Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γ. Πιταούλη με φόντο τα δημοτικά μέτρα ελάφρυνσης για επιχειρήσεις και δημότες λόγω κορωνοϊού

Η πανδημία “ανατρέπει” το δημοτικό ταμείο

Αναπόφευκτη η απώλεια εσόδων άρα και η περιστολή κάποιων δαπανών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ανατροπή στον οικονομικό προγραμματισμό των Δήμων φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς προκαλεί σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη γενικότερη οικονομία, τις επιχειρήσεις, αλλά και το “πορτοφόλι” των πολιτών, οι οποίες όπως είναι αναμενόμενο, δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστα ούτε τα ταμεία των ΟΤΑ.

Μέσα στη δίνη των συνεπειών της πανδημίας, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης καλείται να αναπροσαρμόσει τον οικονομικό προγραμματισμό του, όπως επιβεβαιώνει ο πλέον αρμόδιος αιρετός, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, προκειμένου να μπορέσει αφενός να στηρίξει τους δημότες και την τοπική επιχειρηματικότητα κι αφετέρου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Με αφορμή την πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει - η σχετική με τους ΟΤΑ - Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την ανακούφιση επιχειρηματιών και πολιτών, κλήθηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” ο Γιάννης Πιταούλης, προκειμένου να προσδιορίσει ποια μπορεί να είναι αυτά τα μέτρα, πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις, αλλά και τί θα σημάνει η συγκεκριμένη μέριμνα, για το ταμείο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Ο ίδιος τόνισε ξεκάθαρα, πως, θα προκύψει περιστολή δαπανών, το μέγεθος της οποίας θα μπορεί να αποτυπωθεί με πλήρη ακρίβεια, στο τέλος της πανδημίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως, μέριμνα για τις επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν χώρους για τραπεζοκαθίσματα, θα υπάρξει και από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, αναφορικά με τον χρόνο που αυτές θα παραμείνουν κλειστές. Προσεχώς θα λάβει απόφαση το Διοικητικό Συμβούλιο και θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Επιπλέον, η ΔΕΥΑ Σύρου έχει γνωστοποιήσει πως έχει αναστείλει μέχρι νεωτέρας, την ημερομηνία λήξης σε όλους τους λογαριασμούς ύδρευσης και ταυτόχρονα την επιβάρυνση των προσαυξήσεων, ενώ δεν προχωρά σε διακοπές νερού λόγω εκπρόθεσμων οφειλών.

Οι δυνατότητες του Δήμου

Ο Δήμος Σύρου– Ερμούπολης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους δημότες και επιχειρήσεις ότι οι προθεσμίες καταβολής οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 11 Μαρτίου έως 30/04 παρατείνονται έως 31/08/2020. Η ίδια παράταση ισχύει και για όσες οφειλές είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως 11/03/2020, για τις οποίες ομοίως παρέχεται η δυνατότητα αναστολής είσπραξης έως 31/08/2020.

Η συγκεκριμένη παράταση αφορά στις επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά από την εμφάνιση και διάδοση του κορωνοϊού, όπως ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Επιπλέον, αφορά στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας.

Παράλληλα, τα μέτρα τα οποία έθεσε ο Δήμαρχος υπόψιν των μελών της εκτελεστικής Επιτροπής και για τα οποία ζητείται εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας αφορούν σε: 1. Απαλλαγή καταβολής οικονομικής συμμετοχής (τροφείων) σε Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς και την Φιλαρμονική. 2. Απαλλαγή καταβολής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος. 3. Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων. 4. Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων και τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων. 5. Μείωση καταβολής μισθωμάτων για μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης του Δήμου.

