Τη μνήμη και το έργο του Μάνου Ελευθερίου τίμησε η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου - Ερμούπολης

Ποιητική επίθεση στην Ερμούπολη

Με στίχους ποιημάτων του Μάνου Ελευθερίου τα μέλη της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης γέμισαν το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, εορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και ταυτόχρονα, τιμώντας τη μνήμη και το έργο του μεγάλου μας δημιουργού.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα παιδιά της Λέσχης, συνοδευόμενα από τη συντονίστριά της Άννα Ρούσσου και την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης κ. Χαρούλα Σκαβάκη επιχείρησαν μία ποιητική επίθεση στην πόλη, γράφοντας σε βιτρίνες καταστημάτων στίχους που αποτελούν διαχρονικά τροφή για σκέψη και πνευματική εγρήγορση.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Η αρχική έμπνευσή της ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.

Θερμή υποστήριξη από τους επιχειρηματίες του ιστορικού κέντρου

Για τη φετινή χρονιά, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης αποφάσισε να επικεντρώσει τη δράση της στο ποιητικό έργο του σπουδαίου Μάνου Ελευθερίου, που υπήρξε και μεγάλος δωρητής της.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να πλησιάσουν και να γνωρίσουν την ποίηση, φέρνοντάς την στην καθημερινότητά τους» δήλωσε η κ. Ρούσσου, τονίζοντας ότι οι επιχειρηματίες της Ερμούπολης υποστήριξαν με χαρά αυτή την προσπάθεια, συναινώντας στη συγγραφή στίχων στις βιτρίνες των καταστημάτων.

Παρά το τσουχτερό κρύο, περισσότερα από δέκα παιδιά ξεχύθηκαν μαζί με τους υπεύθυνους στους δρόμους της Ερμούπολης, διαβάζοντας και γράφοντας στίχους του Μάνου Ελευθερίου, που τραβούσαν την προσοχή πεζών, αλλά και οδηγών.

Τη δράση χαιρέτισε ο νέος εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Βιβλιοθηκών, Δομένικος Σαγκινέτος, ο οποίος επέστρεψε στα γνωστά για τον ίδιο «λημέρια» μετά την παραίτηση της Μαρίζας Αγγελοπούλου. «Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για το βιβλίο και χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συνεργαστώ ξανά με την κ. Σκαβάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, πρόσθεσε πως το φετινό θέμα της δράσης για την Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης αποτέλεσε καλή ευκαιρία για να γνωρίσουν οι μικροί αναγνώστες το έργο του Μάνου Ελευθερίου και με το χρόνο να τον αγαπήσουν όπως τον έχουμε αγαπήσει όλοι οι Έλληνες.

Το «λουλούδι της ισότητας» θα ανθίσει στη Βιβλιοθήκη

Αξίζει να σημειωθεί πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης ετοιμάζεται να τιμήσει με την ίδια αφοσίωση και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου). Για το σκοπό αυτό, θα συνεργαστεί με το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου, διοργανώνοντας δράσεις για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που θα περιστρέφονται γύρω από την έκδοση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας με τίτλο «Το λουλούδι της ισότητας». Το βιβλίο αυτό αποτελεί μέρος της προσπάθειας, που κάνει η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια, να εντάξει στον σχολικό προγραμματισμό τα θέματα ισότητας και φύλου. Μια προσπάθεια πολύ σημαντική για τον επανακαθορισμό των έμφυλων αναπαραστάσεων και την εξάλειψη των σεξιστικών στερεοτύπων και των πατριαρχικών κοινωνικών προτύπων που διαπερνούν κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής.