Ειδικές οδηγίες του ΥΠΕΝ προς Δήμους και ΦΟΔΣΑ

Διαφύλαξη της δημόσιας υγείας

  • Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2020 - 06:19

Ιδιαίτερη προσοχή οφείλει να επιδεικνύεται κατά την απόρριψη των οικιακών απορριμμάτων των πολιτών, σύμφωνα με τις οδηγίες, τόσο από πλευράς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όσο και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Δεδομένου, ότι η περίοδος την οποία διανύουμε, ενέχει μεγάλο κίνδυνο πιθανής εξάπλωσης του κορωνοϊού, ακόμη και μέσω των οικιακών απορριμμάτων, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Κεντρική Ένωση Δήμων, προχώρησαν στην έκδοση οδηγιών σχετικά με το πώς θα πρέπει να γίνεται σωστά η απόρριψη και απόθεσή τους στους δημοτικούς κάδους.

Προσοχή στην απόρριψη ατομικών μέσων προστασίας

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Καθαριότητας και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Υλικών (ΦΟΔΣΑ) του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παρέχουν οδηγίες για τη διαχείριση απορριμμάτων κατά την περίοδο εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού, με γνώμονα την προστασία των πολιτών, αλλά και την προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη διαχείριση απορριμμάτων, που αποτελούν τη δεύτερη ανθρώπινη ασπίδα της δημόσιας υγείας, μετά τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας.

Οι αρμόδιοι φορείς ενημερώνουν τους πολίτες ότι “κανένα από τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε αυτή την περίοδο (π.χ. γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά) ΔΕΝ ανακυκλώνονται. Αντιθέτως, πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων. Για τα υπόλοιπα απορρίμματα συνεχίζεται η διαλογή και η ανακύκλωση όπως και πριν”.

Η Δ/νση Καθαριότητας και ο ΦΟΔΣΑ Σύρου – Ερμούπολης ενημερώνουν επίσης τους πολίτες, συνιστώντας τα εξής:

  • αποφεύγετε τις εργασίες που παράγουν επιπλέον ποσότητες απορριμμάτων, όπως επισκευές ή κλαδέματα

  • αποφύγετε την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων

  • τοποθετήστε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείστε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης

  • μην αφήνετε σακούλες εκτός των κάδων και γύρω από αυτούς.

  • μην αφήνετε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες. Ιδανικά, χρησιμοποιείτε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και κλείστε τις ερμητικά. Οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων.

  • σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος, αναζητήστε κοντινό κάδο με διαθέσιμο χώρο ή κρατήστε τη σακούλα στο σπίτι για μια ακόμη ημέρα

  • ανοίγουμε με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν, ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

Επιπλέον, στην περίπτωση που οι πολίτες βρίσκονται σε καραντίνα, ή υπάρχει κρούσμα ή υποψία κρούσματος στο νοικοκυριό:

  • δεν διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.

  • γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά. Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.

  • χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και να δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων. Τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι, τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

Τέλος, για τους υγιείς και χωρίς υποψία κρούσματος πολίτες:

  • συνεχίζουμε την ανακύκλωση, όπως πριν, αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ. διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων

  • γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά

  • χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων

Ειδικές οδηγίες για τις δομές των Δήμων

Οδηγίες προς πολίτες, αλλά και τα μέλη της εξέδωσε και η Κεντρική Ένωση Δήμων, με τίτλο “Δεν ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό”, ενημερώνοντας για τις οδηγίες και συστάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, «οι μέρες της πανδημίας έχουν αλλάξει πολλά στην καθημερινότητά μας και οι συνθήκες απαιτούν εγρήγορση για την αντιμετώπιση θεμάτων που εγκυμονούν κινδύνους για την δημόσια υγεία. Μεταξύ άλλων είναι ουσιώδους σημασίας η λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η διαχείριση των αποβλήτων πραγματοποιείται αποτελεσματικά, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία. Αυτό επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη ορθών πρακτικών στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της πανδημίας και του περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού».

Πέραν από τις οδηγίες προς τους πολίτες, η ΚΕΔΕ στην ενημέρωσή της περιλαμβάνει και τις οδηγίες προς τις Δ/νσεις Καθαριότητας, αλλά και τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων των Δήμων.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στους Δήμους, συνιστάται:

  • Στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες καθαριότητας θα πρέπει να διατίθεται ο απαραίτητος εξοπλισμός για την ατομική τους προστασία (π.χ. γάντια, μάσκες, ειδικός ρουχισμός).

  • Ο εξοπλισμός, τα οχήματα μεταφοράς αποβλήτων, καθώς και οι κάδοι απορριμμάτων θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά.

  • Πρέπει να εκτελούνται συχνά δρομολόγια για την αποκομιδή των οικιακών αποβλήτων - κατά προτεραιότητα - προς αποφυγή της συσσώρευσής τους.

  • Η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών επιβάλλεται να συνεχιστεί.

  • Οι κοινόχρηστοι χώροι και οι πλατείες πρέπει να διατηρούνται καθαροί και να απολυμαίνεται ο εξοπλισμός με τον οποίον έρχονται σε συχνότερη επαφή οι πολίτες (π.χ. παγκάκια).

  • Απαραίτητη ενημέρωση των δημοτών για τον τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων τους.

Αντίστοιχα, για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων προβλέπεται, πως πέραν της λήψης ενισχυμένων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, θα πρέπει τα χωριστά απόβλητα προς ανακύκλωση, να αποθηκεύονται στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) για κάποιες ημέρες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος παραμονής του κορωνοϊού. Ενδεικτικά συστήνεται ως ελάχιστος χρόνος παραμονής των αποβλήτων οι 72 ώρες. Το ίδιο ισχύει και για λοιπές εγκαταστάσεις διαχείρισης - επεξεργασίας αποβλήτων, πολύ δε περισσότερο εφόσον στις εγκαταστάσεις υπάρχει στάδιο χειρονακτικής διαλογής.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τους εργαζόμενους σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), με ειδική σύσταση, πως οι οδηγοί των οχημάτων που εισέρχονται στους ΧΥΤΑ απαγορεύεται ρητά να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, φυλάκια ή γραφεία.