ΕΠ

Ελένη Παναγιώτου

Σφήκες στα Μελίσσια

Τα προσωπεία έπεσαν, ακόμα πιο χαμηλά, την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στην έκτακτη ενημέρωση του κοινού στον Καλλικρατικό Δήμο Μελισσίων - Πεντέλης για το θέμα εγκατάστασης 100 προσφύγων σε ανενεργή πτέρυγα του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ».  

image

Μία ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε, μάλλον σε απαρτία, για να παρακολουθήσει την ενημέρωση, που πραγματοποίησαν η δήμαρχος, Δήμητρα Κεχαγιά και η αντιπεριφερειάρχης Β.Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη, παρουσία σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου. Η ατμόσφαιρα μύριζε από νωρίς μπαρούτι, καθώς οι παρευρισκόμενοι φώναζαν «δεν θέλουμε δολοφόνους», «όσοι τους θέλουν να τους πάρουν σπίτια τους» και άλλες γνωστές ακραίες και αντίθετες με το παρόν κυβερνητικό σχέδιο εκφράσεις. Έκπληξη προκάλεσε η εκκωφαντική σιωπή της δημάρχου, η οποία μάλιστα τόλμησε να χαρακτηρίσει ως «κατάπτυστη» την πρόταση Βρούτση για την εγκατάσταση των προσφύγων, ξεφεύγοντας κατά πολύ από την κυβερνητική γραμμή που έχει δώσει το Μαξίμου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό.

«Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά…»

«Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης», τόνισε η δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας την πτέρυγα Μπόμπολα, το επίμαχο κτήριο, ως «ακατάλληλη» για να στεγάσει πρόσφυγες και μετανάστες. Ωστόσο, δεν δικαιολόγησε ποτέ από ποιον, πότε ή με ποιο σκεπτικό κρίθηκε η ακαταλληλότητά της, ούτε προέβη σε κάποια αντιπρόταση. Αντ’ αυτού, άφησε τους πολίτες να… προτείνουν λύσεις. Απτόητη από το κλίμα, που θύμιζε άλλες εποχές, ανέφερε πως έπειτα από δικές της πρωτοβουλίες αποσύρθηκε η «κατάπτυστη πρόταση Βρούτση» και πως σε μετέπειτα συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπήρξε νέα πρόταση για να φιλοξενηθούν 100 Αφγανόπουλα, ηλικίας 16 έως 20 ετών. Το γιουχάρισμα που ακολούθησε θύμισε εξέδρα γηπέδου. Οι απόψεις που εκφράστηκαν και που ακούγονται στα παρακάτω βίντεο καθιστούν τη σιωπή της δημάρχου έως και ένδειξη συνενοχής, καθώς εκτός από απάνθρωπες είναι και εκφράσεις που θυμίζουν τα χρόνια της κατοχής και της χούντας των Συνταγματαρχών.

Ένα μελίσσι που αντί για μέλι βγάζει δηλητήριο

«Τόσα ξερονήσια έχουμε, ας τους πάνε εκεί, και να περνάνε από πάνω τα Super Puma να τους πετάνε σάντουιτς», πρότεινε μία… «δημοκρατική» πολίτης, πρόταση η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους ομοίους της, ενώ η φωνή των ελάχιστων που αντέδρασαν γρήγορα καταπνίγηκε. Η ίδια συνέχισε, εκφράζοντας τον τρόμο της για την περίπτωση που «τα παιδιά μας συναγελαστούν με την μπούργκα ή τους Αφγανούς».

Η αντιπεριφερειάρχης Β.Τομέα, Λουκία Κεφαλογιάννη, τόνισε πως βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι και πως σε όλες των περιπτώσεων «δε θα φέρουμε κανέναν χωρίς πρώτα να μάθουμε ποιος είναι». Για να μπει δηλαδή ο πρόσφυγας στη δομή φιλοξενίας, πρώτα θα πρέπει να περάσει από face control και ανάκριση δευτέρου βαθμού, για να κριθεί αν είναι αρκετά… καλός ώστε να φιλοξενείται στα Μελίσσια.

Όποιοι δεν είναι μαζί μας, είναι με τους άλλους

Η ακραία αυτή ρητορική της – ηχηρής, ομολογουμένως – μειοψηφίας εμπόδισε τους συμπολίτες τους με διαφορετική άποψη από το να την αναπτύξουν. Μαρτυρίες καταθέτουν πως ένας νομικός σύμβουλος που ήταν υπέρ της δομής προσπαθούσε για πάρα πολλή ώρα να πάρει τον λόγο, αλλά ο συντονιστής έκανε πως δεν τον βλέπει, αναγκάζοντάς τον να αποχωρήσει.

Όταν, δε, συνειδητοποίησαν πως εκτός από την κάμερα του ΑΝΤ1 υπήρχε και μία φοιτήτρια που τραβούσε με το κινητό της την ενημέρωση, την προπηλάκισαν έντονα, ενώ όταν τελείωσε το δημοτικό συμβούλιο έγινε αποδέκτης ύβρεων και απειλών.

Παρακολουθήστε αποσπάσματα από τις σκηνές που εκτυλίχτηκαν στο παρακάτω video

Την ώρα που εκτυλίσσονταν αυτές οι τραγελαφικές στιγμές εντός των θυρών του πολιτιστικού συλλόγου, άγνωστοι έγραψαν συνθήματα στους εξωτερικούς τοίχους υπέρ των προσφύγων.

Στην υπόθεση φυσικά εγείρονται εύλογα ερωτήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα εξής ζητήματα:

* Από ποια επιτροπή ή ποια υπηρεσία και πότε κρίθηκε ακατάλληλη η πτέρυγα Μπόμπολα;

* Με ποιο σκεπτικό καταρρίφτηκε η πρόταση Βρούτση για τη δημιουργία της δομής;

* Από πότε ήταν στον σχεδιασμό η επαναλειτουργία της πτέρυγας, και άρα η αντίθεσή στην κυβερνητική γραμμή, μια και ήταν το 2013, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, όταν η πτέρυγα έκλεισε;

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…