Fake news τα περί εγκατάστασης προσφύγων στη Νεράιδα Κοζάνης – Όλο το παρασκήνιο των τελευταίων ημερών



Ιδιαίτερη αναστάτωση προκάλεσαν δημοσιεύματα μερίδας των Τοπικών ΜΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με την έλευση προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή της Νεράιδας Κοζάνης, σε ξενοδοχειακή μονάδα η οποία έχει παραδώσει την άδεια λειτουργίας της.

Το θέμα πήρε ακόμα μεγαλύτερη έκταση όταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Μαργαρίτης το έθεσε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης από την πλευρά του δήλωσε άγνοια μεν, αλλά άφησε ανοιχτό το όλο θέμα αναφέροντας την αντίστοιχη περίπτωση των Γρεβενών και της Καστοριάς, πως ο κάθε ξενοδόχος μπορεί να απευθυνθεί στην Ύπατη Αρμοστεία, ζητώντας να φιλοξενήσει πρόσφυγες και αν πληρούνται οι προδιαγραφές να λάβει τη σχετική έγκριση.

Το KOZANILIFE.GR έκανε ενδελεχή έρευνα για το συγκεκριμένο ζήτημα και με βάση τα στοιχεία διαπίστωσε πως η συγκεκριμένη είδηση περί έλευσης προσφύγων – μεταναστών στην περιοχή της Νεράιδας Κοζάνης αποτελεί Fake News.

Πως έχουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KOZANILIFE.GR, γνωστός επιχειρηματίας της Δυτικής Μακεδονίας, προσέγγισε τον ιδιοκτήτη ξενοδοχειακής μονάδας στη Νεράιδα Κοζάνης με σκοπό να επινοικιάσει την επιχείρηση και να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Πέρα από το πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση – ESTIA που αφορούν πρόσφυγες με την χρηματοδότηση του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης τρέχει και άλλα προγράμματα που αφορούν άλλες ανάγκες του.

Οι προθέσεις του επιχειρηματία ήταν η ένταξη του ξενοδοχείου σε συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά τη φιλοξενία στελεχών της Ύπατης Αρμοστίας, όπως μεταφραστές, ψυχολόγους, γιατρούς, δικηγόρους κ.α., που θα ασχολούνται με θέματα προσφύγων της περιοχής.

Με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα που κυκλοφόρησε, η αναστάτωση των κατοίκων της περιοχής ήταν έκδηλη, φοβούμενοι την υποβάθμιση της περιοχής τους, με αποτέλεσμα την άσκηση πίεσης στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου να αποσύρει την απόφαση του για επινοικίαση της επιχείρησής του.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση με τον ίδιο και τους κατοίκους του χωριού, προκειμένου να τους εξηγήσει τις προθέσεις του επιχειρηματία αλλά και του ίδιου, πως καμία από τις 2 πλευρές δεν επιθυμεί να φιλοξενηθούν πρόσφυγες – μετανάστες.

Λίγες μέρες αργότερα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη συνάντηση παρουσία του επιχειρηματία, οπού και αυτός ξεκαθάρισε στους κατοίκους τις προθέσεις του σχετικά με το θέμα φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, διαβεβαιώνοντάς τους πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Δύο μέρες μετά τη συμφωνία μεταξύ του ξενοδόχου και του επιχειρηματία, δηλαδή το βράδυ της Δευτέρας 13 Μαΐου, κάτοικοι του χωριού παρατήρησαν αυξημένη κίνηση στο ξενοδοχείο από οχήματα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει και νέα ψευδής είδηση πως έχουν ήδη καταφτάσει οι πρώτοι 20 πρόσφυγες, κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση. Η συγκεκριμένη είδηση που κυκλοφόρησε από στόμα σε στόμα, μέσα σε λίγες ώρες έγινε το πρώτο θέμα συζήτησης στην ευρύτερη του Δήμου Σερβίων και Βελβεντού, φτάνοντας και στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του KOZANILIFE.GR και με αφορμή τα δημοσιεύματα αλλά και τις συζητήσεις που γίνονται γύρω από το ζήτημα, όσο αφορά την Νεράιδα δεν προκύπτει έλευση και εγκατάσταση προσφύγων – μεταναστών τουλάχιστον την παρούσα στιγμή, αφήνοντας όμως ένα ανοιχτό θέμα για την ευρύτερη περιοχή, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού ενδεχομένως έχει δρομολογήσει εξελίξεις.

Ν.Α. για το KOZANILIFE.GR

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.