Αρίθμησε μαζί μου κι έλα

Δεν πρέπει να ‘χεις παράπονο. Όλα έγιναν όπως τα ήθελες. Εννιάμετρο δέντρο ζήτησες, εννιάμετρο σου φέραμε. Στήθηκε, στολίστηκε και με τα λαμπάκια έδειξε περισσότερο. Φωταγωγημένο δε μοιάζει με όρθιο δαυλί που έπιασε σαράκι και μάζεψε. Και μιας και το ‘φερε η κουβέντα, αυτό να λες όταν σε ρωτάνε γιατί αντικατέστησες το προηγούμενο. Άσε τις καλαισθησίες και τι αρμόζει στο Δημαρχείο. Στον κόσμο δεν αρέσουν οι φιγούρες. Θα προφασίζεσαι ασθένεια. Ότι το έλατο προσβλήθηκε από φυτοφθόρα, όπως τα περισσότερα κωνοφόρα και το πήρατε για να του χορηγηθεί αγωγή. Κάνε τη διαβασμένη. Κι αν κάποια στιγμή το δουν σε καμιά Ποσειδωνία, ισχυρίσου πως ήταν εντολή ιατρού να μεταφερθεί εκεί. Ο αέρας της εξοχής σκοτώνει τους μύκητες. Έτσι μπορεί να το σώσεις. Γιατί αν υποψιαστούν ότι πλουμίζεις την Ερμούπολη με το καινούριο, το ακριβό και το εξτραβαγκάντ, ενώ στα χωριά δίνεις ό,τι δεύτερο σου ‘χει περισσέψει, θα ‘χεις ένα ακόμη πρόβλημα. 

Όλα ήταν υπέροχα. Μόνο το θεατρικό δρώμενο δεν καταλάβαμε ποιο ήταν. Ακούσαμε κι εμείς στην παρουσίαση του προγράμματος θεατρικό δρώμενο και μάλιστα με τη σκηνοθετική επιμέλεια ανθρώπου που σώνει και ντε προσπαθούν να μας φορέσουν καπέλο -μεγάλος συμβουλάτορας, σου λέει… βουίζει το νησί- και περιμέναμε πολυμελή θίασο, μπαλέτα, φτερά, πούπουλα, έστω τον Βαφιαδάκη να βγαίνει με τις πιτζάμες στα σκαλιά να κεράσει μελομακάρονα. Όταν μάλιστα προσέξαμε και την υπερβολική απόσταση που υπήρχε ανάμεσα στο κοινό και τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, σαν να βρισκόμαστε στα θεωρεία του OAKA για να απολαύσουμε τη Μαντόνα ως μυρμήγκι επί σκηνής, ήμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχει τζέρτζελο. Και τελικά, όλη η φασαρία έγινε για δυο-τρεις ατάκες που είπε ένα πρόσωπο από το μπαλκόνι του Δημαρχιακού Μεγάρου. Που για να πούμε και την αλήθεια, αδυνατούσαμε να διακρίνουμε. Είδαμε πια την ηθοποιό, μόλις βγήκε στα σκαλιά και αργότερα από τις φωτογραφίες. Το ζουμ πήρε φωτιά.

Όχι, δεν μπορώ να πω. Η οργάνωση ήταν αρτιότατη. Δεν υπήρχε ο συνωστισμός των προηγούμενων ετών με τον κόσμο να ανεβοκατεβαίνει τα σκαλιά. Σε αυτό βοήθησε, φυσικά, το κλείσιμο της πρόσβασης προς το Δημαρχείο… με κοντάρια. Αν βέβαια δεν έβλεπες μπροστά σου το πανύψηλο δέντρο, που σου έκοβε τη θέα, θα πίστευες προς στιγμήν ότι είσαι στον Άγιο Νικόλαο, Μεγάλη Πέμπτη και περιμένεις να προσκυνήσεις τον Εσταυρωμένο.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η ποικιλία των δράσεων που… ίσως να ήταν περισσότερες από όσες θα έπρεπε. Μόλις ολοκληρώθηκε το μουσικό μέρος, όλοι έτρεξαν στην αφήγηση παραμυθιών και τα εικαστικά εργαστήρια. Αλλά και τα ψυχαγωγικά δρώμενα είχαν το κοινό τους. Μικρό αλλά πιστό. Οι τρεις κι ο κούκος είχαν απλωθεί σε όλη την πλατεία για να φαίνονται μπόλικοι. Δεν πειράζει όμως. Όσοι δεν τα πρόλαβαν, θα τα παρακολουθήσουν στον πεζόδρομο και στο Σπίτι του Άη-Βασίλη. Τρεις εκδηλώσεις επιχορηγούνται από τον Δήμο στο φετινό πρόγραμμα και οι τρεις με κοινό παρανομαστή. Λαμβάνοντας υπόψη και την αλλαγή στην παρουσίαση της τελετής έναρξης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, ανυπομονούμε να δούμε ποια πρόσωπα θα επιλεγούν για την παρουσίαση άλλου μεγάλου event που πλησιάζει σε λίγους μήνες. Περιμένετε να δείτε αυτούς που έχουν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις; Κάντε μια σούμα όλα τα παραπάνω και… εδώ είστε κι εδώ είμαι. Μπορεί και να διαψευστώ, αν και δεν νομίζω. Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Πάντως, όχι η γάτα μου.

Αδιαμφισβήτητα, η πιο πετυχημένη δράση της τελετής έναρξης ήταν η συλλογή βιβλίων, που ουσιαστικά αντικατέστησε τη δράση με τα δεντράκια μέσα στο δημαρχείο. Θυμάστε… που οι μαθητές του νησιού τα στόλιζαν και άφηναν από κάτω δώρα για τα παιδιά; Οι μαθητές πάντως τη θυμόντουσαν και την περίμεναν. Γονείς και εκπαιδευτικοί τους εξήγησαν «this last year». Φέτος, τα Χριστούγεννα είναι… αλλιώς. Μπορείτε να εκφράσετε διαφορετικά την αλληλεγγύη σας, χαρίζοντας ένα βιβλίο. Και τα παιδιά ανταποκρίθηκαν θερμά σε αυτή τη δράση που δεν ήταν καθόλου του ποδαριού και δεν σχεδιάστηκε κακήν κακώς μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα.

Τα προηγούμενα χρόνια, συγκεντρώνονταν 400-500 δώρα τα οποία προσφέρονταν σε δομές της Σύρου και ιδρύματα της Αθήνας και φέτος, συγκεντρώθηκαν 20 βιβλία.

Αρίθμησε μαζί μου κι έλα, έλα-έλα, έλα-έλα, έλα να σε τρελάνω, κάποιες συγκρισούλες, αμαρτία είναι… είναι να μην τις κάνω.

Τεράστια επιτυχία που ελπίζω, τουλάχιστον, να τη «χρεωθεί» ο πραγματικός υπαίτιος και όχι ο φορέας που χρησιμοποιήθηκε ως Δούρειος Ίππος!

Και εις ανώτερα!

Διαβάστε ακόμα