Απαντήσεις Γιάννη Πιταούλη

  • Γνωστοποιήθηκε από πλευράς Δήμου μία σειρά μέτρων που μπορούν – κατόπιν αποφάσεων των συλλογικών οργάνων – να εφαρμοστούν και να λειτουργήσουν ανακουφιστικά για την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και για τους δημότες με φόντο το οικονομικό πλήγμα που προκύπτει εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Πώς οδηγηθήκατε σε αυτήν την πολιτική απόφαση και πώς θα προχωρήσετε στην εφαρμογή της; 

“Το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα, καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου, έχουν δημοσιευθεί μία σειρά από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (11/3 – 20/3 η τελευταία), που εμπεριέχουν ρυθμίσεις που αφορούν και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), στο κομμάτι που αφορά στα έσοδά τους και σε απαλλαγές που θα μπορούσαν να τύχουν οι πληττόμενες επιχειρήσεις ή οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Επειδή καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα της κατάστασης και εισπράττουμε την αγωνία του κόσμου, συζητήσαμε σχετικά με το πώς πρέπει να υποστηριχθεί και η τοπική επιχειρηματικότητα και η κοινωνία εν γένει. Δηλαδή, να δούμε με ποιόν τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν αυτές οι ρυθμίσεις. Το συγκεκριμένο θέμα, το θέτουμε τώρα σαν προτεραιότητα για να δούμε πώς πρέπει να προχωρήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, όλες αυτές οι δυνατότητες, - οι οποίες εμπεριέχονται και στην ανακοίνωση που βγάλαμε, σύμφωνα με την ΠΝΠ, που λέει πως για το διάστημα που οι επιχειρήσεις αναστέλλουν τη λειτουργία τους ή κι εκείνες που πλήττονται, μπορούν να τύχουν τέτοιου είδους απαλλαγών – θέλουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστούν.

Προχωράμε λοιπόν, εσωτερικά στον Δήμο το θέμα και θα το κάναμε ακόμη κι αν δεν είχαν βγει οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς σαν Δημοτική Αρχή θα έπρεπε να εξετάσουμε πώς θα βοηθήσουμε τους δημότες.

Άρα, προχωρούμε στην Οικονομική Υπηρεσία για να δούμε αυτά τα μέτρα, τί επιπτώσεις θα έχουν στον προϋπολογισμό του Δήμου, έτσι ώστε να υπολογιστεί η κατάσταση και να έρθουν εισηγήσεις στα συλλογικά όργανα. Πρέπει να δούμε το κάθε μέτρο τί κόστος – συγκεκριμένο - έχει και αντίστοιχα, να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο τον περιορισμό κάποιων δαπανών προκειμένου να ελαφρύνει το κόστος της επιχείρησης, αλλά και να ανακουφίσει τον κόσμο γενικότερα”.

  • Χρονικά προφανώς είναι δύσκολο να προσδιορίσετε πότε θα θέσετε προς έγκριση αυτές τις αποφάσεις καθώς δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η πανδημία. Ωστόσο, έχετε προβεί σε κάποια εκτίμηση ή και σε κάποια προετοιμασία με την Οικονομική Υπηρεσία;  

“Τα δεδομένα είναι τα εξής: Η πανδημία είναι σε εξέλιξη και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον χρόνο που θα έχει διάρκεια – αν κι ευελπιστούμε όλοι, να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα. Επίσης, δεν γνωρίζουμε και όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται και οι οποίες προκύπτουν από μία δυναμική λίστα που καταρτίζει το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτή η λίστα, απ΄ ό, τι βλέπουμε συνεχώς, εμπλουτίζεται. Άρα, σε αυτό το πλαίσιο με έγγραφο που έχω στείλει στην Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών, λέω ότι πρώτα θα πρέπει να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις και να καταρτίσουμε κάποια εναλλακτικά σενάρια, για να δούμε τί ποσοστό μείωσης θα έχουμε στα έσοδά μας. Θέλουμε να δούμε εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα τεθούν υπόψιν του Δημοτικού Συμβουλίου και επειδή κάθε τί που κάνουμε έχει το κόστος του, αντίστοιχα, να δούμε ποιες δαπάνες του δημοτικού προϋπολογισμού θα μειωθούν”.

  • Προφανώς οι συνθήκες προδίδουν πως θα υπάρξει ανατροπή στον οικονομικό προγραμματισμό του Δήμου. Σωστά;

“Όπως προκύπτει και σε κάθε επιχείρηση, αλλά και στον κάθε έναν προσωπικά. Υπάρχουν δημότες που περίμεναν να προσληφθούν και να ξεκινήσουν την εργασία, υπάρχουν επιχειρηματίες που περίμεναν να δουλέψουν με τον μαθητικό τουρισμό και το Πάσχα και δεν θα έχουν έσοδα. Οπότε εμείς, αντίστοιχα, σαν Δήμος, δεν θα έχουμε κάποια έσοδα. Από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις στο νησί δεν θα έχουν έσοδα και τα έσοδα του Δήμου θα συρρικνωθούν. Πρέπει λοιπόν, να προσαρμοστεί ο Δήμος γιατί είναι έκτακτη η κατάσταση και προφανώς δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Στον προϋπολογισμό του Δήμου, υπάρχει ένα αποθεματικό, το οποίο προκύπτει ακριβώς για να καλυφθούν έκτακτες καταστάσεις, αλλά ενδεχομένως αυτή τη στιγμή, το μέγεθος των συνεπειών είναι μεγάλο.

Βλέπουμε για παράδειγμα ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται είναι κοντά στο 75%, άρα, καταλαβαίνουμε πως στην ουσία, το σύνολο των επιχειρήσεων επί της ουσίας πλήττεται. Και αφού δεν θα έχουν οι επιχειρήσεις έσοδα, αντίστοιχα και ο Δήμος, θα έχει μειωμένα έσοδα και θα πρέπει να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό του σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που θα μπορούσε να προβλέψει ο κάθε λογικός άνθρωπος”.

  • Όλες αυτές οι αποφάσεις, δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην πρώτη μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου. Προαναφέρατε ότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε σήμερα τα ακριβή οικονομικά στοιχεία.

“Όχι. Η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους Δήμους ήταν η τελευταία που βγήκε, στις 20 Μαρτίου. Άμεσα υπήρξε και κινητοποίηση από τον Δήμο, αλλά και από τις παρατάξεις της μειοψηφίας, που έθεσαν τέτοια ζητήματα. Οπότε, θεωρώ ότι σε έναν μεγάλο βαθμό είναι κοινή η συγκεκριμένη απαίτηση. Προφανώς, όμως, επειδή ακριβώς δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - η δυνατότητα των απαλλαγών και των μειώσεων, συναρτάται με τη διάρκεια της πανδημίας -, εμείς, ερχόμαστε - χωρίς να ξέρουμε αυτή τη στιγμή, το ύψος της δαπάνης –, να κάνουμε δύο – τρία εναλλακτικά σενάρια, ώστε να είμαστε έτοιμοι και να προσαρμοστούμε όταν τελειώσει όλο αυτό.

Οπότε, οι οριστικές αποφάσεις είναι κάτι που διαμορφώνεται. Βλέπουμε συνέχεια ότι μπαίνουν και νέοι ΚΑΔ και επιπλέον επιχειρήσεις, στη λίστα με τις πληττόμενες. Επομένως, είναι κάτι που θα το δούμε. Όταν όλα αυτά θα έχουν οριστικοποιηθεί, εμείς θα έχουμε ήδη ένα έτοιμο πλάνο, μία εισήγηση ώστε να προχωρήσουμε στην άμεση λήψη των σχετικών αποφάσεων”.

  • Είναι ξεκάθαρο βέβαια πως θα υπάρξουν μειώσεις εσόδων στα ανταποδοτικά τέλη. Άρα, θα προκύψουν συνέπειες σε επίπεδο περιστολής δαπανών στο κομμάτι της Καθαριότητας;

“Ναι. Επειδή ακριβώς υπάρχει συσχέτιση, η μείωση ή η απαλλαγή κάποιων επιπλέον ομάδων στο κομμάτι που αφορά το τέλος καθαριότητας, θα πρέπει αντίστοιχα να υπάρξει και σε δαπάνες.

Και είναι ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων του Δήμου και είναι και το πεδίο που ο Δήμος ίσως έχει το μεγαλύτερο περιθώριο παρέμβασης. Αλλά επειδή η κατάσταση εξελίσσεται, θα δούμε στο τέλος και τον βαθμό που θα παρέμβουμε, αλλά και τον τρόπο, γιατί κι αυτό είναι κάτι που πρακτικά θέλουμε να δούμε πώς θα εφαρμοστεί”.

  • Σχετικά με το κομμάτι των επιχορηγήσεων από το κεντρικό κράτος, αναμένουν οι Δήμοι κάποιες έκτακτες επιχορηγήσεις. Ενδεχομένως αυτές να αποτελέσουν μία ήπια βοήθεια για κάθε δημοτικό ταμείο;

“Ήδη το κεντρικό κράτος έδωσε σχετικά άμεσα ένα μικρό ποσό, το οποίο αφορούσε σε ενίσχυση της επιχορήγησης που δίνει προς τους Δήμους και το οποίο καταρχήν θα έπρεπε να αξιοποιηθεί σε δαπάνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό το ποσό για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ήταν κοντά στα 40 χιλ. ευρώ. Εκτιμώ ότι οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες αυτού του ποσού. Εν πάση περιπτώσει όμως, ο Δήμος είτε μέσω της προμήθειας των σχετικών υλικών - τα οποία όπως γνωρίζουμε όλοι αυτή τη στιγμή δεν είναι σε επάρκεια στην αγορά και γι αυτό όποτε τα βρίσκουμε έχουν υψηλότερες τιμές -, είτε σε απολυμάνσεις, είτε σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, είτε στις συνέπειες που δέχεται ο Δήμος μειώνοντας τα έσοδά του, θεωρώ πως θα πρέπει συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ενισχυθεί. Η ΚΕΔΕ κάνει τέτοιου είδους ενέργειες και παρεμβάσεις. Όπως βλέπουμε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούνται διάφορες ελλείψεις. Οπότε, ευελπιστούμε η κεντρική απόφαση όποτε βγει, να έρθει να ενισχύσει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί κι αυτή, αναμφισβήτητα, θα πληγεί από όλη αυτή την κατάσταση της πανδημίας”.

  • Σήμερα, δεδομένων των δύσκολων κι έκτακτων συνθηκών μέσα στις οποίες καλείστε να προχωρήσετε, αξιολογείτε στα θετικά της Δημοτικής Αρχής, το νοικοκύρεμα των οικονομικών που επιτύχατε, όπως έχετε ενημερώσει με σχετικές δημόσιες αναφορές σας; Δηλαδή η ξεκάθαρη οικονομική βάση που διαθέτετε πλέον, αποτελεί ένα “μαξιλάρι” ανακούφισης για την προσαρμογή σας στη νέα οικονομική πραγματικότητα που φέρνει η πανδημία;

“Όταν λέμε πως ένα έσοδο θα μειωθεί, επειδή ακριβώς είναι αντιστοιχισμένο με σχετικές δαπάνες, θα ξέρεις ακριβώς ποιες είναι αυτές οι δαπάνες που θα πρέπει να μειωθούν. Είναι κρίσιμη η κατάσταση σήμερα και πρέπει να εστιάσουμε στην ουσία. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην πω ότι η αντιστοίχιση των εσόδων με τις δαπάνες, δείχνει και τί θα πρέπει να μειωθεί. Είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει ο Δήμος να μείνει όρθιος. Επαναλαμβάνω λοιπόν, πως, όλα θα προκύψουν από το μέγεθος των οικονομικών συνεπειών που θα υπάρξουν, το οποίο σήμερα, μόνον να εκτιμήσουμε μπορούμε”.