Συγκρότηση Συντονιστικών Οργάνων με σκοπό την ετοιμότητα σε έκτακτες περιπτώσεις λόγω της πανδημίας COVID – 19

Στη μάχη ενάντια του κορωνοϊού οι νησιωτικοί Δήμοι

Κατάλληλα προετοιμασμένοι είναι αρκετοί από τους νησιωτικούς Δήμους των Κυκλάδων αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς εγκαίρως προχώρησαν στη συγκρότηση Συντονιστικών Οργάνων και Επιτροπών προκειμένου να επιδείξουν ετοιμότητα σε έκτακτη ανάγκη, όπως ενδεχομένως η διαπίστωση κρουσμάτων κορωνοϊού στα νησιά, το προσεχές διάστημα.

Στο πλαίσιο της πιστής τήρησης των οδηγιών του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, αρκετοί Δήμοι φαίνεται πως ήδη έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες και έχουν συντονίσει δυνάμεις προκειμένου να συντάξουν το πλάνο των ενεργειών που κρίνουν απαραίτητες για τη διαχείριση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο.

Ανάμεσα σε αυτούς, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ο Δήμος Πάρου, ο Δήμος Άνδρου και ο Δήμος Μυκόνου.

Παρακάτω ακολουθεί συνοπτικά η παρουσίαση του ρόλου και του έργου των Συντονιστικών Οργάνων τους.

Ετοιμότητα με φόντο την πανδημία

Ειδικότερα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αμέσως μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί, προχώρησε στη συγκρότηση Ομάδας Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσης, με σκοπό την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής, αλλά και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

“Έργο της Ομάδας Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσης είναι η αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19 και η εξέταση των πάσης φύσεως αιτημάτων που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό και η παροχή οδηγιών για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν. Η ομάδα μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις οποιονδήποτε υπάλληλο χειρίζεται επιμέρους θέματα και κριθεί απαραίτητη η παρουσία του” αναφέρεται στη σχετική απόφαση της 26ης Μαρτίου, με αφορμή την οποία κλήθηκε ο Δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας να προβεί σε δηλώσεις.

“Η Ομάδα Συντονισμού έγινε με σκοπό να προλάβουμε να είμαστε πανέτοιμοι για οτιδήποτε έκτακτο τύχει. Μέχρι στιγμής και είναι αυτονόητο, εφαρμόζουμε τις οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και από το Υπουργείο Υγείας. Αλλά, αν - ο μη γένοιτο – υπάρξει κάποια έκτακτη κατάσταση εδώ τοπικά στο νησί, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε” σχολίασε ο Νίκος Λειβαδάρας, τονίζοντας μάλιστα πως, “Είμαστε σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, αλλά σαν Δήμος θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα κι εμείς να αντιμετωπίσουμε όποια κατάσταση πιο κρίσιμη”. Ο ίδιος με φόντο τη συγκρότηση της 11μελούς Συντονιστικής Επιτροπής στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, πρόσθεσε πως “απεύχεται” να χρειαστεί το έργο της, αλλά όπως τόνισε τέλος, “μετά από το κρούσμα που είχαμε, πρέπει να είμαστε έτοιμοι”.

Μέτρα σε τοπικό επίπεδο κατά της διασποράς

Σε συνεδριάσεις έχει προχωρήσει ήδη η Συντονιστική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου, προκειμένου να σχεδιάσει τις ενέργειές της στο κομμάτι της πρόληψης ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού.

Με αρκετές ανακοινώσεις ο Δήμος Μυκόνου και ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για τις πρωτοβουλίες της δημοτικής πλευράς και τις αποφάσεις της.

Μεταξύ αυτών και η κάλυψη από τον Δήμο των βασικών αναγκών των φορέων, κατόπιν δικών τους εισηγήσεων, όπως επίσης και η λήψη μέτρων θωράκισης της εισόδου και της εξόδου στο νησί σε συνεργασία με αρμόδιες Αρχές. Επιπλέον, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι λειτουργικές ανάγκες του Κέντρου Υγείας και να δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών για τη συνδρομή των αβοήθητων πολιτών. Σε πρόσφατη ανακοίνωση μάλιστα, τονίστηκε πως, “Με δεδομένη μάλιστα την ανάγκη λειτουργίας του οργάνου σε καθημερινή βάση αποφασίστηκε η λειτουργία μιας τριμελούς επιτροπής απαρτιζόμενης από τον Δήμαρχο Μύκονου κ. Κ. Κουκά, την επικεφαλής του Κέντρου Υγείας κα Κ. Σαμψούνη και τον Διοικητή του ΑΤ Μυκόνου κ. Α. Σκούλο”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, προ δύο ημερών, η Συντονιστική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου, αναφορικά με την υπόθεση της πανδημίας του κορωνοϊού εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση του κατ΄ οίκον περιορισμού των 13 ατόμων που ταξίδεψαν με το πλοίο “ΘΕΟΛΟΓΟΣ”.

Προς ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, η αρμόδια Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων, πως, “Επισημαίνεται ότι και οι 13 επιβαίνοντες που αποβιβάστηκαν στη Μύκονο ειδοποιήθηκαν άμεσα κατόπιν σαφέστατων οδηγιών του ΕΟΔΥ να παραμείνουν σπίτια τους, μέχρι τουλάχιστον να υπάρχουν αποτελέσματα από την εξέταση του συγκεκριμένου ύποπτου περιστατικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ελληνική Αστυνομία για την τήρηση των περιορισμών σε σχέση με τους 13 συμπολίτες μας, που έχουν ήδη ενημερωθεί και για τις νομικές, αλλά και τις χρηματικές κυρώσεις που προβλέπονται σε περίπτωση παραβίασης της καραντίνας”.

Μαξιλάρι” για την τοπική κοινωνία

Επιπλέον, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής Πάρου, “Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Πάρου, Μάρκου Κωβαίου, πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου σύσκεψη θεσμικών και υπηρεσιακών παραγόντων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19, στην οποία και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης κρίσης σε τοπικό επίπεδο”. Όπως γνωστοποιήθηκε “Αντικείμενο της Επιτροπής, θα είναι η διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης κρίσης, η χάραξη του επιχειρησιακού σχεδιασμού και ο συντονισμός όλων των αρμοδίων φορέων, των εμπλεκομένων υπηρεσιών, των συλλόγων και των εθελοντών, καθώς και η έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση των κατοίκων της Πάρου. Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία τμημάτων α) Διαχείρισης Υλικών, β) Οργάνωσης Εθελοντών, γ) Επικοινωνίας και ενημέρωσης και δ) Διαχείρισης κίνησης οχημάτων”. Τονίζεται πως, στην Επιτροπή προεδρεύει ο Δήμαρχος Πάρου. Ακόμη, σε νέα ενημέρωση του Δήμου Πάρου, αναφέρεται μάλιστα πως, “Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η Επιτροπή θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και εικοσιτετράωρη επιφυλακή, με συνεχείς συνεδριάσεις και επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την αντιμετώπιση όποιων εκτάκτων αναγκών προκύψουν”.

Τέλος, η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης θα αποτελεί στο εξής σημείο αναφοράς, συντονισμού και μέσο ελέγχου όλων των δράσεων και πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού COVID-19 στο νησί της Πάρου, την προστασία της δημόσιας υγείας και την εξυπηρέτηση των αναγκών των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και όλων όσων αδυνατούν να βγουν από το σπίτι τους. Εκτός των ανωτέρω, πρέπει να υπενθυμιστεί πως ο Δήμος Πάρου έχει αναλάβει εγκαίρως σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας του νησιού δεδομένης της πανδημίας.

Εγκαίρως ο συντονισμός δυνάμεων

Από 16 Μαρτίου προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου με σκοπό τη διαχείριση σε τοπικό επίπεδο της κρίσης από τον κορωνοϊό COVID-19. Αποφάσισε τη συγκρότηση ομάδας διαχείρισης με τη συμμετοχή και του Δημάρχου, Δημήτρη Λοτσάρη όπως και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, η οποία τονίσθηκε πως θα συνεδριάζει σε καθημερινή βάση με τηλεδιάσκεψη. Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση τεσσάρων εθελοντικών ομάδων των 4 ατόμων η κάθε μία, με σκοπό την παροχή τροφίμων και φαρμάκων στις ευπαθείς ομάδες της Άνδρου, όπως επίσης και η απολύμανση ενός αυτοκινήτου από κάθε υπηρεσία του νησιού, καθώς και η απολύμανση διαφόρων κοινόχρηστων χώρων.

Άξια αναφοράς αποτελεί και η ενημέρωση που έκανε χθες, με νέα ανακοίνωσή της για την καραντίνα των προσώπων που ταξίδεψαν με το πλοίο ΘΕΟΛΟΓΟΣ και αποβιβάστηκαν στο νησί.

“Επειδή στο ανωτέρω πλοίο μέλος του πληρώματος αποτελεί ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού (COVID 19), και οι 19 επιβαίνοντες είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους σε καραντίνα μέχρι νεωτέρας. Τα στοιχεία όλων των επιβατών είναι γνωστά στις αρχές, έχουν ενημερωθεί και βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι ως προς την τήρηση της απομόνωσης” ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής, λειτουργώντας καθησυχαστικά.