Η αθλητική κοινότητα αναμένει ένα λειτουργικό και ασφαλές προπονητήριο στα Πευκάκια της Σύρου παρά τη μεγάλη έκπτωση του αναδόχου

Έναρξη παρεμβάσεων και απαίτηση για ένα άρτιο έργο

Σε εξέλιξη οι πρώτες εργασίες στον χώρο της πολυσυζητημένης αθλητικής υποδομής

Η πρώτη εβδομάδα εργασιών στο στάδιο των Πευκακίων συμπληρώνεται σήμερα, με τον ανάδοχο του έργου για την επισκευή και την αναβάθμιση του γυμναστηρίου της περιοχής να έχει εγκατασταθεί από την 21η Μαΐου και να προχωρά συστηματικά τις παρεμβάσεις, οι οποίες – όπως αναμένει και η αθλητική κοινότητα του νησιού – λογικά, θα πρέπει να “μεταμορφώσουν” τον αθλητικό χώρο.

Μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, οι λάτρεις του στίβου θα έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο προπονητήριο, το οποίο ευχή όλων είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως άλλωστε υπαγορεύει και η σύμβαση που υπεγράφη ανάμεσα στον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΑΡΗ & ΣΙΑ ΕΕ τον περασμένο Νοέμβρη.

Με αφορμή τις πρώτες εργασίες στον αθλητικό χώρο – μετά από την περίοδο του κορωνοϊού - και την έναρξη των παρεμβάσεων, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής έδωσε απαντήσεις για την πορεία του έργου, αναφορικά με την οποία από την πρώτη στιγμή είχαν εκφραστεί προβληματισμοί με δεδομένη τη μεγάλη έκπτωση του εργολάβου (38,29%) επί του αρχικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τόσο η Δημοτική Αρχή, όσο και η πλευρά της μείζονος μειοψηφίας είχαν διατυπώσει τους φόβους τους για την ποιότητα του έργου, αφού ο ανάδοχος είχε προχωρήσει σε μεγάλη έκπτωση, επισημαίνοντας πως ακριβώς γι αυτόν τον λόγο, απαιτείται η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να επιβλέπει συστηματικά την υλοποίησή του, προκειμένου η Σύρος, η νεολαία και οι αθλητές να απολαύσουν ένα καλό αποτέλεσμα.

Υποχρέωση αναδόχου, ένα ασφαλές προπονητήριο

Ειδικότερα, τα “θεμέλια” των πρώτων παρεμβάσεων τέθηκαν προ μίας εβδομάδας, οπότε και εργάτες ξεκίνησαν τις αρχικές καθαιρέσεις και αποξηλώσεις των κιγκλιδωμάτων στον χώρο του σταδίου, ενώ επιπλέον, διαμόρφωσαν και την είσοδο από την οποία θα εισέρχονται τα μηχανήματα έργου στην αθλητική υποδομή του στίβου.

“Ξεκίνησαν με τις εργασίες αποξήλωσης και διαμόρφωσαν τον χώρο από την κάτω πλευρά του γυμναστηρίου για να γίνεται η πρόσβαση των φορτηγών, καθώς δεν εξυπηρετείται η μετακίνηση των μηχανημάτων από τον οικισμό των Πευκακίων αφού είναι στενοί οι δρόμοι” σχολίασε αρχικά ο κ. Αληφραγκής, ενημερώνοντας για το γεγονός πως, πλέον, “έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος και το έργο προχωρά μέσω υπεργολαβίας”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “αυτό δεν μας αφορά, καθώς σημασία έχει να προχωρήσει το έργο”, απαντώντας αρνητικά στην ερώτηση αν δεδομένης της έκπτωσης του αναδόχου έχει προκύψει αλλαγή ή τροποποίηση στη σύμβαση και σε όσες υποχρεώσεις έχει ο εργολάβος.

“Η σύμβαση περιλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις του αναδόχου και τις περιλαμβάνει αναλυτικά. Θα γίνουν και στον στίβο και στο (σσ. γήπεδο) μπάσκετ. Θα γίνει μία ανάπλαση σε όλο το γυμναστήριο των Πευκακίων” δήλωσε σχετικά, λέγοντας σε κατηγορηματικό τόνο πως, “Δεν έχει γίνει κάποια τροποποίηση της μελέτης. Ό,τι έγραφε εξ αρχής θα προχωρήσει”.

