Η Σύρος του πολιτισμού

  • Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:17

13/01: Παρουσίαση του πρώτου θεατρικού έργου του Μάνου Ελευθερίου «Ο Πατέρας του Άμλετ» στο Θέατρο Απόλλων, με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

16/01: Σημαντικές μαρτυρίες των χρόνων της ακμής της Βιομηχανικής Ιστορίας της Σύρου, μεταφέρθηκαν στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου του Δήμου Αθηναίων, στην Τεχνόπολη – Γκάζι για την έκθεση «160 χρόνια Made in Greece».

23/01: Παρουσιάστηκε στο κοινό της Σύρου η καθηλωτική θεατρική παράσταση «Το Κάλεσμα της Λορίν» σε σκηνοθεσία Φένιας Αποστόλου.

26/01: Την ιστορία της Γραφής γνώρισαν με βιωματικό τρόπο παιδιά, ηλικίας 6 -12 ετών, μέσα από το εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο «Από τη βραχογραφία στην τυπογραφία», που πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

29/01: Διήμερο Ρεσιτάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής, αφιερωμένο στον συνθέτη εκκλησιαστικών ύμνων και παιδικών τραγουδιών Ζωζέφ Ακεψιμά, πραγματοποίησε στο Θέατρο Απόλλων η Μικτή Πολυφωνική Χορωδία του Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης.

31/01: Καθήκοντα προέδρου του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων» για τα έτη 2018-2019 αναλαμβάνει η Εύη Αριστείδου, ένα από τα παλαιότερα μέλη της ομάδας, διαδεχόμενη τον επί τέσσερις συνεχόμενες διετίες πρόεδρο Γιώργο Κανάκη.

2/02: Ξεκίνησε το 4ο Κυνήγι Λουκουμιού στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού, με τη διοργανώτρια ομάδα “Οι Λίθιοι” να κερδίζει τις εντυπώσεις.

8/02: Συμμετοχή του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων “Animasyros” στο Συριανό Καρναβάλι, όπου η μασκότ του, «Ανιμασπύρος» ήρθε «εις γάμου κοινωνία» με την καλή του, Σπυρίνα, εξ Ιταλίας.

22/02: Κατά 2.500€ υψηλότερη η χρηματοδότηση των φεστιβάλ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δεδομένης της προσθήκης δύο νέων διοργανώσεων στο πολιτιστικό πρόγραμμα.

23/02: Δημιουργία ειδικής πτέρυγας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη για τη συλλογή 40.000 βιβλίων του Μάνου Ελευθερίου και μετονομασία του Μουσείου Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο σε Μόνιμη Έκθεση Αντικειμένων που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του.

26/02: Ένωσαν τις δυνάμεις τους χορευτικά τμήματα οχτώ Συλλόγων της Σύρου, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη συμμετοχή τους στην Εκδήλωση Αγάπης για τον Δημήτρη Ρίζο.

5/03: Παρουσίαση της εμπεριστατωμένης μελέτης του δικηγόρου – ιστορικού Θωμά Δρίκου "Η πορνεία στην Ερμούπολη το 19ο αιώνα" στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.

11/3/18: Συναυλία από την Παιδική Χορωδία της ΟτΚ για τον Δημήτρη. Η μεγαλύτερη συναυλία που έγινε ποτέ στη Σύρο από παιδιά (συμμετείχαν 100 και πλέον παιδιά) και προσήλθαν πάνω από 400 θεατές. Όλα τα έσοδα διατέθηκαν για τους σκοπούς της θεραπείας του παιδιού.

12/03: Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Alice Labarche.

19/03: Με μία εκδήλωση, αφιερωμένη στον διπλωμάτη, πανεπιστημιακό, λογοτέχνη, ακαδημαϊκό, δημοσιογράφο και πολιτικό Κωνσταντίνο Τσάτσο, άνοιξε η «αυλαία» των εαρινών συναυλιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

23/03: Παρουσίαση του πολυβραβευμένου έργου των Ντάνκαν Μακµίλαν και Τζόνυ Ντόναχο «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, με την ηθοποιό Μελίνα Θεοχαρίδου να συγκινεί το κοινό στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων.

27/03: Τη Νικολέτα Νομικού Συγγρού, τη μητέρα του μεγαλύτερου εθνικού ευεργέτη, ενσάρκωσε η Ιωάννα Γκαβάκου στη σκηνή του Απόλλωνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

13/04: Νέα έκθεση του Κωνσταντίνου Καταγά με τίτλο «Ψυχής Περιστροφές», στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

16/04: Τη -Συριανής καταγωγής- σοπράνο Χριστίνα Ασημακοπούλου υποδέχτηκε για δύο ημέρες στην έδρα του, στην Ποσειδωνία, το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου, με στόχο την πραγματοποίηση του project «Ζωγραφίζοντας τη Φωνή».

23/4: Η Συριανή Κωνσταντίνα Κώτσια, η «πρώτη των πρώτων» στο Νομό Κυκλάδων, κατά το σχολικό έτος 2016-2017, μεταξύ των αριστούχων αποφοίτων Λυκείου που βραβεύτηκαν στην Παλαιά Βουλή, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρ. Παυλόπουλου.

26/04: Ένταξη της προβολής δύο επιτυχημένων παραγωγών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2018».

26/04: Επτά χορευτικά τμήματα αντάμωσαν στο Θέατρο Απόλλων για να γιορτάσουν μαζί με το κοινό της Σύρου, την Παγκόσμια Ημέρα Χορού.

27/04: Αγαπημένα τραγούδια της αξέχαστης Τζένης Βάνου, παρουσίασε στο Θέατρο Απόλλων η Φωτεινή Δάρρα, σε μία συναυλία συνδιοργάνωσης από το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» και το Σύλλογο Φίλων Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Πρόσβαση» για την οικονομική ενίσχυση της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου.

28/04: Εγκάρδια υποδοχή επεφύλαξε το κοινό της Σύρου στο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους «συριανοπατώ», με την υπογραφή του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης».

5/5/18 Συναυλία της ΟτΚ στο Θέατρο Απόλλων «Χθες, σήμερα, αύριο» με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας.

9/05: Το βραβείο της «πρωτότυπης ορχηστρικής σύνθεσης» για την ταινία «Ξέδετα Κορδόνια», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της συγγραφέως Κίκας Πουλχερίου, απέσπασε η κινηματογραφική ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας στον 8ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «cinema διάβασες;».

11/05:  Η Κυβέλη, ο Δημήτριος Βικέλας, ο Μπαστιάς και άλλα σημαντικά πρόσωπα της ιστορίας και του θεάτρου σε μια τοιχογραφία με την υπογραφή του Πάρι Ξυνταριανού – Τσιροπινά, με πρωτοβουλία της υπεύθυνης του Ινστιτούτου Κυβέλη, Βαλεντίνης Ποταμιάνου.

14/05: Με επιτυχία παρουσιάστηκε το μιούζικαλ «Δεν μεγάλωσες ποτές» της φοιτητικής θεατρικής ομάδας του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Φοιτητικών Θεατρικών Ομάδων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

2/05: Το φως που προσδιόρισε τη μοίρα του τόπου μας και των ανθρώπων της, ανέδειξαν μέσα τα έργα τους, 55 καλλιτέχνες της ομάδας “Art Way”, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

29/05: Αφιερωμένος στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 ήταν ο φετινός έντυπος οδηγός των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το εξώφυλλο του οποίου κοσμεί ο Ερμής του εμπορίου, σχεδιασμένος από τον εικαστικό Γιάννη Δανέλη.

5/06: Συμμετοχή της χορωδίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στο 7ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, με τη σφραγίδα του Μουσικού Ομίλου Σύρου.

6/06: Διχασμό στο κοινό της Σύρου προκάλεσε το γλυπτό-κεφάλι του θεού Ερμή, του Γερμανού εικαστικού Markus Lüpertz, που τοποθετήθηκε στην παραλία της Ερμούπολης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Tesseris Masters Torn».

8/06: Τελετή παράδοσης του έργου «Ορίζοντες» του γλύπτη, Κώστα Βαρώτσου, μια χορηγία του Ιδρύματος Αντώνιος Ε. Κομνηνός.

13/6/18: Αφιέρωμα στο Μάνο Ελευθερίου από τους μαθητές του 4ου ΔΣ με τραγούδια, αφηγήσεις και δραματοποιήσεις. Συμμετείχε η χορωδία του σχολείου, συνοδεία επταμελούς ορχήστρας.

15/06: Δύο μουσικές παραστάσεις της ερμηνεύτριας Ελένης Βιτάλη και του βιρτουόζος της κλασικής κιθάρας Παναγιώτη Μάργαρη.

25/06: Εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Γιάννη Τυροβολά “Εμπειρία Μισόφωτη – Σέριφος» στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

25/06: Αναβίωση του λαϊκού εθίμου του Κλήδονα και του Αφανού στα Καμίνια με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Μένω σε κάποια γειτονιά» του Αντώνη Μπούμπα, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σιγάλα.

28/06: Νέο απόκτημα της Μόνιμης Έκθεσης Αντικειμένων του Μάρκου Βαμβακάρη, το ακορντεόν του Ανδρέα Βασιλά, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον μεγάλο Ρεμπέτη σε Πειραιά και Μύκονο.

2/07: Εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Γεωμετρικές Καταγραφές» της Τίτης Βασιλείου – Χαλαστάνη στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη».

2/07: Ομόφωνα αποδεκτή από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης η δωρεά έργων τέχνης του Γιώργου Φουστάνου, με στόχο την τοποθέτησή τους στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

2/07: Έκθεση ιστορικών και παλαιών οχημάτων στην πλατεία Μιαούλη, στις δράσεις του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων με θέμα «Μαθαίνουμε, προλαμβάνουμε, αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο», από τον Σύλλογο Ιστορικού και Παλαιού Αυτοκινήτου.

5/07: Οι ταινίες του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σύρου και της ομάδας του 1ου Γυμνασίου Σύρου «σάρωσαν» τα βραβεία του 6ου Μαθητικού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

8/07: Έναρξη του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου στη Σύρο, κατά την επταήμερη διάρκεια του οποίου αναλύθηκε «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία», με την έναρξη των εργασιών του να κηρύσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος.

9/07: Παρουσίαση του πολυτελούς και σπάνιου λευκώματος «Η Ελλάδα μέσα από 231 ιστορικά πιάτα (1863 - 1973)» της Λόλας Νταϊφά, στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

16/07: Τα παιδιά της χορωδίας του Francis Bardot υποδέχτηκαν στον χώρο του Ποιμαντικού Κέντρου «Άγιος Παύλος» στην Ποσειδωνία τα παιδιά της Παιδικής Νεανικής-Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

17/07: 7.000 θεατές καθήλωσε η μουσική παράσταση «Μάρκος ο Δάσκαλός μας» της Συριανής Σχολής «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, από το οποίο εξασφάλισε διετή επιχορήγηση.

18/07: Εγκαίνια της έκθεσης “ΠΑΤΡΙΣ: Απολεσθέν το 1868 - 150 Χρόνια” στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης από τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης.

23/07: Μία ρεαλιστική απεικόνιση της απώλειας στα έργα του εικαστικού Νίκου Πονηρού, στην Αίθουσα Τέχνης «Βάτη».

23/07: Παρουσίαση της έκθεσης ζωγραφικής της Μαρίας Φραγκουδάκη, “Μετάπλαση, Αναδόμηση, Σύνθεση”, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

27/07: Τεκμήρια του αρχειακού υλικού που διασώθηκε και βρέθηκε σε επτά κοινοτικά καταστήματα της Σύρου, που ταξινόμησε η ομάδα του Ομότιμου Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστου Λούκου, παρουσιάστηκαν στην έκθεση «Αρχειακή Άνοιξη» στην Έπαυλη Τσιροπινά.

28/07: Μία ευτυχή στιγμή της ελληνικής μουσικής, την συνύπαρξη επί σκηνής του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου και της ερμηνεύτριας Άλκηστις Πρωτοψάλτη, είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Σύρου, στη συναυλία των δύο καλλιτεχνών, με αιχμές του συνθέτη για τον συναυλιακό χώρο «Μάνος Ελευθερίου», ο οποίος δεν είναι αντάξιος του ονόματος που φέρει.

31/07: Η τέχνη του video installation μάγεψε τους κατοίκους και τους επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου μέσα από τις εκδηλώσεις του 5ου Eye’s Walk Digital Festival.

6/08: Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.

7/08: Χορωδιακό Αφιέρωμα του Μουσικού Ομίλου Σύρου στον Αττίκ.

7/08: Τα ΓΑΚ- Αρχεία Νομού Κυκλάδων τίμησαν τη μνήμη του μεγάλου δωρητή τους, Μάνου Ελευθερίου.

9/08: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, σε μία μοναδική συναυλία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

10/08: Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» την τραγωδία «Ηλέκτρα», σε μία καθηλωτική παράσταση.

17/08: Συγκρότηση της Ομάδας Διοίκησης Έργου για την πρόταση δημιουργίας ψηφιακής έκθεσης με θέμα τη ζωή και το έργο του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη.

