Συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων

Ολοκλήρωση χωροταξικού σχεδιασμού της Σύρου

Θετικά ανταποκρίθηκε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στην πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την εκπόνηση τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, προκειμένου να προχωρήσει στην επικαιροποίηση αλλά και ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με τα μέλη της να στηρίζουν ομόφωνα τη σχετική εισήγηση, προκειμένου το νησί να αποκτήσει πολύτιμα “εργαλεία” στις συζητήσεις του και με τα Υπουργεία για θέματα που συνδέονται με τις χρήσεις γης σε κάθε περιοχή.

Τα ΤΠΣ το πιο σημαντικό επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού

Ειδικότερα, στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, αναφέρθηκαν τα ακόλουθα: “Το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας προσκαλεί τους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμους) της χώρας να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα για την “Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων – ΤΠΣ”, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος με συνημμένες Τεχνικές Εκθέσεις ανά Δημοτική Ενότητα κάθε Δήμου. Επειδή τα ΤΠΣ συνιστούν το πρώτο και το πιο σημαντικό επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού για την περαιτέρω υλοποίηση πολεοδομικών παρεμβάσεων επόμενων επιπέδων σχεδιασμού, για τον καθορισμό χρήσεων γης στο σύνολο της έκτασης του Δήμου και για τον καθορισμό όρων δόμησης. Η υλοποίηση του προγράμματος θα είναι σταδιακή και θα υλοποιηθεί σε φάσεις ανάθεσης μελετών, αρχής γενομένης του Σεπτεμβρίου 2020 και ο κάθε Δήμος θα πρέπει να κατατάξει τις Δημοτικές Ενότητες (ΔΕ) σε σειρά προτεραιότητας με βάση τις βαθμίδες: α πολλή υψηλή προτεραιότητα, β. Υψηλή προτεραιότητα, γ. μέση προτεραιότητα.

Το διάστημα υποβολής αιτήσεων είναι από 11/6/2020 έως και 10/7/2020. Για την υποβολή αιτήματος απαιτείται η σύμφωνη γνώμη από το αρμόδιο συλλογικό όργανο”.

Ειδικότερα, για τη Σύρο, τονίστηκε πως, “Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αποτελείται από 3 δημοτικές ενότητες: Ερμούπολης, Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας.

Σημειώνεται ότι, το πρόγραμμα αφορά όλες τις Δημοτικές Ενότητες, ανεξαρτήτως αν έχουν εγκεκριμένο ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ, αν βρίσκεται σε εξέλιξη ή αν δεν διαθέτουν καθόλου χωρικό σχεδιασμό”.

Επιπλέον, έγινε σαφές πως, “Τα κριτήρια που παρατίθενται στην πρόσκληση καθορίζουν την κατάταξη μίας Δημοτικής Ενότητας, κατά προτεραιότητα, αφορούν κυρίως στη δυναμική των περιοχών ανάλογα με τα αναπτυξιακά τους χαρακτηριστικά (οικοδομική δραστηριότητα, επενδύσεις, υποδομές κλπ), στην ανάγκη προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος από πιέσεις και συγκρούσεις χρήσεων γης και δραστηριοτήτων, καθώς και στην ανάγκη αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων”.

Ακόμη, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πρόσκληση “όσον αφορά στον βαθμό ωριμότητας του χωρικού σχεδιασμού της κάθε Δημοτικής Ενότητας, που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την προτεραιότητα σχεδιασμού, ιδίως στις περιπτώσεις που υπάρχου σε εξέλιξη μελέτες ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ και δεν έχουν οριστικοποιηθεί”.

Η συγκεκριμένη εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, γίνεται με σκοπό τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου για την υποβολή αιτήματος συμμετοχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πρόγραμμα και την ταξινόμηση του συνόλου των Δημοτικών Ενοτήτων, κατά σειρά προτεραιότητας, που θα συνοδεύει τον φάκελο που θα υποβληθεί στο Υπουργείο (ΥΠΕΝ) μέχρι τις 10/7/2020. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ θα εξετάσει αρχικά τον φάκελο ως προς τον βαθμό τήρησης των κριτηρίων κατάταξης των Δημοτικών Ενοτήτων στις επί μέρους κατηγορίες προτεραιότητας και εν συνεχεία θα ιεραρχήσει τη σημασία ένταξης – χρηματοδότησης των αντίστοιχων μελετών, που θα προκηρυχθούν κατά φάσεις”.

Κατά την κρίση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και λαμβάνοντας υπόψιν τις διαμορφωμένες χρήσεις γης και δραστηριότητες του νησιού και τα κριτήρια κατάταξης που αναφέρθηκαν “και οι τρεις Δημοτικές Ενότητες θα πρέπει να υπαχθούν στην κατηγορία “πολύ υψηλής προτεραιότητας”. Επιπλέον, έχουν θεσμοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχεδίων (Άνω Σύρος και Ερμούπολη) ή μελέτη ΣΧΟΟΑΠ του Ν.2508/1997 (Δ.Ε. Ποσειδωνίας), τα οποία χρήζουν αναθεώρησης ή επικαιροποίησης ή ολοκλήρωσης.

Επισημαίνεται ότι, με βάση την με αρ. ΥΠΕΝ/Γρ.ΥΦΧΥΑΠ/55357/1334/11-6-2020 πρόσκληση του προγράμματος και τα αρχεία που τη συνοδεύουν, η χρηματοδότηση του προγράμματος θα καλύψει το κόστος της εκπόνησης των μελετών για όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και κατ΄ επέκταση της χώρας”.

Κατόπιν των ανωτέρω, εγκρίθηκε η υποβολή αίτησης συμμετοχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο πρόγραμμα με τίτλο “Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας” σύμφωνα με την αριθμ. ΥΠΕΝ/Γρ. ΥΦΧΑΠ/55357/11-6-2020, η ένταξη όλων των Δημοτικών Ενοτήτων Ερμούπολης, Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας στο πρόγραμμα και η υπαγωγή τους στην κατηγορία: α. Πολύ υψηλής προτεραιότητας και τέλος, να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να προωθήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες σύνταξης και υποβολής του φακέλου συμμετοχής.

Μ. Αληφραγκής: Είναι ευκαιρία να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής υπογράμμισε πως, “Είναι σημαντικό να προχωρήσει η διαδικασία διότι: α. Ουσιαστικά πρόκειται για τη σύνταξη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του νησιού, β. Χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΝ (για χρόνια δεν προχωρούσε η διαδικασία γιατί πρόκειται για πολύ ακριβή μελέτη) και γ. Η Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας είχε προχωρήσει στη σύνταξη ΣΧΟΑΑΠ (προ Καλλικράτη) αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Συνεπώς με αυτόν τον τρόπο θα επικαιροποιηθεί”.

Θέλησε να επισημάνει δε, πως, “είχαν προσφύγει ιδιοκτήτες ενός ακινήτου στην Ποσειδωνία στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην ολοκλήρωση του ΣΧΟΑΑΠ”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ανέφερε αναλυτικότερα πως, “Η Ερμούπολη και ο οικισμός της Άνω Σύρου έχει θεσμοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο από το 1986. Όταν ξεκίνησε η Πολεοδομική Μελέτη Ερμούπολης (περίπου το 1996) είχε περάσει μόλις μία δεκαετία από το ΓΠΣ. Μετά από 24 χρόνια (συνολικά 34) τα στοιχεία του ΓΠΣ είναι ανεπίκαιρα, δεδομένου ότι η οικοδομική δραστηριότητα δεν σταμάτησε ποτέ. Από τότε έχουν αλλάξει τα όρια των οικισμών Καμίνια, Ανάσταση, Καρναρόλες, Ταξιάρχης, Λαζαρέτα, αλλά και οι χρήσεις. Εξάλλου η παλαιότητα του ΓΠΣ ήταν πάντα ένα πρόβλημα στις συζητήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία”.

Κλείνοντας την εισήγησή του προς το σώμα, τόνισε πως, “Γι αυτό θεωρούμε ότι είναι καλή ευκαιρία να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός του νησιού και ο Δήμος να προχωρήσει στη συνέχεια σε πολεοδομήσεις των οικισμών”.

Αλ. Αθανασίου: Στα επόμενα στάδια εξαντλητική διαβούλευση

Όσον αφορά τα τοπικά πολεοδομικά το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Αθανασίου εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του, λέγοντας αρχικά “ένα μεγάλο μπράβο σε Διευθύνσεις Πολεοδομίας και Τεχνικές Υπηρεσίες και στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο που το έτρεξαν διότι λείπει το χωροταξικό από όλη την Ελλάδα και φυσικά από τον πυκνοκατοικημένο τόπο μας”.

Εν συνεχεία, ο κ. Αθανασίου θέλησε να υπενθυμίσει πως, “στην τελευταία Δημοτική Αρχή Ποσειδωνίας που συμμετείχα ως πρόεδρος ΔΣ με Δήμαρχο τον κ. Τζώρτζη Μακρυωνίτη έγινε μια τεράστια προσπάθεια για το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) Ποσειδωνίας το οποίο το φτάσαμε λίγο πριν την ψήφιση στο ΔΣ και φυσικά “έπεσε” ως εκκρεμότητα στον ενιαίο Δήμο και δεν προχώρησε”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Δούλεψε λοιπόν πολύ η Δημοτική Αρχή του Τζώρτζη τότε για να τα συμφωνήσουμε και να μην “τινάξουμε την ήδη υπάρχουσα κατάσταση του Δήμου στον αέρα””. Ως εκ τούτου, ο ίδιος υπογράμμισε πως για την ανωτέρω προσπάθεια, “Το ΣΧΟΟΑΠ αυτό είναι μια προίκα στην νέα προσπάθεια που θα κάνει ο ενιαίος Δήμος”.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης έκλεισε την τοποθέτησή του, καλώντας τη Δημοτική Αρχή “στα επόμενα στάδια των μελετών να γίνει εξαντλητική διαβούλευση με τις Κοινότητες και τους Φορείς του τόπου (του κάθε τόπου) και κυρίως στον αστικό ιστό Ερμουπόλεως - Άνω Σύρου ώστε να μην πάμε για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι”.