Ξεφάντωμα, γλέντι, χορός, επίκαιρα και σατιρικά θέματα, από το νησί, την Ελλάδα και τον κόσμο, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς

Μασκαράτα σε όλες τις Κυκλάδες

  • Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, 2017 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 1 Μαρ. 2017 - 4:00

Στους ρυθμούς του καρναβαλιού λικνίστηκαν την τελευταία Κυριακή της Απόκρεω τα νησιά των Κυκλάδων, με τους καρναβαλιστές να χαρίζουν στιγμές ξεγνοιασιάς, ανεμελιάς και τρελού κεφιού σε θεατές, κατοίκους και επισκέπτες.

Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε και φέτος η περίοδος των αποκριών στα νησιά των Κυκλάδων, όπου πραγματοποιήθηκαν τοπικές καρναβαλικές διοργανώσεις. Από την μικρότερη έως και τη μεγαλύτερη, δεν έλειπε σε καμία περίπτωση το κέφι και το τρελό ξεφάντωμα, αλλά και τα ευφάνταστα και πολλές φορές σατιρικά θέματα στις παρελάσεις.

Ενδεικτικά, στο καρναβάλι της Μάρπησσας Πάρου, το οποίο, σημειωτέον φέτος, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τα 100 του χρόνια, δεκάδες συμμετέχοντες σε ομάδες, ξεκίνησαν από την Αγροτολέσχη και πρόσφεραν απλόχερα τη διασκέδαση σε όλο το χωριό, καταλήγοντας στην πλατεία “Παπά Γιώργη Στάμενα” όπου στήθηκε τρελός χορός, γλέντι και παιχνίδια.

Το καρναβάλι, που χορηγήθηκε από την ΚΔΕΠΑΠ και διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Μάρπησσας και τη Δημοτική Κοινότητα, φέτος, εκτός από τα καθιερωμένα θέματα των ομάδων του, φιλοξένησε και μία ομάδα... ανεμογεννήτριες. Το “καυτό” ζήτημα απασχόλησε και το καρναβάλι, με το Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, να συμμετέχει και να ενισχύει την παρουσία της ομάδας.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν επίσης οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε Κίμωλο και Μήλο. Το Κιμωλιότικο καρναβάλι, με σύμμαχο τον καλό καιρό, “βόλταρε” από την πλατεία του Κάμπου έως και τα στενά του χωριού, τα οποία είχαν κατακλύσει θεατές και μασκαράδες, που διασκέδασαν έως αργά υπό τους ήχους των βιολιών.

Αντίστοιχα επιτυχημένο υπήρξε και το Μηλέικο καρναβάλι, το οποίο, εκτός από τους εκατοντάδες θεατές, που ξεσήκωναν με τα χειροκροτήματά τους τους καρναβαλιστές, παρακολούθησαν επίσης ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης και ο Έπαρχος Π.Ε. Μήλου, κ. Νίκος Βενάκης.

Τεράστια ήταν η συμμετοχή των ομάδων και του κόσμου και στο καρναβάλι της Νάξου. Τα θέματα ποικίλα και σατιρικά, με αφορμές από την αρχαιότητα έως και το σήμερα, από την Ελλάδα, έως και την... Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.

Παρά το γεγονός, πως το καρναβάλι τίμησαν εκατοντάδες συμμετέχοντες και θεατές, υπήρξαν μικρά προβλήματα, σε ό,τι αφορά στη ροή της παρέλασης, τα οποία προέκυψαν ακριβώς από τον αυξημένο φέτος αριθμό των ομάδων που έλαβαν μέρος, ωστόσο ξεπεράστηκαν, χάρη στην αφοσίωση των παρουσιαστών.

Στο καρναβάλι έλαβε μέρος και ο Αντιδήμαρχος, κ. Δημήτρης Λιανός, ενώ το παρών έδωσε ο Δήμαρχος, κ. Μανώλης Μαργαρίτης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Αξίζει δε να σημειωθεί, πως καρναβαλικές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα με τεράστια επιτυχία, όπως άλλωστε είθισται και στα χωριά της Νάξου, έθιμο, για το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό το νησί του Διονύσου.

Αν και το Αμοργιανό Καρναβάλι αναβλήθηκε, οι Αμοργιανοί δεν το έβαλαν κάτω και αποφάσισαν να γιορτάσουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, με εκδηλώσεις, τόσο στην πλατεία Καταπολων, όσο και στα χωριά.

Εκτός από τα τοπικά αποκριάτικα πάρτι που στήθηκαν, η Αμοργός τίμησε και το έθιμο του Καπετάνιου, το οποίο γιορτάζεται την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα, ή αλλιώς, Τυρινή.

Το έθιμο, που προέρχεται από την περίοδο της τουρκοκρατίας, θέλει όλα τα παλικάρια του χωριού να μαζεύονται στην εκκλησία φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και να διαλέγουν τον φετινό Καπετάνιο. Μπροστάρης στην πομπή του νέου Καπετάνιου είναι ο Μπαϊραχτάρης, ενώ οι κοπέλες του χωριού, επίσης με παραδοσιακές στολές, καλωσορίζουν την πομπή στην είσοδο του χωριού, για να καταλήξουν όλοι στην πλατεία.

Όλες οι επιχειρήσεις είναι ανοικτές και συμμετέχουν στο έθιμο κερνώντας θεατές και συμμετέχοντες.

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή ολοκληρώθηκε και το Τηνιακό Καρναβάλι, το οποίο και φέτος, φιλοξένησε πολλές ομάδες, που έφεραν στους δρόμους της Χώρας ιδιαίτερα έξυπνα και πρωτότυπα θέματα.

Ο κόσμος διασκέδασε μαζί με τους καρναβαλιστές, οι οποίοι φρόντισαν οι θεατές να μη μείνουν ούτε στιγμή “ήσυχοι”, ενώ παράλληλα τα άρματα και οι ομάδες παρήλαυναν στον παραλιακό δρόμο, έως και την Παλλάδα, όπου τους περίμενε και κέρασμα από το Δήμο Τήνου.

 

Ετικέτες: