Newsroom

Newsroom

Επισκέψιμοι φάροι στις 18 Αυγούστου σε όλη την Ελλάδα

Την Κυριακή 18 Αυγούστου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, θα δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης από το κοινό, από τις 10.00 έως 20.00, σε 28 φάρους σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και 4 σε νησιά των Κυκλάδων.

FS Faros Thalassa

Συγκεκριμένα, στις Κυκλάδες θα είναι επισκέψιμοι οι φάροι: Αγ. Νικολάου-Κέα, Ακρωτηρίου-Θήρα, Κόρακας-Πάρος και Σπαθί-Σέριφος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

Όπως σημειώνεται από την Υπηρεσία Φάρων, ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου αποτελούν οι πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι και φανοί. Σήμερα μετά από προσπάθειες πολλών ετών, είναι καταγεγραμμένοι 144 πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι και φανοί, από τους οποίους οι 58 είναι επανδρωμένοι, ή επιτηρούμενοι από φαροφύλακες και η συντήρηση τους εκτελείται με μέριμνα και συντονισμό της Υπηρεσίας Φάρων.

Την οκταετία 2008–2015 αποκαταστάθηκαν συνολικά 21 πέτρινοι φάροι. Δώδεκα (12) πέτρινοι φάροι αποκαταστάθηκαν με χρηματοδότηση, επίβλεψη αλλά και εργασία από προσωπικό της Υπηρεσίας Φάρων. Μεταξύ αυτών είναι και 3 φάροι στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στις θέσεις:

Σπαθί Σερίφου (2013), Κόρακας Πάρου (2012) και Αγ. Νικόλαος Κέας (2009).

Επίσης 4 ακόμη φάροι αποκαταστάθηκαν με δημόσια χρηματοδότηση, μέσω τοπικών φορέων Δήμων και Νομαρχιών, ένας εκ των οποίων είναι ο φάρος στο Φανάρι Ίου (2006-2007).

Στην ίδια κατηγορία, για ένταξη στις εργασίες αποκατάστασης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν προταθεί κατά σειρά προτεραιότητας και «ωριμότητας» των αντιστοίχων μελετών των έργων τους, 15 πέτρινοι φάροι, εκ των οποίων 5 βρίσκονται στις Κυκλάδες και είναι: Αγ. Ηλίας Αμοργού, Γαύριο Άνδρου, Πάνορμος Τήνου, Αρμενιστής Μυκόνου και Τάμελος Κέας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι 5 φάροι των Κυκλάδων έχουν χαρακτηριστεί ως «Διατηρητέα Ιστορικά Νεότερα Μνημεία» και μεταξύ αυτών είναι στις Κυκλάδες οι φάροι: Αρμενιστής Μυκόνου, Αγ. Νικόλαος Κέας, Τάμελος Κέας, Αγ. Ηλίας Αμοργού και Πάνορμος Τήνου.

 

Πηγή: Κοινή Γνώμη Σύρου

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης