Ντόρα Μπακογιάννη: Άλλο Κύπρος άλλο Κόσοβο – Δεν δημιουργείται κανένα προηγούμενο

19 Απριλίου 202419:55

Η Ντόρα Μπακογιάννη τονίζει ότι ούτε η ίδια αναγνωρίζει το Κόσοβο, ούτε προκύπτει τέτοιο ζήτημα από την Έκθεσή της στο ΣτΕ και κάνει λόγο για «ακροδεξιές επιθέσεις» τις οποίες δέχεται.

Με τον πιο έντονο τρόπο απορρίπτει η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, σε αποκλειστική συνέντευξή της στον «Π», τις επικρίσεις περί δημιουργίας προηγούμενου για άλλες αποσχιστικές οντότητες, μετά την έγκριση της Έκθεσής της στο πλαίσιο της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό, κάτι που οδήγησε στην καταψήφιση της πρότασής της και από Κύπριους βουλευτές.

Μάλιστα, η Ντόρα Μπακογιάννη κάνει λόγο για «ακροδεξιές επιθέσεις» τις οποίες δέχεται, ενώ υπογραμμίζει ότι «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το θέμα δεν έχει σχέση με την Κύπρο». Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας παραπέμπει την ίδια ώρα στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, «που ξεκάθαρα λέει ότι το θέμα της Κύπρου και το θέμα του Κοσόβου δεν μπορούν ποτέ και με κανέναν τρόπο να συσχετιστούν». Η Ελληνίδα πολιτικός ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι δεν θα μπορούσε να αναλάβει ποτέ μια τέτοια Έκθεση εάν επρόκειτο να αποφασίσει η ίδια για το στάτους του Κοσόβου, διότι η θέση της, όπως λέει, είναι απόλυτα ταυτισμένη με τη θέση της χώρας της, η οποία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο.

 

Κάνοντας τη δική της ανάγνωση για το Κυπριακό, η Ντόρα Μπακογιάννη διαμηνύει προς την Άγκυρα ότι οι συνομιλίες μπορούν να επαναρχίσουν μόνο στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ενώ κληθείσα να σχολιάσει εάν το Κυπριακό βρίσκεται στην εξίσωση του ελληνοτουρκικού διαλόγου στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας που προωθείται, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησε ότι «ελληνοτουρκικά χωρίς Κύπρο δεν υπάρχουνε».

 

Μετά την έγκριση της Έκθεσής σας από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για ένταξη του Κοσόβου στον Οργανισμό, εκφράζεται η ανησυχία ότι θα δημιουργηθεί προηγούμενο το οποίο θα τύχει αξιοποίησης και από άλλες αποσχιστικές οντότητες, όπως η λεγόμενη «τδβκ» στην κατεχόμενη Κύπρο.

 

Όχι, δεν μπορεί να δημιουργήσει κανένα προηγούμενο, διότι υπάρχει απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που ξεκάθαρα λέει ότι το θέμα της Κύπρου και το θέμα του Κοσόβου δεν μπορούν ποτέ και με κανέναν τρόπο να συσχετιστούν. Είναι δύο τελείως διαφορετικά ζητήματα. Στην Κύπρο έχουμε κατοχή, έχουμε εισβολή, δεν έχει καμιά σχέση με την ιστορία του Κοσόβου. Και αυτή είναι και η θέση του Δικαστηρίου της Χάγης.

 

Η Έκθεση δεν αφορά το στάτους του Κοσόβου, ούτε εάν το Κόσοβο είναι κράτος. Αν η εντολή την οποία είχαμε από το Συμβούλιο των Υπουργών ήταν να πω τη γνώμη μου ή να πω τη γνώμη της Συνέλευσης ως προς το αν το Κόσοβο είναι κράτος ή όχι, τότε δεν θα υπέβαλλα ποτέ αυτή την Έκθεση, διότι η θέση η δική μου είναι η θέση της Ελλάδος, η οποία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο. Άρα, δεν μιλάμε για στάτους σε αυτή την Έκθεση. Αυτή η Έκθεση αφορά μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον τρόπο με τον οποίο τα εφαρμόζει το κράτος δικαίου εντός του Κοσόβου.

 

Τόσο οι δύο Εκθέσεις της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, για νομικά θέματα και για θέματα ισότητας, όσο και η δική μου Έκθεση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έτυχαν επεξεργασίας στη βάση της κατάστασης που επικρατεί στο Κόσοβο από άποψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Το γενικό νομικό πλαίσιο του Κοσόβου είναι από τα σύγχρονα νομικά πλαίσια που υπάρχουν. Το πρόβλημα έγκειται στην εφαρμογή των νόμων. Συνεπώς το πρόβλημα ήταν τεράστιο, διότι εδώ και 12 χρόνια το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσόβου είχε αποφασίσει ότι κακώς είχαν καταπατηθεί 24 εκτάρια, 240 στρέμματα του μοναστηριού του Ντέτσανι στο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο είναι το ιστορικότερο μοναστήρι των Σέρβων και της Σερβικής Εκκλησίας, και παρά την απόφαση του δικαστηρίου, δεν τους επέστρεφαν τη γη. Τους είπα ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να πάω στο Συμβούλιο και να πω οτιδήποτε θετικό αν δεν επιστραφεί η γη. Στην αρχή μου έκαναν τον βίο αβίωτο, μου είπαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση κ.λπ. Τελικά, όταν κατάλαβαν ότι το εννοώ, επιστρέψαν τη γη και μάλιστα έλαβα και ευχαριστίες από τον πάτερ Σάββα, τον ηγούμενο του μοναστηριού, που για μένα είναι σημαντική εξέλιξη, και ουσιαστική και συμβολική για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

(Σημειώνεται ότι στην απόφαση για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης παρουσιάζεται ως «ιστορική εξέλιξη» η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης Κούρτι (του Κοσόβου) ότι θα επιστρέψει τα 240 στρέμματα γης στο σερβικό μοναστήρι του Ντέτσανι στο Κοσσυφοπέδιο).

Το δεύτερο θέμα αφορούσε τις σερβικές θρησκευτικές περιουσίες οι οποίες καλύπτονται με προσοχή από το σύνταγμα του Κοσόβου, αλλά υπήρχε μια φράση στον νόμο η οποία έπρεπε να αφαιρεθεί, όπως και έγινε.

Το τρίτο μεγάλο θέμα αφορά την Ένωση Σερβικών Δήμων. Πρόκειται για ένα πολύ ουσιαστικό θέμα για το Κόσοβο. Για να γίνει αυτό δεν χρειάζονταν τη σύμφωνο γνώμη της Σερβίας, διότι το θέμα αφορά μόνο του Κοσοβάρους και όχι τη Σερβία. Παρ’ όλα αυτά η ΕΕ είχε εντάξει το θέμα στον διάλογο Πρίστινας-Βελιγραδίου.

Στην ομιλία μου ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ήμουν ξεκάθαρη για το θέμα του στάτους του Κοσόβου και λέω ξεκάθαρα ότι δεν θα μπορούσα να αναλάβω ποτέ μια τέτοια Έκθεση εάν επρόκειτο να αποφασίσω εγώ για το στάτους, διότι θα ήμουνα ταυτισμένη με τη θέση της χώρας μου, η οποία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο σαν κράτος. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης το ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το θέμα δεν έχει σχέση με την Κύπρο.

Γιατί δέχεστε όμως τέτοιες επικρίσεις;

Αντιμετωπίζω τώρα μια ακροδεξιά επίθεση. Ούτως ή άλλως η ακροδεξιά δεν με χωνεύει, είμαι ο «αγαπημένος» στόχος για τα βελάκια της ακροδεξιάς. Δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Το γεγονός ότι αυτή η Έκθεση ψηφίστηκε από 131 βουλευτές έναντι 27 δείχνει και την ισορροπία της όλης Έκθεσης. Από την άλλη μεριά, δύο πρώην Πρωθυπουργοί της Ελλάδος, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου, είπαν εξαιρετικά καλά λόγια και απλώς απείχαν από την ψηφοφορία, και καλά έκαναν οι άνθρωποι. Είπανε πολύ καλά, εξαιρετικά λόγια και νιώθω πολύ κολακευμένη. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή, τα συμφέροντα των ανθρώπων που καταδιώκονται, προστατεύονται μόνο από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οι άνθρωποι που καταδιώκονται στο Κόσοβο είναι οι Σέρβοι. Άρα, αυτούς είχε στόχο να προστατεύσει η Έκθεση. Οι Σέρβοι αντιδρούν, και το καταλαβαίνω και το σέβομαι, διότι οτιδήποτε αφορά ένα κομμάτι που ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από 20 χρόνια δεν το αποδέχονται, και ορθώς δεν το αποδέχονται, και ούτε εγώ θα το αποδεχόμουνα στη θέση τους.

Άρα η απάντησή σας στις επικρίσεις είναι ότι δεν τέθηκε θέμα στάτους (αν το Κόσοβο είναι «κράτος» ή όχι);

Δεν υπάρχει καμιά τέτοια περίπτωση, διότι δεν μιλάμε για το στάτους, μιλάμε μόνο για ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν έχει καμιά σχέση.

 

Πώς βλέπετε τα πράγματα στο Κυπριακό;

Υπάρχει μια ελπίδα με τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του ΟΗΕ για να μπορέσει να αρχίσει ένας διάλογος. Όμως, να είμαστε ξεκάθαροι: Διάλογος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Όλα τα υπόλοιπα που αξιώνει η τουρκική πλευρά δεν αποτελούν βάση για οποιονδήποτε διάλογο. Από εκεί και πέρα, εάν οι Τούρκοι καταλάβουν ότι το πλαίσιο δεν θα αλλάξει και δεν μπορεί να αλλάξει και λόγω ΟΗΕ, μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος.

Η θετική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά θα μπορούσε να δώσει κάποια ώθηση στο Κυπριακό;

Μπορεί να βοηθήσει από πλευράς ατμόσφαιρας, ωστόσο απέχουμε πολύ από το να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για ουσιαστικά θέματα στα ελληνοτουρκικά. Ούτως η άλλως, ελληνοτουρκικά χωρίς Κύπρο δεν υπάρχουνε και το έχει πει και ο Πρωθυπουργός.

www.politis.com.cy

 

Εγκρίθηκε το αίτημα του (κατεχόμενου) Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αρθρογράφος