Με φόντο τα ανωτέρω, ρωτήθηκε να διευκρινίσει αν οι κερκίδες θα κατασκευαστούν από το μηδέν στην ανατολική πλευρά, όπως προβλέπει η μελέτη, απαντώντας καταφατικά. “Οι κερκίδες θα φτιαχτούν από τη μία πλευρά, την ανατολική” ενώ σχετικά με τις συντηρήσεις και επισκευές που θα απαιτηθούν για τις υπόλοιπες, υπήρξε σαφής. “Θα παραμείνουν ως έχουν οι άλλες. Θα γίνει συντήρηση. Απλά δεν θα γίνουν από την αρχή. Και η συντήρηση είναι στη συμβατική υποχρέωση του αναδόχου”.

Σχετικά με το κομμάτι των αποδυτηρίων και αν αυτά θα καταστούν πλήρως λειτουργικά, διευκρίνισε: “Βέβαια. Επίσης προβλέπεται η καθαίρεση δύο κτισμάτων του γκισέ των εισιτηρίων και του κτιρίου των γραφείων”.

Σχετικά με τον χρόνο υλοποίησης και περαίωσης του συνόλου των εργασιών για την αναβάθμιση του χώρου και τη διαμόρφωσή του σε ένα σύγχρονο προπονητήριο, ο κ. Αληφραγκής επιβεβαίωσε πως ισχύει η δωδεκάμηνη συμφωνία.

“Ο χρόνος ισχύει. Είναι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Ήταν να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά καθυστερήσαμε λόγω του κορωνοϊού. Ο συμβατικός χρόνος παραμένει ίδιος. Δεν έχει ζητηθεί κάποια παράταση ή κάτι άλλο” σχολίασε σχετικά με το θέμα.

Αυστηρή επίβλεψη

Με αφορμή την ανακοίνωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προ επτά ημερών, στο περιεχόμενο της οποίας γινόταν σαφές πως η δαπάνη για το έργο δεν ξεπερνά τελικά το ποσό των 375.649,11 ευρώ πλέον ΦΠΑ, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το ποσοστό της έκπτωσης του αναδόχου και την αγωνία που εκφράζεται στην τοπική κοινωνία για την ποιότητα του αποτελέσματος.

“Όπως ακούγεται και στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το δούμε. Δηλαδή το κατά πόσον οι μεγάλες εκπτώσεις αποτελούν εγγύηση για να περατωθεί ένα έργο” σημείωσε σε γενικότερο επίπεδο, γνωστοποιώντας παράλληλα πως, “Από τη συζήτηση που έχω κάνει εγώ με τον εργολάβο, αλλά και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο, έχουν δεσμευθεί ότι θα γίνει ένα καλό έργο και μέσα στους συμβατικούς χρόνους”.

Ερωτηθείς αν υπάρχει επίβλεψη όπως είχε ζητηθεί επανειλημμένως σε δημόσιες συνεδριάσεις δημοτικών οργάνων, απάντησε καταφατικά.

“Υπάρχει. Κάθε μέρα είναι μηχανικοί από την εταιρεία. Υπάρχει στενή επίβλεψη. Και όσον αφορά τα οικοδομικά και όσον αφορά τα μηχανολογικά”. Ως εκ τούτου, ο ίδιος υποστήριξε για τη συνεργασία της Τεχνικής Υπηρεσίας με τον ανάδοχο τα εξής: “Πέρα από την καθυστέρηση που υπήρξε στην έναρξη του έργου λόγω της πανδημίας, που είναι μία πραγματικότητα, δεν έχουμε άλλα δείγματα που να μας ανησυχούν ή να μας προβληματίζουν. Τουλάχιστον προς το παρόν”.

Όσα οφείλει να υλοποιήσει ο ανάδοχος του έργου

Παρακάτω ακολουθούν οι βασικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς αναδόχου, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο αθλητικός χώρος στα Πευκάκια μετά από πάρα πολλά χρόνια εγκατάλειψης.

Συνοπτικά οι εργασίες της σχετικής μελέτης – όπως είχαν αναφερθεί και σε παλαιότερο δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” είναι οι παρακάτω: α. Ο εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή των υπαίθριων χώρων των αθλημάτων στίβου, δηλαδή των αγωνισμάτων δρόμου, της σφαιροβολίας, του άλματος εις ύψος και του άλματος εις μήκος, γεγονός που θα επιφέρει την αναβίωση των παγκυκλαδικών αγώνων στίβου στο χώρο. β. Η καθαίρεση και ανακατασκευή των κερκίδων στην ανατολική πλευρά του γηπέδου, γ. Η καθαίρεση και ανακατασκευή της εισόδου (κοινού – οχημάτων) επί της οδού Γυμναστηρίου, ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος από άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες, δ. Η καθαίρεση δύο κτισμάτων (γκισέ εισιτηρίων – κτίριο γραφείων), τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. 8/2017 “έκθεση επικίνδυνου κτίσματος” της Δ.νσης Υ. Δόμησης, ε. Η ανακατασκευή του γηπέδου, στ. Η κατασκευή νέων κερκίδων στο πλάι του γηπέδου μπάσκετ, ζ. Η επισκευή του κτιρίου των παλαιών αποδυτηρίων, ώστε να καταστούν λειτουργικά και η. Η αποξήλωση και αντικατάσταση των κιγκλιδωμάτων στη βόρεια – νότια και ανατολική περίφραξη του γηπέδου.

Ειδικότερα για τον αγωνιστικό χώρο (κονίστρα 4.700 μ2) έχουν προβλεφθεί: “α. Στίβος 5 διαδρόμων 200 μ. επιστρωμένος με ελαστικό τάπητα. Η κύρια ευθεία του στίβου θα επεκτείνεται πέραν των ημικυκλίων, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή των αγωνισμάτων δρόμου των 100 μ. β. 1 εγκατάσταση άλματος εις ύψος, γ. 2 εγκαταστάσεις άλματος εις μήκος, δ. 2 εγκαταστάσεις ρίψεως σφαίρας”. Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχέδια προβλέπεται να τοποθετηθεί προκατασκευασμένος χλοοτάπητας και προβλέπεται η διαμόρφωση της τελικής επιφάνειας από συνθετικό δάπεδο (τάπητας – ταρτάν). Πρέπει να σημειωθεί πως, “η απορροή των ομβρίων από τον συνθετικό τάπητα του αγωνιστικού χώρου θα γίνεται μέσω καναλιού απορροής, που θα κατασκευαστεί όπως προβλέπεται από τα σχέδια της μελέτης”. Επίσης, “η απορροή των όμβριων από τον χλοοτάπητα του αγωνιστικού χώρου θα γίνεται μέσω νέου αποστραγγιστικού δικτύου (τύπου ψαροκόκαλο) που θα κατασκευαστεί.

Σχετικά με τις κερκίδες: Αναφορικά με τις ανατολικές κερκίδες, προβλέπεται στην μελέτη “η καθαίρεση και ανακατασκευή τους”, όπως αναλόγως και η ανακατασκευή της εισόδου “ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος από άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες”. Σημειώνεται δε, πως, “για τη δημιουργία ράμπας ΑΜΕΑ και την άνετη πρόσβαση του κοινού θα καθαιρεθεί το κτίσμα του γκισέ εισιτηρίων, εμβαδού 6.50 μ2 πλαγίως της εισόδου”.

Για το γήπεδο μπάσκετ που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου, αναφέρονται τα ακόλουθα: “Η σημερινή του κατάσταση το καθιστά μη λειτουργικό. Ιδιαιτέρως η κακή κατάσταση του δαπέδου του, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στους χρήστες”. Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, “προβλέπεται η ανακατασκευή του δαπέδου, η καθαίρεσή των υφισταμένων κτιρίων γραφείων εμβαδού 56,39 μ2 και η κατασκευή νέων κερκίδων μήκους 24 μέτρων κατά μήκος του γηπέδου μπάσκετ”.

Τέλος, για τον χώρο των αποδυτηρίων που βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά του γηπέδου, αναφέρονται τα παρακάτω στην τεχνική έκθεση: “Πρόκειται για ένα τρίχωρο ισόγειο κτίσμα συνολικού εμβαδού 68,91 μ2, το οποίο διαρθρώνεται από αποδυτήρια, 2 μικρές αποθήκες και χώρους υγιεινής. Η σημερινή του κατάσταση παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και η επισκευή και αναδιάρθρωση τους είναι επιβεβλημένη, ώστε να καταστούν λειτουργικά για τους χρήστες του χώρου. Σύμφωνα με τη μελέτη (και το σχέδιο 6) θα διαμορφωθούν χώροι αποδυτηρίων αντρών και γυναικών, WC για το κοινό και το κυλικείο. Εξωτερικά του κυλικείου θα κατασκευαστεί ξύλινη πέργκολα.”.

Εκτός των ανωτέρω πρέπει να σημειωθεί πως, όπως είχε αναφερθεί και στην περασμένη θητεία από την πλευρά του πρώην Αντιδημάρχου, Φραγκίσκου Βακόνδιου, υπάρχει ξεχωριστή πρόβλεψη για τη δρομολόγηση του αποχετευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου, όπως και για τη διαμόρφωση των φρεατίων, ενώ έχει εκπονηθεί μελέτη και για τον ηλεκτροφωτισμό του δημοτικού αθλητικού χώρου.