2,5 μέτρων, 5 τεμάχια).

Τρόπος μετακίνησης με τη ράμπα

Από τη γενικότερη υποδομή, ιδιαιτέρως βασικός εξοπλισμός είναι η ράμπα πρόσβασης των ΑΜΕΑ στη θάλασσα. Συγκεκριμένα, θα αποτελείται από σύστημα ελέγχου με αυτοματισμό, μηχανισμό κίνησης και φωτοβολταϊκό στοιχείο για την αυτόνομη ηλεκτροδότηση της διάταξης, σύστημα κύλισης αμαξιδίου από το σύστημα ελέγχου έως το τερματικό σημείο στη θάλασσα, κουπαστή (χειρολισθήρας) στο τέλος της διαδρομής για την εύκολη αποβίβαση, καρέκλα με φορείο για την κίνηση επί του συστήματος κύλισης αμαξιδίου, φωτεινή σηματοδότηση όλου του μήκους του συστήματος κύλισης που βρίσκεται εκτός νερού για τη σήμανση τη νύχτα, διπλός διάδρομος με πλωτήρες για τη σήμανση εντός της θάλασσας, 10 τηλεχειριστήρια.

Καθίσταται σαφές πως ο χρήστης μόλις επιβιβαστεί στο κάθισμα θα μπορεί να ενεργοποιήσει το μηχανισμό κίνησης μέσω τηλεχειριστηρίου. Τότε το κάθισμα, μέσω συρματόσχοινων ή αλυσίδων κλπ επιλογής του αναδόχου, που συνδέονται με τον ηλεκτροκίνητο μηχανισμό που βρίσκεται εντός του ερμαρίου, θα μπορεί να ολισθαίνει προς την κατεύθυνση της θάλασσας πάνω σε μια σταθερή τροχιά/ διαδρομή μήκους ανάλογου με τις απαιτήσεις της παραλίας που τοποθετείται.

Στο τερματικό σημείο της διαδρομής το κάθισμα θα σταματά αυτόματα. Εκεί, ο χρήστης με τη βοήθεια του χειρολισθήρα θα μπορεί να αποβιβαστεί εντός της θάλασσας. Μετά το πέρας της κολύμβησης ακολουθείται η αντίστροφη διαδικασία.