Προσφορές στήριξης του Νοσοκομείου Σύρου

 

Προσφορές ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, από μεμονωμένους πολίτες ή φορείς, έρχονται βοηθητικά στο δύσκολο έργο με το οποίο έχουν επιφορτιστεί οι δομές υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτές, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δωρεές και πράξεις αλληλεγγύης, οι οποίες μπορεί να έτυχαν δημοσιοποίησης την στιγμή που πραγματοποιήθηκαν, όμως έγιναν με διατήρηση ιδιαιτέρως χαμηλών τόνων από τους προσφέροντες, στάση άξια επισήμανσης και αναγνώρισης. Κινήσεις που αναμένεται να βρουν μιμητές, καθώς ήρθε η πανδημία για να αναδείξει τα προβλήματα και τις ελλείψεις των δομών υγείας, οι οποίες καλούνται να προφέρουν υπηρεσίες πρώτης γραμμής.

Με ευγνωμοσύνη υποδέχθηκε τις δωρεές ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος παρότρυνε για προσφορά κάθε είδους βοήθειας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στη διαχείριση της ιδιόμορφης κατάστασης που έχει προκαλέσει η πανδημία, όσο και στον αγώνα του προσωπικού του νοσοκομείου.

Το “Βαρδάκειο και Πρώιο” απέναντι στον κορωνοϊό

Το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, ως ο κεντρικός δημόσιος πυλώνας παροχής ιατρικής φροντίδας στις Κυκλάδες, αντέδρασε άμεσα και πάντα με συνέπεια στα οριζόμενα από το Υπουργείο Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί η πρώτη διαχείριση κατ' οίκον περιορισμού ταξιδιώτη από την Κίνα, ήδη από την 28.1.2020, για προληπτικούς λόγους.

Με την πάροδο των ημερών και των εβδομάδων, αυξανόταν η ανάγκη διαχείρισης υπόπτων περιστατικών (λήψη φαρυγγικού δείγματος προς εξέταση από το Paster, νοσηλεία κ.α.) και εξειδίκευσης των ενεργειών του προσωπικού του νοσοκομείου.

Εκπονήθηκε σχέδιο διαχείρισης περιστατικών Covid-19, την 28.2.2020, μετά από απαίτηση του Υπουργείου Υγείας, το οποίο και εφαρμόστηκε την ίδια μέρα. Πραγματοποιήθηκαν τεχνικές παρεμβάσεις στο κτήριο και ενεργοποιήθηκε πλήρως ο μηχανισμός ελέγχου εισόδου πολιτών στο νοσοκομείο.

Σταδιακά, σταμάτησε/αναβλήθηκε η λειτουργία των πρωινών/απογευματινών Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων, αναβλήθηκαν τα προγραμματισμένα χειρουργεία και εξυπηρετείται μόνο η διαχείριση των εκτάκτων περιστατικών. Να σημειωθεί δε ότι η παροχή ιατρικής φροντίδας στους ασθενείς πολίτες των Κυκλάδων δεν έχει σταματήσει.

Το Υπουργείο Υγείας και η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων έχει ενισχύσει με νέες προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού το έργο του νοσοκομείου, ενώ, με κατεπείγουσες ενέργειες της διοίκησης υπήρξαν εγκαίρως προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας.

Μέχρι την 1η Απριλίου 2020, το Νοσοκομείο Σύρου έχει διαχειριστεί πλέον των 40 υπόπτων περιστατικών με νοσηλεία, με 'καραντίνα', με παρακολούθηση κατ' οίκον και με μοναδικό θετικό κρούσμα τη γνωστή περίπτωση της Τρίτης 24.3, του 88χρονου, ο οποίος παραμένει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο “Σωτηρία”.

Οι προσφορές στήριξης

Όλος αυτός ο καθημερινός αγώνας του προσωπικού του νοσοκομείου έχει ενεργοποιήσει τη Συριανή κοινωνία και όχι μόνο.

Επαναπροσδιορίστηκε ο ρόλος του Νοσοκομείου Σύρου, ως ενός ασφαλούς παρόχου υπηρεσιών υγείας στις Κυκλάδες και αυτό επιτάχυνε τις εκδηλώσεις στήριξης προς το έργο του από φορείς του Δημοσίου και ιδιώτες.

- Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης ενισχύουν το νοσοκομείο με υγειονομικό υλικό, με τεχνική υποστήριξη, με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και με κάθε διαθέσιμο τρόπο.

- Η Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογιού απέστειλε σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μάσκες προσώπου.

- Ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, με 22 ιατρούς-μέλη του, σε εθελοντική βάση, στηρίζει στη λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης πολιτών.

- Ο Συριανός καλαθοσφαιριστής Γιώργος Πρίντεζης, προέβη σε μία αξιέπαινη πράξη δωρίζοντας στο Νοσοκομείο δύο φορητές συσκευές αναπνευστήρα.

- Ο κ. Ζησιμόπουλος, ξενοδόχος από τη Μύκονο, δώρισε στο Νοσοκομείο δύο φορητές συσκευές αναπνευστήρα και την εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση αυτών.

- Η κα Δέσποινα Παρασκευαΐδου, το Ίδρυμα Μωραΐτη και η Πρόεδρος του κα Ζαρμπώνη, η κα Μυρσίνη Θεοδώρου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γαλησσά κ. Ιωάννης Βουτσίνος, έχουν συνδράμει με γενναίες χρηματικές δωρεές το νοσοκομείο.

- Η ομάδα βόλλεϋ ONEX-ΦΟΙΝΙΚΑΣ, ο επιχειρηματίας κ. Σιδερής Ροσσολάτος και ο κ. Ιωάννης Βαρθαλίτης 'Μαγκανίδιας' μας παραχώρησαν και εγκατέστησαν container για την εξέταση επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών.

- Ο Ροταριανός Όμιλος Ερμούπολης δώρισε πινακίδα προβολής μηνυμάτων για την είσοδο του οσοκομείου.

- Ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου 'ΠΡΟΣΒΑΣΗ' και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σύρου μας ενίσχυσαν με υγειονομικό υλικό.

- Η επιχείρηση 'Κεραμική Αυλή' του κ. Νίκου Μιχάλοβιτς προσέφερε φυτών κήπου για τους αύλειους χώρους του νοσοκομείου.

Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον παροχής στήριξης πλήθος εθελοντών (επαγγελματίες υγείας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ομάδα 3D εκτυπώσεων κ.α, Πλαστικά Σύρου) και τις επόμενες ημέρες θα οριοθετηθεί η συνεισφορά τους στο έργο του νοσοκομείου.

Ανάληψη καθηκόντων στα “δύσκολα”

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου, Μιχάλης Ζουλουφός, αναφέρθηκε τόσο στις ενέργειες στήριξης του νοσοκομείου από ιδιώτες και φορείς, όσο και στη διαχείριση της ιδιάζουσας κατάστασης που προκαλεί η πανδημία.

Με την ολοκλήρωση πλέον των 2 μηνών πλήρους άσκησης καθηκόντων του στη θέση του Κοινού Διοικητή Διασυνδεομένων Νοσοκομείων Σύρου-Νάξου, ο Μιχάλης Ζουλουφός, κλήθηκε να ανταπεξέλθει στα δύσκολα.

Σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος περιέγραψε: “Η ανάληψη καθηκόντων από μένα στο Νοσοκομείο Σύρου συνέπεσε με τη χειρότερη κρίση δημόσιας υγείας των τελευταίων δεκαετιών. Τις πρώτες ημέρες, όταν ανακοίνωνα τις προπαρασκευαστικές ενέργειες του Νοσοκομείου μας, είχα κατηγορηθεί ως 'υπερβολικός' και ότι επρόκειτο για μια... 'γρίπη'. Δυστυχώς, η πραγματικότητα ξεπέρασε τη φαντασία και απαιτήθηκαν πρωτόγνωρα μέτρα πρόληψης, διαχείρισης του δημοσίου και ιδιωτικού βίου κ,λ.π.”.

Οι ήρωες” της πρώτης γραμμής

Αναγνωρίζοντας απόλυτα τον αγώνα που δίνει σε καθημερινή βάση, το έμψυχο δυναμικό του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, ο κ. Ζουλουφός απέδωσε τα εύσημα, αναφέροντας “Φυσικά, όλα όσα κάναμε μέχρι στιγμής, στη διαχείριση της ιδιόμορφης αυτής κατάστασης, δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την καθημερινή παρουσία και του συνεχούς αγώνα του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του Νοσοκομείου μας. Οι ήρωες της καθημερινής λειτουργίας του νοσοκομείου μας είναι εκείνοι και έχουν την αμέριστη στήριξή μου και τον απεριόριστο θαυμασμό μου. Είναι εξαιρετική τιμή να υπηρετώ ως Διοικητής τους”.

Κάθε βοήθεια επιθυμητή”

Αναφερόμενος στις προσφορές που δέχεται το νοσοκομείο Σύρου και την υποστήριξη που παρέχεται από ολοένα και αυανόμενη, ανέφερε: “με μεγάλη συγκίνηση δέχομαι κλήσεις, e-mails και επικοινωνίες από Συριανούς και μη, οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν με κάθε τρόπο τη στήριξη τους στο έργο μας. Θέλω να εκφράσω την αγωνία μου ότι διαχειριζόμαστε μια κρίση, η οποία αν και πρωτόγνωρη, μάλλον θα επανακάμψει μετά το καλοκαίρι. Συνεπώς, η ανάγκη για στήριξη του Νοσοκομείου Σύρου είναι επιτακτική για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πραγματικότητας και της θωράκισης του για τους επόμενους μήνες. Κάθε βοήθεια, μικρή ή μεγάλη, σε είδος ή σε χρήμα, σε εργασία ή σε ηθική επιβράβευση είναι επιθυμητή”.

Χωρίς στοχοποίηση

Όλο αυτό το διάστημα κατά το οποίο επικρατεί η ιδιότυπη αυτή κατάσταση, λόγω της πανδημίας, εκδηλώθηκαν και κάποια φαινόμενα έντονης φημολογίας αλλά και στοχοποίησης ατόμων, ως πιθανά κρούσματα, γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο ο Διοικητής του νοσοκομείου, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει την αναγκαιότητα τήρησης του μέτρου παραμονής στο σπίτι.

“Η τήρηση του συνθήματος “Μένουμε Σπίτι” βοηθά στο έργο μας και στην προετοιμασία αντιμετώπισης των περιστατικών. Ας διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας και ας μη στοχοποιούμε κοινωνικά και ηθικά τους πιθανούς φορείς του Covid-19. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα περάσουμε την κρίση αυτή και θα ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της Σύρου και των Κυκλάδων”.