20/08: Τελετή παράδοσης – παραλαβής του αγάλματος «Γοργόνα με δελφίνι» που φιλοτέχνησε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Αριστείδης Πατσόγλου και προσέφερε στο Δήμο ο επίτιμος δημότης Ποσειδωνίας και Ερμούπολης Κώστας Ιωαννίδης.

20/08: Έκθεση τεκμηρίων «Το Χρηματοκιβώτιο», του Άγι Τσουρού, στην αίθουσα Βάτη, με κειμήλια των οικογενειών Λαδόπουλου και Βαφιαδάκη.

22/08: Παρουσίαση της Πολωνίας στη φωτογραφική έκθεση «About Polska», στο προαύλιο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου στη Σύρο.

22/08: Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», ο ερμηνευτής Δώρος Δημοσθένους παρουσίασε, στο Ησυχαστήριο «Παναγία της Ελπίδος» της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους, τη θρησκευτική διάσταση του βασιλιά του rock 'n' roll, Elvis Presley.

31/08: Εντυπωσιακή έναρξη του 3ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στην Ποσειδωνία, της μεγάλης μουσικής διοργάνωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με συμμετοχές, μεταξύ άλλων, του Γεράσιμου Ανδρεάτου και του Δημήτρη Μυστακίδη.

4/09: Παρουσίαση στον Κατασκηνωτικό Χώρο στα Χρούσσα της νέας παραγωγής του Χοροθεάτρου Ακροποδητί «Glossa».

18/09: Αφηγήσεις, εργαστήρια εικαστικών, σκηνογραφίας και θεάτρου, μουσικές βραδιές και συζητήσεις στην 1η Σύναξη Παραμυθιών στη Σύρο από την ομάδα Αφηγητών ΠαραμυθιαΖΩ.

20/09: Ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου παρουσιάστηκε στο Θέατρο Απόλλων από τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμής και τέσσερις νέους ερμηνευτές, με μία πρωτοποριακή μουσική προσέγγιση του κλασικού έργου.

24/09: Παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση του μυθιστορήματος του Μάνου Ελευθερίου «Ο καιρός των Χρυσανθέμων», με την υπογραφή της Αλίνας Κοτσοβούλου και της Κίρκης Καραλή.

24/09: Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος «Στέργιου Στεργίου: Κίος 1921 – 1922» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.

24/09: Δημιουργία τοιχογραφιών στο Αθλητικό Κέντρο «Δημήτριος Βικέλας» εμπνευσμένες από πρόσωπα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού της Σύρου, στο πλαίσιο του 2ου Stray Art Festival.

27/09: Παρουσίαση της έκθεσης «IllustraSyros», στην Έπαυλη Τσιροπινά – καρπός συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Αnimasyros 11 με την «Casa della Fantasia» από το Sarmede της Ιταλίας.

15/10: Την έναρξη των εκδηλώσεων της ΚοινΣΕπ «Απάνω Μεριά Σύρος» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, με στόχο την ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς της Σύρου, στην εικαστική έκθεση «Genius Loci», με τη συμμετοχή 17 καλλιτεχνών.

22/10: Γνώσεις και ικανότητες πάνω στα θέματα της ταυτότητας και των σχέσεων απέκτησαν οχτώ νέοι εκπαιδευτές στη Σύρο, στο πλαίσιο του έργου «Recognize & Change», που υλοποιείται από τη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης.

5/11: Εγκαίνια της έκθεσης «ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ (1861 – 2018)» στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, για την πορεία του Συριανού Ναυπηγείου, μέσα από σπάνια τεκμήρια που συγκέντρωσε ο Κωνσταντίνος Καπούτσος.

6/11: Έξι συνολικά βραβεία απέσπασε η Σύρος στην 8η Biennale Μαθητικής Ζωγραφικής, που διοργανώθηκε από το Μουσείο και την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης στην πόλη της Ξάνθης.

15/11: Ομόφωνη έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του Θεάτρου Απόλλων από το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης, για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις διοργανωτών και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χώρου.

17/12: Χαμόγελα αλλά και δάκρυα συγκίνησης έφερε στα πρόσωπα μικρών και μεγάλων η χριστουγεννιάτικη παράσταση «Παράπονα στον Άγιο Βασίλη», του Αντώνη Μπούμπα, από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων».

24/12: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 3ου Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην Αίθουσα Τέχνης Βάτη, με έργα εμπνευσμένα από μεγάλους Έλληνες εικαστικούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ετικέτες: