Δημιουργική συνεύρεση μουσικών καθηγητών και σπουδαστών, Κιθαριστικοί Αγώνες και θέσπιση μίνι συναυλιών με τίτλο «Μουσικά Λουκουμάκια»

26ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης

Κορυφαίοι μουσικοί και παιδαγωγοί έρχονται για ένα ακόμη καλοκαίρι στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε νέους κιθαρίστες, αλλά και να χαρίσουν μαζί τους αξέχαστες μελωδικές στιγμές σε κατοίκους και επισκέπτες της Σύρου.

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης που ξεκίνησε το 1994 από τον κιθαρίστα Άγγελο Νικολόπουλο, γιορτάζει φέτος 26 χρόνια συνεχούς διοργάνωσης και υπόσχεται στο πιστό κοινό του πολλές εκπλήξεις.

Βραδινές συναυλίες, Διεθνείς Κιθαριστικοί Αγώνες, Master Class, σεμινάρια για αρχάριους σπουδαστές, εμφανίσεις της καθαριστικής ορχήστρας, αποτελούμενης από συμμετέχοντες μουσικούς, αλλά και ο νέος θεσμός των μίνι συναυλιών με τίτλο «Μουσικά λουκουμάκια» είναι μερικές από τις συνταγές της επιτυχημένης διοργάνωσης που θα «νοστιμίσουν» το πρόγραμμα «Σύρος Πολιτισμός» από 22 έως 26 Ιουλίου 2019.

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, που διακρίνεται τόσο για τη υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων όσο και για το μοναδικά φιλικό του κλίμα, προσφέρει στο κοινό αξέχαστες εκδηλώσεις, δίνει βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες και εμπλουτίζει τις εμπειρίες των σπουδαστών μέσα από την ενεργό συμμετοχή σε σεμινάρια, διαγωνισμούς και μουσικά σύνολα.

Ξεπερνώντας αγκυλώσεις και στερεότυπα στοχεύει στην απελευθέρωση της δημιουργικής έκφρασης, στον άμεσο διαμοιρασμό της γνώσης και στην ενδυνάμωση των ανθρώπινων δεσμών. Με φρέσκες ιδέες και πρωτότυπα ακούσματα καταφέρνει να εμπνεύσει και να ψυχαγωγήσει ένα ποικίλο κοινό με διαφορετικά καλλιτεχνικά γούστα.

Ένα εμπνευσμένο ταξίδι που εξερευνά τη δύναμη της μουσικής να ενώνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα - Η ποίηση της επανάστασης

Πρωτότυπα τραγούδια, αλλά και μουσική σε ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα θα παρουσιάσουν στις 22 Ιουλίου 2019, στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου η Αγγελική Κοκκίνη (φωνή) και ο Πάνος Δραμυτινός (κιθάρα). Ο Πάνος Δραμυτινός έχει βραβευτεί για την καλύτερη μουσική σύνθεση στο 4ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους “Μικρές Πρεμιέρες”, έχει συνεργαστεί με το Χοροθέατρο «Ακροποδητί» για τη μουσική της παράστασης «Προσευχή», έχει λάβει μέρος στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τα συγκροτήματα «Blues Tar Ferries», «Ώτα Ακούειν» και «Ταξίδι στο Νότο» και έχει συμμετάσχει στις «Γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη» με μουσικό έργο που ερμήνευσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου. Η Αγγελική Κοκκίνη έχει μία μακρά θητεία στο χώρο του ελληνικού και ξένου τραγουδιού, με προσκλήσεις και συμμετοχές  σε Ευρωπαικά φεστιβάλ (Λουκέρνη , Τεργέστη) και αλλού.

Από την Ισπανία στο νέο κόσμο

Η Κλεοπάτρα Κυρτάτα (φλάουτο) και η Αθανασία Νικολακοπούλου (κιθάρα) αποτελούν το μουσικό σχήμα «Duo Capriccioso», που υφίσταται από το 2008. Με τον εξαιρετικά αρμονικό συνδυασμό των δύο οργάνων τους και ένα ιδιαίτερα ευρύ ρεπερτόριο, μετρούν μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων με πλούσιο πρόγραμμα: προκλασικά και κλασικά έργα, Γάλλους συνθέτες του εικοστού αιώνα, σύγχρονους συνθέτες της Λατινικής Αμερικής, ελληνικά τραγούδια, αλλά και μουσικά παραμύθια. Έχουν εμφανιστεί στη Νάξο, τη Μύκονο, την Άνδρο, στη Γιορτή Δρόμου Ψυρρή, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στον ΙΑΝΟ, στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum κ.α. Η Κλεοπάτρα και η Αθανασίου ανοίγουν τη δεύτερη βραδιά συναυλιών του 26ου Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Στη συνέχεια, το κοινό θα απολαύσει ένα ρεσιτάλ κιθάρας από τον Adnan Ahmedic (Βοσνία – Ερζεγοβίνη), ο οποίος διακρίνεται για μια ιδιαίτερα ευαίσθητη προσέγγιση του οργάνου. Το παίξιμο του ενσωματώνει δεξιοτεχνία, εκφραστικότητα και ραφινάτο ήχο. Υπηρετεί πιστά ένα καλλιτεχνικό όραμα δίνοντας έμφαση στη μουσική πρωτοτυπία. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα για κιθάρα σε συνδυασμό με φωνή, τσέλο, άρπα και ορχήστρα ενώ εμπλουτίζει τα ρεσιτάλ του με παραδοσιακές μελωδίες από διάφορα μουσικά είδη (Βαλκάνια, Λατινική Αμερική, Μεσόγειος) καθώς και μουσική από το κινηματογράφο. Για τον Adnan η κάθε νότα μετράει ενώ η σκηνική του παρουσία μαγεύει το κοινό. Η καλλιτεχνική του προσφορά έχει αναγνωριστεί ιδιαίτερα στη πατρίδα του ενώ απολαμβάνει τιμητικές διακρίσεις και βραβεία σε όλο τον κόσμο.

