«Αέρινες Μορφές» της Στέλλας Σπανού στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

Μία Αμοργιανή καλλιτέχνης στη Σύρο

Μορφές που μοιάζουν να κυματίζουν και να αναδεύονται στο φύσημα του αγέρα, κάτω από το δυνατό φως του νησιού, αναδεικνύονται μέσα από την έκθεση ζωγραφικής της Στέλλας Σπανού.

Η έκθεση «Αέρινες Μορφές» φιλοξενείται στην αίθουσα «Εμμανουήλ Ροΐδη» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2016».

Παχύ στρώμα λαδιού, δουλεμένο με σπάτουλα, φανερώνει το πάθος και την ένταση με την οποία εκφράζεται η αρχιτέκτονας – ζωγράφος Στέλλα Σπανού. Φόρμες χωρίς περιγράμματα δημιουργούν ένα ψηφιδωτό από χρώματα. Μορφές χυτές, αέρινες που ξυπνούν θύμισες και ήχους.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοναδικά έργα που μας «ταξιδεύουν» στη γενέτειρα της ζωγράφου την Αμοργό, καθώς και γυναικεία γυμνά τα οποία έρχονται σε αντιπαράθεση με τα γνωστά Κυκλαδικά ειδώλια.

Το 2008 η Στέλλα Σπανού αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχείου Ξάνθης και στη συνέχεια εργάστηκε ως Αρχιτέκτονας, ξεκινώντας παράλληλα μελέτη και έρευνα πάνω στις Καλές Τέχνες. Στην Αρχιτεκτονική Σχολή διδάχτηκε Ζωγραφική, Πλαστική και Ιστορία της Τέχνης. Επιπλέον  μαθήτευσε στη ζωγραφική στο εργαστήριο του Ηλία Σάλαρη και συνεργάστηκε με το ζωγράφο Άρη Μαυρονικόλα ,ενώ τώρα μαθητεύει στο εργαστήριο Γλυπτικής της Ολυμπίας Φίκα. Τέλος δεν παύει να ενημερώνεται και συνεχώς να μαθαίνει από την Κλασική Ελληνική Τέχνη. Η Στέλλα Σπανού έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αντιπαράθεση ανάμεσα στο Κυκλαδικό ειδώλιο και το γυναικείο γυμνό

Όπως δηλώνει στη «Κοινή Γνώμη», οι μορφές της ξεκίνησαν το ταξίδι τους ξεκινήσει από το Μουσείο Σιδηροδρόμων στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά με θέμα «Μνήμες Αμοργού». «Κάποιοι πίνακες της συγκεκριμένης έκθεσης παρουσιάζονται εδώ σήμερα, μαζί με κάποια έργα από μελάνι όπως τα κυκλαδικά ειδώλια και ορισμένα γυμνά, τα οποία είναι δουλεμένα με παρόμοιο τρόπο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα η ίδια βρίσκει αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στα σώματα των κυκλαδικών ειδωλίων και τα ανθρώπινα σώματα, τα οποία παρουσιάζονται μέσα στα έργα της ελεύθερα και με πολύ απλές γραμμές.

Επιπλέον, δηλώνει τυχερή που η έκθεσή της φιλοξενείται πλησίον του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς οι επισκέπτες του Πνευματικού Κέντρου έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τόσο τη συλλογή του Μουσείου όσο και τα έργα της ζωγράφου η οποία προσεγγίζει τα Κυκλαδικά ειδώλια με έναν πιο αφαιρετικό τρόπο.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά (11:00 – 15:00) και (18:00 – 23:00) και θα διαρκέσει έως 22 Αυγούστου.