Οι πρόσφυγες είναι εγκληματίες βιαστές, το λένε στα δελτία των 8

Μια αφοπλιστική ατάκα που σε κάνει να γυρίσεις πίσω στο χρόνο και να σκεφτείς. Να θυμηθείς περιόδους όπου άκουγες στην τηλεόραση για τον τρόμο της εγκληματικότητας των «αιμοδιψών» μεταναστών. Για μισό λεπτό... Μήπως δε σταμάτησαν ποτέ αυτές οι φωνές;

EK Prosfyges

Τα νέα έρχονται από μια περιοχή της βόρειας Ελλάδας, τη Μεθώνη Πιερίας. Στο δρόμο που χάραξαν τα Βρασνά, τα Γιαννιτσά, η Νάουσα, οι μισαλλόδοξες αντιδράσεις δε θα μπορούσαν να μην εμφανιστούν στην Πιερία, σε μια περιοχή που πρωτοστάτησε στον «μακεδονικό αγώνα». Κάτοικοι στη Μεθώνη Πιερίας, αντιδρούν στη μεταφορά προσφύγων στην περιοχή τους γιατί… είναι εγκληματίες. Το λένε στα δελτία ειδήσεων. Ξενοφοβία με… στιβαρά επιχειρήματα, εμπεδωμένη. 

Μετά τις μισαλλόδοξες κραυγές και τις ακροδεξιές κινητοποιήσεις μιας «Πατριωτικής Κίνησης» λίγες ημέρες πριν στο χωριό, φαίνεται πως το βαρέλι δεν έχει πάτο. Στα τέλη του Οκτώβρη, «αγανακτισμένοι κάτοικοι», με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής, είχαν πραγματοποιήσει ξενοφοβική συγκέντρωση, φωνάζοντας προκλητικά «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες».

Άλλωστε, οι συγκεντρωμένοι δεν ήταν η πρώτη φορά που ενεργοποιούσαν τα ακροδεξιά τους αντανακλαστικά, καθώς είχαν πρωταγωνιστήσει και στις εθνικιστικές αντιδράσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αίτημά τους ήταν να μην πάνε άλλοι «λαθροέποικοι» – έτσι θεώρησαν ότι πρέπει να αποκαλούν τους πρόσφυγες – σε ξενοδοχεία της περιοχής τους. Μάλιστα, φώναζαν «προδότη» έναν ξενοδόχο που δέχθηκε να δώσει το ξενοδοχείο του για τη στέγαση προσφύγων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Συνέχεια στις αντιδράσεις για την εγκατάσταση προσφύγων στη Μεθώνη, δόθηκε από την εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, όπου, κάποιοι κάτοικοι προσπάθησαν να εξηγήσουν του λόγους για τους οποίους έχουν προχωρήσει σε αυτού του είδους τις κινητοποιήσεις. Και η εξήγηση που έδωσαν ήταν τουλάχιστον αφοπλιστική, δεν χρειάστηκαν πολλές λέξεις.

Κάτοικος, λοιπόν, της περιοχής εμφανίζεται να λέει περήφανα ότι δε θέλει τους πρόσφυγες στο χωριό γιατί η εγκληματικότητα τώρα είναι στο μηδέν. Και συνεχίζει ψελλίζοντας: «να, έτσι που συμπεριφέρονται, που βλέπουμε στα δελτία…». Όταν οι δημοσιογράφοι τη ρωτούν τι είναι αυτό που την ενοχλεί στη συμπεριφορά τους, εκείνη απαντά «τα εγκλήματα που κάνουνε». Όταν η δημοσιογράφος ρωτά σε ποια εγκλήματα αναφέρεται, δίνει την εξής απάντηση: «Αυτά που λέτε κι εσείς στα δελτία ειδήσεων, τους βιασμούς και ότι γίνεται κλέψιμο και τα λοιπά. Ότι λέτε στα δελτία ειδήσεων».

Κι έτσι, σε μια πρόταση συμπυκνώθηκε μια μεγάλη αλήθεια για τον ρόλο που έχουν επιτελέσει μια σειρά από ΜΜΕ της χώρας όλο το προηγούμενο διάστημα. Με πρώτα  -πρώτα τα δελτία των 8, να μπαίνουν σε κάθε σπίτι και να τρομοκρατούν για το πόσο απειλούνται οι Έλληνες από τους «ξένους». Γιατί στις οθόνες τους, οι Έλληνες θα δουν ρεπορτάζ να παρουσιάζουν τους μετανάστες ως εισβολείς και εγκληματίες. Όταν τελειώσει το ρεπορτάζ, χάνεται και η ορατότητά τους. Η τηλεόραση, ίσως να αποτελεί τη μοναδική διαμεσολάβηση μεταξύ κάποιων ανθρώπων και των προσφύγων.

Όταν η μόνη πληροφορία που φτάνει μέσω της οθόνης τους είναι πως οι άνθρωποι αυτοί είναι υπεύθυνοι για ληστείες, βιασμούς, απαγωγές, δολοφονίες, παρουσιάζονται ως οι μοναδικοί υπαίτιοι της «ανομίας» στη χώρα, η ευθύνη των μέσων ενημέρωσης στην καλλιέργεια του μίσους απέναντι στους πρόσφυγες, είναι τεράστια. Η εξουσία που έχει η τηλεόραση στις ζωές των ανθρώπων είναι τεράστια, έχει τη δυνατότητα να μπαίνει κάθε ώρα, σε κάθε σπίτι, με το πάτημα ενός κουμπιού. Στην πραγματικότητα, έχει όλα αυτά τα εργαλεία για να λειτουργεί σαν ένας καλοκουρδισμένος μηχανισμός που παράγει ιδεολογία. Ρατσιστική ιδεολογία. Βαθιά ξενοφοβική ιδεολογία, που την έχουμε συναντήσει πρόσφατα, μάλιστα, σε ένδοξες στιγμές της. Τότε που τα πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου κάνανε πογκρόμ εναντίον μεταναστών. Που -και καλά – βοηθούσαν γριούλες να πάνε στην τράπεζα για να μην τις ληστέψουν οι «εγκληματίες» μετανάστες. Που σκότωσαν μετανάστες. Σαν τον Σαχζάτ Λουκμάν. Για να σκοτώσουν μετά κι έναν Έλληνα, τον Παύλο Φύσσα, που ήταν όμως αντιφασίστας, και αυτό ήταν αρκετό.

Δεν πάει καιρός που είδαμε μια σειρά από βήματα, που συναντάμε και τώρα στις περιπτώσεις των ξενοφοβικών αντιδράσεων, να μας φτάνουν όλο και πιο κοντά στον φασισμό, καλλιεργούν το αφήγημα του «εσωτερικού εχθρού», του ξένου, του διαφορετικού, του πρόσφυγα, του μετανάστη. Και είναι εξοργιστικό το πόσο πρόσφατες είναι οι μνήμες, για να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στις λογικές που εκτρέφουν τη φασιστική ιδεολογία, δεν τελειώσαμε ποτέ μαζί της. Και δε γίνεται να τελειώσουμε αν δεν την πολεμάμε σε κάθε γωνία που τη συναντάμε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…