Πολιτιστική κληρονομιά, παράδοση, περιβάλλον και τέχνη «παντρεύονται» μέσα από το πρόγραμμα «Περίπατος στην Έρημη Χώρα» της ΑΫΛΑ τον Σεπτέμβριο του 2019

Παραστασιακές περιηγήσεις στα μνημεία της Άνδρου

  • Τετάρτη, 31 Ιουλίου, 2019 - 06:14

Ανακοινώθηκε από το Κέντρο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών με έδρα την Άνδρο “ΑΫΛΑ” το πρόγραμμα των δράσεων «Περίπατος στην Έρημη Χώρα», που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στην Άνδρο.

Η ΆΥΛΑ ιδρύθηκε από τους ηθοποιούς – σκηνοθέτες Ειρήνη Δράκου και Δημήτρη Μπίτο και τον Ηλεκτρολόγο – Μηχανικό Ευάγγελο Παπαδάκη, ως ανάγκη για πιο συστηματική εξέλιξη της έρευνας πάνω στις Παραστατικές Τέχνες, την Αρχιτεκτονική και το Περιβάλλον.

Βασικός στόχος είναι η σύνδεση της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τη σύγχρονη ζωή, και τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγχρονη Τέχνη και έρευνα πάνω στις Παραστατικές Τέχνες.

Οι δύο βασικοί άξονες όλων των δράσεων της ΆΥΛΑ είναι η παραγωγή έρευνας πάνω στις Παραστατικές Τέχνες, και η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου μέσα από την αλληλεπίδραση ομάδων και καλλιτεχνών του εσωτερικού και του εξωτερικού, των τεχνών μεταξύ τους, και με τις τοπικές κοινωνίες και αστικά ή μη περιβάλλοντα.

Η ΆΫΛΑ λειτουργεί με ξεκάθαρες καλλιτεχνικές αρχές, και αρχές που βασίζονται στη συμβίωση στην ανταποδοτικότητα, στην αλληλεγγύη και στην κοινοκτημοσύνη κοντά στη Φύση.

Ένας από τους βασικούς στόχους της ΆΫΛΑ είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με στόχο την αλληλεπίδραση νέων δημιουργών τόσο στην καλλιτεχνική παραγωγή όσο στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και στην έρευνα.

ΆΫΛΑ 2019

Το «Περίπατος στην Έρημη Χώρα» είναι ένα πρόγραμμα βασισμένο στην αλληλεπίδραση των παραστατικών τεχνών με τις Επιστήμες (Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαογραφία, Αρχιτεκτονική, Περιβαλλ./Κοιν./Πολιτικές Επιστήμες, κ.α.), τις Καλές Τέχνες, την Πολιτιστική Κληρονομιά, και το Περιβάλλον στην πράξη.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στην αφετηρία του στοχεύει στη διερεύνηση και στη δημιουργία ενός καινοτόμου πολιτιστικού αγαθού, αυτού της Παραστασιακής Περιήγησης.

Ως πρώτη δράση του προγράμματος για τον Σεπτέμβρη του 2019, η ΆΫΛΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Μουστάκειο Κληροδότημα Πίσω Μεριάς Κορθίου Άνδρου, διοργανώνει τρία Εργαστήρια και το 1ο Φεστιβάλ Παραστασιακών Περιηγήσεων πάνω σε 3 χαρτογραφημένες Πολιτιστικές Διαδρομές και Μνημεία – σταθμούς της Άνδρου.

Συγκεκριμένα τα βασικά μνημεία – σταθμοί αυτών των Περιηγήσεων και οι πολιτιστικές διαδρομές είναι τα εξής:

  • ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το χωριό Άνω Κόρθι

  • η κοιλάδα των Αποικίων εστιάζοντας στο μνημείο του Πύργου του Μπίστη – Μουβελά.

  • η Ιερά Μονή Παντοκράτορα και η περιοχή Γίδες αντίστοιχα.

Στο τέλος των εργαστηρίων αυτών, θα ακολουθήσει το 1ο Φεστιβάλ Παραστασιακών Περιηγήσεων, ως αποτέλεσμα της δουλειάς των εργαστηρίων, με τη δημιουργική συμμετοχή των ντόπιων νέων, των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στα εργαστήρια αλλά και της τοπικής κοινότητας με στόχο να εμπλακεί δημιουργικά συμμετέχοντας στα εργαστήρια και στις τελικές δράσεις Παραστασιακής Περιήγησης, είτε συμβάλλοντας με τις αφηγήσεις της ή αλλιώς.

Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους, του συνολικού προγράμματος, είναι μια εν εξελίξει χαρτογράφηση των μνημείων της περιοχής, και η δημιουργία μιας δεξαμενής προφορικής παράδοσης και ιστορικής τεκμηρίωσης, θέτοντας ως θεματοφύλακες του πολιτιστικού αυτού κεφαλαίου, αρχικά τους ίδιους τους μαθητές και τους νέους της περιοχής αλλά και γενικότερα την τοπική κοινωνία, ενθαρρύνοντας τους να ‘υιοθετήσουν’ μνημεία και πολιτισμικές διαδρομές τις περιοχής τους.

Δράσεις

Στο πλαίσιο του «Περιπάτου στην Έρημη Χώρα», θα πραγματοποιηθεί χαρτογράφηση, συλλογή και δραματοποίηση του υλικού πάνω στις επιλεγμένες χαρτογραφημένες περιοχές και μνημεία από την Ομάδα της ΆΫΛΑ.

Η συλλογή υλικού και έρευνα πεδίου, περιλαμβάνει διαδικασία ιστορικής τεκμηρίωσης, προφορικών μαρτυριών, τραγουδιών, λογοτεχνικού, φωτογραφικού ή άλλου υλικού που άπτεται αυτής της περιόδου ή/και θεματικής. Θα πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις από επικεφαλής αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς, ανθρώπους που συμμετέχουν στην ανασκαφή/αποκατάσταση των μνημείων καθώς και ντόπιων, ενώ γενικότερα θα υπάρξει χαρτογράφηση ανθρώπινου και άυλου υλικού που μπορεί να αποτελεί μέρος μιας τέτοιας περιήγησης.

Στη συνέχεια θα γίνει δραματοποίηση του υλικού που συλλέχθηκε στην πρώτη φάση και δημιουργία ‘κειμένου Παράστασης’ & δημιουργία γόνιμης γραμμής.

Η συγκεκριμένη δράση έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας γόνιμης γραμμής επικοινωνίας και χαρτογράφησης ανθρώπινου, άυλου δυναμικού που αντιστοιχεί στη δημιουργία μιας άυλης δεξαμενής βοήθειας, εθελοντών, αφηγήσεων και προφορικής παράδοσης ή ακόμη και προτάσεων που ευθυγραμμίζονται με τους σκοπούς τόσο του προγράμματος «Περίπατος στην Έρημη Χώρα», όσο και της ΆΥΛΑ γενικότερα.

Στην παρούσα φάση η δράση αυτή αντιστοιχεί σε μια ανοικτή προς όλους πρόσκληση συμμετοχής στο Πρόγραμμα συνολικά είτε στην περίπτωση που κάποιος-α θέλει να συμμετέχει καταθέτοντας αφηγήσεις και μαρτυρίες, φωτογραφικό, ψηφιακό υλικό, τραγούδια ή άλλο υλικό σχετικά με τις τρεις επιλεγμένες περιοχές και μνημεία, είτε συμμετέχοντας ζωντανά ως αφηγητής στις δράσεις υπό την καθοδήγηση της Ομάδας της ΆΫΛΑ, ενώ είναι ανοικτή σε πολιτιστικούς, επιστημονικούς, λαογραφικούς και παντός είδους τοπικούς συλλόγους, ομάδες και φορείς, και άτομα που θέλουν να λειτουργήσουν εθελοντικά, επικουρικά και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο τους εμπνέει.

Εργαστήρια Παραστασιακών Περιηγήσεων

Το πρώτο εργαστήριο αφορά στη δράση παραστασιακής περιήγησης και έχει ως θέμα την ευρύτερη περιοχή του χωριού Άνω Κόρθι εστιάζοντας στο μνημείο του ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το εργαστήρι θα υλοποιηθεί 9 – 15 Σεπτεμβρίου 2019 με διδάσκοντες τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Μπίτο και την ηθοποιό Ειρήνη Δράκου (ΟΜΑΔΑ ΑΣΙΠΚΑ).

Το δεύτερο εργαστήριο αφορά σε δράση ψηφιακής περιήγησης, με θέμα την ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας των Αποικίων εστιάζοντας στο Μνημείο του Πύργου του Μπίστη – Μουβελά. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί 16 – 22 Σεπτεμβρίου 2019, με στόχο την παραγωγή ψηφιακού παραγόμενου (animation/video) και διδάσκοντα τον Γιώργο Νικόπουλο.

Το τρίτο και τελευταίο εργαστήριο αφορά σε δράση παραστασιακής περιήγησης με θέμα το μνημείο της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος και την περιοχή Γίδες. Θα πραγματοποιηθεί 23 – 29 Σεπτεμβρίου 2019, με διδάσκοντα τον ηθοποιό και performer Αντώνη Μυριαγκό.

Φεστιβάλ

Το 1ο Φεστιβάλ Παραστασιακών Περιήγησεων θα λάβει χώρα με τις παρακάτω δράσεις, ως αποτέλεσμα των αντίστοιχων Εργαστηρίων που θα προηγηθούν:

  • Παραστασιακή Περιήγηση στο χωριό Άνω Κόρθι, με αφορμή το ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στις 15 Σεπτεμβρίου 2019

  • Παρουσίαση Εργαστηρίου Ψηφιακής Περιήγησης στην αυλή της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου, με θέμα την Κοιλάδα των Αποικίων με αφορμή τον Πύργο του Μπίστη – Μουβελά, στις 22 Σεπτεμβρίου 2019

  • Παραστασιακή Περιήγηση με αφορμή τον Ναό του Παντοκράτορα στην περιοχή Γίδες, στο Άνω Γαύριο στις 29 Σεπτεμβρίου 2019

Ετικέτες: