ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

Της Μαρίας Ρώτα
  • Πέμπτη, 10 Μαΐου, 2018 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 10 Μαΐου. 2018 - 7:25

Ειρήνη, είναι το Κύριον όνομα διαφόρων αγίων που υπήρξαν αυτοκράτειρες, πριγκίπισσες, απλές γυναίκες κ.α. Μνημονεύονται έξη στο Αγιολόγιο με το όνομα Ειρήνη, πέντε μάρτυρες και μια η Οσία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου που τιμήθηκε από την Εκκλησία για την “αγιότητα” της ζωής της και για τις Χριστιανικές αρετές της.

1. Ειρήνη: Κόρη του Λικινίου, άρχοντα της Περσίας. Αρχικά ονομαζόταν Πηνελόπη και βαπτίσθηκε Ειρήνη αργότερα. Έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η παράδοση την αναφέρει ως γυναίκα εξαιρετικής μορφώσεως και με θρησκευτικό ζήλο. Ανέλαβε ιεραποστολικά καθήκοντα στην Περσία. Καταδιώχθηκε όμως και πήγε στην Έφεσο όπου έκανε μια άριστη χριστιανική διδασκαλία. Εκεί έφυγε από τη ζωή και τότε η Ορθόδοξη Εκκλησία την ανεκήρυξε μεγαλομάρτυρα και ώρισε να τιμάται η μνήμη της 5 Μαΐου.

2. Ειρήνη: Σύζυγος του Ιωάννου Κομνηνού του Βυζαντινού Αυτοκράτορα και είχε αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Ήταν κόρη του βασιλιά των Ούγγρων Λαδισλάου και ονομαζόταν Πυρίσκα αλλά πριν το γάμο της βαπτίσθηκε Ειρήνη. Λίγο πριν από το θάνατό της έγινε μοναχή. Η εκκλησία την τίμησε με τις αρετές της και την ευσέβειά της και την κατέταξε μεταξύ των Αγίων. Τιμάται στις 13 Αυγούστου επέτειος του θανάτου της.

3. Ειρήνη: Μαρτύρησε για την αγάπη και τις φροντίδες της στους ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η μνήμη της τιμάται στις 16 Απριλίου.

4. Ειρήνη: Μαρτύρησε μαζί με άλλους Χριστιανούς στην Κόρινθο κατά τους τελευταίους διωγμούς. Εορτή 5 Ιουνίου.

5. Ειρήνη: Υπέστη μαρτυρικό θάνατο για την πολύτιμη προσφορά της στον άνθρωπο. Εορτάζεται στις 18 Σεπτεμβρίου.

6.Ειρήνη: Η εκ Καππαδοκίας αγία του 9ου αιώνος, αδελφή του Καίσαρα Βάρδα και ηγουμένη της μονής Χρυσοβαλάντου, της οποίας η μνήμη τιμάται στις 28 Ιουλίου.

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου

Μια γυναίκα με ωραία ψυχή και ιδιαίτερη πίστη στον Χριστό. Καταγόταν από την Καισάρεια της Καππαδοκίας, από γονείς πλούσιους, ευσεβείς και ξακουστούς. Εξελέγη ως σύζυγος για τον γιο του αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842 μ.Χ) και της βασίλισσας Θεοδώρας, τον Μιχαήλ. Χρειάστηκε πολλή χρόνο, από την μακρινή πατρίδα της, να φθάσει στην Κωνσταντινούπολη η Ειρήνη και τότε, ο μεν Μιχαήλ είχε ήδη νυμφευθεί με άλλη, η δε Ειρήνη είχε ζητήσει από την βασιλική Συνοδεία να της επιτρέψει να ανέβει σ' ένα υψηλό βουνό της Μυσίας, ώστε να πάρει τις ευχές του Οσίου Ιωάννου του Μεγάλου που ασκήτευε σ' αυτό το βουνό και προέβλεπε το μέλλον τον ανθρώπων. Και της είπε: “Καλώς ήλθες Ειρήνη. Πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη, όχι όμως για το Βασίλειον. Σε χρειάζεται η Μονή Χρυσοβαλάντου για να καθοθηγείς τις Μοναχές της”. Η Οσία ταράχθηκε προς στιγμήν αλλά.... αυτό το εγερτήριο σάλπισμα αποδέχθηκε και ... μπήκε στη Μονή Χρυσοβαλάντου, έγινε Μοναχή και περνούσε τη ζωή της με προσευχή και φροντίδα και για τους ανθρώπους αλλά και λόγω της ιδιαίτερης πίστης στον Χριστό και της γνώσης της για τη θρησκεία ο Πατριάρχης Μεθόδιος την επέλεξε Ηγουμένη της Μονής Χρυσοβαλάντου.

Ήταν πολλά τα θαυμαστά έργα της Ηγουμένης και αργότερα Οσίας Ειρήνης. Αυτή η Μονή Χρυσοβαλάντου όπου ασκήτευσε η Αγία στην Κωνσταντινούπολη ήταν κτισμένη πάνω στον πέμπτο λόφο. Είχε κάποτε τριακόσιες μοναχές αρχόντισσες και πριγκίπισσες και πολλοί καλοί κληρικοί θαύμαζαν τις άριστες δημιουργίες τους στους ανθρώπους. Η ζωή της Αγίας Ειρήνης γίνεται γνωστή από εκτενή αγιολογικά κείμενα που είχαν εκδοθεί στη Βενετία και στο Παρίσι (Acta Sanctorum). Αργότερα κυκλοφόρησαν και άλλα κείμενα στην Ελλάδα και σημαντική ήταν η σειρά που κατέγραψε ο Ιερομόναχος Γαβριήλ, αργότερα Μητροπολίτης Κυκλάδων. Η ιερή και περιώνυμος αυτή “Μονή Χρυσοβαλάντου” υπήρχε έως τον 10ο ή 11ο αιώνα και μετά κατεστράφη. Όσοι πήγαν στην Πόλη και θέλησαν να δουν έστω τα ερείπια του ναού, κάτι πέτρες μόνο βλέπει κανείς.

Μετά από 11 αιώνες στην Λυκόβρυση της Αττικής κτίστηκε στο όνομα της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου ο νέος Ναός το 1930 από την γερόντισσα Μελετία Μοναχή, η οποία διάλεξε αυτό το μέρος ώστε το Μοναστήρι να βρίσκεται σε ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον. Η περιοχή αυτή της Λυκόβρυσης ήταν τόσο ερημική που οι λύκοι κατέβαιναν να πιούν νερό που έτρεχε από βρύσες. Και το όνομα: Λύκος .... βρύση.

Στην Ιερά Μονή της Λυκόβρυσης υπάρχει, εκτός από την εικόνα της Αγίας Ειρήνης, και το άγιο λείψανό της που απέκτησε πρόσφατα η Ιερά Μονή από την Ιταλία που είχε ματακομισθεί, το οποίον και είχαν φυλάξει σε μια Μονή για 800 χρόνια από την πρώτη καταστροφή της Κωνσταντινούπολης το 1204 μ.Χ.

“Στις 28 Ιουλίου η Μονή και όλη η πόλη της Λυκόβρυσης στην Αττική κολυμπά στο άπλετο φως της νέας ημέρας που την μεταμορφώνει σε μυριάνθρωπη γιορτή” Είναι η αρχή της ομιλίας της Παϊσίας Μοναχής.

Το όνομα Χρυσοβαλάντου

Για την προσωνυμία Χρυσοβαλάντου που παραμένει μετά από τόσους αιώνες το χαρακτηριστικό όνομα της Αγίας Ειρήνης, ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη, που εκεί ήταν η πρώτη Μονή που έζησε και δημιούργησε η Ηγουμένη Αγία Ειρήνη. Σύμφωνα με γραπτά κείμενα, αναφέρεται ότι προ της Μονής ήταν εκεί μεγάλη οικία, σπίτι του Νικολάου Πατρικίου και επειδή, ως φαίνεται ο Πατρίκιος δημιούργησε κάποιες κακές και ασυγχώρητες πράξεις, ίσως και εγκλήματα, θέλοντας να ζητήσει τη συγνώμη του Θεού, μεταποίησε το σπίτι του σε Ιερό Ναό και σε Μοναστήρι. Με τα χρήματά του άλλαξε το κτίσμα και φρόντισε να το μετατρέψει σε Ναό δουλεύοντας μόνος του. Όταν όμως πλησίαζε στο τέλος, τα χρήματά του τελείωσαν και... όπως γράφει ο ιστορικός, είδε και άκουσε στο όνειρό του τον Αρχιστράτηγο, ο οποίος του είπε: “πήγαινε σε εκείνο τον τόπο κοντά στην κινστέρνα (δεξαμενή) του Άσπαρος και θα βρεις βαλάντιον με εκατό χρυσές λύρες”. Έτρεξε, ερεύνησε και βρήκε το “βαλάντιον” (σακίδιον) με τις χρυσές λίρες. Έτσι κατόρθωσε να ολοκληρώσει την επισκευή και του Ναού και ονόμασε την περιοχή Χρυσοβάλαντον. Έτσι η Αγία Ειρήνη πήρε την επωνυμία Χρυσοβαλάντου η οποία κρατήθηκε έως σήμερα.

Υ.Γ. Επισκεφθήκαμε στη Λυκόβρυση στην Αττική τη Μονή και το Ναό της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και θαυμάσαμε αυτό το... “Άνθος” της Λυκόβρυσης. Οι κάτοικοι της περιοχής τιμούν με ιδιαίτερο τρόπο την Αγία Ειρήνη.

Μαρία Ρώτα.

 

 

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα