Συνέντευξη της προέδρου του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Σύρου, Μαργαρίτας Καλουτά για την έκθεση με θέμα τα 150 χρόνια της Φιλαρμονικής, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδιά του

«Παράγουμε ένα σοβαρό έργο που ωφελεί το νησί μας»

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τη λαμπρή ιστορία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα έχουν, τους επόμενους μήνες, οι επισκέπτες του Βιομηχανικού Μουσείου.

Η έκθεση μουσικών οργάνων, στολών αλλά και αρχειακού υλικού για τη μακρόχρονη πορεία της Ορχήστρας συνδιοργανώνεται από τον Δήμο και τον Σύλλογο Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων ζωής του σημαντικού πολιτιστικού πυρήνα του νησιού (1869-2019).

«Στο Βιομηχανικό Μουσείο υπήρχαν πάρα πολλά κομμάτια αποθηκευμένα, άλλα συντηρημένα κι άλλα όχι. Αυτά, κάποια στιγμή, έπρεπε να έρθουν στο φως και χαιρόμαστε που η φετινή επέτειος μας έδωσε την αφορμή για να το κάνουμε πράξη», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαργαρίτα Καλουτά.

Η έκθεση με θέμα τα 150 χρόνια της Φιλαρμονικής αποτελεί την πρώτη μεγάλη δράση του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Σύρου μετά την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου του, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η κ. Καλουτά παραμένει στη θέση της προέδρου για μία ακόμη διετία, ενώ το υπόλοιπο συμβούλιο συμπληρώνουν οι: Ειρήνη Δράκου – Αντιπρόεδρος, Γιώργος Φρέρης – Γενικός Γραμματέας, Καλλιόπη Ξενοπούλου – Ειδική Γραμματέας, Βεντούρης Πρίντεζης – Ταμίας, Αικατερίνη Μάνη και Άγγελος Κοντιζάς – Μέλη.

«Είμαστε μια ομάδα που έχει δοκιμαστεί, που εργάζεται αθόρυβα, με σοβαρότητα και συνέπεια», εξηγεί η πρόεδρος. «Υπάρχει ένα δέσιμο και μία φιλική σχέση ανάμεσά μας. Ο καθένας έχει κατά κάποιον τρόπο έναν ρόλο, ανάλογα με αυτό που μπορεί να προσφέρει. Βγαίνει ένας αυθορμητισμός και μία προθυμία ώστε να τακτοποιούνται πράγματα».

Όπως εξηγεί, ο Σύλλογος λειτουργεί με πολύ δημοκρατικές διαδικασίες, καθώς όλες οι γνώμες εισακούγονται. «Μας ενώνει το νιάσιμο και η αγάπη. Υπάρχουν μεγάλα διαστήματα που έχουμε όλοι μας καθημερινή ενασχόληση με το Βιομηχανικό Μουσείο για μία εύρυθμη λειτουργία και προβολή του μέσω των εκθέσεων και των μηχανημάτων».

Παράλληλα με την έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00, προγραμματίζεται μία συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Φιλαρμονικής Musikverein Freiburg Zahringen e.V. από τη Γερμανία, στον αύλειο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου στις 04/08.

Η διοργάνωση εκθέσεων που αναδεικνύουν πτυχές της Συριανής ιστορίας αποτελεί έναν από τους στόχους του Συλλόγου. Στη λογική αυτή υπάγεται και η πρόθεσή του για την πραγματοποίηση μίας έκθεσης με θέμα την ιστορία του κινηματογράφου, δεδομένου ότι στη συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου περιλαμβάνονται μηχανές, οι οποίες έχουν βρεθεί στο νησί. «Υπήρχαν άνθρωποι που προέβαλλαν ταινίες σε συνοικίες και χωριά με πολύ κόπο, για τα μηχανικά μέσα εκείνης της εποχής υστερούσαν συγκριτικά με τα σύγχρονα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καλουτά.

Η εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας

Τα σχέδια του Συλλόγου δε σταματούν εδώ, καθώς επιθυμία του διοικητικού συμβουλίου είναι και η οργάνωση μίας έκθεσης με υλικό που έχει κατά καιρούς δωρηθεί στο Μουσείο. Σύμφωνα με την πρόεδρο, τα αντικείμενα που δωρίζονται, δεν μπορούν πάντα να εκτεθούν. Ταυτοποιούνται, καταγράφονται, γίνονται δεκτά από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου σαν περιουσία του Βιομηχανικού, αλλά δεν μπορούν να είναι μόνιμα εκτεθειμένα, καθώς δεν ταιριάζουν με τις υπόλοιπες συλλογές. «Σκεφτόμαστε λοιπόν να τα προβάλουμε για να μη βρίσκονται κρυμμένα, κάτι που πιστεύουμε ότι θα παρακινήσει και άλλους υποψήφιους δωρητές να προσφέρουν υλικό που έχουν στη διάθεσή τους», υπογραμμίζει η κ. Καλουτά, εξηγώντας ότι οι προσφορές αυτές αποδεικνύουν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του Συλλόγου και της τοπικής κοινωνίας.

