Μουσικόποιητική παράσταση στα Λαζαρέττα

  • Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2019 - 14:46

Μια μουσικοποιητική παράσταση, όπου η μελοποιημένη ποίηση του

Κ. Παλαμά βρίσκεται σε αντιστικτικό διάλογο με ποιήματα και κείμενα που μαρτυρούν τη σχέση του ποιητή με τη «Γυναίκα-Μούσα», που αποτελεί και ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ποίησής του.

Ο Πολιτιστικός και εξωραϊστικός σύλλογος Λαζαρέττων διοργανώνει στις 28 Ιουλίου στο θέατρο «Ευανθία Καΐρη» μια πολύ σημαντική μουσικοποιητική παράσταση με τίτλο «Κωστής Παλαμάς: οι μούσες που αγάπησα», με μελοποιημένη ερωτική ποίηση του Κωστή Παλαμά από τον Σάκη Παπαδημητρίου σε συνεργασία με το γυναικείο μουσικό σύνολο A companhia artisticα.

Η παράσταση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τον χώρο καθώς η Ευανθία Καΐρη ήταν μια από τις πρώτες ελληνίδες γυναίκες διανοούμενες του 19ου αιώνα, μια εποχή που η θέση της γυναίκας ήταν υποβαθμισμένη και ο Κωστής Παλαμάς εκείνη την περίοδο προβάλλει και αναδεικνύει μέσα από την ποίησή του τη Γυναίκα-Μούσα ως πηγή και κέντρο της έμπνευσής του.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η καινούργια συνθετική δουλειά του Σάκη Παπαδημητρίου πάνω στην ερωτική ποίηση του Κωστή Παλαμά γίνεται αφορμή και πρόκληση για μια ιδιαίτερη συνεργασία με το καταξιωμένο πατρινό γυναικείο μουσικό σύνολο A Companhia Artistica με υπεύθυνη την πιανίστα Μαρία Νικολοπούλου, ερμηνεύτρια τη σοπράνο Πόλυ Νικολοπούλου, τη Φωτεινή Γεροπούλου στο βιολί, την Ευγενία Κοΐνη στο φλάουτο και την Κωνσταντίνα Σέλληνα στο βιολοντσέλο.

Στην αναζήτηση ενός κοινού μουσικού τόπου συνέβαλε με τις ενορχηστρώσεις της, η ΄Ασπα Παπαδημητρίου, ενώ η συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου δημιούργησε πάνω σε δικό της κείμενο μια πρωτότυπη μουσική παράσταση καταδεικνύοντας τη σχέση του Παλαμά με τη γυναίκα «Μούσα», που, χαρίζοντάς του την έμπνευση, του συμπαραστάθηκε στον διαρκή αγώνα του με τη φθορά , τον μαρασμό και τον θάνατο.

Μελοποιημένα ποιήματα, εμπλέκονται αντιστικτικά με το κείμενο, που ερμηνεύει ο ηθοποιός Νίκος Παρασκευόπουλος, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο μουσικοποιητικό αναλόγιο.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

 

ΣΥΝΘΕΤΗΣ : ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: A COMPANHIA ARTISTICA:

 

Κείμενο-σκηνοθεσία: ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ενορχηστρώσεις /παρτιτούρες : ΑΣΠΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

A COMPANHIA ARTISTICA

Πόλυ Νικολοπούλου: Σοπράνο

Μαρία Νικολοπούλου: Πιάνο

Φωτεινή Γεροπούλου: Βιολί

Ευγενία Κοΐνη: Φλάουτο

Κωνσταντίνα Σέλληνα: Βιολοντσέλο

 

Τόπος: θέατρο Ευανθία Καΐρη, Λαζαρέττα Σύρου

Ημερομηνία: 28 Ιουλίου 2019, 9.30μ.μ.

Διάρκεια: 90’