So many colors of one man band

Ροκ μπαλάντες απ’ όλο τον κόσμο, παραδοσιακά τραγούδια και πρωτότυπες συνθέσεις για φωνή και κιθάρα θα παρουσιάσει στις 24 Ιουλίου, στην Πιάτσα της Άνω Σύρου ο Peter Gerendas από την Ουγγαρία. Ο Πήτερ είναι τραγουδιστής, κιθαριστής, συνθέτης και στιχουργός. Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε σε ηλικία 18 ετών, όταν προσχώρησε στο συγκρότημα «Los Pachungos» με μουσικούς από τη Λατινική Αμερική. Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε τη δική του μουσική μπάντα με το όνομα «Lama».  Παρακολούθησε μαθήματα Φωνητικής Τζαζ στη Μουσική Σχολή της Βουδαπέστης απ΄ όπου και αποφοίτησε.  Εμφανιστηκε συχνά συνοδεύοντας μουσικούς ή σαν φιλοξενούμενος καλλιτέχνης σε συναυλίες άλλων σχημάτων. Το 1983 ο Peter συμμετείχε σε περιοδεία έξι εβδομάδων στην Αγγλία με το συγκροτήματος LGT, και στη συνέχεια έπαιξε ως μέλος μιας χορευτικής μπάντας στη Νορβηγία μεταξύ 1983 και 1987. Με την επιστροφή του στην Ουγγαρία ξεκινά σόλο καριέρα ενώ το 1988 κερδίζει το Διαγωνισμό Τραγουδιού της Ουγγρικής Τηλεόρασης  με τη σύνθεση του «Hobol vagyok» (Κατασκευασμένο από χιόνι) το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Έχει κυκλοφορήσει συνολικά 17 δίσκους.

Guitarra Mediterranea

Το επόμενο βράδυ το κοινό του Φεστιβάλ υποδέχεται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων τον Μιχάλη Σουρβίνο, καλλιτεχνικό διευθυντής του «Φεστιβάλ Μουσικής Παράλιας Φθίας» και ιδρυτικό μέλος του «Fuego Guitar Trio». Ο ίδιος ξεκίνησε κιθάρα με τον Μ.Βαινδηρλή και στην συνέχεια  παρακολούθησε τα τμήματα κλασικής κιθάρας, ανώτερων θεωρητικών, σαξοφώνου, πιάνου και ηλεκτρονικής μουσικής του Southeastern College. Πήρε πτυχίο & δίπλωμα  στην Κλασική κιθάρα από το «Ν.Ω.Θ»  με καθηγητή τον Κ. Κοτσιώλη, πτυχίο Αρμονίας από το Ωδείο «Athenaeum» με καθηγητή τον Χ. Ξανθουδάκη & πτυχίο Αντίστιξης και Φούγκας από το «Ωδείο Ζωγράφου». Παρακολούθησε με επιτυχία το Μεταπτυχιακό Τμήμα Κλασικής Κιθάρας του «Δημοτικού Ωδείου Πειραιά»  με καθηγητή τον Κώστα Κοτσιώλη. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου, την Ορχήστρα Εγχόρδων του Δήμου Αθηναίων , την ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα των Χρωμάτων και άλλες μεγάλες ορχήστρες υπό την διεύθυνση των L. Brouwer,  Θ. Αντωνίου, Λ. Καρυτινού,  Β. Φιδετζή,  Α. Μπαλτά,  Μ. Λογιάδη  κ.α.

Κιθαριστικό Πανόρμα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η τελετή λήξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Ησυχαστηρίου των Αδελφών του Ελέους με την εμφάνιση όλων των σολίστ και των νικητών των «Κιθαριστικών Αγώνων». Την ορχήστρα από κιθάρες διευθύνει ο Άγγελος Νικολόπουλος (26/7).

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.