Υπογραφή σύμβασης κατασκευής έργου στα γραφεία της ΔΕΥΑΣ

Αύξηση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης Σύρου

  • Πέμπτη, 18 Ιουνίου, 2020 - 14:50

Παρουσία του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Νικολάου Λειβαδάρα, υπογράφηκε σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020 στα γραφεία της ΔΕΥΑΣ η σύμβαση κατασκευής του έργου : ΄΄Αύξηση δυναμικότητας και εκσυγχρονισμός ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης Σύρου΄΄ ποσού 1.441.477,43 € .

Η σύμβαση υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ κ. Ανδρέα Γιαλόγλου και τον κ. Ευστάθιο Μανδηλαρά νόμιμο εκπρόσωπο της κατασκευάστριας εταιρείας Μ.Τ. ΑΤΕ και ορίζει ότι η συνολική προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου ανέρχεται σε είκοσι (20) μήνες, από σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της 6μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας.

Το έργο αφορά την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας, εντός του οικοπέδου του ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης και θα διαθέτει τεχνολογία τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τα αποχετευτικά δίκτυα των οικισμών Βάρης, Μέγα Γιαλού και Αζολίμνου, ενώ σύμφωνα με τη μελέτη και τους περιβαλλοντικούς όρους τα επεξεργασμένα νερά εκροής θα διατίθενται για αγροτική χρήση σε πηγάδια και υδρογεωτρήσεις. Τα δίκτυα διάθεσης ήδη κατασκευάζονται στα πλαίσια του αποχετευτικού έργου της Βάρης.

Θεωρούμε ότι είναι ευκαιρία να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά, την προσπάθεια της ΔΕΥΑΣ να εφαρμόσει με το συγκεκριμένο έργο μια καινοτόμο διεργασία ώστε να επιτυγχάνεται η επαναχρησιμοποίηση του νερού του βιολογικού για αγροτική χρήση. Έτσι το νερό που στο νησί μας, παραλαμβάνεται από τη θάλασσα και επεξεργάζεται για οικιακή χρήση μέσω των μονάδων αφαλάτωσης, δεν θα επιστρέφει πλέον υπό την μορφή αποβλήτου στη θάλασσα, αλλά θα ανακυκλώνεται, με ποικίλα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.

Η εν λόγω εργολαβία, όπως και τα αποχετευτικά έργα που εκτελούνται σήμερα στη Βάρη και την Αζόλιμνο εντάσσονται στην Α΄ Φάση του όλου αποχετευτικού συστήματος Βάρης – Μέγα Γιαλού έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από πιστώσεις του Προγράμματος ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι.  Στην Β΄ Φάση των αποχετευτικών έργων Βάρης και Μέγα Γιαλού περιλαμβάνεται η κατασκευή των δικτύων στο Μέγα Γιαλό και στους επιμέρους οικισμούς της Βάρης, Ατελιού, Φάμπρικα, Κόφτες κλπ. Η ΔΕΥΑΣ έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες και προσπαθεί για την ένταξη και την χρηματοδότησή τους.