Σημαντικοί δημιουργοί από τον εγχώριο και διεθνή κινηματογράφο θα συγκεντρωθούν τον προσεχή Ιούνιο στο μικρό στολίδι των Κυκλάδων

Η μαγεία της 7ης Τέχνης κάτω απ' τα αστέρια της Κιμώλου

Τον πολιτισμό με τη διασκέδαση επιχειρεί να ενώσει το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κιμώλου, ένας νέος θεσμός που θα συστηθεί για πρώτη φορά στο σινεφίλ κοινό την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο, προσφέροντας μία επιπλέον νότα πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο Κυκλαδίτικο νησί.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Κιμώλου και θα διεξαχθεί από τις 25 έως τις 30 Ιουνίου 2019. Την εκτέλεση του έργου έχει αναλάβει η εταιρεία παραγωγής Glory Films σε συνεργασία με την Intermediate και την ομάδα «Κιμωλίστες».

Στόχος της διοργάνωσης είναι να προσελκύσει καλλιτέχνες και δημοσιογράφους, ώστε να υποδεχτούν το νέο πολιτιστικό δρώμενο, το οποίο θα στεγάσει κάτω από τα αστέρια της Κιμώλου τη μαγεία της Έβδομης Τέχνης.

Κατά τη διάρκεια του εξαήμερου Φεστιβάλ θα προβληθούν 12 ταινίες από όλο τον κόσμο. Οχτώ εξ’ αυτών θα προέρχονται από το διαγωνιστικό τμήμα, οι δύο ταινίες των τελετών έναρξης και λήξης θα αποτελούν χορηγία της εταιρείας διανομής Rosebud21 και δύο ταινίες παλαιότερης χρονολογίας θα προβάλλονται εκτός συναγωνισμού. Οι προβολές θα γίνονται σε πολιτιστικό χώρο του νησιού καθώς και σε ένα σημείο όπου θα στηθεί προτζέκτορας σε συνεργασία με τον Δήμο (κάστρο κ.ά.).

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων η νικήτρια ταινία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Οριεντάλ Ταινιών της Γενεύης (FIFOG), η νικήτρια ταινία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Δελχί, δύο ελληνικές ταινίες και δύο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.

Εκτός από τις προβολές, θα πραγματοποιηθούν επίσης βραβεύσεις σε τιμώμενα πρόσωπα του φεστιβάλ για την προσφορά τους στον κινηματογράφο, Workshop με θέμα το ανεξάρτητο σινεμά, καθώς και περιήγηση των καλεσμένων σε αξιοθέατα του νησιού. Σημειώνεται ότι, από το Διαγωνιστικό Τμήμα θα ξεχωρίσουν δύο ταινίες στις οποίες θα απονεμηθούν το Βραβείο Καλύτερης ταινίας και το Βραβείο Κοινού αντίστοιχα.

Η ομάδα του 1ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κιμώλου

Για την υλοποίηση και την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης θα απασχολούνται μόνιμοι κάτοικοι της Κιμώλου σε συνεργασία με τον Δήμο και τέσσερις συνεργάτες της Glory Films. Οι άνθρωποι που συνθέτουν την ομάδα του Φεστιβάλ προέρχονται από τον κινηματογραφικό χώρο, έχοντας ως βασικά τους εφόδια την εμπειρία σε διεθνή φεστιβάλ και την επαφή τους με αυτά. Το όραμα για έργο τους ωθεί στη δημιουργία νέων ιδεών που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν και να μοιραστούμε με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, πάντοτε σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς-κινηματογραφικούς φορείς της χώρας και πλαισιωμένοι από ένα επιτελείο συνεργατών που θα βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου μας.

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Μάνουελ ντε Κόκο (Μάνος Κοκορομύτης), ιδρυτής των εταιρειών Other side Films και Glory Films. Η πρώτη του ταινία “Unknown Land” («Άγνωστη Γη») έχει βραβευτεί σε τέσσερα διεθνή φεστιβάλ.

Ένας νέος και πολλά υποσχόμενος θεσμός

Η δημιουργία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Κιμώλου αποτελεί ιδέα της εταιρείας παραγωγής Glory Films, η οποία στο παρελθόν είχε καταθέσει αντίστοιχη πρόταση και στον Δήμο Μήλου, από τον οποίο δεν έλαβε κάποια απάντηση. Ωστόσο ο Δήμος Κιμώλου εξέφρασε ενδιαφέρον για τη διοργάνωση ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ στο νησί και έδωσε το «πράσινο φως» για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος.

«Κανένας από την ομάδα μας δεν κατάγεται από την Κίμωλο. Μας αρέσει πολύ ως τόπος, ωστόσο θα ήμασταν ανοιχτοί σε οποιοδήποτε νησί μας προσέγγιζε και ήταν θετικό σε μια οποιαδήποτε πρωτοβουλία», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Μάνουελ ντε Κόκο, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση της Glory Films είναι η συνέχιση της διοργάνωσης με ή χωρίς χρηματοδότηση. «Η Κίμωλος έχει ένα υπέρ, τον Φώτη Μαρινάκη από την εθελοντική ομάδα «Κιμωλίστες». Οι ίδιοι έχουν κάποια τεχνογνωσία και με τη δική μας υποστήριξη θα είναι πιο εύκολο να στηθεί κάτι από ό,τι σε ένα νησί, που δε θα διέθετε μια τέτοια ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του προγράμματος.