Πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Σπίτι του Αη Βασίλη της Νάξου

  • Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου, 2018 - 11:10

Ακολουθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το Σπίτι του Άγιου Βασίλη στη Νάξο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί.

 

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου

11:30 «Ο Αλαντίν & το λυχνάρι», από το θέατρο μαριονέτας «Γκότση».

Ο Αλαντίν ξεκινάει ένα μαγικό ταξίδι με όπλο του την αθωότητα και με στόχο του να κερδίσει τη ζωή και την αγάπη. Σύμμαχοί του το Τζίνι του Λυχναριού και το πιθηκάκι του ο Αμπού. Εχθρός του ο Βεζίρης Τζαφάρ που διεκδικεί για τον εαυτό του τα μυθικά πλούτη του βασιλείου και το θρόνο.

Μία παράσταση γεμάτη περιπέτεια, άφθονο γέλιο και εξαιρετικά μηνύματα για την φιλία, την αγάπη και τον σεβασμό στα ιδανικά και τις αξίες της ζωής.

Θα ακολουθήσει εργαστήριο με πηλό (κατασκευή μικρού κεφαλιού το οποίο και θα πάρουν μαζί τους).

 

 

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ».

18:30 «Χριστούγεννα στο θεατρικό μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης».

Και αυτά τα Χριστούγεννα η ομάδα του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης έχει ετοιμάσει μια βραδιά με θεατροποιημένες αφηγήσεις για μικρούς και μεγάλους, που με συνοδεία κλασικής μουσικής θα μας ταξιδέψουν σε καιρούς αλλοτινούς και σύγχρονους, σε ήθη και έθιμα αυτών των ημερών που όλοι, μικροί και μεγάλοι, περιμένουμε με χαρά έτοιμοι να δεχτούμε το όνειρο, τη μαγεία, το παραμύθι.

Θα ξεκινήσουμε με Χριστουγεννιάτικα παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο για τους μικρούς μας φίλους και θα ακολουθήσει εργαστήρι εμπνευσμένο από τις αναγνώσεις των παραμυθιών.

20:30 χριστουγεννιάτικες ιστορίες, σοβαρές και αστείες, από τη νεοελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία, θα ζωντανέψουν μέσα από τις αφηγήσεις της ομάδας του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης.

 

Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ»

11:30 «Το πνεύμα των Xριστουγέννων».

Πρόκειται για την πιο διάσημη παγκοσμίως χριστουγεννιάτικη ιστορία, σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου με τον ίδιο και το θίασό του. Μία θεατρική παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και ενήλικες! Το μεστό, γεμάτο μηνύματα, κείμενο του Κάρολου Ντίκενς σε διασκευή και απόδοση Μάριου Ιορδάνου και Σοφίας Καζαντζιάν, διανθίζεται με χορογραφίες κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού σε μουσική Μότσαρτ, χριστουγεννιάτικα τραγούδια για τα παιδιά, διαδραστικότητα, γέλιο αλλά και μηνύματα για τη φιλία, την οικογένεια και την αγάπη.

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Τζούλια Μουρελάτου.

Λίγα λόγια για το έργο: Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Όλοι είναι χαρούμενοι στους δρόμους. Τραγουδούν και γιορτάζουν!

Όμως ο Σκρουτζ, ένας γκρινιάρης και ιδιότροπος άνθρωπος, δεν αγαπά τα Χριστούγεννα και τους

ανθρώπους. Αυτή τη χρονιά όμως τον περιμένει μία έκπληξη... Τρία πνεύματα θα εμφανιστούν

στο δωμάτιό του και θα προσπαθήσουν να του φανερώσουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων:

Την αγάπη! Άραγε θα τα καταφέρουν;

 

18:30 Αφήγηση παραμυθιού «Ο Καρυοθραύστης».

Είναι παραμονή Χριστουγέννων. Η Κλάρα και ο αδερφός της ο Φριτς λατρεύουν τις γιορτές! Κάθε χρόνο ο θείος Ντροσελμάγερ τούς κάνει ένα ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δώρο. Φέτος δίνει στην Κλάρα ένα ξύλινο στρατιωτάκι, έναν καρυοθραύστη. Στον Φριτς δεν αρέσει ο καρυοθραύστης, πιστεύει ότι είναι ένα ανόητο παιχνίδι, αλλά η Κλάρα λατρεύει τα μεγάλα, γλυκά του μάτια. Και τη νύχτα ανακαλύπτει ότι ο καινούριος της φίλος μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από το να σπάει καρύδια. Κάποτε ήταν ένας γενναίος στρατιώτης που ερωτεύτηκε μια πριγκίπισσα…

Επιμέλεια εκδήλωσης: Μαρία Μανιού.

 

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου

11:30 «Χριστουγεννιάτικο Karaoke»

Πες κι εσύ ένα τραγούδι..μπορείς!!! Το karaoke πάντα συναρπάζει τα παιδιά πόσο μάλλον όταν είναι και Χριστουγεννιάτικο. Παιδικές φωνές κλέβουν τη παράσταση!

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ»

18:30 «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χ. Κ. Άντερσεν, από το κέντρο τέχνης και πολιτισμού «Θυμέλη».

Παιδική θεατρική παράσταση βραβευμένη από την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης - 33η απονομή κορφιάτικων βραβείων – ως η καλύτερη παράσταση της χρονιάς 2013-14.

Μουσική – τραγούδια – χοροί εποχής, στολίζουν το έργο μαζί με τα θαυμάσια σκηνικά και κοστούμια. Το έργο αυτό είναι διασκεδαστικό, ατμοσφαιρικό και ανθρώπινο με αισιόδοξο, εορταστικό φινάλε. Δίνει ένα μήνυμα Αγάπης και Ανθρωπιάς, που ανταποκρίνεται πλήρως στις άγιες μέρες των εορτών των Χριστουγέννων.

 

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου

11:30 Προβολή Χριστουγεννιάτικης παιδικής ταινίας.

13:30 Εργαστήριο κατασκευών: Ζωγραφίζουμε και φτιάχνουμε πρωτότυπες κατασκευές με τη βοήθεια των ξωτικών του Αη Βασίλη.

18:30 Θεατρικά από τους μικρούς φίλους της λέσχης βιβλίου «O μικρός πρίγκιπας» του συλλόγου Σαγκρίου ΠΝΟΕΣ.

«Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα»: το διαχρονικό, διασκεδαστικό αλλά και διδακτικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας αυτοκράτορας που ήθελε πάντα να φοράει καινούργια ρούχα κι όλα τα λεφτά του τα ξόδευε σε αυτά…

 

«Ο μικρός πρίγκιπας»: απόσπασμα από το πολυαγαπημένο, συμβολικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο μικρός πρίγκιπας αφού επισκέφτηκε πρώτα 6 μικρούς πλανήτες, κατέληξε στη Γη και συγκεκριμένα στην έρημο Σαχάρα. Εκεί γνώρισε μιαν αλεπού, η οποία με τον μοναδικό της τρόπο του μίλησε για τη φιλία και την αγάπη…

 

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου

11:30 Εργαστήριο κατασκευών: Ζωγραφίζουμε και φτιάχνουμε πρωτότυπες κατασκευές με τη βοήθεια των ξωτικών του Αη Βασίλη.

13:00 Ομαδικά Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια με φαντασία!

18:30 «Καλικαντζαροσκανταλιές», θεατρικό παιχνίδι από τα ξωτικά του Αη Βασίλη. Αποχαιρετούμε τον Αη Βασίλη με τραγούδια, χορό και πολλές σκανταλιές!

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.

Tο σπίτι του Αη Βασίλη θα λειτουργεί τις ημέρες που αναφέρονται παραπάνω, από τις 11:00 έως τις 15:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00.

 

 

ΧΩΡΙΑ:

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου

18:30, Σαγκρί

Διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι που περιλαμβάνει κάλαντα και τραγούδια των Χριστουγέννων, ενώ ξυλοπόδαροι κάνουν την εμφάνιση τους.

 

Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου

16:00, Δαμαριώνας

«Ξεπαγώνοντας τα προηγούμενα Χριστούγεννα»! Θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές.

18:30 Εγγαρές

«Χριστουγεννιάτικο Ταξιδο-Ανακάτεμα!» Θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές.

 

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου

16:00 Κινίδαρος

«Τα χριστούγεννα του Καραγκιόζη», παράσταση Καραγκιόζη.

19:00 Μονή

«Ο Καραγκιόζης και η νύχτα των Καλικαντζάρων», παράσταση Καραγκιόζη.

 

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου

11:30 Κωμιακή

15:30 Γλινάδο

«Τα χριστούγεννα του Καραγκιόζη», παράσταση Καραγκιόζη.

12:00 Απείρανθος

«Μια χριστουγεννιάτικη νύχτα στη κουζίνα», θεατρική παράσταση για παιδιά.

 

 

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου

16:00 Αγερσανί

«Ο Αλαντίν & το λυχνάρι», παράσταση με μαριονέτες.

18:30 Φιλώτι

«Το πνεύμα των Xριστουγέννων», παιδική θεατρική παράσταση.

Παίζουν: Μάριος Ιορδάνου, Σοφία Καζαντζιάν, Τζούλια Μουρελάτου.

19:00 Μέλανες

«Πινόκιο», παράσταση με μαριονέτες.

 

Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ»

18:30 «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» του Χ. Κ. Άντερσεν, από το κέντρο τέχνης και πολιτισμού «Θυμέλη».

 

Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου

12:00 Τρίποδες

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Κόσμος χαρούμενος στους δρόμους. Ένα κοριτσάκι πουλά σπίρτα. Δύο «κοσμικές» κυρίες που το συναντούν, του φέρονται περιφρονητικά και το προτρέπουν να γυρίσει σπίτι. Δεν καταλαβαίνουν την κατάστασή του: είναι ορφανό κι ο μέθυσος πατριός του το στέλνει να πουλά σπίρτα. Μόνος φίλος του είναι ο Γιόχαν, ο κουλουράς, που προσπαθεί να το διασκεδάσει με τ’ αστεία του. Όταν ο Γιόχαν φεύγει, έρχεται μια ζητιάνα. Το κοριτσάκι την κοιτά επίμονα γιατί μοιάζει με τη γιαγιά του. Η γριά ζητιάνα το συμπαθεί και του διηγείται μια ιστορία. Μόλις η μικρούλα μείνει και πάλι μόνη, εμφανίζονται δύο πλουσιοκόριτσα και γελούν μαζί της, έτσι κακοντυμένη και ξυπόλητη που είναι. Το κοριτσάκι φεύγει όλο ντροπή. Τότε τα πλουσιοκόριτσα καταλαβαίνουν ότι φέρθηκαν σκληρά και θέλουν να επανορθώσουν, γι’ αυτό ρωτούν τον κουλουρά για το κοριτσάκι και τρέχουν να το βρουν. Ένα καλικαντζαράκι μας λέει με χαριτωμένο τρόπο τα δικά του. Πέφτει η νύχτα. Το κοριτσάκι δεν έχει πουλήσει τίποτα. Παγωνιά. Ο κουλουράς φέρνει στο κοριτσάκι την παντόφλα που είχε χάσει το πρωί. Εκείνο, για να μην παγώσει, τη φοράει στο ένα πόδι κι ανάβει ένα σπίρτο για να ζεσταθεί. Τότε αντικρίζει ένα όραμα: ένα πλούσιο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Μόλις σβήνει το σπίρτο το όραμα χάνεται. Το κοριτσάκι ανάβει και δεύτερο σπίρτο. Στη φλόγα του ζωντανεύει ένα στολισμένο έλατο και πιάνει κουβέντα μαζί του. Όταν το σπίρτο σβήσει και το έλατο χαθεί, το κοριτσάκι ανάβει κι άλλο σπίρτο. Τώρα ζωντανεύει η κούκλα της βιτρίνας. Κι αυτό όμως το όραμα δεν κρατά περισσότερο από το σπίρτο. Τώρα το κοριτσάκι ανάβει πολλά σπίρτα μαζί. Στο άναμά τους εμφανίζεται η μορφή της γιαγιάς του. Μιλώντας της τρυφερά, το κοριτσάκι αποκοιμιέται στον πάγκο. Παρουσιάζονται όλα τα πρόσωπα του έργου και την ξυπνούν με γλυκά λόγια και δώρα. Μήπως όλη αυτή η ιστορία ήταν ένα κακό όνειρο...

Μουσική – τραγούδια – χοροί εποχής, στολίζουν το έργο μαζί με τα θαυμάσια σκηνικά και κοστούμια. Το έργο αυτό είναι διασκεδαστικό, ατμοσφαιρικό και ανθρώπινο με αισιόδοξο, εορταστικό φινάλε. Δίνει ένα μήνυμα Αγάπης και Ανθρωπιάς, που ανταποκρίνεται πλήρως στις άγιες μέρες των εορτών των Χριστουγέννων.