«Μέσω του Συλλόγου, ο κόσμος έχει αρχίσει να εμπιστεύεται το Βιομηχανικό Μουσείο. Παλαιότερα, πολλοί παραπονούνταν ότι έδιναν πράγματα, τα οποία είτε χάνονταν είτε δεν εμφανίζονταν ποτέ. Τώρα και ο Δήμος και ο Σύλλογος έχουν βάλει μία τάξη, όλα γίνονται με πρωτόκολλα παραλαβής-παράδοσης, συντηρούνται πολλές φορές από μέλη του συλλόγου, αλλά και φίλους και εθελοντές που έρχονται με μεγάλη χαρά γιατί εμπιστεύονται πια αυτόν τον χώρο που λέγεται Βιομηχανικό Μουσείο. Τα φτιάχνουμε, τοποθετούνται κάπου και κάποια στιγμή εκτίθενται. Ο κόσμος μας εμπιστεύεται πια και τα δίνει στον Σύλλογο γιατί ξέρουν ότι θα αξιοποιηθούν για το καλό του τόπου».

Η πρόεδρος συμπληρώνει, επίσης, ότι ο Σύλλογος είναι ιδιαίτερα αξιοπρεπής και συνεπής στην αγορά του νησιού και δεν υπάρχει προμηθευτής με παράπονο. «Σε κάθε συνάντησή μας γίνεται ανάλυση των οικονομικών μας. Γενικώς θεωρούμε ότι παράγεται ένα σοβαρό έργο που ωφελεί τη Σύρο και αναδεικνύει με κάθε τρόπο τη μεγάλη βιομηχανική της ιστορία».

«Οι πόροι μας δεν επιτρέπουν την πρόσληψη Διευθυντή»

Δεδομένου ότι, κατά το παρελθόν, το Βιομηχανικό Μουσείο διέθετε Διευθυντή, η πρόεδρος κρίνει ότι μία τέτοια θέση θα ήταν απαραίτητη, ωστόσο οι σημερινές οικονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. «Ο Διευθυντής που υπήρχε πληρωνόταν από τον Σύλλογο ή από τον Δήμο μέσω χορηγιών. Τώρα χορηγίες δυστυχώς δεν υπάρχουν». Όπως περιγράφει, ο Διευθυντής θα μπορούσε να επικοινωνεί με διάφορους φορείς, χορηγούς και τράπεζες ώστε να εξασφαλίζει πόρους. «Αυτή είναι η δουλειά του. Να φέρνει χρήματα και άλλες ιδέες. Μπορεί να έχει συνεργασία με Διευθυντές μουσείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εμείς είτε δυσκολευόμαστε, είτε δεν έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε αποκλειστικά με αυτά».

Η θέση του Συλλόγου για το Κτίριο Κορνηλάκη

Καταλήγοντας, η κ. Καλουτά εξέφρασε την άποψή της και για το κτίριο του πρώην Βυρσοδεψείου Κορνηλάκη, το οποίο πριν από λίγους μήνες έγινε «μήλον της έριδος» ανάμεσα στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και λόγος για να εμπλακεί το όνομα του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού, εν αγνοία του.  

Όπως τονίζει, το συγκεκριμένο κτίριο ανακαινίστηκε με ένα πρόγραμμα urban με σκοπό να αποτελέσει τον πυρήνα του Βιομηχανικού Μουσείου. «Για κάποιους λόγους, δόθηκε ένα τμήμα του στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ενώ αρχικός στόχος ήταν να γίνει το κεντρικό κτίριο του Μουσείου, πολιτιστικό κέντρο, αυτό διακόπηκε».

Σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Δήμαρχο και στελέχη του Πανεπιστημίου, ο Σύλλογος υπογράμμισε ότι εξετάζει θετικά κάθε περίπτωση συνεργασίας που θα ωφελήσει όλες τις πλευρές.

«Μακάρι να βρεθεί μία χρυσή τομή ώστε να επιτευχθεί αυτό χωρίς να πέσει ο ένας σε βάρος του άλλου. Το Πανεπιστήμιο συνεργάζεται με πολύ εμπνευσμένους ανθρώπους και έχει καλά σχέδια στο να γίνει μία συστέγαση. Εμείς βέβαια δεν μπορούμε να καταλάβουμε το πώς θα μπορούσαν να στεγαστούν εργαστήρια φοιτητικά δίπλα στις γούρνες που έπλεναν τα δέρματα. Ωστόσο, το κτίριο ανήκει στον Δήμο, εκείνος θα πάρει θέση και θα αποφασίσει».